Νέα από Αρκαδία. Γυρεύουμε νότες αισιοδοξίας

ARKADIA18-150x15017Μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος με τα όσα ακούει και βλέπει να διαμείβονται στα δημοτικά συμβούλια πάνω στο θέμα των σκουπιδιών; Με τους σωρούς να καταλαμβάνουν μια ολόκληρη πόλη εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών και με την κακοσμία να πνίγει την ανάσα μας; Με τον ένα να ρίχνει το φταίξιμο στον άλλο και όλοι μαζί στον κακό μας τον καιρό. Τι συμπέρασμα αλήθεια βγάζει κανείς; Απελπισία για τους περισσότερους.

Η στήλη, ωστόσο, δεν είναι ούτε αισιόδοξη ούτε απαισιόδοξη. Σκεφτική είναι και ανήσυχη. Όπως τόσοι και τόσοι που μιλούν και συζητούν μεταξύ τους και αναζητούν μια λογική απάντηση στο γιατί φθάσαμε ως εδώ.

Η ευθυμία που διαδέχθηκε τη δυσθυμία, μετά τις εκλογές, η οποία στοίχειωνε τα προηγούμενα χρόνια και φούντωσε από την αδυναμία διαχείρισης των σκουπιδιών, ήδη μετασχηματίζεται σε αμηχανία, σε αγωνία και σε οργή. Αλλά η αγωνία δεν σκεπάζει το έλλογο: ακούμε ήδη τις πρώτες προσκλήσεις για ανασυγκρότηση του κοινωνικού, για αναγέννηση του ηθικού.

Προφανώς, όλες αυτές οι φωνές, σκόρπιες προς το παρόν και ασύντακτες, αδύναμες, κάποτε και αφελείς, δεν θα ανατρέψουν το ισχύον δημοτικό σκηνικό ηττημένων και παραιτημένων. Οι φωνές δείχνουν, όλο και καθαρότερα, ότι υπάρχει καθαρό βάθος κάτω από τη δυσώδη επιφάνεια. Η κρίση δημοτικής πολιτικής είναι κυρίως κρίση των διαχειριστών της. Δεν είναι κρίση όλου του κοινωνικού σώματος.

Υπάρχουν υγιείς δυνάμεις στην κοινωνία, που πρώτες αυτές και κυρίως αυτές πλήττονται από την ανικανότητα διαχείρισης των προτεραιοτήτων. Που λυπούνται αφάνταστα για την κατάντια αυτής της πόλης. Που, στο «γιατί» αυτής της κατάντιας, προβάλλουν την δική τους απάντηση. Αισιόδοξη και λογική. Αυτές οι δυνάμεις αντιδρούν τώρα, φωνάζοντας μεμονωμένα και ασύντακτα. Σε καφενεία, σε ταβέρνες, στους δρόμους, στα σοκάκια της πόλης. Κι αυτές οι δυνάμεις αναστοχάζονται την κρίση, όχι σαν ήττα τους, αλλά σαν χρεωκοπία του τρέχοντος συστήματος κυριαρχίας.

Αυτές οι διεργασίες είναι αργές και βασανιστικές, οι φορείς τους ανακλώνται και λοξοδρομούν, πολλές πρωτοβουλίες θα σβήσουν προτού δώσουν έναν ώριμο καρπό. Αλλά όλες ρίχνουν σπέρματα αμφισβήτησης και μετασχηματισμού, επιχειρούν νέους τρόπους να βλέπουμε το κοινωνικό και το πολιτικό, ρισκάρουν λοξές πορείες.

Γι αυτό και δεν απαισιοδοξούμε. Μονολογούμε πάνω στην κόψη του Καιρού, γυρεύοντας πάντα ρωγμές αισιοδοξίας σε όσα διαμείβονται στα δημοτικά συμβούλια. Γυρεύουμε την Πόλη. Τη δική μας Πόλη.

 

 

Η «καμόρα» των σκουπιδιών

Για «Καμόρα» στο σύστημα διαχείρισης των σκουπιδιών έκανε λόγο ο δήμαρχος Δημήτρης Παυλής, απαντώντας στις επικρίσεις των αντιπάλων του στο Δημοτικό Συμβούλιο, που τον κατηγόρησαν για αδράνεια και ανικανότητα. Τούτο γιατί κατά το δήμαρχο ο εργολάβος που έχει αναλάβει τη μεταφορά των σκουπιδιών στη ΦΥΛΗ, από την Αγία Τριάδα, έχει εξαφανιστεί, δεν τηρεί τις συμβολαιογραφικές του υποσχέσεις και αντί να μεταφέρει συγκεκριμένη ποσότητα σκουπιδιών αυτός μεταφέρει τα μισά περίπου, με αποτέλεσμα ο όγκος που έχει σωρευτεί να είναι τεράστιος. Και εδώ υπεύθυνο θεώρησε τον πρώην δήμαρχο κ. Σμυρνιώτη, ο οποίος αντί να τον κηρύξει έκπτωτο, όπως θα κάνει αυτός εντός 48 ωρών, τον άφησε να συνεχίσει τη δουλειά του.

Ο κ. Παυλής υποσχέθηκε σύντομη εντός 4-5 ημερών επίλυση του προβλήματος, σε νόμιμους χώρους όπως το Τουρκοδέντρι για τη μεταφορά των υπόλοιπων 4800 τόνων, η μεταφορά των οποίων έχει προπληρωθεί, και άλλοι τέσσερις δημόσιοι χώροι που θα προταθούν στην Περιφέρεια για αδειοδότηση.

Μίλησε για Ένορκη Διοικητικό Εξέταση από το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών, μετά την προσωρινή απόφαση του Πρωτοδικείου για απαγόρευση μεταφοράς σκουπιδιών στο Τουρκοδένδρι. Τούτο γιατί το δικαστήριο εκείνο θεωρήθηκε ως αναρμόδιο να ακυρώσει απόφαση του Δημάρχου η οποία είναι διοικητική πράξη κάτι που μόνο το Διοικητικό Δικαστήριο μπορεί να την κρίνει.

Πυρά από αντιπολίτευση

Προηγουμένως ο Δήμαρχος είχε δεχτεί τα πυρά σύσσωμης της Αντιπολίτευσης με τον Γιάννη Σμυρνιώτη να κάνει λόγο για «σόου» εκ μέρους του Παυλή και να ζητά τον ορισμό συγκεκριμένης έκτασης για μεταφορά των σκουπιδιών, ώστε να καθαρίσει η πόλη, την δε κ. Εικοσιδέκα να θεωρεί υπεύθυνο το δήμαρχο για την εικόνα της πόλης που την έχει καταντήσει μια απέραντη χωματερή και να του αποδίδει αυταρχικότητα στις ενέργειές του. Μετά από όλα αυτά, σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε η παρουσία της κ. Γιώτας Δογάνου, κατοίκου της περιοχής Τζίβα, που ζήτησε το λόγο, ο κ. Κακλαμάνος της τον αρνήθηκε, γιατί είχε προηγηθεί ψηφοφορία ώστε μην συζητηθεί το θέμα και εκεί έγινε το έλα να δεις, με αναφορές σε χούντες και τυχοδιώκτες που υπήρχαν στο ΠΑΣΟΚ. Αποτέλεσμα, ο Πρόεδρος να διακόψει για λίγο ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Δεν … μιλιούνται.

Ως φαίνεται δεν υπάρχει καμία συνεννόηση μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας για τον εορτασμό της Αλώσεως. Δεν εξηγείται διαφορετικά πως άλλο πρόγραμμα ετοιμάζει ο Δήμος άλλο η Περιφέρεια. Παρέλαση στην Τάσου Σεχιώτη θέλει η Περιφέρεια, στην Εθνικής Αντίστασης ο Δήμος. Αλλον ομιλητή για τον πανηγυρικό της ημέρας ορίζει ο δήμος άλλον η Περιφέρεια. Με τον προγραμματισμό του δήμου να υπερισχύει τελικά.

Γ. Καραγιάννης: Επίτιμος δημότης

Επίτιμο δημότη της θα ανακηρύξει ο δήμος Τρίπολης τον Γιώργο Καραγιάννη, σύμφωνα με εισήγηση του δημάρχου Δημήτρη Παυλή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στο σύντομο βιογραφικό του αναφέρεται πως ο κ. Καραγιάννης γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1928. Ο παππούς και ο πατέρας του γεννήθηκαν στην περιοχή των Δαρδανελλίων στο Τσανάκ – Καλέ. Η μητέρα του γεννήθηκε στη Σμύρνη. Με τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 οι γονείς του ήρθαν στην Ελλάδα, στην Τρίπολη και απέκτησαν τρία παιδιά, την Κωνσταντίνα, την Αννα και τον Γιώργο. Στα δεκαοχτώ του πετυχαίνει στην Ανωτάτη Εμπορική ενώ παράλληλα γίνεται επιχειρηματίας αναλαμβάνοντας την εκμετάλλευση διαφόρων κινηματογράφων. Το 1994 γίνεται παραγωγός δικών του κινηματογραφικών ταινιών, ταινιών για βίντεο και σειρών για την τηλεόραση, ιδρύοντας το ΚΑΠΑ STUDIOS. Παντρεμένος με την Ναυσικά Τσιούτσια αποκτά δυο παιδιά τον Γιάννη και την Μαριαλένα.

Τιμώντας την καταγωγή του και την πόλη που γεννήθηκε, προσφέρει το Μνημείο του Προσφυγικού Ελληνισμού, τιμής ένεκεν εκείνων, που το 1922, ξεριζωμένοι από την πατρίδα τους κατέφυγαν και εγκαταστάθηκαν στην Τρίπολη.

Το ΔΣ του τοπικού ραδιοφώνου

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συγκροτήθηκε ως εξής:
Κακλαμάνος Αναστάσιος (παράταξη Παυλή) με αναπληρώτρια την Αληγέωργα Γαρυφαλλιά
Μπρακουμάτσου Δώρα (παράταξη Παυλή) με αναπληρωτή τον Παπαδημητρίου Σωτήρη
Κούρος Ηλίας (παράταξη Τζιούμη) με αναπληρωτή τον Αλεξάκη Βασίλη (παράταξη Τζιούμη)
Λουκάς Δημήτριος (Επιμελητήριο Αρκαδίας) με αναπληρωματικό τον Παπαλάμπρο Ιωάννη (ΣΕΒΙΠΕΤ) Σωτηρόπουλος Τριαντάφυλλος (πολίτης) με αναπληρωματικό τον Καδά Γιώργο Λάγαρη Βασιλική (πολίτης) με αναπληρώτρια την Καίτη Αλεξοπούλου Αδαμόπουλος Χρήστος (πολίτης) με αναπληρωτή τον Θεόδωρο Θεοδωρακόπουλο Καρναβέζος Αθανάσιος (πολίτης) με αναπληρωτή τον Γιώργο Κώτσινα Μπερτζελέτου Μίκα (πολίτης) με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Σκορπίδα

Κίνδυνος ατυχημάτων

Εγκυμονεί κινδύνους η κατάσταση με τα καπάκια στα φρεάτια της ΔΕΗ, τα οποία άγνωστοι εξαφανίζουν για οικονομικό όφελος. Αποτέλεσμα, ανύποπτοι διαβάτες να πέφτουν μέσα, με προφανή τον κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας. Συνέβη προ ημερών σε φίλαθλο του Αστέρα, λίγο μετά τον αγώνα με την Καλλονή, όπου χωρίς να το καταλάβει, βρέθηκε στο Παναρκαδικό τραυματίας από ξεσκέπαστο φρεάτιο.

Αναστάσιος Σχίζας

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αναστάσιος Σχίζας, τελεί μνημόσυνο στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τρίπολης την ερχόμενη στις 9.15 για τον μεγάλο ευεργέτη Αναστάσιο Σχίζα, ενώ στη συνέχεια θα προσφερθεί καφές στο Μεγάλο Καφενείο. Την προηγούμενη ημέρα, Σάββατο, στις 5.30 το απόγευμα, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αναστάσιου Σχίζα με τρισάγιο στον τάφο του στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδας, από τον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο.

Εγκαίνια μουσείου Τεγέας

Και επίσημα ανοίγει τις πύλες του το ανακαινισμένο Μουσείο Τεγέας με τα εγκαίνια που θα γίνουν την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου., στις 6 το απόγευμα από τον υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα.

Χαμογελάτε

-Τι θα ήταν ο κόσμος χωρίς γιαγιάδες;

-Ματιασμένος

Γιαν. Παπαμήτρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *