Ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, εγκαινίασε τα νέα χειρουργεία του Νοσοκομείου

βορ. ευαγ O Υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης στα εγκαίνια των νέων χειρουργείων του Ευαγγελισμού: «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω»

Ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, παρέστη σήμερα στα εγκαίνια του νέου κτηρίου των χειρουργείων του Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός», η κατασκευή και ο εξοπλισμός των οποίων ολοκληρώθηκε με αποκλειστική δωρεά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, σε ένα νέο κτήριο πέντε επιπέδων, εξοπλισμένο με τεχνολογίες αιχμής και μοναδικές δυνατότητες, ευαγ χειρ.δημιουργήθηκαν δεκαπέντε νέα σύγχρονα χειρουργεία με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κορυφαίας τεχνολογίας. Η συνολική δωρεά της Εθνικής Τράπεζας ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ και -εκτός των χειρουργείων- πρόκειται να κατασκευαστεί νέο κτήριο, επίσης πέντε επιπέδων, που θα περιλαμβάνει χειρουργεία και θαλάμους ανάνηψης Καρδιολογικών και Νευροχειρουργικών μονάδων, σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο Ακτινολογικό Τμήμα.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Βορίδης επεσήμανε τα εξής: «Να ξεκινήσω με ένα μεγάλο και βαθύ ευχαριστώ προς την Εθνική Τράπεζα για αυτή την τόσο σημαντική δωρεά. Και παρότι πάντοτε οι δωρεές έχουν το χαρακτήρα καταθέσεως ψυχής, οφείλω να πω ότι από ένα ποσό και πάνω έχουν και το χαρακτήρα της καταθέσεως σημαντικών οικονομικών ποσών και τα 30 εκατομμύρια είναι ένα μεγάλο ποσό για το οποίο ξανά ευχαριστούμε εκ βαθέων. Να ευχαριστήσω, κύριε Διοικητά, τη διοίκησή σας, την αφοσίωσή σας, που χάρη και σε αυτή αλλά σε όλΕγκαίνια Ευαγγελισμοςους τους συντελεστές του έργου σήμερα έχουμε όλοι τη χαρά να εγκαινιάζουμε ένα τόσο σημαντικό έργα: χειρουργεία πρότυπα, υπόδειγμα τέτοια που είναι μοναδικά σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Και αυτό, προφανώς, προς όφελος των νοσηλευομένων, της ιατρικής, των ιατρών και όλων των εργαζομένων, ακόμη και αυτών που διαμαρτύρονται έξω σήμερα. Και αυτοί θα χαρούν αυτά τα καινούρια χειρουργεία παρά τις διαμαρτυρίες τους.

Να ευχαριστήσω και για τις διαμαρτυρίες τους γιατί αν και άδικες, αν και αναίτιες, αν και άνευ αντικειμένου μας κάνουν να θέλουμε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι έστω και μέσα από αυτή την άδικη και άτυπη κριτική.

Επειδή ακούω πολλά αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέσα στην κρίση, μέσα στην ύφεση, μέσα στο δημοσιονομικό περιορισμό, μέσα στις πολλαπλές ανάγκες που πρέπει να υπηρετήσει μία πολιτική, το επίπεδο όλων των υγειονομικών δεικτών στην Ελλάδα, είναι πάνω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτά, γιατί πολλά ακούγονται. Γιατί αν ακούσει κανείς την Αντιπολίτευση να ομιλεί, θα νομίσει ότι ο τόπος έχει ερημώσει, ότι δεν παρέχεται νοσηλεία, ότι ο κόσμος πεθαίνει στους δρόμους, θα νομίσει ότι βρίσκεται σε μία άλλη χώρα, από αυτή που δείχνουν, ξαναλέω, και οι τελευταίοι δημοσιευμένοι δείκτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αναφέρονται στο έτος 2012 αλλά και έρευνες που αναφέρονται στο έτος 2013.

Χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεχάρη την Ελλάδα για το μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο επιτελεί στον τομέα της υγείας της. Μας συγχαίρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά ορισμένοι δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τι είναι αυτό το οποίο συντελείται.

Και η δουλειά την οποία κάνουμε και συνεχίζουμε από εκεί που την άφησε ο Άδωνις ο Γεωργιάδης, από εκεί που την παρέλαβε από τον Ανδρέα τον Λυκουρέντζο, από εκεί που την παρέλαβε από τον Ανδρέα το Λοβέρδο, η δουλειά που κάνουμε με τον Λεωνίδα το Γρηγοράκο, με την Κατερίνα την Παπακώστα, με όλους τους διοικητές των νοσοκομείων και τα στελέχη του Υπουργείου, έχει ένα και μόνο βασικό σύνθημα: Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω, δεν αφήνουμε κανέναν αβοήθητο, δεν αφήνουμε κανέναν να πέσει χωρίς βοήθεια. Αυτό είναι που μας καθοδηγεί και αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε μέσα στο χώρο της υγείας.

Αλλά ταυτόχρονα, και θέλω να το τονίσω, δεν είμαστε διατεθειμένοι να πετάμε τα λεφτά των ασφαλισμένων και των φορολογουμένων για να μην έχουν κανένα αντίκρισμα, καμία ανταποδοτικότητα παρά μόνο να καταλήγουν στις τσέπες επιτηδείων.

Αυτή η εποχή τελείωσε. Τελείωσε και αποτελεί παρελθόν για αυτό τον τόπο. Τα χρήματα των φορολογουμένων από εδώ και πέρα θα πιάνουν τόπο και θα χρησιμοποιούνται υπέρ των ασθενών και υπέρ των ασφαλισμένων. Αυτό, ας το καταλάβουν όλοι. Είναι η πολιτική μας και είναι αμετακίνητη.

Εγκαινιάζουμε, λοιπόν, σήμερα αυτό το σημαντικό έργο και οφείλω να πω με περισσή χαρά γιατί ακριβώς δείχνει τι κάνει η ιδιωτική πρωτοβουλία όταν έρχεται να στηρίξει τις ανάγκες και τις προσπάθειες του δημοσίου.

Επειδή ακούω για τις ελλείψεις, έχουμε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα προσλήψεων το οποίο ήδη υλοποιούμε. 400 γιατροί ήδη προσελήφθησαν, άλλοι 400 στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 1.000 νοσηλευτές, κινείται η διαδικασία στο ΑΣΕΠ. 200 διασώστες στο ΕΚΑΒ. 900 επικουρικοί γιατροί προκηρύσσονται εντὀς των ημερών προκειμένου να συμπληρώσουν το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. 1.000 οικογενειακοί γιατροί προκειμένου να αναπτύξουμε πλήρως αυτό το σύστημα.

Άρα, λοιπόν, όσοι κάνουν κριτική ενδεχομένως αναφέρονται σε μία άλλη εποχή. Ενδεχομένως δεν παρακολουθούν την προσπάθεια που γίνεται στο χώρο της υγείας.

Και χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, χάρη σε δωρεές οι οποίες είναι στοχευμένες, σοβαρές και υπεύθυνες, καλύπτουμε κενά σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και σε κτιριακές υποδομές με μία σειρά από προγράμματα.

Εκείνο, λοιπόν, το οποίο λέμε και για αυτές τις αίθουσες που εγκαινιάζουμε τώρα, είναι πρώτον ότι από πλευράς προσωπικού είναι έτοιμες να λειτουργήσουν. Και δεύτερον, για τις πρόσθετες ανάγκες, όπου απαιτείται περαιτέρω ενίσχυσή τους, έχουμε ήδη προβλέψει από κονδύλια του ΕΣΠΑ και επομένως θα καλυφθεί και οποιαδήποτε ανάγκη από αυτά τα κονδύλια.

Ουδείς λόγος μεμψιμοιρίας, ουδείς λόγος ανησυχίας, όλα θα προχωρήσουν έτσι όπως πρέπει να προχωρήσουν προκειμένου ο Ευαγγελισμός να διατηρήσει τη σταθερότητά του, το ρόλο του και τη σημασία του που το έχουν καταξιώσει ως ένα από τα κορυφαία νοσηλευτικά ιδρύματα.

Άρα, λοιπόν, όχι μόνον η Κυβέρνησή μας, αλλά όλοι οι παράγοντες τις διοικήσεως η ιδιωτική πρωτοβουλία, όλοι είναι κοντά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε, σε αυτή την προσπάθεια να καλύψουμε όλες τις υγειονομικές ανάγκες της χώρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός το κατανοεί και είμαι βέβαιος ότι επίσης καταλαβαίνει την εργώδη προσπάθεια που κάνουν όλα τα στελέχη του Υπουργείου Υγείας σε αυτή την κατεύθυνση.

Με πολύ χαρά, λοιπόν, εγκαινιάζω σήμερα τις χειρουργικές αυτές αίθουσες. Ευχαριστώ και πάλι την Εθνική Τράπεζα και όλους τους συντελεστές του μεγάλου έργου. Και νομίζω ότι από εδώ και πέρα αφήνουμε τους μεμψίμοιρους και προχωράμε εμείς με αισιοδοξία να κάνουμε την δουλειά μας».

Στον χαιρετισμό του ο Διοικητής του ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» Αναστάσιος Γρηγορόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία και τη βαρύτητα που έχει αυτό το έργο.

Σήμερα κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα φτιάχνοντας τον Ευαγγελισμό των επόμενων 30 ετών. Προσωπικά για μένα η ολοκλήρωση αυτού του έργου στην ώρα τους και χωρίς προβλήματα, ήταν απόρροια της εμπιστοσύνης που μου έδειξε ο Πρωθυπουργός όταν μου ανέθεσε την διοίκηση του νοσοκομείου πριν από περίπου 10 μήνες. Ο οποίος πρέπει να τονίσω ότι έδειξε ιδιαίτερο και ενημερωνόταν τακτικά για τη πορεία του έργου. Βέβαια αυτό το ενδιαφέρον του δεν είναι τυχαίο, γιατί κάτι που πιθανόν πολλοί δεν το γνωρίζετε. Ο πατέρας του υπηρέτησε ως Διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού επί περίπου 35 έτη. Νομίζω λοιπόν ότι είναι μία ευτυχής συγκυρία για εμάς εδώ στον Ευαγγελισμό όταν έχουμε τον Πρωθυπουργό να δείχνει τέτοιο προσωπικό ενδιαφέρον.

Θεωρώ ότι θα πρέπει να αφήσουμε λίγο στην άκρη τα συνδικαλιστικά παιχνίδια και να δούμε ένα έργο το οποίο πραγματοποιείται σήμερα, στο οποίο θα μπορεί ο κάθε ασφαλισμένος να έχει πρόσβαση. Επίσης, ήδη έχουμε έρθει σε συνεννόηση και με τον ίδιο τον Υπουργό και με την ΥΠΕ, για να επιστρέψει κάποιο προσωπικό το οποίο έχει φύγει με διάφορες μετακινήσεις και το οποίο θα ενισχύσει τα χειρουργεία και γενικότερα θα έλεγα το Νοσοκομείο.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες τις Διοικήσεις που συμμετείχαν σε αυτή τη προσπάθεια. Όλους τους Υπουργούς που πέρασαν μέχρι σήμερα.

Και βέβαια την Εθνική Τράπεζα. Είναι ο μεγάλος δωρητής του έργου.

Και νομίζω ότι μπορώ να ανακοινώσω ότι ήδη η Τράπεζα στο πλαίσιο αυτής της δωρεάς, βλέπει θετικά την ανακατασκευή του τμήματος επειγόντων περιστατικών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *