Νέα από Αρκαδία. Η παραβίαση της νομιμότητας

ARKADIA18-150x15017Πολύς ο θόρυβος που σηκώθηκε και όχι άδικα, από την άρνηση κάποιων δημάρχων να συμμορφωθούν με το νόμο που επιβάλλει τις αξιολογήσεις όλων των υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και αυτά μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας όπου δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι υπεξαιρούσαν επιδόματα, με πλαστά πιστοποιητικά επί των ημερών της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό και το μόνο που αυτονοήτως θα περίμενε κανείς είναι οι εν λόγω τοπικοί άρχοντες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πλειοδοτήσουν στη διενέργεια ελέγχων και όχι να αρνούνται με δικαιολογίες που αποτελούν την επιτομή του λαϊκισμού, της ψηφοθηρίας και της πολιτικής υποκρισίας . Μετά θράσσους περισσού δε να δηλώνουν απερίφραστα πως δεν θα εφαρμόσουν το νόμο επιβεβαιώνοντας πως τα όσα ψηφίζει η Βουλή θεωρούν ως μη υποχρεωτικά για όλους και τα εκλαμβάνουν ως ψηφίσματα προαιρετικής αποδοχής.

Αδικούν τον εαυτό τους οι εν λόγω με την εμμονή τους ν’ αρνούνται τον έλεγχο της πρόσληψης των υπαλλήλων τους, υποστηρίζοντας θέσεις και απόψεις οι οποίες συγκρούονται ευθέως με τη νομιμότητα, την οποία οφείλει να υπερασπίζεται κάθε δημόσιος λειτουργός και πολύ περισσότερο εκείνοι που έχουν εκλεγεί να διοικούν εν ονόματι του λαού.

Η παραβίαση της νομιμότητας δεν συνιστά πράξη αντίστασης στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης «αριστερής» συμπεριφοράς. Η σύγχρονη Αριστερά είναι σύγχρονη μόνο όταν προσπαθεί να αλλάξει τους νόμους όχι με αναχρονισμούς και τσαμπουκάδες αλλά μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με τον τρόπο που ορίζει το Σύνταγμα, την πιστή τήρηση του οποίου ορκίστηκαν να εφαρμόζουν.

Η πολιτική κάλυψη των παραπάνω δεν αλλάζει τα πράγματα. Τα κόμματα έχουν κάθε δικαίωμα να αμφισβητούν το νόμο και να υπόσχονται ότι θα τον αλλάξουν. Η πρόθεση είναι καλοδεχούμενη, εφόσον αποκτήσει τις προϋποθέσεις να αλλάξει ο νόμος. Και προφανώς θα έχουν την αξίωση να εφαρμόζουν όλοι τους νόμους που εκείνοι θα αλλάξουν. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

Βανδαλισμός μνημείου

Βάνδαλοι επεχείρησαν ξημερώματα της Κυριακής 21 Σεπτεμβρίου την καταστροφή του αγάλματος της Μάνας, που είναι τοποθετημένο στην πλατεία Αρεως, στην είσοδο του Grant Chalet. Την καταστροφή γνωστοποίησαν περαστικοί που ειδοποίησαν το Λύκειο Ελληνίδων και στη συνέχεια το Δήμαρχο και την αστυνομία, που περισυνέλεξε το άγαλμα στις αποθήκες του δήμου, ώστε τις επόμενες μέρες να γίνει η αποκατάστασή του.

Ο Δήμος με ανακοίνωσή του εκφράζει τη λύπη του και την ανησυχία του για το φαινόμενο αυτό, «να σπιλώνονται και να καταστρέφονται μνημεία, ιστορικά κτίρια και ότι έχει σχέση με την ιστορία μας, τη διαδρομή μας, την πορεία μας γενικότερα», γι αυτό και κινήθηκε νομικά καταθέτοντας μήνυση κατ’ αγνώστων για κλοπή και φθορά.

Τη λύπη ου εξέφρασε και το ΔΣ του Λυκείου Ελληνίδων, δια της προέδρου του κ. Αναγνώστου, και ευχαριστεί «το Δήμαρχο Τρίπολης και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Α. Κακλαμάνο για την ευαισθησία τους να κινητοποιηθούν άμεσα».

 

Έκθεση χαρακτικής

H αίθουσα τέχνης ΚΟΥΡΟΣ εγκαινιάζει την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 8:30, την έκθεση: «Ο Γαλάνης και η εποχή του, Picasso, Matisse, Brack», με 60 έργα χαρακτικής του μεγαλύτερου έλληνα χαράκτη του 20ου αι. Δημήτρη Γαλάνη.

Την έκθεση αυτή που γίνεται στο πλαίσιο της διεκδίκησης από την πόλη μας της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» για το έτος 2021 θα εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής. Η διάρκεια της έκθεσης εκτείνεται ως τις 20 Οκτωβρίου.

 

Η άλλη άποψη για το αεροδρόμιο

Τα στοιχεία της αξιολόγησης της μελετητικής εταιρείας, καναδικών συμφερόντων ΙΒΙ Group, στην οποία ανατέθηκε στις αρχές του 2012 η εντολή διερεύνησης και αξιολόγησης των χαρακτηριστικών του υπάρχοντος Αεροδρομίου Τρίπολης, ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Πουλοκέφαλος. Τούτο γιατί κατά τον πρώην Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου το πόρισμα της ΙΒΙ Group καταλήγει σε 3 σημαντικά πορίσματα τα οποία είναι: Ο σημερινός διάδρομος του Αεροδρομίου έχει τέτοια κατεύθυνση που είναι ακατάλληλη για πολιτικό αεροδρόμιο, γιατί σε απόσταση 3.400 μέτρων, η γεωμορφολογία του εδάφους δεν επιτρέπει προσέγγιση ούτε καν μεσαίου τύπου πολιτικών αεροσκαφών. Η ύπαρξη του ορεινού όγκου (δυτικοί πρόποδες του όρους Χτενιάς) που βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Μηλέας και Λουκά λόγω του ύψους του (920 μ.) γίνεται αποτρεπτικός παράγοντας για την λειτουργία ως πολιτικού Αεροδρομίου με την σημερινή κατεύθυνση του διαδρόμου. Το μήκος του σημερινού διαδρόμου που είναι 1.900 μέτρα δεν επαρκεί για τις ανάγκες ενός σύγχρονου αεροδρομίου και απαιτείται άλλος διάδρομος μήκους 2.500 μ., με δυνατότητα μόνον προς βορράν τέτοιας επέκτασης. Ο διάδρομος επειδή έχει σχεδιασθεί με προδιαγραφές στρατιωτικού αεροδρομίου δεν έχει τα αναγκαία γεωμετρικά χαρακτηριστικά αντοχής, για τις απαιτούμενες προδιαγραφές ενός πολιτικού αεροδρομίου κυρίως όσον αφορά το πάχος του σκυροδέματος θεμελίωσης.

 

Νέο αεροδρόμιο;

Η τελική πρόταση όπως διατυπώθηκε από την ΙΒΙ Group στη μελέτη εφικτότητας που παρουσίασε, μίλησε επί της ουσίας για ένα νέο αεροδρόμιο. Το οποίο θα διαθέτει πέραν των σύγχρονων νέων απαραίτητων κτηριακών εγκαταστάσεων, το κυριότερο έναν εντελώς νέο διάδρομο μήκους 2,5 χλμ., για να παρακάμπτονται κατά τις προσγειώσεις και απογειώσεις οι υπάρχοντες ορεινοί όγκοι που προαναφέρθηκαν και θα έχει τέτοιο σχεδιασμό που θα δημιουργεί γωνία 7 μοιρών προς τα αριστερά σε σχέση με τον σημερινό υπάρχοντα διάδρομο.

Όσον αφορά το κόστος της επένδυσης αυτή προϋπολογίστηκε στο ύψος των 120 εκ. ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένων των νέων απαλλοτριώσεων που απαιτούνται κυρίως για το νέο διάδρομο. Το δε κόστος λειτουργίας του πολιτικού Αεροδρομίου προεκτιμήθηκε ότι θα ανέρχεται στα 2,2 εκ. ευρώ ετησίως. Αυτά από τον κ. Πουλοκέφαλο και κάθε απάντηση δεκτή.

 

Μεταπτυχιακά

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων (ΠΕΔιΣ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επαναπροκηρύσσει περιορισμένο αριθμό θέσεων για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι: «Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτικές» Κατευθύνσεις: 1. Διακυβέρνηση 2. Διαχείριση Πολιτικών – Διεθνής Πολιτική

Διάρκεια: 4 εξάμηνα

«Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία» Κοινό ΠΜΣ με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου Κύπρου

Κατευθύνσεις: 1. Διεθνής Επιχειρηματικότητα 2. Διεθνής Ασφάλεια 3. Διεθνής Ανάπτυξη

Διάρκεια: 12 μήνες

«Μεσογειακές Σπουδές» (στην Αγγλική γλώσσα) Σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Μπολόνια (Ιταλία), Yasar (Τουρκία), Νεάπολις Πάφου (Κύπρος), INALCO (Γαλλία), Olympia Summer Academy. Διάρκεια: 12 μήνες Προθεσμία για Υποβολή Αιτήσεων έως 24 Σεπτεμβρίου 2014

 

Έκθεση Τροχαίας

Ευχή και ελπίδα μας, η έκθεση της Τροχαίας που παρουσιάζεται τις μέρες αυτές στο χώρο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας να συνετίσει όλους για μεγαλύτερη προσοχή όταν κινούμαστε στους δρόμους με αυτοκίνητο. Τα όσα σοκαριστικά ακούστηκαν στα χθεσινά εγκαίνια για το Μολώχ της ασφάλτου δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα, αφού σε μια δεκαετία μια ολόκληρη πόλη στη χώρα μας των 15000 κατοίκων ξεκληρίστηκε, στο δε νομό μας κάπου διακόσιοι συμπατριώτες μας δεν υπάρχουν κοντά μας. Τόσα είναι τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασαν οι αρχές και δεν τα αμφισβητεί κανείς.

 

Συνάντηση για το Σανατόριο

Για σήμερα Τρίτη υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Δημάρχου Γορτυνίας και εκπροσώπων του Δήμου με τον Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Καλαμάτας με θέμα το Σανατόριο Ιθώμης, στη Βυτίνα. Πρόκειται για κτήριο που οικοδομήθηκε το 1927-28 από τον πνευμονολόγο Μπόμπολα, και διέκοψε την λειτουργία του το 1941. Σήμερα υπάρχουν σκέψεις αξιοποίησής του από το νοσοκομείο Καλαμάτας (όπου ανήκει), μετά την οριστική επίλυση του θέματος της οριοθέτησης των 18 στρεμμάτων, που είχαν καταπατηθεί από τρίτους.

 

Χαμογελάτε

Πότε θα ωριμάσω και θα αναλάβω τις ευθύνες μου, με ρωτάει η μάννα μου, ενώ μου κόβει τη μπριζόλα σε μπουκίτσες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *