Γιατροί με τον… ιό της περιφέρειας. Προτιμούν τις κεντρικές νοσοκομειακές μονάδες

γιατροίιΜπορεί να έχουμε τους περισσότερους γιατρούς, κρίσιμες όμως μονάδες -κυρίως της περιφέρειας- δεν διαθέτουν επαρκή ιατρική στελέχωση. Τα στοιχεία των ιατρικών συλλόγων δείχνουν ότι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα Γιάννενα αναλογεί ένας γιατρός για 140 κατοίκους, όταν στη Χαλκιδική η αναλογία είναι ένας προς 750 κατοίκους και στη Βοιωτία ένας προς 1.500!

Στα περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία ψάχνεις λευκές μπλούζες με το… φανάρι, όπως γράφει σήμερα το «Έθνος». Η κατάσταση επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο, καθώς την τελευταία τριετία έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν αποχωρήσει από το ΕΣΥ 4.000 άνθρωποι.

Όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε αριθμό γιατρών μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ. Στη χώρα μας αναλογούν 6,2 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους, όταν στην Πορτογαλία αναλογούν 4,1 γιατροί, στη Γερμανία 4, στην Ιταλία 3,9 και στην Ισπανία 3,8 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους.

Η εξήγηση είναι η εξής: το ενδιαφέρον των Ελλήνων γιατρών εστιάζεται σχεδόν αποκλειστικά στο κέντρο, αφήνοντας ακάλυπτη την υπόλοιπη χώρα. Τα στοιχεία των ιατρικών συλλόγων δείχνουν ότι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα Γιάννενα αναλογεί ένας γιατρός για 140 κατοίκους, όταν στη Χαλκιδική η αναλογία είναι ένας προς 750 κατοίκους και στη Βοιωτία ένας προς 1.500!

Ένας στους δύο γιατρούς δραστηριοποιείται στην Αττική και το 17% στην Κεντρική Μακεδονία. Στη Στερεά Ελλάδα, όπου κατοικεί το 8% του πληθυσμού, δραστηριοποιείται μόλις το 3% των γιατρών, ποσοστό που στη νησιωτική χώρα είναι κοντά στο 2%.

Η ίδια λογική παρατηρείται στη στελέχωση των νοσοκομείων. Οι γιατροί «κυνηγούν» τις θέσεις στα μεγάλα κεντρικά νοσοκομεία, αδιαφορώντας για την περιφέρεια και τα μικρότερα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Στο Νοσοκομείο «Ερυθρός» εγκρίνεται και δεύτερη θέση συντονιστή διευθυντή αναισθησιολόγου, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), όταν στο Κέντρο Υγείας της Πάρου δεν υπάρχει παιδίατρος.

Στο σύνολο των νοσοκομείων της περιφέρειας, λιγότερες από τις μισές οργανικές θέσεις γιατρών είναι πλέον καλυμμένες. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο περισσότεροι από 5.000 ασθενείς διακομίζονται από την επαρχία σε νοσοκομεία της Αττικής. Οι περισσότεροι προέρχονται από τις Κυκλάδες και ακολουθούν η Πρέβεζα, η Εύβοια, η Βοιωτία και η Φθιώτιδα.

Γιατροί με τον… ιό της περιφέρειας        ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *