ΔΗ.ΠΑ.Κ. Ιατρών Αρκαδίας.Ανακοίνωση για τις εκλογές του Ι.Σ.Αρκαδίας

ΔΗΠΑΚΗ ΔΗ.ΠΑ.Κ. Ιατρών Αρκαδίας συμμετέχει για πρώτη φορά φέτος στις εκλογές του Ι.Σ.Αρκαδίας. Θέλουμε να αποτελέσουμε μία διαφορετική φωνή μέσα στο σύλλογο, ένα πόλο συσπείρωσης όσων δε βολεύονται ούτε συμφωνούν με τη σημερινή κατάσταση στον κλάδο και δεν μοιρολατρούν ότι δεν αλλάζει τίποτα. Όσων βλέπουν τα δικαιώματά τους να συγκρούονται με την επιχειρηματική δράση στην Υγεία που όλο και περισσότερο ενισχύεται από το κράτος και τις κυβερνήσεις του.
Απευθυνόμαστε σε σένα που προβληματίζεσαι γιατί συνεχώς επιδεινώνονται οι συνθήκες δουλειάς και ζωής σου. Σε σένα που αναρωτιέσαι τι πρέπει να γίνει, τι πρέπει να αλλάξει στους συσχετισμούς στα Σωματεία, τους Ιατρικούς Συλλόγους, στην οργάνωση και στο περιεχόμενο της πάλης, για να μπει φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση, να αντιστραφεί η αρνητική κατάσταση, να μπουν τα θεμέλια ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων που τη συνοδεύουν.
Η σημερινή άθλια κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής, που θεωρεί τη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού ως «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος του. Αυτή είναι η αιτία της κρατικής υποχρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κ.Υ. Αυτή η πολιτική διαμορφώνει τους όρους ενίσχυσης του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην υγεία και την προσαρμογή του δημόσιου τομέα στη λειτουργία του με επιχειρηματικά κριτήρια. Αυτή είναι η αιτία της έλλειψης προσωπικού στις κρατικές μονάδες υγείας, οι περικοπές σε μισθούς και εφημερίες, η επέκταση του καθεστώτος των επικουρικών γιατρών, οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων και μονάδων της ΠΦΥ και της μη καταβολής των χρωστούμενων στους αυτοαπασχολούμενους ιατρούς.
Πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή ίδρυση της ΕΣΑΝ-ΑΕ, μιας ανώνυμης εταιρίας με μετόχους τον υπουργό Υγείας, την κυβέρνηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές. Η εταιρεία αυτή θα επεξεργάζεται, θα μελετά και θα παρακολουθεί τα εργαλεία κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας. Στην κοστολόγηση αυτή θα ενσωματωθούν και οι αμοιβές των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ώστε το κράτος να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής των μισθών των υγειονομικών, οι οποίοι θα εξαρτώνται από τα έσοδα των νοσοκομείων. Στα πλαίσια του ανταγωνισμού δημόσιων – ιδιωτικών νοσοκομείων και στην προσπάθεια μείωσης του κόστους, θα έχουμε και νέες περικοπές μισθών και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Πριν λίγους μήνες, το Παναρκαδικό Νοσοκομείο ψηφίσθηκε ως ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας. Πίσω από τη βιτρίνα, όμως, κρύβονται οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, οι απλήρωτες εφημερίες, η εντατικοποίηση της εργασίας ιδίως των ειδικευόμενων ιατρών με αποτέλεσμα να μένει πίσω η εκπαίδευσή τους, οι υπεράριθμες εφημερίες ανά μήνα και οι εγκληματικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό (αντιδραστήρια, υλικά, φάρμακα). Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η συνεχής επιδείνωση των όρων εργασίας του προσωπικού , το πετσόκομμα των παροχών υγείας για τους ασθενείς, να μην εφημερεύουν στο νοσοκομείο καθημερινά βασικές ειδικότητες (π.χ. παιδίατρος) και να μην αξιοποιείται το νέο αιμοδυναμικό εργαστήριο, το οποίο δεν έγινε καν με ευθύνη του κράτους, αλλά με δωρεά και στο οποίο ακόμα δεν προβλέπεται να υπάρχει μόνιμο και σταθερής απασχόλησης προσωπικό. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στα Κ.Υ. του νομού, όπου πραγματικά το προσωπικό δίνει μάχη για να μπορέσει να προσφέρει στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας μέσα σε ένα καθεστώς πλήρους υποβάθμισης και διάλυσης της Π.Φ.Υ.
Από την υποβάθμιση δεν ξεφεύγει ούτε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. Κόντρα στις φιέστες της πρόσφατης επίσκεψης της υφυπουργού υγείας στην Τρίπολη, οι εργαζόμενοι βιώνουν μία άλλη πραγματικότητα. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έρχεται να βάλει τέλος στη Δημόσια και Δωρεάν Ψυχική Υγεία, αφήνοντας τους επιχειρηματίες (ΜΚΟ-ιδιώτες) να οργιάσουν στον ευαίσθητο αυτό τομέα, μετά τα τεράστια κενά που θα δημιουργηθούν από το κλείσιμο των ψυχιατρείων. Θα παύει πλέον να αποτελεί ευθύνη του κράτους κάλυψη των αναγκών των ψυχικά ασθενών.
Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί των οποίων η επαγγελματική επιβίωση γίνεται όλο και δυσκολότερη μέσα στη ζούγκλα του ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία. Μεγάλο χτύπημα είναι και η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που πρακτικά μειώνει κατακορυφα τις αποδοχές τους και την ικανότητά τους να συντηρήσουν το ιατρείο τους. Από την άλλη, οι μισθωτοί συνάδελφοι που παλεύουν στον ιδιωτικό τομέα με ελαστικές σχέσεις, κακοπληρωμένοι μέχρι και ανασφάλιστοι, με το απαράδεκτο καθεστώς των «Δελτίων Παροχής υπηρεσιών» και με τον κίνδυνο της απόλυσης και της ανεργίας δεν είναι σε καλύτερη μοίρα.
Για αυτό το λόγο, λοιπόν, όλοι οι γιατροί είτε εργάζονται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, είτε είναι άνεργοι, είτε είναι ειδικευόμενοι που σπρώχνονται – εξαναγκάζονται στην οικονομική μετανάστευση, είτε ειδικευμένοι και αντιμετωπίζουν την επαγγελματικοί αβεβαιότητα, πρέπει να δώσουν μία ενιαία απάντηση στην πολιτική διάλυσης της υγείας!

 
Ασυμβίβαστα συνεχίζουμε και διεκδικούμε!
• Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
• Πλήρη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και των Κ.Υ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους χωρίς περικοπές, πλαφόν, πληρωμές και συμμετοχές.
• Μαζικές προσλήψεις, γιατρών και λοιπών εργαζομένων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία και Κ.Υ. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΚΥ, νοσοκομείων, κλινικών. Καμία εφεδρεία, διαθεσιμότητα, απόλυση. Όχι στον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο της αξιολόγησης.
• Κάλυψη όλων των απωλειών στους μισθούς και ουσιαστικές αυξήσεις. Όχι στην απαράδεκτη διάκριση για την εξέλιξη των γιατρών που προέρχονται από τον ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ. Άμεση αναγνώριση της προϋπηρεσίας – εμπειρίας – βαθμού και αναδρομική καταβολή των διαφορών που θα προκύπτουν στη μισθοδοσία τους.
• Κανένας φραγμός για την ειδικότητα. Η εκπαίδευση και η μετεκπαίδευση των γιατρών να είναι αποκλειστικά ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος. Καμία εμπλοκή ιδιωτών και φαρμακευτικών εταιρειών στην επιμόρφωση των γιατρών.
• Άμεση καταβολή όλων των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων-ΕΟΠΥΥ στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, με κρατική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συμψηφισμός των οφειλόμενων με τυχόν οφειλές προς το κράτος – φόρους.
• Αποκλειστικά δημόσια καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Καμία μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, των πρόσφατων ρυθμίσεων και των διατάξεων για τις κατασχέσεις. Χρηματοδότηση του κλάδου σύνταξης για τους αυτοαπασχολούμενους κατά 1/3 από τους ίδιους και κατά 2/3 από το κράτος. Να αποδοθούν στα ταμεία (και στο ΤΣΑΥ) τα χρέη του κράτους και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Να σταματήσει τώρα το τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων.
• Επίδομα ανεργίας για όλους, για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας με υπολογισμό του στα επίπεδα του 2011.
• Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 40.000€ και 5.000€ για κάθε παιδί. Να καταργηθούν τα χαράτσια, ο ΕΝΦΙΑ, οι έμμεσοι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, στις υπηρεσίες υγείας, στο φάρμακο και στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών. Κατάργηση των τελών, φόρων και εισφορών στους Δήμους και στις υπηρεσίες του.
• Φορολόγηση των μεγαλοεπιχειρηματιών με 45%.

http://www.902.gr/sites/default/files/dipak_tel_low.pdf

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ!
ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗ.ΠΑ.Κ ΙΑΤΡΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *