Νέα από Αρκαδία. Μια πρόκληση – πρόσκληση

ARKADIA18-150x15017Ξεκίνησε τη λειτουργία της σε καλύτερες εποχές. Σήμερα, σε πείσμα των καιρών, συνεχίζει. Η αίθουσα τέχνης «Κούρος» τη στιγμή που παραδοσιακά καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, ακόμη και στους πιο εμπορικούς δρόμους, αφήνοντας πίσω τους σκοτάδι και θλίψη, επιμένει να επενδύει στην Τέχνη, με ένα τολμηρό επιχειρηματικό εγχείρημα. Κόντρα και σε πόλεμο με τα παντός είδους συμφέροντα των καφέ, που του κλείνουν τη θέα, σε μια περιοχή όπου πλέον ξεφυτρώνουν μόνο μάρκετ προϊόντων του ενός ευρώ, αναψυκτήρια με φθηνά σάντουιτς, και ενεχυροδανειστήρια, μεταλλάσσοντας διαρκώς την περιοχή, ο ιδιοκτήτης της επιμένει σε μόνιμο εκθετήριο έργων τέχνης προσδιορίζοντας τη νέα ταυτότητα του χώρου, σαν μια πρωτοποριακή αίθουσα στην καρδιά της Τρίπολης.

Ξαφνιάζει ευχάριστα η βιτρίνα του με έργα του ….πατριάρχη της νεοελληνικής χαρακτικής Δημήτρη Γαλάνη, έκθεση έργων που εγκαινιάστηκε την περασμένη Κυριακή, σαν προανάκρουσμα των όσων πρόκειται να ακολουθήσουν εν όψει της διεκδίκησης της υποψηφιότητας της πόλης μας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Και προτρέπει τη δημοτική αρχή να σχεδιάσει και υλοποιήσει άμεσα, στο πλαίσιο του δυνατού, μια σοβαρή Πινακοθήκη, στο κτήριο Τσιχριτζή, κατ αρχήν, με έργα σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Η πρόταση Ταλαγάνη για μια έκθεση έργων του διακεκριμένου ζωγράφου Αλέκου Κοντόπουλου – ενός ζωγράφου που αναζήτησε με πάθος την πνευματικότητα και την ειλικρίνεια στην τέχνη – κάποια από τα οποία είναι βασισμένα στη ζωή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, σε συνεργασία με το μουσείο τη πόλεως των Αθηνών, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

Για τους περαστικούς, σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Τρίπολης, τα έργα στις προθήκες της γκαλερί Κούρος είναι μια χαραμάδα αισιοδοξίας, η αίσθηση ότι καμία κρίση δεν μπορεί να σταματήσει την έμπνευση και την καλλιτεχνική δημιουργία. Αντίθετα, όπως λένε και οι ειδικοί , στις δύσκολες εποχές έχεις επιπλέον λόγους για να κάνεις τέχνη.

Ας μην προσπερνάμε λοιπόν αδιάφοροι από το σημείο αυτό. Ιδίως σήμερα που η έκθεση χαρακτικής, είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και μας προσκαλεί σε μια περιδιάβαση για να γνωρίσουμε από κοντά το έργο ενός από τους πιο αξιόλογους έλληνες δημιουργούς του 20ου αιώνα. Και να υπογράψουμε με την παρουσία μας την ενεργό συμμετοχή μας στη διεκδίκηση της Τρίπολης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

 

 

 

Σύσκεψη για εφαρμογή κανονιστικής

Σύσκεψη έγινε την περασμένη Δευτέρα στο γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κακλαμάνου, παρουσία αρμοδίων δημοτικών παραγόντων. Μετά από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το σχεδιασμό της νέας κανονιστικής, πεζοδρόμων και πλατειών, κοινή διαπίστωση υπήρξε η άμεση ανάγκη για την σύνταξη και εφαρμογή αυτής, βάση της Νομοθεσίας που υπάρχει. Απ’ τη συζήτηση προέκυψε ένα σοβαρό θέμα, σχετικά με τα βεβαιωμένα χρηματικά υπόλοιπα, από παρελθόντα έτη, που υπάρχουν από μέρος επαγγελματιών που κάνουν χρήση κοινόχρηστων χώρων, πλατειών, πεζοδρομίων. Γι’ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, προτάθηκε απ’ τον κ. Κακλαμάνο να γίνει εισήγηση στη Διοίκηση του Δήμου, να αποφασισθεί η άμεση ενημέρωση των Οφειλετών για να κλείσουν οι οικονομικές εκκρεμότητες εντός του Οικ. Έτους 2014. Σε διαφορετική περίπτωση, οι οφειλέτες θα χάνουν κάθε δικαίωμα χρήσης των χώρων αυτών και ανανέωση των Αδειών για ο Οικονομικό Έτος 2015.

Ποδηλατική εξόρμηση

Ο Ε.Ο.Σ. Τρίπολης διοργανώνει ποδηλατική και πεζοπορική εξόρμηση στο Μαίναλο, την Κυριακή στις 5 Οκτωβρίου 2014. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Λιμποβίσι, το σπίτι του Κολοκοτρώνη και τη γύρω περιοχή και στη συνέχεια ποδηλασία και πεζοπορία προς το Χρυσοβίτσι, με ενδιάμεση στάση στην Παναγία στο Αρκουδόρεμα!

Το μήκος διαδρομής περίπου 8χλμ, επιτρέπει στους γονείς να πάρουν μαζί και τα παιδιά τους!
Στο Χρυσοβίτσι θα γίνει επίσκεψη στο Μουσείο Δασικής Ιστορίας Μαινάλου και στη συνέχεια, για όσους επιθυμούν, ποδηλασία προς την Τρίπολη.
Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί της Κυριακής στις 9.00 π.μ. από τα εντευκτήρια του Ε.Ο.Σ. Τρίπολης, Όσοι δεν έχουν τρόπο μεταφοράς του ποδηλάτου τους, ας ενημερώσουν έγκαιρα τους υπευθύνους για να εξυπηρετηθούν.

Εκλογές ΙΣΑ

Η ΔΗ.ΠΑ.Κ. Ιατρών Αρκαδίας συμμετέχει για πρώτη φορά φέτος στις εκλογές του Ι.Σ. Αρκαδίας. Και με ανακοίνωσή της γνωστοποιεί ότι αποτελεί «μία διαφορετική φωνή μέσα στο σύλλογο, ένα πόλο συσπείρωσης όσων δε βολεύονται ούτε συμφωνούν με τη σημερινή κατάσταση στον κλάδο και δεν μοιρολατρούν ότι δεν αλλάζει τίποτα». Γιο αυτό και απευθύνονται :

Σε σένα που αναρωτιέσαι τι πρέπει να γίνει, τι πρέπει να αλλάξει στους συσχετισμούς στα Σωματεία, τους Ιατρικούς Συλλόγους, στην οργάνωση και στο περιεχόμενο της πάλης, για να μπει φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση, να αντιστραφεί η αρνητική κατάσταση, να μπουν τα θεμέλια ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων που τη συνοδεύουν».

Παραίτηση λόγω εκλογών

Παραιτήθηκαν χθες ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, καθώς οι Γραμματείς Επικοινωνίας, Γιάννης Παναγιωτόπουλος και Ανδρέας Κατσανιώτης. Όπως έγινε γνωστό ο συμπατριώτης μας Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος , αναμένεται να είναι υποψήφιος Βουλευτής Αρκαδίας στις επόμενες εκλογές με την Νέα Δημοκρατία. Κατάγεται από το Τουρκολέκα Αρκαδίας, έλαβε πτυχίο από το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1993), και ειδικεύτηκε στη Γενική Εκκλησιαστική Ιστορία. Έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους από το University of Durham (1997) και το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1998), και Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002) στο γνωστικό αντικείμενο της Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας. Το 2008 εκλέχτηκε Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας, θέση στην οποίαν διορίστηκε το 2010. Έχει ενεργή πολιτική δράση από το 1989 και τον Ιούλιο του 2012 ανέλαβε Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης.

Πνευματικό έργο Μητρόπολης

Την Κυριακή του Σπορέως, αρχίζουν στην Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας την λειτουργία τους τα Κατηχητικά Σχολεία όλων των Βαθμίδων, οι Ενοριακές Ομάδες μελέτης της Αγίας Γραφής, οι Νεανικές Κατηχητικές Συνάξεις για όλες τις ηλικίες, από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου μέχρι και φοιτητές ή αποφοίτους, τα μαθήματα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής, η εκμάθηση Η/Υ, κ.λ.π. Για τον καλύτερο συντονισμό του Κατηχητικού έργου της Τοπικής μας Εκκλησίας, την Δευτέρα 29η Σεπτεμβρίου 2014 το απόγευμα, έλαβε χώρα σύναξη των Στελεχών Κατηχήσεως των Ενοριών της Τριπόλεως στην Ιερά Μονή Γοργοεπηκόπου Νεστάνης. Παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος ο οποίος μίλησε στους Κατηχητές και τους υπευθύνους των Ενοριών της πόλης, απευθύνοντας μήνυμα συνεργασίας και οικοδομής προς τα στελέχη και πρόσκληση μεγαλύτερης συμμετοχικότητος στα δρώμενα του νεανικού έργου.

Η «μάστιγα» των αδέσποτων

Τα αδέσποτα της πόλης αυξάνουν και πληθαίνουν. Και ο κίνδυνος από τις επιθέσεις σε ανύποπτους πολίτες μεγάλος. Δεν είναι δα και λίγες οι καταγγελλίες για παρόμοια περιστατικά σε κατοίκους της πόλης. Καθημερινά η πλατεία Αρεως, γεμίζει από τα συμπαθή τετράποδα, που σε ορισμένες περιπτώσεις αλωνίζουν κυριολεκτικά το χώρο. Φθάσαμε στο σημείο, την ώρα της παρέλασης να κάνουν αισθητή την παρουσία τους προ των επισήμων, ενώ το ίδιο συνέβη και το απόγευμα στους χορούς της πλατείας. Κάτι πρέπει να γίνει.

Ηχούν σειρήνες

Σήμερα Τετάρτη (01.10.2014) στο πλαίσιο της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2014», θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια, ως εξής: Στις 11:00, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για εξήντα (60) δευτερόλεπτα (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης). Στις 11:05, σήμανση λήξης συναγερμού, για εξήντα (60) δευτερόλεπτα (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).

Η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό χαρακτήρα και δεν συντρέχει κανένας λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας.

Όχι στα σκουπίδια

Κάτοικοι της περιοχής Τζίβα και Θάνα σε κοινή συνέντευξη τύπου, χθες το μεσημέρι, διατράνωσαν την απόφασή τους να μην δεχθούν τα σκουπίδια στην πόρτα τους, και κάλεσαν το δήμαρχο να μην περιμένει η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων της 17ης Οκτωβρίου να του ανοίξει το δρόμο για το Τουρκοδέντρι (δικηγόρος Τάσος Ψιμάρνης ). Παράλληλα ζήτησαν την έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα και συνάντηση με τους επί κεφαλής των παρατάξεων αλλά και ανοιχτή συζήτηση μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ για το ζήτημα ( Παν. Βρέντας, ψυχίατρος).

Τέλος ο πρόεδρος της κοινότητας Τζίβα. Δημήτρης Σκλήφας, μετέφερε την αγωνία των κατοίκων μπροστά στο ενδεχόμενο να μεταβληθεί η περιοχή του σε νέα Αγία Τριάδα,

Χαμογελάτε

-Γιατρέ όλοι με λένε καχύποπτο.

-Πόσο καιρό σας συμβαίνει αυτό;

-Γιατρέ πολλά ρωτάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *