Νέα από Αρκαδία. Νέοι που δεν εγκαταλείπουν την επαρχία

ARKADIA18-150x15017Είναι γύρω στα 33. Γεννημένος στο Παράλιο Αστρος, δεμένος με τον τόπο του, με λογική και ευαισθησία. Αποφάσισε να μην εγκατασταθεί στην Αθήνα αλλά να μείνει και να εργαστεί στην εταιρεία τυποποίησης, συσκευασίας και ραφινερί ελαιολάδου του πατέρα του, το οποίο διοχετεύεται στην ελληνική αγορά και όχι μόνο. Αλλαξε η ζωή του προς το καλύτερο. Ο Γιάννης Δουζένης, είναι ένας από τους πολλούς νέους που μετά από σημαντικές σπουδές στα οικονομικά, διάλεξε το δρόμο της επιστροφής στα πάτρια εδάφη, για δουλειά.

Στον πρωτογενή τομέα ή αλλιώς στην αγροτική οικονομία, στρέφονται όλο και περισσότεροι Έλληνες λόγω της οικονομικής κρίσης. Άνθρωποι με πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους αφήνουν την πόλη και επιστρέφουν στη γη, για να την καλλιεργήσουν, ενώ η πλειονότητα αυτών ασχολούνται με βιολογικές καλλιέργειες.

Μάλιστα οι καινούργιοι γεωργοί δεν είναι ετεροεπαγγελματίες που απλώς έχουν και κάποια χωράφια και τα καλλιεργούν ενώ έχουν άλλη εργασία, αλλά νέοι που επέστρεψαν εκεί που γεννήθηκαν, εντάχθηκαν στο επάγγελμα των γονιών τους και γράφτηκαν στους συνεταιρισμούς.
Σε μια περίοδο, που ακόμα και στην ελληνική περιφέρεια θα δει κάποιος στα μανάβικα λεμόνια Αργεντινής, σκόρδα Κίνας, κ.α. η ανάκαμψη της πρωτογενούς παραγωγής δίνει ελπίδες για κάτι καλύτερο. Πέρα από τις διεθνείς συγκυρίες συνεπάγεται και απασχόληση ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο είχε αρχίσει να εκλείπει από την ελληνική περιφέρεια.

Εξάλλου, η ελληνική ύπαιθρος, ο πρωτογενής τομέας ήταν αυτός που δεκαετίες στήριξε την ελληνική οικονομία, αυτό που λέμε σήμερα «πραγματική οικονομία». Τώρα, ένα ένα τα μεταπολεμικά μοντέλα καταρρέουν, όπως το όνειρο της Αθήνας – πόλης προορισμού ή το όνειρο του διορισμού – μιας θέσης στο Δημόσιο. Μαζί, καταρρέει και το μεταπολιτευτικό μοντέλο των ανεξέλεγκτων χρηματοδοτήσεων της χώρας, που αντί να παράγει αγροτικά προϊόντα παρήγε αγροτικές επιδοτήσεις. Το κρατικοδίαιτο τελειώνει και μαζί και η ανακλαστική αντίδραση του πολιτικού προσωπικού, που θα πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει τους κατοίκους όχι ως κομματικούς πελάτες αλλά ως παραγωγικούς πολίτες.

Οι νέοι άνθρωποι σαν το Γιάννη Δουζένη, που επέστρεψαν στην ελληνική περιφέρεια και στράφηκαν στα προϊόντα του αγροτικού τομέα, διαπιστώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καθοδήγηση από την κεντρική διοίκηση του υπουργείου και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Και ζητούν βοήθεια.

Ευκαιρία να τους στηρίξει το Κράτος. Μόνο όφελος θα έχει το ίδιο, η ελληνική οικονομία και οι έλληνες καταναλωτές.

Ζωγραφική του Νίκου Τσαρουχά

Αύριο Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 8:00μ.μ. εγκαινιάζεται στην Titanium Yiayiannos Gallery (Βασ. Κωνσταντίνου 44, Αθήνα) η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Τσαρουχά με τίτλο «Crocodilia», η οποία θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014. Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση, όπου, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη: «Η σειρά των έργων έχει να κάνει με την εξέλιξη και πώς αυτή καμιά φορά σταματάει όταν μία δοκιμή της φύσης είναι επιτυχημένη». Στην προκειμένη περίπτωση προσπαθεί, ο καλλιτέχνης, να επεξεργαστεί «την εικόνα του κροκόδειλου και του αλιγάτορα, μιας χαρακτηριστικής περίπτωσης είδους ζώου που θεωρείται από τα πλέον επιτυχημένα, αφού έχει καταφέρει να μείνει σχεδόν απαράλλακτο εδώ και 200 εκατομμύρια χρόνια, από την εποχή των δεινοσαύρων μέχρι και σήμερα… Σε γενικές γραμμές είναι σαν ένα προσωπικό «σαφάρι» σε πλάσματα αξιοθαύμαστα που μας βοηθούν να ανατρέξουμε σε πρωτόγονες συμπεριφορές, να ρίξουμε μια ματιά στο ίδιο μας το παρελθόν, όσο αστείο κι αν ακούγεται αυτό, προσπαθώντας να διεισδύσω στον τρόπο σκέψης, στο μυαλό του ζώου. Ο παραλληλισμός, συχνά, με τις ανθρώπινες συμπεριφορές είναι μοιραίος…».

Ο Νίκος Τσαρουχάς γεννήθηκε το 1981 στην Τρίπολη Αρκαδίας. Σπούδασε με διάκριση στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2000-2005) ζωγραφική με τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη, φωτογραφία με τον Μανώλη Μπαμπούση και γλυπτική με τον Νίκο Τρανό. Σήμερα εργάζεται ως καθηγητής καλλιτεχνικών στη Μέση Εκπαίδευση στην Τρίπολη. Έργα του έχουν εκδοθεί στο βιβλίο με τίτλο «Τα μυστικά του κόσμου» (Εκδόσεις Μπατσιούλας). Έργα του Νίκου Τσαρουχά βρίσκονται στις ακόλουθες συλλογές: Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Ινστιτούτο Πολιτισμού του Καμπέτσε, Μεξικό, Δημαρχείο Λεβιδίου, Προεδρία της Δημοκρατίας καθώς και ιδιωτικές συλλογές.

 

Ήρεμα, πρόεδρε…!

Στον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου η προτροπή να τείνει ευήκοον ους προς όλους, ήρεμα και χωρίς αντεγκλήσεις, ακόμα και αν εκείνοι υψώνουν τη φωνή τους. Το κυριότερο, να σέβεται τις κυρίες συμβούλους, να μην εκνευρίζεται τόσο εύκολα, να μην κλείνει τα μικρόφωνα και να μην διακόπτει τη συνεδρίαση του Σώματος, δι ασήμαντον αφορμήν, όπως προχθές …

 

Ένωση Περιφερειών Ελλάδος

Με την καταμέτρηση των ψήφων της Γενικής Συνέλευσης της ΕΝΠΕ, τα αποτελέσματα που οδηγούν στην εκλογή του Κώστα Αγοραστού στη θέση του προέδρου, είναι τα εξής (ψήφισαν 284 από τα 293 μέλη της Γενικής Συνέλευσης και βρέθηκαν 283 έγκυρα ψηφοδέλτια και 1 λευκό ψηφοδέλτιο):

Η «γαλάζια» παράταξη του Κώστα Αγοραστού «Συμμαχία υπέρ των Περιφερειών» έλαβε 92 ψήφους και εκλέγει τέσσερα μέλη στο νέο ΔΣ. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ριζοσπαστική Περιφερειακή Πρωτοβουλία» με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου έλαβε 74 ψήφους και εκλέγει τρία μέλη.

Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ «Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση» με επικεφαλής τον Απόστολο Κατσιφάρα έλαβε 41 ψήφους και εκλέγει δύο μέλη. Η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα «Σύγχρονη Ανθρώπινη Περιφέρεια» έλαβε 29 ψήφους και εκλέγει ένα μέλος.

Η παράταξη του Πέτρου Τατούλη «Νέα Πελοπόννησος», έλαβε 18 ψήφους και εκλέγει ένα μέλος στο νέο Δ.Σ., την Ελένη Παναγιωτοπούλου (17), περιφερειακή σύμβουλο Αργολίδας

Η παράταξη του Θόδωρου Καρυπίδη «Ανατροπή-Δημιουργία», έλαβε 16 ψήφους και εκλέγει ένα μέλος Η «Λαϊκή» Συσπείρωση έλαβε οκτώ ψήφους και δεν εκλέγει μέλος στο νέο Δ.Σ, όπως και η Ελληνική Αυγή που έλαβε πέντε ψήφους.

 

Ασφάλεια κυκλοφορίας

Καθρέπτες οδικής σήμανσης, ειδικών τεχνικών προδιαγραφών αποφάσισαν να προμηθευτούν στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας, με απόφαση του δήμαρχου Βόρειας Κυνουρίας κ. Παναγιώτη Μαντά και με στόχο την ασφαλή οδήγηση ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα στους δρόμους με μειωμένη όραση και σε επικίνδυνα σημεία σε ολόκληρο το δήμο. Οι καθρέπτες αυτοί χρησιμοποιούνται για έλεγχο της κυκλοφορίας και για την αύξηση της ασφάλειας κυκλοφορίας σε επικίνδυνες στροφές με χαμηλή ορατότητα.

 

Εκλογές Ιατρικού Συλλόγου

Για το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, όπου επί συνόλου εγγεγραμμένων 391 ιατρών στον Ιατρικό Σύλλογο ψήφισαν 137 ήτοι ποσοστό 35%, εκλέγονται, με αλφαβητική σειρά οι : ΔΗΠΑΚ (1 έδρα) 1) Αγγέλογλου Στέλλα του Αθανασίου

Ενιαία κίνηση Γιατρών (10 έδρες): 1) Αναγνωστάκος Θεοχάρης του Θεμιστοκλή 2) Αναστόπουλος Γεώργιος του Νικολάου 3) Βαρδιάμπασης Βασίλειος του Νικολάου 4) Βέρρος Κωνσταντίνος του Δημοσθένη 5) Κοκκοκιός Γεώργιος του Ευαγγέλου 6) Μπεντεβής Κωνσταντίνος του Κυριάκου 7) Παπαντώνη Βασιλική του Στυλιανού 8) Παπασταματάκης Γεώργιος του Χαραλάμπους 9) Στυλίδης Παναγιώτης του Γεωργίου 10) Ψυχογυιός Βασίλης του Ιωάννη

Για τον ΠΙΣ

Ενιαία κίνηση Γιατρών 1) Βαρδιάμπασης Βασίλειος του Νικολάου 2) Κουρέτα Παναγιώτα του Σωτηρίου 3) Μπεντεβής Κωνσταντίνος του Κυριάκου 4) ψυχογυιός Βασίλειος του Ιωάννη

Εξελεγκτική Επιτροπή

Ενιαία κίνηση Γιατρών Δήμας Αναστάσιος του Παναγιώτη Στιβακτάκης Ιωάννης του Μιχαήλ
Φόρτης Αθανάσιος του Παναγιώτη

Για το Πειθαρχικό Συμβούλιο

Ενιαία κίνηση Γιατρών Πρόεδρος Καραθανάσης Κωνσταντίνος του Παναγιώτη Αντιπρόεδρος Περδικάκη Πηγή του Παναγιώτη
Μέλη Αγρότης Νικόλαος του Κωνσταντίνου Γιαννοπούλου Ελένη του Δημητρίου Δήμας Αναστάσιος του Παναγιώτη Φαχούρη Ιμπραχήμ.

 

Σηματοδότηση κόκκινου μονοπατιού

Την Παρασκευή 10/10/2014 ολοκληρώθηκε η σηματοδότηση του τμήματος Δημητσάνα – Ζυγοβίστι – Δημητσάνα του κόκκινου μονοπατιού από εθελοντές του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων (ΣΑΟΟ) και κατοίκους της Δημητσάνας. Πλέον, υπολείπεται ένα πολύ μικρό κομμάτι για την ολοκλήρωση του κόκκινου μονοπατιού το οποίο συνδέει το Λεβίδι με τη Γέφυρα του Ατσιχώλου, μέσω Αλωνίσταινας, Κανελλακίων, οροπεδίου Βλάχικων, Δημητσάνας, Αρχαίας Γόρτυνας.

Το μικρό τμήμα που απομένει θα σηματοδοτηθεί λίαν συντόμως για να πραγματοποιηθεί η πορεία της 14ης Δεκεμβρίου από τα Κανελλάκια έως και το Ζυγοβίστι. Οι τοπικές κοινωνίες φαίνεται ότι έχουν αγκαλιάσει το έργο που σχεδίασε και πραγματοποιεί ο ΣΑΟΟ, αντιλαμβανόμενες τη σημασία και την αξία του για την οικονομική τόνωση και ανάπτυξη της περιοχής.

 

Χαμογελάτε

Γυναίκες!… Όταν οδηγούν, την κολώνα δεν την βλέπουν ούτε στο μισό μέτρο. … Την ξένη τρίχα στη μπλούζα σου τη βλέπουν από χιλιόμετρα μακριά…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *