Ούτε ο θάνατος του νοσηλευτή τούς ξυπνά…

σπητι-παλληνη-1-702x336Πρόκειται για έναν ξενώνα αποασυλοποίησης εφήβων ψυχικώς πασχόντων, ο οποίος ανήκει στην αρμοδιότητα του Σισμανόγλειου νοσοκομείου της Αθήνας. Στον ξενώνα «Σπίτι», λοιπόν, ο νοσηλευτής βάρδιας άφησε το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου την τελευταία πνοή του, καθώς υπέστη οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, μετά από έναν παρατεταμένο διαπληκτισμό μεταξύ τριών φιλοξενούμενων εφήβων του ξενώνα…

Και, ωσάν αστραπή εν αιθρία, τι μαθαίνουμε τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, κατά την εξέλιξη του ρεπορτάζ του protagon; Ο μοιραίος ξενώνας αποασυλοποίησης δεχόταν ακόμη και… εισαγγελικές εντολές για αναγκαστική νοσηλεία εφήβων, δεχόταν ακόμη και εφήβους με παραβατική συμπεριφορά!

Στα 14 χρόνια που καλύπτω το υγειονομικό ρεπορτάζ δεν έχω ακούσει ποτέ κοινοτική δομή αποασυλοποίησης να δέχεται εισαγγελικές εντολές για αναγκαστικές νοσηλείες! Δεν έχω ακούσει ποτέ παραβατικοί έφηβοι να εισάγονται σε… δομές αποασυλοποίησης!

Κάτι δεν πάει καλά εδώ. Φταίμε όλοι για τον άδικο θάνατο του νοσηλευτή. Φταίμε οι δημοσιογράφοι του υγειονομικού ρεπορτάζ, γιατί ουδέποτε αντιμετωπίσαμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων στην χώρα μας με την σοβαρότητα την οποία απαιτούν. Φταίμε γιατί δεν στηλιτεύσαμε όσο πρέπει την απαράδεκτα μαζική πρακτική των εισαγγελικών εντολών για αναγκαστική νοσηλεία.

Φταίμε όλοι γιατί δεν στήνουμε στην γωνία την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να μας εξηγήσει τι προτίθεται να πράξει στον συγκεκριμένο τομέα της Ψυχικής Υγείας, καθώς και με ποιους τρόπους παραβιάζονται κατάφωρα και καθημερινά τα θεμελιώδη δικαιώματα των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας.

Ακόμη και σήμερα, Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες μετά από τον άδικο και τραγικό θάνατο του νοσηλευτή στον ξενώνα «Σπίτι», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν νιώθει την ανάγκη να παραχωρήσει μία ειδική για την ψυχική υγεία συνέντευξη Τύπου στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Υγείας…
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Βασίλης Βενιζέλος

Index_Page

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *