Η δημοκρατία μας χρειάζεται όλους

ARKADIA18-150x15017Τα σαράντα χρόνια από τη αποκατάσταση της Δημοκρατίας στον τόπο  μας γιορτάζουμε τις μέρες αυτές. Και είναι σημαντική η περίοδος που βιώνουμε το διάστημα αυτό, σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας και ατομικών δικαιωμάτων. Κάτι που οι νεότερες γενιές υποτιμούν, γιατί το θεωρούν δεδομένο, ενώ συχνά αδιαφορούν για το παρελθόν και περιβάλλουν µε λήθη τα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλε, λόγω αλλά συχνά και έργω, η χούντα της 21ης Απριλίου τον ελληνικό λαό. Οµως, πρέπει να ξέρουμε πως,  έθνη που στερούνται μνήμης δεν έχουν προκοπή ούτε και μέλλον.

Και δεν είναι μόνο οι νέοι που επειδή δεν βίωσαν τραγικές καταστάσεις αδιαφορούν, αλλά και το

ελληνικό πολιτικό σύστημα, τουλάχιστον κατά ένα μέρος του,  που επιμένει στον δικό του, παλαιοκομματικό τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων, σαν να μην διδάχθηκε τίποτα από το παρελθόν. Έτσι λοιπόν, αντί για συναίνεση η κοινή γνώμη βλέπει πόλωση και αντιπαραθέσεις με «ξύλινη» γλώσσα. Και ο  ανταγωνισμός των δύο κομμάτων εξουσίας για την πρωτιά μοιάζει με καυγά για το ποιος θα καθίσει στην πρώτη θέση στον «Τιτανικό».

Το κακό είναι πως κάποιοι πολιτικοί μας είναι οι μοναδικοί, ανάμεσα στις χώρες της κρίσης, που δεν μπορούν να συνεργασθούν και να συναινέσουν στα αυτονόητα. Αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να κάνει όσα έχει υποσχεθεί και καταρρεύσει θα είναι παντελώς αδιάφορο ποιο κόμμα θα έχει την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις ή στις εκλογές. Καλώς ή κακώς, η τύχη μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους εταίρους και δανειστές μας, οι οποίοι αναμένουν δύο πράγματα: μια κυβέρνηση που υλοποιεί τα υπεσχημένα με ταχύτατο τρόπο και ένα πολιτικό σύστημα που δείχνει ωριμότητα και υπευθυνότητα ανάλογη με εκείνη άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Είπαμε, η δημοκρατία και η πορεία της χώρας προς την πρόοδο  δεν είναι παιχνίδι  µε έναν πρωταγωνιστή, απαιτεί και τους άλλους. Πρωταγωνιστές και κομπάρσοι πρέπει να δουλέψουν για το καλό της πατρίδας. Ο Καραμανλής  έγραψε Ιστορία με την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Βοηθήθηκε ωστόσο και από την τότε αντιπολίτευση, που με τον τρόπο της έβαλε τον δικό της  λίθο στην οικοδόμηση της Δημοκρατίας και την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

Απάντηση δημάρχου

Απάντηση στα όσα ευθέως κατηγορήθηκε από τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο κ. Παυλή έδωσε με δική του συνέντευξη τύπου ο νυν δήμαρχος κ. Σμυρνιώτης. Για να τονίσει πως η προσφυγή στη δικαιοσύνη δεν είναι τίποτε  άλλο παρά υποχρέωση που απορρέει από το σεβασμό στους πολίτες, τους υποψηφίους του και το έργο που επιτελέστηκε στην πόλη κατά τη διάρκεια της θητείας του, δεδομένου  ότι ευθύς εξ αρχής θεωρούσε το αποτέλεσμα   ρευστό για συγκεκριμένους λόγους, μεταξύ των οποίων και έγκυρα ψηφοδέλτια που ακυρώθηκαν. Γι αυτό και ζητά να γίνει έλεγχος νομιμότητας της εκλογικής διαδικασίας, σε όλα τα  στάδια αυτής, ειδικά  την ημέρα κατάθεσης των  συνδυασμών στο Πρωτοδικείο όπου η παράταξη του κ. Παυλή “Τρίπολη πρωτεύουσα του Μοριά” καθυστέρησε κατά μισή ώρα να καταθέσει τους υποψηφίους της.  Διαβεβαίωσε δε  όλους κατηγορηματικά πως οι υφιστάμενες  εκκρεμότητες του δήμου Τρίπολης μαζί και οι πληρωμές θα έχουν τακτοποιηθεί  μέχρι τις 31 Αυγούστου, με πιθανή εξαίρεση τον πρώην  δήμο Τεγέας ο οποίος  αντιμετωπίζει προβλήματα, τα οποία κληρονομήθηκαν από δημοτικές αρχές του πρώην Καποδιστριακού δήμου Τεγέας. Τέλος στις καταγγελίες  του κ. Παυλή για μη νόμιμη κάθοδο του κ. Σμυρνιώτη στις εκλογές, δήλωσε ότι η παράταξή του δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, αλλά υπερκαλύπτει την ποσόστωση στα Τοπικά Διαμερίσματα.

Εξόρμηση στα Καρπάθια

Ιδιαίτερα επιτυχημένη υπήρξε, σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου,  η πολυήμερη εξόρμηση του ΣΑΟΟ (Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων), με τη συμμετοχή 70 ορειβατών, στα εντυπωσιακά Καρπάθια όρη της Ρουμανίας, που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 13 Ιουλίου 2014.

Όσοι συμμετείχαν  απόλαυσαν  καταπράσινα αλπικά λιβάδια, πανέμορφες λίμνες, εντυπωσιακές κορυφές, καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές καστροπολιτείες, πανέμορφα παλάτια, παραμυθένια κάστρα, εκκλησίες και μοναστήρια. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην επίσκεψη στο Μνημείο πεσόντων του Ιερού Λόχου στο Δραγατσάνι, κατά τη μάχη του Ιουνίου του 1821.
Ανέβηκαν επίσης  στην κορυφή Omu του όρος Bucegi (2505μ.) και περπάτησαν  από τη λίμνη Balea μέχρι και τη λίμνη Potragu του όρους Fagaras, διασχίζοντας το μεγαλύτερο τμήμα του. Περισσότερες λεπτομέρειες και φωτογραφίες για τους ενδιαφερόμενους  στο επόμενο τεύχος του περιοδικού του συλλόγου μας «Όρος Αρκαδίας», που θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβρη.

Νέο μουσείο

Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού δημιουργείται στο Δάρα και θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους πρώτους του επισκέπτες του  στις 16 Αυγούστου 2014, οπότε θα γίνουν και τα εγκαίνιά του. Το Μ. Λ. Π. Δ. Α. συγκεντρώνει, διαφυλάσσει, εκθέτει, ερευνά και αξιοποιεί εκπαιδευτικά και επιστημονικά το υλικό και άυλο λαογραφικό πολιτιστικό περιεχόμενο του χωριού Δάρα και της όμορης γεωγραφικής περιοχής. Αποσκοπεί στην διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς προκειμένου να διασωθούν η παράδοση, η ιστορία και τα τοπικά χαρακτηριστικά.

Το Μ.Λ.Π.Δ.Α. πρόκειται να εκθέσει αντικείμενα από τη Μόνιμη Συλλογή του “Ιωάννη Μπακόπουλου»,(1902-1995) ο οποίος δώρισε στο χωριό την αυτοδημιούργητη συλλογή του το 1993 ενώ ο Σύνδεσμος Δαραίων ανέλαβε με δική του πρωτοβουλία την Ίδρυση Μουσείου. Η σημασία της Συλλογής που θα αποτελεί και τα βασικά εκθέματα, εμφανίζει ιδιαίτερη καλλιτεχνία καθώς ο Ι. Μπακόπουλος δημιούργησε θεματολογικά ξυλόγλυπτα με εγχάρακτα και ανάγλυφα διακοσμητικά στοιχεία. Τα αντικείμενα που πολλά φέρουν την υπογραφή του καλλιτέχνη επίσης δημιουργικά, αποτελούν τον θεματοφύλακα για την πορεία του ορεινού χωριού στο πέρασμα των αιώνων.

Μοναδικά κομμάτια ξυλογλυπτικής ενταγμένα στη μουσειογραφική σύνθεση του Μουσειλόγου δημιουργούν εικόνες και εντυπώσεις, μεταφέροντας τον επισκέπτη στον κόσμο της ξυλογλυπτικής και παράλληλα της τοπικής παράδοσης και ιστορίας που ιστορούνται από τα έργα τέχνης.

Προηγμένα Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα

Το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, προκηρύσσει στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προηγμένα Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα και Δίκτυα», τριάντα (30) θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.

Το Πρόγραμμα απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) με σκοπό:

i.       Την προαγωγή της γνώσης και την ανάπτυξη της έρευνας στα «Προηγμένα Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα και Δίκτυα» καθώς και των συναφών επιστημών και κλάδων.

ii.      Την ειδίκευση σε περιοχές των «Προηγμένων Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων», ώστε οι κάτοχοι του ΜΔΕ να έχουν αυξημένα προσόντα στις συναφείς περιοχές.

Στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής με συναφές γνωστικό αντικείμενο (π.χ. Τμημάτων Πληροφορικής και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τμήματα Θετικών Επιστημών – Μαθηματικών και Φυσικής, κλπ).

Το παλιό τελωνείο Ναυπλίου

Ένα κτίριο- τοπόσημο για την πόλη του Ναυπλίου, το παλιό τελωνείο, στην παραλιακή οδό της πόλης, παραχωρείται από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να στεγάσει πολιτιστικές χρήσεις. Την αποδοχή της παραχώρησης αποφάσισε ομόφωνα κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.  Το κτίριο, έργο του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, όπως πιθανολογείται, χτίστηκε το 1830 για χρήση ως τελωνείο. Έχει ορθογώνια κάτοψη, με ισόγειο επιφάνειας 376 τετραγωνικά μέτρα και πατάρι. Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, και ανήκει στο χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακό τμήμα της πόλης του Ναυπλίου. Ως τελωνείο λειτούργησε μέχρι το 1999.

Ματαίωση παράστασης

Μετά από αίτημα των υπευθύνων, η παράσταση «Ωχ…Ηλέκτρα», που ήταν προγραμματισμένη για τις 30/7/2014,στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου, δεν θα πραγματοποιηθεί. Παρακαλούνται οι άνεργοι που έχουν επιλέξει αυτή την παράσταση να  επικοινωνήσουν αρμοδίως για αντικατάσταση των εισιτηρίων.

Χαμογελάτε

Η σύζυγος ενός βαθύπλουτου αρχίζει να βήχει:

— Θα ήθελες να σου δώσω κάτι για το λαιμό; ρωτάει ο σύζυγος.
— Ναι αγάπη μου, απαντά εκείνη. Θέλω αυτό το κολιέ με τις διαμαντόπετρες που είδαμε χθες το βράδυ στην βιτρίνα του μαγαζιού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *