Νέα από Αρκαδία. Αντικοινωνικό μέτρο

ARKADIA18-150x15017Αντικοινωνικό μέτρο

Το νέο «πρόσωπο» του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή το προσχέδιο του Κανονισμού Παροχών προς τους ασφαλισμένους, έδωσε στη δημοσιότητα το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας. Σε αυτό φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεσή του, καθαρά οικονομοτεχνική και όχι ανθρωπιστική, να εντείνει τους ελέγχους για τις διαγνωστικές εξετάσεις -ελέγχοντας τα πάντα ηλεκτρονικά, ως άλλος «μεγάλος αδελφός»-, με στόχο να μην υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού του για φέτος.

Με άξονα δηλαδή για ακόμη μια φορά τη μείωση του κόστους, το υπουργείο Υγείας εκδίδει και εφαρμόζει με διαδικασίες fast track κατευθυντήριες οδηγίες που εισήγαγε από άλλα συστήματα υγείας, εκείνα της Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά. Δηλαδή, οδηγίες που έχουν λάβει υπόψη τους ξένα δημογραφικά και πληθυσμιακά στοιχεία και νομικά πλαίσια.

Ο κατάλογος των τσεκουρωμένων εξετάσεων είναι μακρύς καθώς δεν είναι μόνο το τεστ ΠΑΠ και ο έλεγχος του προστάτη, που κόβονται από τον ΕΟΠΥΥ. Η λίστα με τις εξετάσεις τις οποίες θα πρέπει πια να πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς είναι τεράστια και αφορά σχεδόν το σύνολο των προληπτικών εξετάσεων.

Πρόκειται για ένα καθαρά αντικοινωνικό μέτρο, που συνιστά έκφραση κυνισμού μιας κυβέρνησης μπροστά σ’ αυτήν καθαυτήν την ανθρώπινη ζωή και την υγεία των πολιτών. Συνεπώς οι αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου και των ασθενών είναι αυτονόητες και δίκαιες. Και ξεσκεπάζουν την υποκρισία του υπουργού, που επιχείρησε να κρυφτεί πίσω από δήθεν «κατευθυντήριες οδηγίες» που του έδωσαν οι «ειδικοί».

Το «υγεία για όλους» σήμερα από καθολικό κοινωνικό δικαίωμα μετατρέπεται ταχέως σε προνόμιο και εμπόρευμα. Η τραγική υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας είναι δείκτες της μετάλλαξης που υφίσταται ένας νευραλγικός κοινωνικός θεσμός. Και αναδεικνύει ως άμεσο στόχο την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, για την οποία όλοι πρέπει να παλέψουμε.

Στα προαύλια των σχολείων ακούστηκε χθες το τροπάριο του Σταυρού. Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου… Τούτο κάθε χρόνο αποκτά ολοένα και επιτακτικότερο χαρακτήρα. Και μεταφερόμενο στο χώρο της υγείας αποκτά πλέον όχι νόημα ικεσίας, αλλά λαϊκής αξίωσης.

 

 

 

Στην περιοχή Τζίβα τα απορρίμματα

Με απόφαση του δημάρχου κ. Παυλή ορίζεται «ως χώρος λειτουργίας προσωρινής μεταφόρτωσης των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ), που συλλέγονται από τα απορριμματοφόρα του Δήμου Τρίπολης και από τις συμβεβλημένες με το Δήμο Τρίπολης επιχειρήσεις αποκομιδής αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α.) στα κοντέινερς ή στα νόμιμα μεταφορικά μέσα για τη μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής, ο δημοτικός χώρος– αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του Δήμου Τρίπολης που βρίσκεται στα διοικητικά όρια της Τοπικής Κοινότητας Τζίβα του Δήμου Τρίπολης και ειδικότερα στη θέση «Τουρκοδέντρι» έκτασης 8.857,07 τ.μ.». Η απόφαση αυτή αναρτήθηκε στη διαύγεια και επισημοποιήθηκε με συνέντευξη τύπου του δημάρχου χθες το μεσημέρι, όπου και αναλύθηκε ο λόγος εγκατάλειψης της περιοχής Αγίου Κωνσταντίνου και που δεν είναι άλλος από το υψηλό τίμημα της ενοικίασης.

Μόνο για μεταφόρτωση

Ο παραπάνω χώρος στου Τζίβα θα είναι χώρος υποδοχής και άμεσης μεταφόρτωσης των σκουπιδιών, περίπου 4800 τόνων που απομένουν για μεταφορά, βάσει της σύμβασης, στον ΧΥΤΑ Φυλής, υπό την επίβλεψη των αστυνομικών και υγειονομικών αρχών, ώστε να μην δημιουργηθούν καταστάσεις τύπου «Αγίας Τριάδας». Σε περίπτωση προβλήματος περισυλλογής στη πόλη, αυτά θα μένουν εκεί και δεν θα μεταφέρονται στου Τζίβα. Εξουσιοδότησε, μάλιστα, ο δήμαρχος τους τοπικούς προέδρους Τζίβα και Θάνα να επιβλέπουν το όλο εγχείρημα της μεταφόρτωσης και να ενημερώνουν για οτιδήποτε συμβαίνει. Το κόστος θα είναι μηδενικό για τους δημότες. Τέλος καταφέρθηκε κατά του πρώην δημάρχου κ. Σμυρνιώτη για την επιλογή της Αγίας Τριάδας, επιλογή στην οποία επιμένει ακόμη και σήμερα, κατηγορώντας τον για αδράνεια και αδιαφορία στα 3,5 χρόνια της θητείας του στο θέμα της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης

Για το πιο πάνω θέμα ο επί κεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νικολάου σε συνέντευξή του υποστήριξε πως « Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι όταν η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων» και κατηγόρησε τις παρατάξεις Σμυρνιώτη και Παυλή ότι συμβαδίζουν σε κοινό δρόμο.

«Μέχρι τώρα η διαχείριση της δεξιάς Δημοτικής αρχής Σμυρνιώτη, είπε ο κ. Νικολάου, κινήθηκε στα πλαίσια του γενικότερου μεθοδευμένου ακραίου αδιεξόδου με στόχο να πιεστεί ο κόσμος με τα σκουπίδια και να αποδεχτεί τους ιδιώτες σαν «σωτήρες», να δεχτεί να πληρώσει πανάκριβα τέλη, αλλά και περιβαλλοντικό κόστος. Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινείται και η νέα δημοτική αρχή και οι δυνάμεις που τη συγκροτούν. Πριν καλά καλά αναλάβει άφησε τα σκουπίδια στους δρόμους και δεν ξέρουμε αν θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τις αθλιότητες της προηγούμενης δημοτικής αρχής όπου τα σκουπίδια έφτασαν στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών».

Γι αυτό και καλεί «τα λαϊκά στρώματα της πόλης να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα, να μην επιτρέψουν την ολοκλήρωση του εγκλήματος της παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στο κεφάλαιο και να παλέψουν για λύση του προβλήματος στα πλαίσια ενιαίου κρατικού φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, που πρέπει να απαλλαγούν και από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών».

Υπάρχει έλεγχος

Με ερώτηση που κατέθεσαν στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Χαράλαμπο Σκούρο οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης “Πελοπόννησος Πρώτα” με επικεφαλής τον Οδυσσέα Βουδούρη, ζητούν να μάθουν εάν υπάρχει έλεγχος από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Και αν ναι, πότε προγραμματίζεται η ενημέρωση του ΠΣ σχετικά με την πορεία του ελέγχου και τα έργα στα οποία αφορά; Επίσης, αν ισχύει, ο έλεγχος έχει γίνει αυτεπάγγελτα ή κατόπιν καταγγελίας; Τέλος, έχει προηγηθεί έλεγχος για άλλα έργα που πραγματοποιήθηκαν με συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια και ποια τα αποτελέσματα του;

Αν βρεθεί επιγραφή στα σλαβικά…;

Μία άγνωστη πτυχή των όσων έχουν συμβεί, το τελευταίο διάστημα, στην Αμφίπολη Σερρών, έφερε στο φως η εφημερίδα Παραπολιτικά. Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης, Σκοπιανοί Αρχαιολόγοι ζήτησαν να έρθουν από την γειτονική χώρα και να συνδράμουν στις ανασκαφές. Ο αντιπεριφερειάρχης αρνήθηκε την βοήθεια, απαντώντας, με εμφανή δόση ειρωνείας, ότι: «αν βρεθεί επιγραφή στα σλαβικά, θα τη στείλει στα Σκόπια!». Μπράβο κ. Αντιπεριφερειάρχη!

Αφαιρούν τα κολονάκια

Επιστροφή στις παλιές «καλές» μέρες συνιστά η απόφαση της Δημοτική Κοινότητας Τρίπολης να αφαιρεθούν τα πλαστικά πορτοκαλί κολωνάκια που βρίσκονται στη μέση των οδών Γεωργίου Α’ και Εθνομαρτύρων. Ο λόγος, ο επιφανειακός: δημιουργούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων και ιδιαίτερα των μεγάλων, λόγω της στενότητας του χώρου. Ο βαθύτερος: να ικανοποιηθούν κάποιοι μικρομαγαζάτορες που θέλουν τα αυτοκίνητα να σταματούν στη πόρτα τους για ψώνια και να ταλαιπωρείται η πλειοψηφία των οδηγών, που περνά από τα σημεία αυτά. Πολύ άσχημα ξεκινήσατε κύριοι της δημοτικής κοινότητας, που πλειοδοτήσατε γι αυτήν την αλλαγή. Όσο για την αστυνόμευση από άτομα της πρώην δημοτικής αστυνομίας, που τώρα είναι στην Ελληνική Αστυνομία, ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι.

Χαμογελάτε

– Ρε Μήτσο μου δεν αντέχω άλλο.

– Γιατί ρε Μαράκι;

– Επειδή είμαι ξανθιά, όλο χαζή με λένε.

– Όχι δεν είσαι χαζή, απλά έχεις παιδική αφέλεια.

– Φράντζα είναι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *