Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Ήρθε η ώρα να δούμε και την υγεία μας

βιανεχ γιαννακοπουλΆμεση αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, στήριξη του ελληνικού φαρμάκου και εξορθολογισμό άλλων κέντρων κόστους, ζητά από την πολιτεία ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, τονίζοντας ότι «κάποια στιγμή πρέπει να δούμε και την υγεία μας».

Ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ και αν. Διευθύνων Σύμβουλος ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, απάντησε σε όλα τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τον τομέα της υγείας και του φαρμάκου, μιλώντας στην κάμερα του Timetv και τον δημοσιογράφο Σπύρο Κτενά.

«Η εικόνα που έχω είναι η εικόνα που έχουν όλοι οι Έλληνες. Νοσοκομεία άδεια από φάρμακα, νοσοκομεία άδεια από υλικά, ο κόσμος να μην μπορεί να βρει τα φάρμακά του, και από εκεί και πέρα στο χώρο της βιομηχανίας υπάρχει ‘μαυρίλα’» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακόπουλος ερωτώμενος για το ύψος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, που για φέτος μετά βίας θα φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν εδώ και δύο χρόνια, όταν η δαπάνη έπεσε στα 2,8 δισ. ευρώ, σημειώνει ο κ. Γιαννακόπουλος. Αντί μάλιστα η πολιτεία να τη σταθεροποιήσει, περιορίζοντας άλλα κέντρα κόστους «όταν όλοι ξέρουμε ότι ξοδεύονται χρήματα που δεν θα έπρεπε σε άλλους τομείς», η φαρμακευτική δαπάνη συνέχισε να μειώνεται, πέφτοντας το 2013 στα 2,3 δισ. και φέτος στο 1,9 δισ. ευρώ. Τη στιγμή, μάλιστα, που μελέτες του εξωτερικού αλλά και ξένοι αξιωματούχοι παραδέχονται «κάναμε λάθος στο χώρο της υγείας», κάποια διόρθωση δεν έχει γίνει ακόμα, τονίζει.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ελληνική σημαία ψηλά, κάνοντας επενδύσεις, μη διώχνοντας κόσμο, αλλά δυστυχώς το κράτος δεν είναι δίπλα μας, ούτε να μας υποστηρίξει ούτε να μας συγχαρεί γι’ αυτό που κάνουμε, αλλά αντιθέτως μας πολεμά με κάθε δυνατό τρόπο» σημειώνει ο κ. Γιαννακόπουλος, ενώ αναφερόμενος στα οριζόντια μέτρα του clawback και του rebate προειδοποιεί ότι όταν οι επιχειρήσεις φτάνουν σε ένα επίπεδο που δεν είναι βιώσιμες, αποτέλεσμα θα είναι να έρθουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση θα ήταν μια αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη, με δεδομένο ότι υπάρχει καταγεγραμμένο πλεόνασμα. Ο ίδιος ωστόσο εκτιμά ότι φαρμακευτική δαπάνη κάτω από τα 3 δισ. ευρώ δεν είναι βιώσιμη.

Για τη ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε

Ερωτώμενος για τις διεξόδους που έχει βρει η ΒΙΑΝΕΞ μέσα σε αυτό το εφιαλτικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος υπενθυμίζει ότι πρόκειται για μία εταιρεία 90 ετών, τη δημιουργία της οποίας οραματίστηκε και υλοποίησε ο Παύλος Γιαννακόπουλος. «Έχουμε μπορέσει τόσα χρόνια και έχουμε αφομοιώσει όλα αυτά τα νέα μέτρα, τα δυσβάσταχτα νέα μέτρα, έχοντας φτάσει πλέον σε οριακό σημείο. Τόσο καιρό θα μπορούσαμε να είχαμε προβεί σε απολύσεις προσωπικού, απολύσεις εργαζομένων οι οποίοι ενδεχομένως αυτή τη στιγμή να μην είναι αναγκαίοι στην παραγωγική διαδικασία…». Αντίθετα η ΒΙΑΝΕΞ διατήρησε τις θέσεις των 1.080 εργαζομένων της, δεν μείωσε μισθούς, αλλά προχώρησε σε νέες επενδύσεις, αυξάνοντας μάλιστα το ανθρώπινο δυναμικό της κατά 30-40 άτομα.

Όσον αφορά στις νέες επενδύσεις, ο κ. Γιαννακόπουλος τονίζει ότι πλέον τα κεφάλαια είναι περιορισμένα και κατευθύνονται κυρίως σε περαιτέρω ανάπτυξη των εργοστασίων, μηχανικό εξοπλισμό, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να ανοίξουν οι αγορές του εξωτερικού. Επίσης, η ΒΙΑΝΕΞ προχώρησε σε μια μεγάλη καμπάνια στήριξης των φαρμακοποιών «γιατί δεν κοιτάμε μόνο τους εαυτούς μας, κοιτάμε το χώρο της υγείας συνολικά. Γιατί αν καταρρεύσει ένα κομμάτι όπως οι φαρμακοποιοί, θα καταρρεύσουμε όλοι, είναι ντόμινο. Έχοντας ξεκινήσει από φαρμακείο το 1924, μετά σε φαρμακαποθήκη και μετά στην παραγωγή, κοιτάμε όλο το χώρο της υγείας», αναφέρει.

Αναφερόμενος στις κινήσεις της ΒΙΑΝΕΞ στον τομέα της εξωστρέφειας, τονίζει ότι «λόγω της πολύ καλής εικόνας που έχουν τα εργοστάσιά μας, τα οποία ελέγχονται από όλους τους οργανισμούς υγείας παγκοσμίως, έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε για το εξωτερικό, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητές μας. Τελευταία υπογράψαμε μια συμφωνία με την Eli-Lilly για την παραγωγή βανκομυκίνης για την Κίνα», λέει ο κ. Γιαννακόπουλος και συνεχίζει: «Θα φτάσουμε στα πέρατα της γης, με τη μοναδική βανκομυκίνη που θα κυκλοφορεί στην Κίνα, να είναι made in Greece».

Η επένδυση, αρχικά, αναμένεται να δημιουργήσει ετήσιο τζίρο γύρω στα 15-20 εκατ. για παραγωγή 6 εκατ. τεμαχίων το χρόνο, «αλλά ευελπιστούμε ότι ανοίγοντας την αγορά της Κίνας θα έρθει και η Κορέα, θα έρθει, το Βιετνάμ, και η Ιαπωνία και θα μπορέσουμε αυτό το προϊόν να το εξάγουμε σε όλο τον πλανήτη». Επίσης, υπάρχει σχεδιασμός για νέες συμφωνίες, ο οποίος όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι ανακοινώσιμος.

Στην παρατήρηση ότι όλο και πιο πολλές ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις στρέφονται στο εξωτερικό, ο κ. Γιαννακόπουλος εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή «έχουμε πάρα πολύ καλά εργοστάσια, όχι μόνο η ΒΙΑΝΕΞ αλλά και οι υπόλοιπες εταιρείες οι οποίες μαθαίνω ότι φτιάχνουν και νέες μονάδες, έχουμε τέτοιους ελέγχους που δεν υπάρχουν στα άλλα κράτη. Το οξύμωρο είναι, ότι εμείς ως Έλληνες για να παραγάγουμε ένα προϊόν και να το κυκλοφορήσουμε στην ελληνική αγορά περνάμε ελέγχους από το εξωτερικό, ενώ εταιρείες του εξωτερικού έχουν τη δυνατότητα να φέρνουν και να πουλάνε τα σκευάσματά τους στη χώρα μας, χωρίς να τα ελέγχει κανείς. Υπάρχουν εταιρείες αυτή τη στιγμή, που έχουν μπει στο χώρο τα τελευταία 1-2 χρόνια, των οποίων τα εργοστάσια στην Αμερική έχει κλείσει ο αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκου και εδώ πέρα πουλάνε ανεξέλεγκτα. Και δεν υπάρχει κανένας να το σταματήσει. Ίσα-ίσα που κατά την άποψή μου, αυτό πριμοδοτείται από την κυβέρνηση».

Για τον υπουργό Υγείας, Μ. Βορίδη

Άνθρωπο που ακούει και καταλαβαίνει, χαρακτηρίζει τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με τους προκατόχους του έχει κάνει μια εξαίρετη δουλειά.

«Εγώ αυτό που θα του πρότεινα είναι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο ή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό να εξοικονομηθούν από άλλους τομείς χρήματα, ώστε να ξαναμπούν στο χώρο της υγείας, για να υπάρξει ανάπτυξη. Η ανάπτυξη όταν κόβεις, κόβεις, κόβεις δεν μπορεί να έρθει».

Ως άμεσα μέτρα προτείνει την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και την αλλαγή στην αντιμετώπιση του ελληνικού φαρμάκου, υπό την έννοια της στήριξης.

«Αυτή τη στιγμή για να μπορέσεις να πάρεις έγκριση για ένα προϊόν αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε παράβολα στη Δανία, στη Νορβηγία και στη Σουηδία, ενώ θα μπορούσε όλα αυτά τα χρήματα να τα εισπράττει ο ελληνικός ΕΟΦ. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την υγεία μας» καταλήγει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *