Νέα από Αρκαδία. Επένδυση στη γεωργία

ARKADIA18-150x15017«Χρυσάφι» αναδεικνύεται το ελληνικό ελαιόλαδο, το οποίο, μετά από μια δύσκολη χρονιά με δραματική μείωση της παραγωγής, βρίσκεται στην απαρχή της νέας ελαιοκομικής περιόδου με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις. Πρώτος σύμμαχος ο καιρός που προοιωνίζει ισορροπία σε ότι αφορά στην παραγωγή, δεύτερος, η μειωμένη ισπανική παραγωγή η οποία, αφήνει μεγάλα περιθώρια για διείσδυση του επώνυμου ελληνικού προϊόντος σε μεγάλες αγορές παγκοσμίως. Οπότε φέτος, «όλα φαίνεται πως είναι στα χέρια» των ελαιοπαραγωγών για το ελληνικό extra παρθένο ελαιόλαδο που ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς.

Είναι ενδιαφέρον ότι ουδείς μέχρι πριν την κρίση ασχολιόταν με την ελληνική γεωργία. Οι απόηχοι της κρίσης του αγροτικού χώρου έφταναν στα αυτιά του κοινού όταν, στις εποχές των παχιών αγελάδων και αγροσυνδικαλιστών, καταλαμβάνονταν από τα τρακτέρ οι εθνικές οδοί, έκλειναν τα σύνορα της χώρας και η ιαχή «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά» δονούσε τη χειμερινή ατμόσφαιρα. Οι διεκδικήσεις περιορίζονταν μονότονα στην εξασφάλιση των επιδοτήσεων και πολύ σπάνια άγγιζαν τα λεγόμενα διαρθρωτικά προβλήματα του τομέα, την εγκατάλειψη των ορεινών και ημιορεινών γαιών, την εξάντληση φυσικών πόρων όπως το νερό και το έδαφος, την υποβάθμιση του τοπίου, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας των προϊόντων.

Και όμως τα πράγματα δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Κυρίως γιατί η γεωργία είναι πολύ σημαντικότερη για την πραγματική οικονομία από ό,τι εμφανίζεται στους εθνικούς λογαριασμούς. Γι αυτό και θα πρέπει να την ξαναδούμε ως τομέα που μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωση.

Αυτό φυσικά δεν είναι εύκολο. Μια ολόκληρη γενιά γαλουχήθηκε με φληναφήματα περί κοινωνίας της γνώσης, έστρεψε την πλάτη στις χειρωνακτικές εργασίες, λησμόνησε βασικές γνώσεις και δεξιότητες, έμαθε να μισεί το αγροτικό παρελθόν της. Τώρα όμως που τα πράγματα άλλαξαν, η γεωργία μπορεί και πρέπει να ελκύσει και πάλι το ενδιαφέρον των νέων κυρίως ανθρώπων. Οι καλλιέργειες μπορεί να γίνουν καινοτόμες και παραγωγικές, το τοπίο να προστατευθεί, η μονοκαλλιέργεια να περιορισθεί, οι δραστηριότητες της υπαίθρου να γίνουν πολυσθενείς συνδεόμενες με τον τουρισμό και τη μεταποίηση.
Είναι ίσως και μονόδρομος που θα βοηθήσει το έθνος να επιβιώσει, λιτότερα πιθανώς από το πρόσφατο παρελθόν, πάντως να επιβιώσει. Πολλώ μάλλον που παγκοσμίως υπάρχει μια τάση αύξησης της τιμής των αγροτικών προϊόντων λόγω τόσο του υπερπληθυσμού όσο και της κλιματικής αλλαγής.

Η γεωργία, επαναλαμβάνουμε, έχει μέλλον, κυρίως αν ενσωματώσει τόσο την άφθονη έρευνα που έχει επενδυθεί σε αυτήν όσο και το τεράστιο άνεργο δυναμικό (συχνά υψηλού μορφωτικού επιπέδου) που διαθέτει η χώρα.

 

.

 

Επίτιμος διδάκτορας ο Γιάννης Κόκκος

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του στα ΜΜΕ ότι θα αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα τον Γιάννη Κόκκο, σκηνοθέτη, σκηνογράφο και ενδυματολόγο με διεθνή αναγνώριση. Η τελετή θα γίνει την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου στην Παλαιά Βουλή των Ελλήνων (Βουλευτικό) στις 18.30΄.

Ο Γιάννης Κόκκος, που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, ζει μόνιμα στο Παρίσι από το 1963. Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Ζ. Λασάλ, ο Α. Σερμπάν και ο Μ. Κακογιάννης. Ορόσημο στην καριέρα του υπήρξε η στενή συνεργασία του επί εικοσαετία με τον Αντουάν Βιτέζ σε εμβληματικές παραστάσεις όπως το Ατλαζένιο Γοβάκι του Π. Κλωντέλ, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή και ο Άμλετ του Σαίξπηρ. Σκηνοθετεί από το 1987 παραστάσεις θεάτρου και όπερας (έργα Μότσαρτ, Γκλουκ, Μουσσόργκσι, Βάγκνερ, Πιτσέττι, Ξενάκη, Ρακίνα, Ρίλκε, Δημητριάδη) σε όλα σχεδόν τα σπουδαία θέατρα παγκοσμίως (Σκάλα του Μιλάνου, Όπερα της Βιέννης, Palais Garnier, Όπερα του Αμβούργο, θέατρο Mariinsky στην Αγία Πετρούπολη, Κομεντί Φρανσαίζ και Φεστιβάλ της Αβινιόν).

 

Το στραβό κλίμα

Ήταν στραβό το κλίμα, τόφαγε το γαϊδούρι και αποστραβώθηκε. Η παροιμία ταιριάζει γάντι στην θλιβερή εικόνα με τους σωρούς των σκουπιδιών και τη βροχή, που χθες όλη μέρα έπεφτε στην πόλη μας. Και διέλυσε, εκτός από τους σωρούς και την αξιοπιστία των κυβερνώντων για ταχεία αποσυμφόρηση της πόλης.

 

Επί πλέον ποσά στην Αρκαδία

Με πρωτοβουλία του κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου υπογράφηκε τροποποίηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Οικονομικών, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες που είχαν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 (Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος), να επαναδιαθέσουν ποσά που είχαν μείνει ανενεργά, από τους πόρους του πρώην Ταμείου Αντιμετώπισης εκτάκτων Αναγκών.

Συγκεκριμένα με αυτή την πρωτοβουλία- τροποποίηση, θα δοθεί η δυνατότητα για την Αρκαδία, να υλοποιηθούν επιπλέον έργα ύψους 4.000.000 €.

 

Αναπληρωτής Γραμματέας Κοινωνικών Δικτύων

Ο πολιτευτής κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος (από το χωριό Τουρκολέκα), πρώην Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης, που παραιτήθηκε πρόσφατα από τη θέση αυτή για να πολιτευτεί στην Αρκαδία, με απόφαση του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Παπαμιμίκου, αναλαμβάνει Αναπληρωτής Γραμματέας Κοινωνικών Δικτύων.

 

Μεταπτυχιακά στη Νοσηλευτική

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει ότι προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 διαγωνισμό εισαγωγής και φοίτησης σαράντα (40) μεταπτυχιακών φοιτητών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και Διαχείριση Κρίσεων». Το ανωτέρω Π.Μ.Σ. απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Master of Science) στη «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και Διαχείριση Κρίσεων» στις παρακάτω δύο κατευθύνσεις:
Ι. «Επείγουσα Φροντίδα Υγείας» και ΙΙ. «Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας».
Το Π.Μ.Σ. «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και Διαχείριση Κρίσεων» λειτουργεί για έκτη συνεχή χρονιά και είναι εγγεγραμμένοι σε αυτό πάνω από εκατό (100) μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες, ενώ έχουν αποφοιτήσει περισσότεροι από εβδομήντα (70).
Διάρκεια Σπουδών: Η χρονική διάρκεια για την απονομή του τίτλου ορίζεται στα τέσσερα (4) διδακτικά εξάμηνα. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε δέκα πέντε (15) ημέρες (Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο και Κυριακή).

Έξυπνο τεστ

Ένα πραγματικά πολύ έξυπνο μαθηματικό τεστ που αξίζει να κάνετε!

1) Γράψε το τελευταίο ψηφίο του κινητού τηλεφώνου σου.
2) Πολλαπλασίασέ τον επί 2.
3) Μετά πρόσθεσε το 5.
4) Πολλαπλασίασε το αποτέλεσμα επί 50.
5) Στο γινόμενο πρόσθεσε το 1764.
6) Από το αποτέλεσμα αφαίρεσε το έτος της γέννησής σου.
Τώρα έχεις βρει ένα 3ψήφιο αριθμό. Το πρώτο ψηφίο είναι το τελευταίο ψηφίο του κινητού σου. Τα άλλα δυο ψηφία δείχνουν την πραγματική ηλικία σου… Εντυπωσιακό; Πηγή: http://healthpro.gr/

 

Χαμογελάτε

Κάποτε ένας κινέζος μαθητής ρώτησε τον δάσκαλό του: «Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον Παράδεισο και στην Κόλαση;»
Ο δάσκαλος του απάντησε: «Πολύ μικρή, ωστόσο έχει μεγάλες συνέπειες. Έλα θα σου δείξω την Κόλαση»…Μπήκαν σε ένα δωμάτιο, όπου μια ομάδα ανθρώπων καθόταν γύρω από μια τεράστια χύτρα γεμάτη ρύζι. Όλοι όμως έμοιαζαν απελπιστικά πεινασμένοι. Ο καθένας είχε από ένα παράξενο κουτάλι που το κρατούσε από την άκρη με προσοχή κι έφτανε ως τη χύτρα. Κάθε κουτάλι, όμως, είχε τόσο μακρύ χερούλι που δεν μπορούσαν να το φέρουν στο στόμα τους. Η πείνα και η ταλαιπωρία ήταν φοβερή.
«Έλα» είπε μετά ο δάσκαλος. «Τώρα θα σε πάω στον Παράδεισο».
Μπήκαν σε ένα άλλο δωμάτιο, πανομοιότυπο με το πρώτο, υπήρχε η ίδια χύτρα ρυζιού, οι ίδιοι άνθρωποι και τα ίδια περίεργα κουτάλια. Εκεί όμως όλοι έμοιαζαν πραγματικά ευτυχισμένοι.
«Δεν καταλαβαίνω» είπε ο μαθητής. «Γιατί εδώ είναι όλοι ευτυχισμένοι, ενώ στο άλλο δωμάτιο είναι τόσο δυστυχισμένοι, τη στιγμή που όλα είναι ίδια και πανομοιότυπα;»
Ο δάσκαλος χαμογέλασε και απάντησε: «Εδώ ταΐζουν ο ένας τον άλλον»…

Γιαν. Παπαμήτρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *