Νέα από Αρκαδία. Αναδιάρθρωση των υπηρεσιών εσόδων.

ARKADIA18-150x15017Στα βαθιά πέφτουν και καλούνται να ασκηθούν στο κολύμπι, θέλοντας και μη, οι καινούργιοι δήμαρχοι του νομού μας καθώς τα υποχρεωτικά πλεονάσματα που καλούνται να επιτυγχάνουν από το 2015 οι δήμοι τους δείχνουν ότι δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η συμμόρφωση στις οδηγίες κατάρτισης του προϋπολογισμού τους, που έχει κοινοποιήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών . Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι νέοι δήμαρχοι θα πρέπει άμα τη αναλήψει των καθηκόντων τους, δηλαδή έως τις 5 Σεπτεμβρίου, να έχουν έτοιμο και το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 για τον δήμο, κάτι που, όπως φαίνεται, είναι πρακτικώς αδύνατον.

Και τα ζόρια μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο σε περίπτωση που έχουν ελλείμματα ή που ο δήμος τους χρωστά στην εφορία ή σε ασφαλιστικά ταμεία, οπότε μπορεί να δεσμεύονται ακόμη και τα χρήματα που μπαίνουν στον λογαριασμό του μέσω της Περιφέρειας για έργα που εκτελούνται με κονδύλια ΕΣΠΑ.
Σημαντικό οικονομικό πρόβλημα φέρνει επίσης η επιβολή ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα των δήμων εφόσον αυτά νοικιάζονται και ο δήμος εισπράττει χρήματα από την αξιοποίησή τους. Σε περίπτωση όμως που τα ακίνητα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του δήμου, π.χ. στεγάζονται δημοτικές υπηρεσίες, ο δήμος απαλλάσσεται από τον ΕΝΦΙΑ. Ίσως να είναι αυτός ο λόγος που ο νέος δήμαρχος κ. Παυλής δηλώνει πως θα αξιοποιήσει τα πολλά δημοτικά ακίνητα που υπάρχουν στα χωριά για να στεγάσει τις δημοτικές υπηρεσίες και να γλιτώσει έτσι το μεγάλο ενοίκιο που τώρα καταβάλλει για το κτήριο της οδού Αταλάντης. Είναι και αυτή μια λύση ώστε ο δήμος να αντιμετωπίσει με ορθολογικότερο τρόπο την περιουσία του, επ οφελεία των δημοτών και να μην καταφεύγει στον εύκολο δρόμο της αύξησης των δημοτικών τελών. Πόσω μάλλον που τώρα είναι μειωμένη κατά 60% η κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους και η πιθανότητα χρεοκοπίας, όχι απίθανη για πολλούς εξ αυτών, ενώ η πιθανότητα σε πολλές περιπτώσεις να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να καθυστερήσουν τη μισθοδοσία, σημαντική.

Βέβαια, όλα είναι αναστρέψιμα, αρκεί να υπάρχουν ιδέες και όρεξη για δουλειά. Αρκεί να οργανωθούν σωστά και γίνουν αποτελεσματικοί και απόλυτοι στην είσπραξη των οφειλόμενων προστίμων, κλήσεων κλπ, και όχι «φιλολαϊκοί» και «ευεργέτες» στους κάθε είδους παράνομους που λυμαίνονται το δήμο τους. Μόνον έτσι, οργανώνοντας μια καλή υπηρεσία εσόδων μπορούν να αυξήσουν τα έσοδά τους, παράλληλα με τον εξορθολογισμό των δαπανών τους. Αυτά ασφαλώς τα έχουν υπόψη τους, όπως υπόψη τους έχουν και την λελογισμένη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, σημαντική πηγή εσόδων για έργα σε ένα δήμο.

 

 

 

Απόρριψη ένστασης

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του δικαστηρίου για το δήμο Τρίπολης, ήρθε χθες το πρωί, ημέρα Τρίτη 26 Αυγούστου 2014 και απορρίπτει την ένσταση που είχε καταθέσει ο απερχόμενος Δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης, μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Κατόπιν αυτού όλα ακολουθούν το δρόμο τους, με τη σημερινή ορκωμοσία του κ. Παυλή ενώ ο κ. Σμυρνιώτης, όπως έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν, προτίθεται να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας για την δικαίωση των θέσεών του.

Ορκίζονται και περιμένουν

Στη Μεγαλόπολη περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δικαστική απόφαση για τις εκλογές του Μαίου. Ο χρόνος πιέζει για την ορκωμοσία, η οποία ορίστηκε για την Παρασκευή 29 Αυγούστου στις 19.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου , στο νέο Δημαρχείο Μεγαλόπολης.

Ακολουθείται δηλαδή ανάλογη διαδρομή από τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο κ. Παπαδόπουλο με αυτήν του κ. Παυλή, και ήδη οι προσκλήσεις αποστέλλονται στους νέους συμβούλους και σε όλους τους εκπροσώπους των τοπικών διαμερισμάτων.

Αδιαφορία για θέατρο Μεγαλόπολης

Το Δ.Σ. του συλλόγου τριών τέκνων «Ο Αρκάς» καταγγέλλει την κατάσταση που επικρατεί στο Αρχαίο Θέατρο της Μεγαλόπολης και εστιάζει στις δηλώσεις του απερχόμενου δημάρχου κ. Μπούρα ο οποίος δημόσια κατέθεσε ότι λεφτά υπάρχουν για τη συντήρηση του αρχαίου θεάτρου, άφησε ωστόσο αιχμές για παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού στην προσπάθεια που καταβάλλεται να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα που βρίσκεται κάτω από την επίβλεψη της UNESCO και της Ε.Ε. Και διερωτάται το ΔΣ του συλλόγου, ποια είναι το συμφέροντα που τορπιλίζουν τη συντήρηση του μεγαλύτερου θεάτρου της Ελλάδος. Είναι επιχειρήσεις θεάτρων στην ευρύτερη περιοχή ή γενικότερη πολιτική της νέας τάξης που θέλει να μη γνωρίζουν τα παιδιά μας το παρελθόν (ρατσιστικός νόμος) και δημιουργούν μια νέα ιστορία χωρίς παρελθόν και πολιτισμό;
Κατόπιν αυτού καλεί σε ανοιχτή συνάντηση- συγκέντρωση όλα τα Δ.Σ. των συλλόγων της πόλης της Μεγαλόπολης, τους πολίτες, τους φίλους του θεάτρου και τα ΜΜΕ για μια συζήτηση διεκδικήσεων και στρατηγικής για τον πολιτισμό και την τέχνη με αιχμή του δόρατος το αρχαίο θέατρο.

Η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 6-9-14 και ώρα 6:00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Μεγαλόπολης.
Ερώτηση για ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απευθύνεται ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, μπροστά στο ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων από Δήμους των νομών Αργολίδας και Αρκαδίας στον Χ.Υ.Τ.Α. Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Τούτο γιατί η ικανότητα συλλογής απορριμμάτων του Χ.Υ.Τ.Α. περιορίζεται σύμφωνα με τη σχετική περιβαλλοντική μελέτη στους 12.500 τόνους οικιακών και μόνο απορριμμάτων ετησίως, τη στιγμή που ο συνολικός όγκος των απορριμμάτων που παράγονται στην Αργολίδα και την Αρκαδία ξεπερνά τους 150.000 τόνους τον χρόνο και αφορά επίσης βιοτεχνικά, βιομηχανικά και νοσοκομειακά απορρίμματα.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται μεταξύ άλλων ο Υπουργός:
– Ποιά είναι η υπεύθυνη θεσμική αρχή για τη λήψη της απόφασης και την ανάληψη της ευθύνης για τη μεταφορά δεκάδων χιλιάδων τόνων απορριμμάτων στον Χ.Υ.Τ.Α. Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, απόφαση η οποία θα οδηγήσει σε υπέρβαση του ορίου των 12.500 χιλιάδων τόνων χωρητικότητας του Χ.Υ.Τ.Α.;
– Κρίνεται ως ορθή, βιώσιμη και δίκαιη η μεταφορά απορριμμάτων από ένα τουριστικό θέρετρο όπως π.χ. η Ερμιονίδα σε ένα άλλο (Ξυλόκαστρο); Αξιολογεί το Υπουργείο πως μια τέτοια απόφαση δεν οδηγεί σε δυσανάλογη υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του Ξυλοκάστρου επωμίζοντας σε αυτό ευθύνες που δεν του αναλογούν;
– Δεδομένης της χωρητικότητας του Χ.Υ.Τ.Α. και του τύπου απορριμμάτων που μπορεί να φιλοξενήσει, ποιες είναι οι προβλέψεις για τα βιομηχανικά, βιοτεχνικά αλλά και νοσοκομειακά απορρίμματα της Αργολίδας και της Αρκαδίας;

Ασυνήθιστη εναλλαγή

Αυτό που συνέβη στο Αστρος με την αποχώρηση ενός επιτυχημένου δημάρχου, μιας μόνο θητείας, του κ. Σκαντζού, ο οποίος παρόλα αυτά παραμένει απλός στρατιώτης – δημοτικός σύμβουλος, στο δήμο, δεν είναι από τα συνηθισμένα των δημοτικών εκλογών. Ούτε συνηθισμένη είναι και η εκλογική επιτυχία το νέου δημάρχου με υψηλό ποσοστό και από τον πρώτο γύρο. Μπράβο τους!

Χαμογελάτε
-Αν τα λάθη διδάσκουν, τότε έχω καταπληκτική μόρφωση.
(Σε τοίχο στην οδό Μπενάκη, Αθήνα)

Γιαν. Παπαμήτρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *