Νέα από Αρκαδία. Το δηλητήριο στο πιάτο μας

ARKADIA18-150x15017Νόστιμα φρούτα, νόστιμα σταφύλια που καθημερινά βρίσκονται στο πιάτο μας πόσο αλήθεια απαλλαγμένα δηλητηριωδών φυτοφαρμάκων είναι; Πόσοι υγειονομικοί έλεγχοι γίνονται, αν γίνονται, αναφορικά με την υπέρβαση των ορίων σε φυτοφάρμακα και σε πιο κίνδυνο είμαστε εκτεθειμένοι άραγε; Πόσο ασύδοτη έχει καταντήσει η εντατική καλλιέργεια, όταν, στο όνομα της εξασφάλισης εισοδημάτων και κερδών, οι έτσι κι αλλιώς επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου μέθοδοι φυτοπροστασίας εφαρμόζονται καταχρηστικώς και κατά παράβαση όλων των οδηγιών.

Είναι φοβερό να σκέφτεται κανείς ότι, εφ’ όσον ανιχνεύονται στα μικροσκόπια και αντιδραστήρια των ευρωπαϊκών εργαστηρίων δηλητηριώδη υπολείμματα σε εξαγώγιμες παρτίδες που είναι βέβαιον ότι θα ελεγχθούν, τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνουμε οι έλληνες ιθαγενείς. Οι γεωργικές καλλιέργειες πραγματοποιούνται, με εξαιρέσεις πάντα, στην Ελλάδα σε καθεστώς πλήρους ασυδοσίας. Ένα ελλιπέστατο σύστημα γραφειοκρατικών ελέγχων που δεν γίνονται ποτέ στο χωράφι αλλά μόνο στο λιανεμπόριο, με ένα ανύπαρκτο στην ουσία μηχανισμό, εναποθέτει εν τέλει την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων στη συνείδηση των καλλιεργητών. Εντελώς αναλφάβητοι αλλοδαποί εργάτες ραντίζουν και λιπαίνουν τις ελληνικές καλλιέργειες κατά το δοκούν. Δεν ξέρουμε αν ποτέ διαβάζουν τις οδηγίες και σε ποια γλώσσα. Αν ποτέ συνεννοούνται και σε ποια γλώσσα με τους γεωπόνους. Δεν ξέρουμε αν ποτέ κλιμάκια του υπουργείου ελέγχουν αιφνιδιαστικά τα χωράφι. Το συγκεκριμένο υπουργείο, επί όλων των κυβερνήσεων, ουδέποτε λειτούργησε σαν ένας θεσμός που εποπτεύει τακτικά και στρατηγικά, με τη βοήθεια της επιστήμης, την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων. Λειτουργεί σαν ένας μικρομεσαίος μάνατζερ που μοιράζει επιδοτήσεις και ανοχή, στον συρρικνούμενο αγροτικό πληθυσμό προσδοκώντας πράσινες ή γαλάζιες ψήφους.

Κι όμως υπάρχει άλλος δρόμος που τον αγνοούμε συστηματικά . Πρωτοπόροι Έλληνες αλλά και έλληνες τρομαγμένοι από τους καρκίνους που θερίζουν πριν απ’ όλους τους ίδιους τους καλλιεργητές, επιχειρούν σε όλη την Ελλάδα βιολογικές και μη εντατικές καλλιέργειες. Αυτό είναι το μέλλον, για μια γη που μας προσφέρει γενναιόδωρα εξαιρετικά προϊόντα. Οι μόνοι που θα ζημιώνονταν από μιαν αλλαγή πλεύσης θα ήταν όσοι παρασκευάζουν δηλητήρια κι όσοι τα πωλούν ανεξέλεγκτα. Έχουμε μήπως κανένα κοινό συμφέρον μαζί τους;

Μη μας ταλαιπωρείτε…

Την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών με υπευθυνότητα επεσήμανε για άλλη μια φορά ο πρώην δήμαρχος κ. Σμυρνιώτης, σε χθεσινή του συνέντευξη. Μίλησε για «προίκα» που άφησε στην παρούσα δημοτική αρχή και που δεν είναι άλλη από την Κοινή Υπουργική Απόφαση ( ΚΥΑ ), που κηρύσσει την πόλη σε έκτακτη ανάγκη, μαζί με ένα χώρο μεταφόρτωσης, την Αγία Τριάδα. Αντ αυτού βλέπει μια πόλη άνω κάτω, κατάμεστη σκουπιδιών που δημιουργούν χωματερές σε κάθε γειτονιά, με επικίνδυνες για την υγεία συνέπειες. Γι αυτό και έκανε έκκληση να αφήσουν τους πειραματισμούς οι κυβερνώντες το δήμο και τις κορώνες περί παρανομιών της παράταξής του, να εγκαταλείψουν την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα πράγματα και οδηγούν σε συνεχείς νέες παρανομίες, να σταματήσουν να ταλαιπωρούν και να κοροϊδεύουν τον κόσμο, προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο.

Θεατρικό εργαστήρι

Με μεγάλη συμμετοχή από άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, ενθουσιασμό και σχέδια μάθησης, δράσης και δημιουργίας έλαβε χώρα την Κυριακή το απόγευμα το πρώτο σεμινάριο του νεοσύστατου θεατρικού εργαστηρίου στο Αστρος υπό τον θεατρικό συγγραφέα, σκηνοθέτη και δάσκαλο Κώστα Φαρμασώνη. Οι δεκάδες συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη …γεύση των παροχών της θεατρικής παιδείας στην καλλιέργεια του ανθρώπινου πνεύματος αλλά και τις δυνατότητες αυτοβελτίωσης και εξέλιξης της έκφρασης και της παρουσίας του καθενός, τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο και πάνω απ’όλα της ομαδικής (συν)εργασίας και δράσης. Κι όλα αυτά μέσα από την διδασκαλία και την καθοδήγηση ενός ανθρώπου του θεάτρου όπως ο κ. Φαρμασώνης, με συσσωρευμένη γνώση, εμπειρία, δουλειά και εγνωσμένη επιτυχία στο χώρο του για πολλές δεκαετίες, κάτι το οποίο γίνεται αισθητό ακόμα κι από μια απλή ακρόαση του σεμιναρίου. Πηγή: Astrosnews.gr

Δωρεές Παναρκαδικής Συνομοσπονδίας

Με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κλιματιστικά εφοδίασε η Παγκόσμια Παναρκαδική Συνομοπονδία τα ειδικά σχολεία του δήμου Τρίπολης. Συγκεκριμένα δύο υπολογιστές και ένα κλιματιστικό πήγαν στο ειδικό σχολείο Μαντινείας, στο δημοτικό διαμέρισμα Κάψια, ενώ τρεις υπολογιστές στο ειδικό σχολείο Τρίπολης. Οι ευχές των Χρήστου Τσιμόγιαννη, Προέδρου της Παγκόσμιας Παναρκαδικής Συνομοσπονδίας και του δημάρχου Δημήτρη Παυλή κινήθηκαν γύρω από την ανάγκη εκδήλωσης παρόμοιων ενεργειών που βοηθούν συνανθρώπους μας, ιδίως όταν πρόκειται για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Απόφαση Εφετείου

Δημοσιεύτηκε η απόφαση τα ου Διοικητικού Εφετείου Τριπόλεως με την οποία ακυρώθηκε η εκλογή του κ. Ν. Γιαννακόπουλου, ως Περιφερειακού Συμβούλου με τον συνδυασμό Νέα Πελοπόννησος – Πέτρος Τατούλης, κάνοντας δεκτές τις ενστάσεις που κατατέθηκαν από την παράταξή «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία» (Δέδε), την παράταξη του κ. Μανώλη και την παράταξη του κ. Βουδούρη. Η ένσταση της παράταξης Δέδε, αναφέρεται σε ανακοίνωση, «είχε ως σκοπό να αναδείξει πολιτικά την εσφαλμένη πρακτική υποψηφιότητας εργολάβων και προμηθευτών της Περιφέρειας, ως Περιφερειακών Συμβούλων». Το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου, αναδεικνύει με σαφή τρόπο το νόημα, το περιεχόμενο και τον σκοπό των σχετικών κωλυμάτων εκλογιμότητας που έχουν θεσπιστεί από τον Νόμο.

Αξιοποίηση του σανατορίου «Ιθώμη»

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23/9/2014 στο Πνευματικό Κέντρο της Βυτίνας μεταξύ του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γεωργίου Μπέζου, του Δημάρχου Γορτυνίας Γιάννη Γιαννόπουλου και συνεργατών τους. Θέμα της συνάντησης ήταν η προοπτική αξιοποίησης του σανατορίου «Ιθώμη» το οποίο αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Νοσοκομείου Καλαμάτας και η καταγραφή της σημερινής κατάστασης στην οποία βρίσκεται.
Από την συζήτηση προέκυψε η από κοινού πρόθεση για συνεργασία και συνέργεια προκειμένου να δρομολογηθούν και να προχωρήσουν όλες εκείνες οι διαδικασίες για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του. Επισημαίνεται, ότι το οικόπεδο και οι υποδομές του σανατορίου, είχαν αφεθεί στη λήθη για πολλά χρόνια, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος απώλειας -τόσο λόγω καταπατήσεων από ιδιώτες, όσο και λόγω διεκδικήσεων που είχε εγείρει το Δασαρχείο Βυτίνας.
Η σημερινή διοίκηση του Νοσοκομείου εκφράζοντας το έντονο ενδιαφέρον της για αυτό το ζήτημα έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στην τοπογραφική αποτύπωση του ακινήτου και του οικοπέδου, και έχει ξεκινήσει τις δικές της δικαστικές διεκδικήσεις από τους καταπατητές.

Επιχορήγηση ΜΟΔ

Εγκρίθηκε από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο μετά από συνεννόηση με την Διοίκηση της ΜΟΔ, η επιχορήγηση από Εθνικούς πόρους, της Μονάδας Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Α.Ε – ΜΟΔ, για το οικονομικό έτος 2014, συνολικού ποσού 6,66 εκ.ευρώ. Να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της προσπάθειας εξορθολογισμού των δαπανών που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξοικονομήθηκε ποσοστό της τάξης του 20%, από τον αρχικώς προβλεφθέντα προϋπολογισμό ύψους 8,3 εκ. ευρώ. Στο ίδιο πνεύμα και πρακτική, ο κ. Κωνσταντινόπουλος δήλωσε ότι έχουν γίνει ήδη όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε από 1/1/2015 να ορθολογικοποιηθεί η στέγαση και η διαχείριση των λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών του ΕΣΠΑ , με περαιτέρω μείωση του κόστους κατά 50% στο σύνολο και την ενιαία στέγασή τους.

Επανόρθωση

Μια χθεσινή αβλεψία στην ημερομηνία του μνημοσύνου και των αποκαλυπτηρίων της προτομής του ευεργέτη της Τρίπολης Αναστασίου Σχίζα, μας αναγκάζει να επανέλθουμε και να επανορθώσουμε λέγοντας πως οι εκδηλώσεις μνήμης δεν θα γίνουν το τρέχον Σαββατοκύριακο αλλά το επόμενο 4 και 5 Οκτωβρίου 2014.

Χαμογελάτε

Συγχαρητήρια στα παιδιά που πέρασαν σε σχολές.

Καλή επιτυχία στα τρία βασικά μαθήματά τους: Σκάκι, πόκερ και τάβλι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *