O Μάκης Βορίδης, στα εγκαίνια του ΚΥ Ραφήνας. Δωρεά του κ. Θ. Μαρτίνου 2.500.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου

df5d6c_28-8-2014, Εγκαίνια ΚΥ Ραφήνας (1)  Με την παρουσία του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή των εγκαινίων και η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Υγείας στον Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου.

 Ειδικότερα, ξεκίνησε η λειτουργία εννέα (9) Τακτικών Ιατρείων και όλων των Εργαστηρίων.  Μέχρι τα τέλη του 2014 αναμένεται να παραδοθεί και ο χώρος των Επειγόντων –Περιστατικών με  αίθουσα Χειρουργικών Επεμβάσεων. Σημειώνεται ότι στο νέο Κέντρο Υγείας μεταφέρθηκαν, με κοινή συναίνεση, και οι επτά (7) ιατροί του ΠΕΔΥ Ραφήνας.

 Το Κέντρο Υγείας Ραφήνας και το Κέντρο Υγείας Μαρκόπουλου, με την 24ωρη λειτουργία τους, αποτελούν τους δύο πόλους εφημέρευσης και παροχής υπηρεσιών υγείας στην νοτιοανατολική Αττική.

 Κατά τον χαιρετισμό του ο Μάκης Β33fc22_28-8-2014, Εγκαίνια ΚΥ Ραφήνας (2)ορίδης ανέφερε:

 «Να σας ευχαριστήσω όλους  για την παρουσία σας εδώ. Η αγάπη, ο ενθουσιασμός και η παρουσία σας δείχνει τη σημασία που δίνει η τοπική κοινωνία, δίνετε εσείς όλοι, στο έργο αυτό.

Πρωτίστως και πραγματικά από το βάθος της καρδιάς μου να ευχαριστήσω τον κ. Θανάση Μαρτίνο. Για μία πολλή σημαντική δωρεά. Θα πω το ύψος της, γιατί πρέπει να ακούγονται και ορισμένα ποσά για να καταλαβαίνουμε και την αξία της συνεισφοράς, που πέρα από ηθική και συναισθηματική αξία, έχει και υλικό βάρους. Η δωρεά του κ. Μαρτίνου ανήλθε στο ύψος των 2.500.000 ευρώ για την ολοκλήρωση αυτού του έργου.

 

Είναι ένα πολύ μεγάλο 08c2e3_28-8-2014, Εγκαίνια ΚΥ Ραφήνας (3)ποσό και δείχνει, πέρα από το μεγαλείο της ψυχής του συγκεκριμένου ανδρός, το τι μπορεί να γίνει όταν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κοινωνική ευαισθησία, που έχουν το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και που αισθάνονται την ανάγκη να επιστρέψουν στην κοινωνία αυτή, αυτά που μέσα στο κοινωνικό σύνολο, με τον δικό τους αγώνα, κέρδισαν τίμια αλλά αισθάνονται την ανάγκη της επιστροφής τους.

 

Ας γίνει ο κ. Μαρτίνος παράδειγμα και να πω και κάτι άλλο, γιατί παρακάλεσα εχθές την συνάδελφό μου βουλευτή, Γεωργία Μαρτίνου να είναι κοντά μας και είναι και βουλευτής της ΝΔ στην περιοχή αυτή. Και από σεμνότητα αρνήθηκε για  να μη συνδεθεί. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο και κακώς δεν είναι εδώ μαζί μας. Έπρεπε να είναι μαζί μας γιατί, σε τελευταία ανάλυση, εκπροσωπεί την περιοχή μας όπως οι συνάδελφοι βουλευτές το πράττουν.

 Το άλλο που θα ήθελα να πω είναι για τις δομές της υγείας. Το νοσοκομείο ότι είναι ένα πάγιο αίτημα της περιοχής μας. Το ξέρετε, το θέλουμε από παλιά. Είναι μια μεγάλη συζήτηση και μια μεγάλη προσπάθεια.

 Εκείνο όμως που έχει πολλή μεγάλη σημασία είναι να αντιληφθούμε ότι στρατηγική προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας είναι η πλήρης ανάπτυξη μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας. Μόνο αν φτιάξουμε πλήρως την πρωτοβάθμια υγεία, μόνο τότε θα ανακουφίσουμε ένα τεράστιο βάρος που παίρνουν τα νοσοκομεία μας.

 Ακούστε το ποσοστό: 30% των περιστατικών που οδηγούνται σήμερα στη δευτεροβάθμια υγεία, στην πραγματικότητα είναι περιστατικά που θα έπρεπε να τα έχει χειριστεί το πρωτοβάθμιο επίπεδο. Ένα τεράστιο βάρος μεταφέρεται στη δευτεροβάθμια υγεία γιατί δεν έχουμε πλήρως ανεπτυγμένο το σύστημα της πρωτοβάθμιας.

 Αποτελεί, λοιπόν, στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης διαχρονικά. Δεν έχει να κάνει με το ποιος είναι ο Υπουργός Υγείας. Είναι μία μεταρρύθμιση που ξεκίνησε από τον Ανδρέα Λοβέρδο, συνεχίστηκε με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, προχώρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης και  τη συνεχίζω εγώ.

 Ποια; Να αναπτύξουμε πλήρως την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Όχι μόνο για λόγους οικονομικούς – που υπάρχουν και είναι σοβαροί, για να μην «πέφτει» μεγάλο βάρος  στη δευτεροβάθμια- αλλά και για λόγους παροχής πραγματικά ποιοτικών υπηρεσιών στους ασθενείς. Γιατί αλίμονο αν ο ασθενής πρέπει να φτάνει στο νοσοκομείο, την ώρα που μπορούν να αντιμετωπιστούν περιστατικά από ένα πλήρως οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας.

 

Και εκεί θέλουμε υποδομές αλλά –κακά τα ψέματα και δεν πρέπει να το ξεχνάμε- δε νοσηλεύουν τα κτίρια. Νοσηλεύουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας. Αυτοί είναι που παρέχουν θεραπεία και ένα θερμό «ευχαριστώ» στο προσωπικό μας, το οποίο δουλεύει αόκνως για να παρέχει, πολλές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες και συγκυρίες, υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου.

 

Βγήκε μια έκφραση πρόσφατα για το επίπεδο των υγειονομικών της Ελλάδος, επειδή ακούμε διάφορα πολύ επικριτικά. Θέλω αυτά να τα εντάξω στη δημιουργική κριτική που μας παρακινεί να γίνουμε καλύτερα αλλά από την άλλη να ξέρουμε και ποιο είναι το επίπεδο. Η Ελλάδα παραμένει μια χώρα πολύ πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ σε όλους τους υγειονομικούς δείκτες της.

 

Όλοι οι δείκτες που καθορίζουν την υγεία του πληθυσμού, είναι πάνω από το μέσο όρο. Θέλετε να πάρετε την θνησιμότητα, θέλετε να πάρετε τη νοσηρότητα, όποιον δείκτη και αν πάρετε για την υγεία του πληθυσμού, θα δείτε ότι η Ελλάδα είναι σε υψηλό επίπεδο.

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προκλήσεις. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βελτιώσουμε πράγματα και να εργαστούμε πολύ. Αλλά μην τα μετατρέπουμε όλα σε μαύρα, γιατί δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα την οποία ζούμε, έτσι όπως την αποτυπώνουν διεθνείς έρευνες.

 

Θέλω, λοιπόν, να σας ευχαριστήσω ξανά όλους για την παρουσία. Θέλω να τονίσω ότι αυτό το Κέντρο Υγείας δεν εγκαινιάζεται για να λειτουργήσει. Είναι σε λειτουργία, απολύτως έτοιμο. Τα εγκαίνιά του ταυτίζονται με την ημερομηνία λειτουργίας του. Και από σήμερα ουσιαστικά έχει πρόσβαση ο ασθενής της περιοχής σε αυτό το υπέροχο Κέντρο Υγείας.

 

Να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τον δωρητή αλλά κυρίως το προσωπικό, τους εργαζόμενους, τη δημοτική αρχή, βεβαίως τους διοικητές της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ο ένας, ο κ. Κοντοζαμάνης, προήχθη και έγινε Γενικός Γραμματέας. Ανέλαβε στη θέση του ο κ. Σταύρος Πεντέας. Τον υποδιοικητή, κ. Ζώτο, ο οποίος έδωσε πολλά για να γίνει αυτό το έργο. Την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα, όλους εσάς που αγκαλιάσατε αυτά τα εγκαίνια και είμαι βέβαιος ότι θα αγκαλιάσετε και τη λειτουργία του Κέντρου.

 

Σας ευχαριστώ. Οι προσπάθειες όλων μας να ξέρετε ότι θα συνεχιστούν αόκνως».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *