Νέα από Αρκαδία. Αξιοποίηση μνημείων

ARKADIA18-150x15017Ιδιαίτερα σημαντική η κίνηση που παρατηρήθηκε από πλευράς υπουργείου Εθνικής Αμυνας, για επισκευή φάρων από ιδιώτες, με σκοπό την αναπαλαίωση και ανάδειξή τους ως στοιχείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ιδίως εκείνων που αποτελούν σημαντικά δείγματα μιας αισθητικής που εντυπωσιάζει με την απλότητά της σε συνδυασμό με μια μνημειακή αρχιτεκτονική που αποπνέει δύναμη και αντοχή απέναντι στον άνεμο και στη θάλασσα.

Γιατί ο φάρος, πέραν της χρηστικής αξίας για τους ναυτιλλομένους που σήμερα ακόμα διατηρεί, παραπέμπει σε εικόνες και αισθήματα πολύ συγκεκριμένα: Αυτάρκεια, δύναμη, αντοχή στα στοιχεία της φύσης, όπως και σιγουριά, καθοδήγηση, ασφάλεια, ελπίδα, αλλά και απομόνωση, μοναξιά, μελαγχολία και θλίψη. Δεν είναι, λοιπόν, να απορεί κανείς για τη μεγάλη συχνότητα αναφοράς σε φάρους στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Με βάση τα στοιχεία αυτά ο παλαιός πέτρινος Φάρος του Αστρους, που προβάλει σε περίοπτη θέση στο ανατολικό άκρο του οικισμού του Παραλίου Αστρους, στο λόφο «Νησί», πάνω από το λιμάνι και αποτελούσε για χρόνια σημείο αναφοράς για τους ναυτικούς αλλά και για τους κατοίκους όλης της περιοχής, μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί και αναδειχτεί κατάλληλα από ιδιώτες ώστε να αποτελέσει έναν ακόμη πόλο θεματικής τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
Δεν νομίζουμε ότι απαιτούνται πολλά χρήματα για το σκοπό αυτό και για ένα μνημείο μικρού σχετικά όγκου, που ανακηρύχθηκε πρόσφατα με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, σε ιστορικό αρχιτεκτονικό μνημείο, επειδή ακριβώς αποτελεί αξιόλογη αρχιτεκτονικά κατασκευή και ιδιαίτερο δείγμα μιας ειδικής κατηγορίας κτιρίων, έχοντας συμβάλει στην ανάπτυξη, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή και είναι συνδεδεμένος με την ναυτική παράδοση της Ελλάδος.

Το αντίθετο, ξεκινώντας από τέτοιες μεμονωμένες περιπτώσεις αναπαλαίωσης πετρόκτιστων φάρων, όπως του Παραλίου Αστρους, εκπέμπεται μήνυμα ώστε σύντομα να πολλαπλασιαστούν οι δράσεις από εταιρείες ή σημαντικούς οργανισμούς που επιθυμούν να συνδέσουν την παρουσία τους με τα κτήρια αυτά, προσφέροντας σε ανταπόδοση πολύτιμη οικονομική στήριξη για τη διατήρησή τους, αναδεικνύοντας έτσι έναν ακόμη πόλο θεματικής τουριστικής ανάπτυξης της πατρίδας μας.

 

 

Λάθη αδικαιολόγητα

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΚΥΑ για τη δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο. Η δημοσίευση αναφέρει πως: «Στο άρθρο 7 «Διάρθρωση Ιατρικής Υπηρεσίας», το Καρδιολογικό Τμήμα του Παθολογικού Τομέα, αναδιατυπώνεται ως ακολούθως: «Α. ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Τμήμα Καρδιολογικό Ειδική Μονάδα Αιμοδυναμική. Η ανωτέρω ειδική μονάδα δεν είναι αυτόνομη και λειτουργεί στα πλαίσια του Καρδιολογικού Τμήματος. Κατά τα λοιπά το τροποποιούμενο και συμπληρωμένο άρθρο παραμένει ως έχει».

Εντύπωση αλγεινή ωστόσο προκάλεσε η αναγραφή του ονόματος της δωρήτριας κ. Γκουντάνη ως Κωνσταντίνας αντί Γιαννούλας, καθώς και το ποσό της δωρεάς το οποίο σμικρύνθηκε κατά πολύ και αντί των 700 περίπου χιλιάδων που διέθεσε η δωρήτρια … έπεσε στις 400 χιλιάδες. Τέτοια επιπολαιότητα σε ένα τόσο μεγαλείο ψυχής πρώτη φορά το συναντάμε. Θα ζητήσει τουλάχιστον κανείς κρατικός αξιωματούχος ή εκπρόσωπός του συγγνώμη για αυτήν την επιπολαιότητα ή όχι;

Να τηρήσει όσα υποσχέθηκε

Και κάτι ακόμα. Τη σκυτάλη της λειτουργίας του Αιμοδυναμικού αναλαμβάνει πλέον το υπουργείο το οποίο υποχρεούται να τηρήσει τα υπεσχημένα και τις δεσμεύσεις του απέναντι στην κ. Γκουντάνη και το λαό της Αρκαδίας. Την τοποθέτηση δηλαδή δύο γιατρών καρδιολόγων, εξειδικευμένων στην αιμοδυναμική, ώστε το τμήμα να καταστεί ικανό να λειτουργήσει ανεμπόδιστα. Η αναφορά που γίνεται από το υπουργείο ότι τούτο θα λειτουργήσει με το υπάρχον προσωπικό είναι έωλη και δεν λύνει το πρόβλημα. Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, ιδίως όταν μέχρι τώρα το κράτος απέναντι στις 700 χιλιάδες της δωρεάς δεν έχει καταθέσει ούτε ένα ευρώ.

Λαλιώτης στα εγκαίνια

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του Κώστα Λαλιώτη στα εγκαίνια του αναβαθμισμένου αρχαιολογικού μουσείου Τεγέας. Όχι μόνο έδωσε το παρών αλλά και συμπεριλαμβάνεται στο κάδρο φωτογραφίας με το Νίκο Μπίστη και τον Αντρέα Λυκουρέτζο. Ασυνήθιστη παρουσία, μιας και ο πρώην υπουργός αποφεύγει δημόσιες εμφανίσεις του τύπου αυτού. Γεγονός, πάντως, είναι πως υπήρξε στενός φίλος του αείμνηστου Δημήτρη Καραπαναγιώτη, πατέρα της Αννας Καραπαναγιώτη, προϊσταμένης της ΛΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Διαμαρτυρία για σκουπίδια

Δεν το βάζει κάτω η Γιώτα Δογάνου, για τα σκουπίδια στο Τουρκοδέντρι. Αδραξε την ευκαιρία των εγκαινίων του αρχαιολογικού μουσείου Τεγέας και της παρουσίας του υπουργού Πολιτισμού κ. Τασούλα και ξεδίπλωσε πανώ διαμαρτυρίας στο οποίο έγραφε: « Όχι στον αρχαιολογικό χώρο Τουρκοδέντρι Δ.Δ Τζίβα δήμου Τεγέας τα σκουπίδια». Τελικά και κατόπιν συστάσεων για σεβασμό της εκδήλωσης, σταμάτησε τη διαμαρτυρία της.

Συγχαρητήρια

Η επιτυχία του Αστέρα επί της Παρτιζάν ξετρέλανε ολόκληρη την Ελλάδα. Το όνομα του είναι στα χείλη όλων και η λέξη «Τρίπολη» ακούγεται παντού. Ο δήμαρχος της πόλης, Δημήτρης Παυλής, σε συγχαρητήριο μήνυμά του μιλά για μια πόλη όπου «γεννιέται και αναπτύσσεται κάτι τόσο σημαντικό». Και «όταν αυτό παίρνει σάρκα και οστά και οι διακρίσεις του ξεφεύγουν και από τα Ελληνικά Σύνορα, τότε δε μπορεί η πόλη αυτή να μην είναι υπερήφανη, συγκινημένη και χαρούμενη» συμπληρώνει. Γι αυτό και συγχαίρει τους παίκτες, το προπονητικό τιμ, τη Διοίκηση της ομάδας «ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ», γι’ αυτή τους την επιτυχία. Τους ευχαριστεί για όλα όσα έχουν πετύχει μέχρι τώρα και τους εύχεται πολλές και σημαντικές επιτυχίες και στο μέλλον.

Καρκίνος μαστού

Το Υπουργείο Υγείας, και ειδικότερα η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας και τους Διοικητές των νοσοκομείων, συνεχίζει τη δράση που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή (16/9) στο Αρεταίειο, σχετικά με την πρόληψη της υγείας των γυναικών, κατά του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σκοπός της δράσης είναι η ενημέρωση και η χάραξη στοχευμένων πολιτικών για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας στις γυναίκες και στους νέους.

Στο πλαίσιο αυτό την Πέμπτη 9/10 στην Τρίπολη, στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» θα πραγματοποιηθεί έλεγχος μαστών, για όσες γυναίκες επιθυμούν.

Κάμερες παρακολούθησης

Η αναγραφή συνθημάτων και άλλων γελοιοτήτων σε δημόσια κτήρια έχει καταντήσει βραχνάς για την πόλη. ΤΟ Πνευματικό Κέντρο και το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο ήταν και είναι ο πρώτος στόχος κάποιων ανερμάτιστων νεαρών, που παίζουν κρυφτούλι με τις αρχές. Η μόνη λύση, όπως και στο παρελθόν έχουμε γράψει, είναι οι κάμερες παρακολούθησης του χώρου. Κάτι που φαίνεται πως έγινε στο Πνευματικό Κέντρο μετά τον καθαρισμό του. Θα δούμε το αποτέλεσμα.

Μια απίστευτη ένσταση

Για την απίστευτη ένσταση του πρώην δημάρχου Κηφισιάς και πρωθυπουργικού κουμπάρου Νίκου Χιωτάκη κατά του νυν δημάρχου Γιώργου Θωμάκου με την οποία ζητούσε ανάκληση των Δικαστικών αποφάσεων ανακήρυξης και επανάληψη των εκλογών, διότι ο νέος δήμαρχος ανακηρύχθηκε ως υποψήφιος από το δικαστήριο ως Γιώργος αντί Γεώργιος(!!!) η aftodioikisi.gr είχε ενημερώσει τους e-αναγνώστες της. Ε, λοιπόν, όπως ήταν φυσικό, η ένσταση απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών και έτσι ο κ. Χιωτάκης θα πρέπει, πλέον, να αποδεχθεί και με τη βούλα της Δικαιοσύνης την ήττα του. Εκτός κι αν. Εκτός κι αν προσφύγει στον Άρειο Πάγο και μετά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο…

Χαμογελάτε

Όταν ήμουν μαθητής άκουγα κάθε τόσο τη δασκάλα να μου λέει: Να προσέχετε τα κόμματα. Ένα λάθος κόμμα μπορεί να σας χαλάσει τελείως τη σύνταξη. Έπρεπε να περάσουν εξήντα χρόνια για να καταλάβω τι εννοούσε…

Γιαν. Παπαμήτρος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *