Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας

ιατρικός σύλλογος πειραιά 25-11-11Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά θεωρεί επιστημονικά απαράδεκτες τις συνταγογραφικές οδηγίες των Υπουργικών Αποφάσεων που περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ 2243/τ΄ Β/18-8-2014 και αφορούν :
o Τη λήψη μέτρων ελέγχου συνταγογράφησης και εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων
o Την εφαρμογή rebate στους μεν Εργαστηριακούς Ιατρούς από τα 500 € και άνω και στους Κλινοεργαστηριακούς από το 1ο € και άνω
o Την εφαρμογή του αναδρομικού πλαφόν από 1-1-2014
o Την μη αύξηση του ελλειμματικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ (302 εκ. € για εργαστηριακές εξετάσεις και 26 εκ. € για κλινοεργαστηριακές), δεδομένου ότι ουσιαστικά δεν λειτουργούν οι δημόσιες δομές του ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ) που διενεργούσαν εργαστηριακές εξετάσεις στην ΠΦΥ

Καταγράφουμε-καταγγέλουμε για άλλη μία φορά ότι ούτε σε αυτές τις Υπουργικές Αποφάσεις, προκειμένου να προστατεύσει την Δημόσια Υγεία, η Πολιτεία δεν ρυθμίζει την εφαρμογή του κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, ως ισχύει διεθνώς και έχει υποχρέωση να εφαρμόσει.

Διερωτώμεθα και θέλουμε να πληροφορηθούμε αν στη σύνταξη των ανωτέρω Υπουργικών Από-φάσεων συμμετείχαν Ιατροί ή έστω ένας εκπρόσωπος του ΚΕΣΥ ή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ή κάποιου Ιατρικού Συλλόγου ή Ιατρικού φορέα. (Ίσως -εκτός των άλλων- να είχε αποφευχθεί η αναγραφή «φυλλικά ορού»).

Ως εκ τούτου ζητάμε -αφού ληφθούν υπόψη οι επισημάνσεις μας- την άμεση τροποποίηση των Υπουργικών Αποφάσεων που περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ 2243/2014, που ταλαιπωρούν και θίγουν τους ασφαλισμένους Πολίτες και υποβαθμίζουν το έργο του Ιατρού, το οποίο μπαίνει σε κίνδυνο, αν λάβουμε υπόψη την γεωγραφική κατάσταση της χώρας (νησιά – δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές).
Η Υγεία των Πολιτών είναι στοιχείο ευαίσθητο και σαφώς πρέπει να υπερέχει της ευημερίας των αριθμών. Η σύγκρουση αυτών μπορεί να επιφέρει επιδείνωση της ατομικής Υγείας, μή ασφαλή Δημόσια Υγεία, αύξηση της θνησιμότητας, μείωση του προσδόκιμου ζωής. Ως Ιατροί σε όλα αυτά είμαστε αντίθετοι, διότι υπηρετούμε τον Άνθρωπο και προστατεύουμε την ατομική και τη Δημόσια Υγεία.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ                      ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΩΦ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *