Οχύρωση με δύο γιατρούς, δύο νοσηλευτές και έναν… νιπτήρα

Αμαλια-φλεμινγκ-702x336Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, ώρα 13.15. Το παράρτημα που θα νοσηλεύσει πιθανό κρούσμα Εμπολα, επιτέλους, άνοιξε τις πύλες του. Μόνο όμως για έξι ανθρώπους. Τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Παναγιώτη Ευσταθίου, την αναπληρώτρια διοικήτρια κυρία Ζωή Ροδοπούλου, δύο γιατρούς και δύο νοσηλευτές – δηλαδή τους τέσσερις βασικότερους υγειονομικούς της ομάδας που ορίστηκαν με τη διαδικασία του «εντέλλεσθε» για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος.

Παρά το ότι οποιοσδήποτε ιός όταν περνά τα σύνορα μιας χώρας δεν προειδοποιεί, η άσκηση ετοιμότητας του προσωπικού προγραμματίστηκε. Για να πάνε όλα κατ’ ευχήν την παραμονή της άσκησης, ο κ. Ευσταθίου και η κυρία Ροδοπούλου έδειξαν στους δύο γιατρούς και στους δύο νοσηλευτές τους διαμορφωμένους θαλάμους που θα υποδεχθούν το ύποπτο περιστατικό, το γραφείο των γιατρών, το γραφείο των νοσηλευτών, τους ορούς που πήραν από το κεντρικό κτίριο λίγες ημέρες πριν, τις στολές. Οπως έλεγαν εργαζόμενοι του νοσοκομείου με μια σταγόνα ειρωνείας, «τους έδειχναν πώς να περπατούν στον χώρο».

Εφησυχασμός, ο εχθρός της πρόνοιας
Το βασικότερο στοιχείο που προκύπτει έπειτα από έρευνα των τελευταίων ημερών είναι ότι η προετοιμασία γίνεται στο πόδι: την τελευταία στιγμή και με προχειρότητα. Είναι αρκετοί αυτοί που ισχυρίζονται πως ό,τι γίνεται είναι υπερβολικό, καθώς ο Εμπολα δεν είναι αυτή τη στιγμή στις πρώτες προτεραιότητες της Ελλάδας, μιας και ο κίνδυνος να έλθει ασθενής από τις πληγείσες χώρες είναι ακόμη περιορισμένος. Υπάρχει όμως και ισχυρός αντίλογος, σύμφωνα με τον οποίο ο ιός δεν προειδοποιεί για τις… προθέσεις του και όταν εμφανιστεί στην Ελλάδα θα πρέπει η χώρα να είναι σε θέση να τον αντιμετωπίσει. Κάτι το οποίο, ως φαίνεται, δεν ισχύει σήμερα, παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου όλων των αρμοδίων φορέων, πρωτίστως των στελεχών του ΕΚΕΠΥ, του αρμοδίου οργάνου για τη χάραξη της στρατηγικής στην αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος Εμπολα.

Η ενημέρωση του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη στα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την περασμένη Τετάρτη, περιείχε πολλά «θα». Θα υπάρξει επιπλέον εκπαίδευση του προσωπικού που έρχεται σε επαφή με ύποπτα κρούσματα όπως και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Θα δοθεί στις αεροπορικές εταιρείες κάρτα εισερχόμενου επιβάτη, όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία του, η χώρα προέλευσης και πιθανά συμπτώματα. Θα προσληφθούν 30 έως 40 υγειονομικοί – γιατροί και νοσηλευτές – στις πύλες εισόδου της χώρας.

Δύο θάλαμοι με κρεβάτι και νιπτήρα
Στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» υπάρχει ένα μεμονωμένο κτίριο. Παλαιότερα εκεί οι νεφροπαθείς υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση. Σήμερα είναι άδειο και κλειδωμένο. Ουσιαστικά είναι αποσυνδεδεμένο από το υπόλοιπο κτίριο. Σε κάθε θάλαμο τοποθετήθηκε μια κλίνη, ένας νιπτήρας και μια ντουλάπα. Υπάρχει παράθυρο με κάγκελα, αφού είναι διάχυτος ο φόβος μη τυχόν το περιστατικό… φύγει. «Οποιος μένει στην απομόνωση περνά δραματικές ώρες, ιδίως όταν γνωρίζει ότι μπορεί να πάσχει από Εμπολα. Μπορεί να τρελαθεί και να θελήσει να φύγει. Γι’ αυτό υπάρχουν κάγκελα στα παράθυρα» αναφέρει στέλεχος του νοσοκομείου.

Οπως λέει, όταν εκπρόσωποι του ΕΚΕΠΥ και η αναπληρώτρια διοικήτρια του «Αμαλία Φλέμινγκ» ανακοίνωσαν ότι το νοσοκομείο θα υποδέχεται τα ύποπτα περιστατικά, υπήρξαν αντιδράσεις. «Το παρουσίασε ως τετελεσμένο γεγονός, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια συζήτηση, κάποια προετοιμασία». Πολλοί εργαζόμενοι ρώτησαν: «Γιατί εδώ; Γιατί όχι σε νοσοκομεία που ήταν ολυμπιακά το 2004;». Η απάντηση που έλαβαν από εκπροσώπους του ΕΚΕΠΥ ήταν: «Δεν μπορούμε να βγάλουμε τους φυματικούς από το “Σωτηρία” για να περιμένουμε τον Εμπολα».

Σύμφωνα με εργαζομένους του νοσοκομείου, το «Αμαλία Φλέμινγκ» δεν έχει την απαραίτητη υποδομή για να υποδεχθεί ύποπτο κρούσμα. «Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει μονάδα εντατικής θεραπείας, καρδιολογική κλινική ή αναπνευστική μονάδα, ενώ το εργαστήριο που διαθέτει δεν επαρκεί. Μας είπαν ότι το δείγμα του ασθενούς θα αποσταλεί στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για ανάλυση. Μέχρι να πάει και να έλθει μπορεί να κάνει μία ημέρα. Ολες αυτές τις ώρες τι θα κάνει ο ασθενής σε ένα νοσοκομείο χωρίς παροχές; Μας είπαν ότι υπάρχει “plan b” στην περίπτωση που το κρούσμα επιβεβαιωθεί. Αν οι εξετάσεις δείξουν ότι ο ασθενής έχει προσβληθεί από τον Εμπολα, θα τον μεταφέρουν σε άλλο νοσοκομείο για νοσηλεία. Δεν γνωρίζουν ότι ένα τόσο σοβαρό περιστατικό, από το οποίο υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν και άλλοι άνθρωποι, δεν πρέπει να μετακινείται;».

Οι εργαζόμενοι νιώθουν ανασφάλεια
Εργαζόμενοι του νοσοκομείου εξηγούν τον λόγο για τον οποίο πολλοί αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην ομάδα που έχει οριστεί από το ΕΚΕΠΥ. «Νιώθουν ανασφάλεια διότι θεωρούν ότι δεν έχει γίνει καλή προετοιμασία. Μόλις πριν από τέσσερις ημέρες νοσηλευτές από το Σισμανόγλειο πήγαν στο “Αμαλία Φλέμινγκ” προκειμένου να μιλήσουν με τους γιατρούς για βασικά ζητήματα, όπως ποιος και πώς θα βάλει φλεβοκαθετήρα στον ασθενή, πώς θα γίνεται η λήψη αίματος» αναφέρει εργαζόμενος από το Σισμανόγλειο. «Η κατάσταση δεν είναι ρόδινη» σημειώνει. «Εχουν εκπαιδευτεί δύο νοσηλεύτριες και τέσσερις γιατροί, εκ των οποίων οι δύο είναι επιμελητές παθολόγοι – ο ένας λοιμωξιολόγος – και δύο ειδικευόμενοι. Μας λένε ότι η εκπαίδευση είναι ίδια με αυτήν που είχαμε κάνει την προηγούμενη φορά. Η προηγούμενη φορά ήταν το 2004. Το δε “Αμαλία Φλέμινγκ” δεν ήταν ολυμπιακό νοσοκομείο. Ηταν το Σισμανόγλειο, από το οποίο ορισμένοι συνάδελφοι έχουν επιλεγεί για να βοηθήσουν το “Αμαλία Φλέμινγκ”. Ωστόσο, έχουν αποχωρήσει πολλοί από τους συναδέλφους που είχαν εκπαιδευτεί να αντιμετωπίσουν χτύπημα βιοτρομοκρατίας πριν από δέκα χρόνια».

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιοι του ΕΚΕΠΥ απαντούν ότι έχουν εκπαιδευτεί από τα μέσα Αυγούστου 19 άτομα, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ διαθέτουν στολές προσωπικής προστασίας επιπέδου βιοασφάλειας 4. «Η βασική εκπαίδευση αυτή τη στιγμή είναι το ντύσιμο του προσωπικού. Αν δεν βάλει και βγάλει τη στολή και τα γάντια σύμφωνα με τις οδηγίες, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί».

Οσο για την απουσία Εντατικής στο «Αμαλία Φλέμινγκ»; «Αν χρειαστεί, θα διαμορφωθεί Εντατική εκείνη την ώρα. Οι δύο θάλαμοι έχουν διαμορφωθεί για να μπαίνουν τα περιστατικά σε καραντίνα και να είναι υπό παρακολούθηση μέχρι να επιβεβαιωθούν». Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις των 30 υγειονομικών υπαλλήλων (μπορεί να είναι και 40, ανάλογα με τις ανάγκες στις πύλες εισόδου της χώρας), θα γίνουν μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και θα είναι εξάμηνης διάρκειας. Για να προχωρήσουν οι προσλήψεις πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των σημείων εισόδου στη χώρα. Ενας προκαταρτικός χάρτης δόθηκε από την Αστυνομία και το Λιμενικό στους αρμοδίους του ΕΚΕΠΥ την περασμένη Τετάρτη – πέντε ημέρες μετά τη σχετική ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, στοιχείο το οποίο δείχνει ολιγωρία του κράτους ακόμη και σε απλά ζητήματα.
«Μικρός ο κίνδυνος από αέρος» για την Ελλάδα
Δεν θα εγκατασταθούν, προς το παρόν, θερμικές κάμερες στα ελληνικά αεροδρόμια ως μέτρο πρόληψης της διασποράς του ιού Εμπολα, όπως είχε αρχικά ειπωθεί. Ο κ. Βορίδης, μιλώντας την Πέμπτη στη Συντονιστική Συνάντηση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξήγησε στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα δεν έχει απευθείας πτήσεις από τις πληγείσες χώρες ενώ ο αριθμός των transit είναι μικρός. Ως εκ τούτου, μέχρι στιγμής, ο κίνδυνος, από αέρος, για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλός. Το μέτρο που θα πάρει σε πρώτη φάση η ελληνική πλευρά είναι ένα πιο ήπιο screening, μέσω ερωτηματολογίων και κλινικής εξέτασης των ύποπτων περιστατικών. Ο κ. Βορίδης ζήτησε, επίσης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οικονομική ενίσχυση, θέση που υποστήριξαν η Κύπρος και η Ιταλία.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=642382

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *