Στο πόδι και οι ελληνικές αρχές για τον ιό Έμπολα! Τι λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ

εμπολαΠαγκόσμια ανησυχία προκαλεί η επανεμφάνιση του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική με συνέπεια να έχουν τεθεί σε συναγερμό και οι ελληνικές υγειονομικές αρχές.
Στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Πραγματοποιήθηκε διεπιστημονική συνάντηση για την εκτίμηση του κινδύνου για τη χώρα μας από την επιδημία Αιμορραγικού Πυρετού Ebola που εξελίσσεται από το Φεβρουάριο 2014 στη Δυτική Αφρική.

Όπως γνωστοποιήθηκε από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., από τον Απρίλιο 2014 μετά τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για την επιδημία το κέντρο έχει ενημερώσει τόσο τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας για το χειρισμό ύποπτων περιστατικών αιμορραγικού πυρετού όσο και τους ταξιδιώτες για τις εξελίξεις και τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Επίσης, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σημειώνει πως βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Εργαστήριο Αναφοράς Αιμορραγικών Πυρετών και Αρμποϊών του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη για την εργαστηριακή ετοιμότητα της χώρας.

Διευκρινίζεται ότι ο κίνδυνος από τη συγκεκριμένη επιδημία αιμορραγικού πυρετού Ebola για την Ελλάδα σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα είναι πολύ χαμηλός, υπογραμμίζουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται σποραδικά σε κοινότητες της Κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται κατά βάση για ζωονόσο και τελευταία δεδομένα υποδηλώνουν την κυκλοφορία του σε πληθυσμούς νυχτερίδων στην Αφρική.

Η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων στην Αφρική, συνήθως, ακολουθείται από μεγάλες νοσοκομειακές επιδημίες, που οφείλονται σε δευτερογενή μετάδοση λόγω της πολλαπλής χρήσης βελόνων χωρίς αποστείρωση και της έλλειψης των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Ο ιός Ebola μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (π.χ. σάλιο, ούρα κλπ). Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου, ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της αυξημένης ιαιμίας.

Ο ιός, μετά από περίοδο επώασης περίπου μίας εβδομάδας ( από 2 έως 21 ημέρες), προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή (πυρετός, μυαλγίες, πόνος στη μέση, αδυναμία), και προοδευτικά εμέτους και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους, και πολυοργανική ανεπάρκεια. Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola έχει υψηλή θνητότητα που μπορεί να φτάσει και το 80%. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη ή ειδική θεραπεία.

Έως τις 27 Ιουλίου 2014 έχουν δηλωθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) συνολικά 1.323 κρούσματα σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής (Γουινέα (460), Λιβερία (329), Σιέρρα Λεόνε (533), Νιγηρία (1)), συμπεριλαμβανομένων 729 θανάτων. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται επιδημία αιμορραγικού πυρετού Ebola στη Δυτική Αφρική, γεγονός που δυσχεραίνει την αντιμετώπιση και τα μέτρα ελέγχου της νόσου.

http://www.iatropedia.gr/articles/read/7025

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *