Αδικαιολόγητος πλουτισμός

ARKADIA18-150x15017Η διαφθορά στο δημόσιο βίο δεν έλλειψε ποτέ. Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί που, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους ή κάποιες άλλες περιστάσεις, έρεπαν και θα ρέπουν στη διαφθορά και στην απάτη. Και, ως συνήθως, η ανοχή των γύρω τους κάλυπτε πάντα τις ανομίες. Όχι όμως τις ακραίες περιπτώσεις. Γιατί η ανοχή ουδέποτε ήταν σύμφυτη με την κοινωνία. Και ουδέποτε είχε προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις σαν τις σημερινές. «Νομιμοποιήθηκε» από τον τέως πρωθυπουργό με την περίφημη ρήση «είπαμε να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του αλλά όχι και 500 εκατομύρια» και αφορούσε σε υπόθεση διαφθοράς διευθυντικού στελέχους κρατικά ελεγχόμενου οργανισμού! Και από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε αυτή η άποψη, λύθηκε το χειρόφρενο. Ο δρόμος προς τον γκρεμό ήταν ανοιχτός..
Έκτοτε, κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί ζήλωσαν τη δόξα του εν λόγω στελέχους και επεδείκνυαν σε κάθε ευκαιρία το έλλειμμα ευθιξίας και τον εθισμό τους στην αθλιότητα. Με αθέμιτα και παράνομα μέσα πλούτισαν και πλουτίζουν σε βάρος των συμπολιτών τους και εις υγείαν των κορόϊδων. Το αποδεικνύει περίτρανα η έρευνα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, που είδε το φως της δημοσιότητας, για τους χιλιάδες υπαλλήλους που έβγαλαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα αφανή, από εμφανή – και δηλωμένα – εισοδήματα συμπολιτών μας που δεν δικαιολογούνται από το μισθό τους. Ιδιαίτερα σε μια τόσο σημαντική περίοδο κρίσης, με τους μισθούς στον πάτο και την φορολογία στα ύψη.
Δικαιολογημένα λοιπόν να υποψιαζόμαστε όλοι αθέμιτες και παράνομες συναλλαγές, ιδίως σε υπηρεσίες γνωστές σε όλους τους συναλλασσόμενους, όπου η ταχεία και άνευ κόπων εξυπηρέτηση απαιτούσε και απαιτεί την καταβολή … γρηγορόσημου. Και δικαιολογημένη η έρευνα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, που δεν πρέπει να μείνει έως εδώ αλλά να φθάσει ως το τέλος , για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι και να τιμωρηθούν αυστηρά οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί, που χρησιμοποιώντας τη θέση τους στο δημόσιο με αθέμιτα μέσα κατόρθωσαν να πλουτίσουν. Αρκεί να μην παραπεμφθεί και αυτή στις καλένδες ή να χαθεί στους δαιδάλους της γραφειοκρατίας, όπως η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Η ανοχή σε τέτοιες περιπτώσεις λέγεται κατάντια. Και πρέπει να την αποφύγουμε.
Ανοιγμα στον κόσμο
Σε ένα ταξίδι εξοικείωσης με την Πελοπόννησο συμμετείχε σημαντικός αριθμός bloggers εξειδικευμένων στο τομέα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, της περιπέτειας, της φύσης και της γαστρονομίας. Οι εν λόγω διαθέτουν προσωπικούς ιστοχώρους με αναγνωστικό κοινό που ξεπερνά τις 30.000 κάθε μήνα, ενώ διενεργούν και καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Με την ευκαιρία της συμμετοχής τους στη Διεθνή Ετήσια Συνάντηση ταξιδιωτικών bloggers και συγγραφέων τουριστικών media, TBEX 2014, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις δυνατότητες σε ειδικές μορφές τουρισμού της Πελοποννήσου, προωθώντας με σύγχρονο και δυναμικό τρόπο το τουριστικό μας προϊόν. Το ταξίδι τους στην περιφέρειά μας διήρκεσε από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου και είχαν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και Μνημεία UNESCO της Πελοποννήσου, να κάνουν trekking κατά μήκος του Λούσιου ποταμού καταλήγοντας στη Μονή Προδρόμου όπου δέχθηκαν τη φιλοξενία των καλογέρων, παρακολούθησαν επίδειξη οινογνωσίας σε επισκέψιμο βιολογικό οινοποιείο, αλλά και παρασκεύασαν παραδοσιακή χορτόπιτα, μαγείρεψαν Πελοποννησιακά γεύματα, ενώ επισκέφθηκαν σπήλαια και αστικούς προορισμούς της Πελοποννήσου.

Ποιος θα το διαδεχθεί
Ο Αγγελος Δεληβοριάς, Αρκάς από τα Λαγκάδια, είναι ο μακροβιότερος διευθυντής μουσείου στον κόσμο. Χθες, μετά από 41 χρόνια στη διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη, έχοντας βάλει στοίχημα και κατορθώνοντας αναδείξει την Ελλάδα ως σύνολο, ανακοίνωσε πως αναχωρεί από τη διεύθυνση του μουσείου για να αναλάβει θέση στη Διοικητική του Επιτροπή. Ποιος θα μπορέσει να διαδεχθεί ένα τέτοιο παγκόσμιο μέγεθος και να πλοηγήσει το μουσείο με πίστη στις βασικές αρχές του και με ανοιχτό μυαλό για κάθε τι νέο; Με αυτή την αγωνία δεδομένη για όλους, το Μουσείο Μπενάκη προχωρά σε διεθνή προκήρυξη για την πρόσληψη του νέου διευθυντή.
Η απόφαση του Δεληβοριά να φύγει από την πρώτη γραμμή της ενεργού δράσης σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τα ελληνικά μουσεία, όπως ακριβώς είχε σηματοδοτήσει και η ανάληψη της θέσης του διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη το 1974. Ήταν ο άνθρωπος που – περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον – διαμόρφωσε ένα νέο τοπίο με το όραμά του, ένα καινούριο τρόπο μουσειακής παρουσίασης, ένα νέο οργανόγραμμα και σίγουρα την αναμόρφωση του κεντρικού κτιρίου το 2000 που πέρασε το Μουσείο του Αντώνη Μπενάκη, στον 21ο αιώνα.
Προικισμένος με άπειρη ζωτικότητα, πείσμα, γνώσεις, αντίληψη, είχε την ευτυχή συγκυρία να τον επιλέξουν σε μια θέση, η οποία ανέδειξε την χαρισματικότητά του και εκείνος με την σειρά του αφοσιώθηκε ολότελα σε έναν ιερό σκοπό: να κάνει το Μουσείο Μπενάκη ένα ορόσημο για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Κωνσταντινόπουλος για όλα
Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μίλησε στο «ΒΗΜΑ FM» και στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Παράταξη και τον Γ. Παπανδρέου. Για τα συμβαίνοντα στον πανεπιστημιακό χώρο και κυρίως στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είπε πως το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα πρέπει να απαντήσει με ομόθυμη καταδίκη για τις συμπεριφορές των 20-30 ανθρώπων που δημιουργούν προβλήματα στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Για την συνάντηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, σήμερα Σάββατο, έκανε λόγο για μια νέα φάση στην οποία επιδιώκεται η συγκατοίκηση όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου και πως κοινός τόπος είναι Δημοκρατική παράταξη, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει την αυτοτέλειά του, κάτι που έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό από την κεντρική πολιτική επιτροπή. Τέλος για την απουσία Γιώργου Παπανδρέου σημείωσε πως στην νέα προσπάθεια χρειάζονται όλοι, δεν αποκλείεται κανένας αλλά ούτε παρακαλείται.

«Η Υγεία στα χρόνια της κρίσης»
Είκοσι συγκεκριμένες προτάσεις-δράσεις για την Υγεία, οι οποίες μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα από μια νέα κυβέρνηση με την πολιτική βούληση να το πράξει, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η «Κοινωνία Πρώτα». Η εκδήλωση, «Η Υγεία στα χρόνια της κρίσης», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο της ΕΣΔΥ με συντονιστές τον καθηγητή Στέλιο Στυλιανίδη και την δημοσιογράφο Νανά Νταουντάκη. Μεταξύ των παρευρισκομένων, ο Γενικός Γραματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, οι βουλευτές Ανδρέας Ξανθός, Κώστας Ζαχαριάς, Χρήστος Μαντάς, Παναγιώτης Μελάς, Μίμης Ανδρουλάκης κα.
«Έξοδος από την κρίση με κοινωνία που λιμοκτονεί δεν υφίσταται. Γι’ αυτό οφείλουμε να κατεδαφίσουμε την ανακριβή και επικίνδυνη αντίληψη που θέλει να επιβάλλει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα διότι σε περίοδο κρίσης πρέπει να μειώσουμε τις δαπάνες της υγείας», τόνισε στην ομιλία του ο Οδυσσέας Βουδούρης. Συμπληρώνοντας ότι «η κατάρρευση στο χώρο της υγείας δημιουργεί μια εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση, όπου οι χειρότερες επιπτώσεις είναι ακόμη μπροστά μας διότι η κρίση και οι κακουχίες της δεν έχουν μόνο άμεσες επιπτώσεις (όπως η κατάθλιψη, οι αυτοκτονίες κλπ.). Οι επιδημιολόγοι περιμένουν εκτίναξη καρδιοαγγειακών και νεοπλασματικών παθήσεων 4 ή 5 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης».

Έκθεση πτηνών
Τα τελευταία τρία χρόνια ο Πελοποννησιακός Σύλλογος Πτηνών διοργανώνει έκθεση – διαγωνισμό με καναρίνια, εξωτικά πτηνά και υβρίδια ως προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ράτσας. Το αυτό θα πράξει κι εφέτος στον Πολυχώρο των Στρατώνων Καποδίστρια στο Άργος, το Σαββατοκύριακο 8-9 Νοεμβρίου. Προηγουμένως στις 6 Νοεμβρίου θα γίνει ο εγκλωβισμός των πτηνών ενώ στις 7 θα αξιολογηθούν από τους κριτές.Μετά την αξιολόγηση των πτηνών ακολουθεί η έκθεσή τους στο κοινό για δύο ημέρες, Σάββατο και Κυριακή. Το Σάββατο το βράδυ γίνετε η απονομή των βραβείων που είναι ανοιχτή στο κοινό.

Ραδιοταξί Κόσμος
Σε πανελλαδικό δίκτυο μετατρέπεται το «Ραδιοταξί Κόσμος», που αποτελεί τον μεγαλύτερο συνεταιρισμό ταξί στο Λεκανοπέδιο της Αττικής με έναν στόλο περίπου 650 οχημάτων. Το «Ραδιοταξί Κόσμος» συμπλήρωσε ήδη 31 χρόνια λειτουργίας, ενώ διαθέτει πλέον τον δικό του πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό κλήσης που είναι ο 18300, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται περίπου 200.000 επιβάτες τον μήνα. Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η διοίκησή του, τώρα το «Ραδιοταξί Κόσμος», γίνεται το πρώτο ραδιοταξί του Λεκανοπεδίου που επεκτείνεται και στην υπόλοιπη χώρα.
Συγκεκριμένα, οι επιβάτες καλώντας τον ίδιο πενταψήφιο αριθμό 18300, με αστική χρέωση, θα μπορούν να βρίσκουν ταξί συνολικά σε 25 πόλεις σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κόρινθος, Ναύπλιο, Πάτρα, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Λιβαδειά, Λάρισα Τρίκαλα, Καστοριά, Κατερίνη, Βέροια, Εδεσσα, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κέρκυρα, Κεφαλονιά).

Ο πρέσβης της Σλοβακίας
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για την προώθηση της εξωστρέφειας των αρκαδικών επιχειρήσεων θα υποδεχτεί την Τρίτη 4 Νοεμβρίου τον Πρέσβη της Σλοβακίας κ. Peter Michalko ο οποίος μιλά άπταιστα ελληνικά. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των Aρκαδικών και Σλοβακικών επιχειρήσεων.
Ο Πρέσβης θα συνοδεύεται από τον Επίτιμο Πρόξενο της Σλοβακίας στην Πάτρα με δικαιοδοσία την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά κ. Φαίδωνα Κουνινιώτη

Γνωριμία με τα μανιτάρια
Το ΚΠΕ Καστρίου, σχεδιάζει την υλοποίηση επιμορφωτικής ημερίδας την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014, με θέμα: «Γνωριμία με τον κόσμο των μανιταριών στο Μαίναλο»
Η ημερίδα απευθύνεται σε όσους/όσες θα ήθελαν να γνωρίσουν τον κόσμο των μανιταριών, τους κινδύνους που εμπεριέχουν και τον αειφορικό τρόπο συλλογής τους. Θα πραγματοποιηθεί στη Βυτίνα, στο Πανταζοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Βυτίνας και σε δασικό μονοπάτι της περιοχής. Οι ώρες διεξαγωγής της ημερίδας είναι από 9.00 π.μ. έως 15.00 μ.μ. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Χαμογελάτε
– Θέλω το καλό σου.
-Δε στο δίνω ρε.
Γιαν. Παπαμήτρος

Κ.Ξ.DCM6W7 Thumb Up Symbol

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *