Εθελοντές εν δράσει στις εφημερίες

αντηρίδα-702x336Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», γενική εφημερία: χίλιοι και πλέον ασθενείς περνούν από το τμήμα επειγόντων περιστατικών αναζητώντας περίθαλψη, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό τρέχουν και διασώστες ασθενοφόρων πηγαινοέρχονται διακομίζοντας ασθενείς. Ανάμεσα σε διασωληνωμένους που μεταφέρονται με φορεία και ανθρώπους χωρίς εμφανές πρόβλημα υγείας, οι εθελοντές του συλλόγου φίλων του νοσοκομείου, «Αντηρίδα». Βρίσκονται στο πλευρό των ασθενών. Τους βρίσκουν καροτσάκια, τους παρηγορούν, τους διευκολύνουν για να εξυπηρετηθούν χωρίς διαπληκτισμούς. Συχνά γίνονται και… βοηθοί του προσωπικού, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι τους.
Ο σύλλογος ξεκίνησε τη δράση του στις αρχές του 2011 και ονομάζεται αντηρίδα που σημαίνει στήριγμα. «Ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια, ως μια πρωτοβουλία ανθρώπων που είχαν ήδη μια σχέση με το Νοσοκομείο. Άνθρωποι από το ίδρυμα Παπαγεωργίου, μέλη του διοικητικού και ιατρικού προσωπικού καθώς και ιδιώτες» Επισημαίνει η πρόεδρος του συλλόγου Ζωή Παπαγεωργίου –Ψαρρά και συνεχίζει « H ιδέα ήταν να συσπειρώσουμε σε ένα σύλλογο σε μια κοινή προσπάθεια άτομα που ήθελαν να προσφέρουν σε ένα κοινό σκοπό: να γίνουν πραγματικό στήριγμα , γιατί αυτό σημαίνει και η λέξη αντηρίδα ,στους ασθενείς, του συνοδούς τους και τους ανθρώπους του Νοσοκομείου. Στην Αντηρίδα άνθρωποι κάθε ηλικίας, μόρφωσης και οικονομικής επιφάνειας έρχονται στο Νοσοκομείο για να προσφέρουν από το μικρό, το ελάχιστο για κάποιους, μέχρι το μεγαλύτερο: ένα χαμόγελο, μια βοήθεια να βρουν τον δρόμο τους, λίγη παρέα, μια λύση σε ένα πρακτικό θέμα. Είναι διαφορετικοί αλλά όλοι τους έχουν ένα κοινό τους χαρακτηριστικό: σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο και έχουν βασική αξία της ζωής τους την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο.» τονίζει.
«Αποκούμπι» για τους ασθενείς
Για τους εθελοντές της «Αντηρίδας», η προσφορά στον συνάνθρωπο είναι το άλφα και το ωμέγα. Βρίσκονται καθημερινά στο νοσοκομείο και πλησιάζουν διακριτικά τους ασθενείς για να προσφέρουν ανιδιοτελώς την πολύτιμη βοήθειά τους. Πολλοί νοσηλευόμενοι βασίζονται στους εθελοντές για να ολοκληρώσουν τη γραφειοκρατική διαδικασία και να πάρουν το εξιτήριο, ενώ αρκετοί τους χρειάζονται για να μετακινηθούν στα τμήματα του νοσοκομείου για εξετάσεις .«Το γραφείο ανοίγει συνήθως στις 9 το πρωί και περίπου στις 10 έρχονται οι εθελοντές που έχουν δηλώσει ότι θα είναι εδώ τη συγκεκριμένη ημέρα.» εξηγεί η Μελίνα Μελικίδου υπεύθυνη συντονισμού των εθελοντών και συνεχίζει «Σε συνεργασία με τις κλινικές και την διοίκηση του Νοσοκομείου, σχεδόν όλοι κατευθύνονται σε κάποιο πόστο για να κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά: άλλος θα αναλάβει να κάνει μετακινήσεις ασθενών με κάποιο από τα αμαξίδια του Συλλόγου, άλλος θα βοηθήσει με τα αποτελέσματα από τις ακτινογραφίες, άλλος θα εξυπηρετήσει στην βραχεία ογκολογική κάποιον που ενδέχεται να είναι μόνος του ή θα βοηθήσει τη γραμματεία να αρχειοθετήσει έγγραφα. Άλλος μπορεί να ασχοληθεί με την αποθήκη ιματισμού και να βρει πιτζάμες ή παντόφλες για κάποιον ασθενή που τις χρειάζεται ή να ταξινομήσει δωρεές που μας κάνουν όπως βιβλία και παιχνίδια. Σε ημέρα εφημερίας ένας ή δύο άτομα βοηθούν στα ΤΕΠ ενώ κάθε μέρα περίπου στις 11:30 δύο εθελοντές θα βοηθήσουν στην εξωνεφρική αιμοκάθαρση. Καθημερινά επίσης κάποιος πάντα εξυπηρετεί τον κόσμο βγάζοντας φωτοτυπίες, δίνοντας πληροφορίες ή βοηθώντας όσους δεν μπορούν να συμπληρώσουν κάποια αίτηση στο πρωτόκολλο.» καταλήγει.
Δράσεις και εκτός νοσοκομείου
Εκτός από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», η «Αντηρίδα» δραστηριοποιείται στην πόλη, διοργανώνοντας επιστημονικές ημερίδες για θέματα υγείας σε συνεργασία με δήμους για την ενημέρωση των πολιτών. Οι εθελοντές ενδιαφέρονται όμως και για την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της Θεσσαλονίκης, αφού κάνοντας μια βόλτα σε βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία ανακάλυψαν ότι αρκετά βρίσκονται σε κακή κατάσταση. «Ο στόχος του Συλλόγου είναι να αναπτύξει τις δράσεις του τόσο εντός όσο και εκτός του Νοσοκομείου. Από τον πρώτο χρόνο ίδρυσης της Αντηρίδας συνεργαζόμαστε με τοπικούς φορείς και φροντίζουμε να καλλιεργήσουμε σχέσεις και δραστηριότητες χρήσιμες στον κοινωνικό ιστό. Τέτοιες είναι ενημερωτικές ομιλίες, εκδηλώσεις πολιτισμού καθώς και ξεναγήσεις σε ιστορικά μνημεία της πόλης μας, δράση που συχνά συνδυάζουμε συχνά και με εθελοντικούς καθαρισμούς. Τέτοιες ενέργειες εκτός του ότι βοηθούν στην ενημέρωση του κόσμου για το τι κάνουμε, αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να γνωριστούν και να έρθουν πιο κοντά και οι εθελοντές μεταξύ τους.» υπογραμμίζει η Ζωή Παπαγεωργίου-Ψαρρά.
Πληροφορίες σχετικά με το σύλλογο
Στο γραφείο του Συλλόγου βρίσκονται γραμματέας και εθελοντές οι οποίοι δίνουν πληροφορίες σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Το γραφείο λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή και ώρες 10:00 με 15:00, και Σάββατο 10:00 με 12:00 πμ. Το τηλέφωνο επικοινωνίας με τον Σύλλογο είναι το 2313323869 και το 6986546417.
Για να ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με τις δράσεις της «Αντηρίδας», να γίνετε εθελοντές ή χορηγοί, παρακαλώ επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.antirida.gr

 

Της Φρόσως Βαρβάρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *