H Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα Συνένευξη για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, για την Στελέχωση μονάδων με 1.300 άτομα κλπ

παπακωσταΗ υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, μίλησε, σήμερα, στο ραδιόφωνο: «ΑΘΗΝΑ 9.84» και στη δημοσιογράφο Φρόσω Ζαγορίτου. Μεταξύ άλλων, σημείωσε:

* Για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση:

«Ο μετασχηματισμός των τριών ψυχιατρικών νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας υλοποιείται σε τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι ότι πρέπει να κάνουμε ενέργειες αποϊδρυματοποίησης. Δηλαδή, μετάβαση των χρόνιων σε μονάδες έξω από αυτά τα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Δεύτερον, να ενισχύσουμε το κοινοτικό δίκτυο μονάδων ψυχικής υγείας, δηλαδή τις δομές που έχουμε έξω στην κοινωνία, ώστε να μπορέσουν να τους απορροφήσουν καταρχήν και να τους ενσωματώσουν, στην συνέχεια. Ο τρίτος άξονας αποτελείται από ενέργειες, ώστε να αναπτύξουμε και να λειτουργήσουμε ψυχιατρικά τμήματα στα γενικά νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα, δουλεύουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών. Έχουμε κατευθυντήριες οδηγίες. Είναι ένα πολύ καλό εργαλείο, που πατάει πάνω σε κοινά πρότυπα οργάνωσης και λειτουργίας. Δηλαδή, όλα όσα θα είναι έξω, οι δομές της ψυχικής υγείας, θα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Υγείας. Θα έχουν έναν τρόπο λειτουργίας, ένα πρωτόκολλο εφαρμογής των οδηγιών. Δεν θα κάνει άλλα η μια δομή, άλλα η άλλη. Θα υπόκεινται και στο διοικητικό και στο διαχειριστικό και στον έλεγχο του υπουργείου Υγείας, καθώς έχουμε ως σκοπό και στόχο για την ψυχιατρική αυτή μεταρρύθμιση, να προστατέψουμε τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Άρα διπλός στόχος είναι η βελτιστοποίηση των υπηρεσιών προς τους χρήστες αυτών και δεύτερον, να προστατέψουμε με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχικές διαταραχές».

 

* “Στελέχωση μονάδων με 1.300 άτομα”:

«Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή σχετική εγκύκλιος, με την οποία προβλέπουμε άμεσα τον τρόπο μετάβασης των ανθρώπων αυτών σε μονάδες στην κοινότητα. Άρα, πρώτα από όλα, έχουμε την αποτύπωση των κενών θέσεων, των διαθέσιμων. Όπου εντοπίζουμε αδυναμίες, αυτές θα αντιμετωπίζονται πάντα σε συνεργασία με τα ψυχιατρικά νοσοκομεία… Επίσης, επειδή οι μονάδες αυτές χρειάζονται και στελέχωση, προβλέπουμε την ανάγκη περίπου 1.300 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων. Είμαστε αυτή την στιγμή σε μια διαδικασία οριστικοποίησης του σχεδιασμού, σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου. Επειδή υπάρχει θέμα περιορισμού στις προσλήψεις, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε αυτό το προσωπικό, αξιοποιώντας την κινητικότητα και επαναφέρουμε το προσωπικό που είχε προσληφθεί για τον τομέα ψυχικής υγείας… Παράλληλα, δρομολογούμε και νέες προσλήψεις για το προσωπικό, που τυχόν θα υπολείπεται. Επομένως, παραμένουμε στον στόχο μας που είναι να ολοκληρώσουμε το 2015 την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και να αναπτύξουμε ένα πλαίσιο μιας ασφαλούς διαχείρισης των ανθρώπων που είναι ψυχικά πάσχοντες, περιφερειακά, ώστε να αποσυμφορήσουμε τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης».

 

* “Δεν θα μειωθούν οι δημόσιες ψυχιατρικές κλίνες, δεν θα θιγεί προσωπικό”:

«Σε καμία περίπτωση δεν θα μειωθούν οι δημόσιες ψυχιατρικές κλίνες και, κατά συνέπεια, δεν θα θιγεί το συνοδεύον με αυτές προσωπικό. Ήδη αυτό το κάναμε πράξη για τα καταργηθέντα ψυχιατρικά νοσοκομεία με την ψήφιση του νόμου 4272/2014 και βασικό μας μέλημα είναι να θωρακίσουμε το δημόσιο σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας και να διασφαλίσουμε την ευημερία της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των ασθενών που εξαρτώνται από αυτό. Προκειμένου να αποκατασταθεί η δυσλειτουργία ορισμένων ψυχιατρικών τμημάτων της περιφέρειας, εξετάζουμε -σε συνεργασία με τους διοικητές τους-, την ανάπτυξη νέων κλινών, όπου αυτό είναι δυνατόν, μέσα στο χρονικό διάστημα που διαθέτουμε, δηλαδή μέχρι το 2015».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *