Το «παλιό» και το «νέο»

ARKADIA18-150x15017Το «παλιό» και το «νέο»

Στην είσοδο της πόλης, επί της πλατείας Κολοκοτρώνη, αριστερά για τον εισερχόμενο, υψώνεται το νέο γυάλινο κτήριο γραφείων και καταστημάτων. «Νέο» τρόπος του λέγειν, αλλά νεότερο σίγουρα, καθώς ορθώνεται μπροστά στο νεοκλασικό κτήριο του αρχαιολογικού μουσείου και πλησίον άλλων παλαιών κτισμάτων. Κοιτώντας το αναλογίζεται κανείς ότι, παρότι μετράει δέκα τέσσερα χρόνια ζωής, έχει γίνει και αυτό «κλασικό» σε μια νέα ανάγνωση του Τριπολίτικου τοπίου.
Και είναι αυτή η θέα που μας φέρνει ενώπιον της σχετικότητας του χρόνου. Γιατί αυτό το κτίριο, έργο ντόπιων επιστημόνων, μηχανικού και αρχιτέκτονα, αποπερατωμένο το 1996, υπήρξε για την εποχή του τολμηρό, γι αυτό και προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Νωπές είναι για τους παλιότερους οι τότε συζητήσεις σχετικά με την ορθότητα ανοικοδόμησής του στο σημείο εκείνο, μπροστά από το μουσείο και οι αντιδράσεις που αντιμετώπισε από πλευράς αρχαιολογίας.
Σήμερα, κοιταγμένο υπό το πρίσμα της εποχής μας είναι ένα κτίριο πράγματι τολμηρό όχι τόσο γιατί, όπως λεγόταν τότε, έφερνε το γυαλί απέναντι από το μουσείο και τα άλλα πεπαλαιωμένα και ερειπιώδη χαλάσματα, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Ήταν ένα κτίριο λιτό σε γραμμή, διακριτικό σε πολυτέλεια και ζυγισμένο σε όγκο, που είχε τα εχέγγυα να αποκτήσει τον τίτλο του κλασικού. Αν το σκεφτεί κανείς, το κτήριο αυτό ήταν τολμηρό γιατί δημιουργούσε ρήξη με τα τότε δεδομένα και μας έδινε μια σιλουέτα ευανάγνωστη και σαφή. Ήταν (είναι) ένας αποχαιρετισμός στο παλιό και ένα καλωσόρισμα σε μια σειρά από νέα αισθητικά και ιδεολογικά ρεύματα που θα γίνονταν περισσότερο διακριτά τα επόμενα χρόνια.
Για όλους αυτούς τους λόγους, κάθε φορά που το βλέμμα μας χαϊδεύει τις επιφάνειες αυτού του «κλασικού» κτιρίου, αναλογιζόμαστε τις δυνατότητες της εκ νέου ανάγνωσης του αστικού τοπίου στη διάρκεια μιας ζωής.
Έτσι, το «νέο» γυάλινο κτήριο κύλησε με τα χρόνια και στάθηκε ζωντανό στην αγκαλιά της Τρίπολης, για να μας θυμίζει ότι ο χρόνος δείχνει τι αντέχει και τι όχι. Είναι η απόδειξη ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο ρομαντικό από ένα δείγμα του «μέλλοντος που υπήρξε».

 

 

 

 

Παυλής κατά Σμυρνιώτη

Κατά μέτωπον επίθεση στο δήμαρχο Γιάννη Σμυρνιώτη εξαπέλυσε σε χθεσινή του συνέντευξη τύπου ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Τρίπολης κ. Παυλής με αφορμή την προσφυγή του πρώτου στα διοικητικά δικαστήρια για την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος. Ο κ. Παυλής θεωρεί πως ο λαός έδωσε την απάντησή του και είναι αδιανόητο εξωθεσμικοί παράγοντες να καθορίζουν τον επόμενο δήμαρχο. Δεν υπάρχει δε ουδείς σοβαρός λόγος που να παραπέμπει σε ανάλογες δράσεις. Γι αυτό και την προσφυγή στα δικαστήρια θεωρεί ως περίσσειο θράσος , πιστεύει δε πως και αν ακόμη οι εκλογές επαναληφθούν, ο συνδυασμός που δεν θα συμμετέχει θα είναι του κ. Σμυρνιώτη.

Νομοσχέδιο για αιγιαλούς

Κατηγορηματικά αντίθετος είναι ο ΣΑΟΟ στο : « Νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη λογική εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και καταργεί την έννοια της προστασίας του δημόσιου δάσους, (το οποίο) προβλέπει μεταξύ άλλων: Άρση ή ανάκληση αναδάσωσης εντός τριμήνου (με εισήγηση Δασάρχη και απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης), κατασκευή σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων, μεγάλων έργων υποδομής και πλήθος επενδυτικών δραστηριοτήτων και εκμεταλλεύσεων εντός των δασών, επεκτάσεις σχεδίων πόλεως και χορηγήσεις αδειών σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς, ανεγέρσεις κτιρίων σε χορτολιβαδικές, βραχώδεις και πετρώδεις εκτάσεις, κλπ. … Η ίδια αντιμετώπιση επιφυλάσσεται για τους αιγιαλούς, τις ακτές, τους υγροτόπους και τα ευπαθή οικοσυστήματα, τις ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες, ενώ (για πρώτη φορά στην Ιστορία) θα απαγορεύεται η πρόσβαση τους στους πολίτες (παραβιαζομένων κατ’ αυτόν τον τρόπο των συνταγματικών αρχών, του εθνικού δικαίου και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας)».

Τι πωλείται

Κατά τον ΣΑΟΟ η Αρκαδία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στα σχέδια αυτά, αφού, πέρα από την «αξιοποίηση» του ανεπανάληπτου δασικού της πλούτου, διατίθενται προς πώληση (με τις ανωτέρω διαδικασίες, σύμφωνα με όσα είναι μέχρι τώρα γνωστά): 1)300.000 τ.μ. στην περιοχή Χερονήσι του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Ας σημειωθεί ότι η περιοχή ευρίσκεται εντός των ορίων του Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα–Υγρότοπου Μουστού και τυγχάνει απόλυτης προστασίας. Εκεί βρίσκεται και το βαυαρικό κανάλι του υγρότοπου Μουστού, που κατασκευάστηκε την εποχή της βασιλείας του Όθωνα, το οποίο είναι αναγνωρισμένος αρχαιολογικός χώρος. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας αντιτίθεται κατηγορηματικά στην οποιαδήποτε παραχώρηση, σε ιδιώτη ή άλλο φορέα, της έκτασης αυτής, με πρόσφατη απόφασή του. 2) 11.000 τ.μ., στη θέση Γλυφάδα του ίδιου Δήμου. 3) 85.681 τ.μ ., στην θέση Κορφοξυλιά του Δ.Δ. Μαγουλιάνων του Δ. Γορτυνίας. Πρόκειται για γη με το κτίσμα του Σανατορίου της «Μάννας» που κτίστηκε κατά τα έτη 1925-1928, με πρωτοβουλία και εράνους της Άννας Παπαδοπούλου, αδελφής του Παύλου Μελά , για την νοσηλεία φυματικών αρρώστων της Μικρασιατικής Εκστρατείας 1920-1922. 4) 37.534 τ.μ. , με κτίσμα επιφάνειας 1312 τ.μ. Πρόκειται για το γνωστό «Ξενία Βυτίνας», που βρίσκεται στην θέση «Καμπέας». Γι αυτό και ενώνει τη φωνή του με αυτή δεκάδων φορέων και χιλιάδων πολιτών ανά την επικράτεια και δηλώνει την αντίθεσή του σ΄ αυτή τη λογική.

Ανάγκες πιστών

Προσκυνηματικές ανάγκες των πιστών σε συνδυασμό με αντικειμενικές δυσκολίες κατά την πρόσβαση ατόμων στο ναό του Αγίου Βασιλείου, οδήγησαν στην δημιουργία παρεκκλησίου, στον ισόγειο χώρο του ναού και σε ένα από τα πρώην καταστήματα. Η διαμόρφωση του χώρου σε παρεκκλήσι ξεκίνησε το 2006 , με τη σκέψη να αφιερωθεί σον Αγιο Βασίλειο, αλλά τελικά επικράτησε η Οσία Μακρίνα, αδελφή του Μ . Βασιλείου, στην οποία και αφιερώθηκε το ναίδριο. Τα έργα ξεκίνησαν με δαπάνες του ναού, συν τω χρόνω όμως οι συνδρομές δωρητών αυξήθηκαν και τελικά το παρεκκλήσιο ολοκληρώθηκε με ψηφιδωτή διακόσμηση, καθόσον κάθε αλλη μορφή διακόσμησης – αγιογράφησης δεν θα άντεχε σε φθορές.

Ναι στην κυριακάτικη αργία

Επίθεση κατά των υπευθύνων της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, εξαπολύει ο κ. Νίκος Γόντικας, επί κεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο οποίος θωρεί ότι η πράξη αυτή «είναι τμήμα της συνολικής πολιτικής της λεγόμενης απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, που μόνο στόχο έχει να διευκολύνει και να προωθήσει την κυριαρχία των μονοπωλιακών επιχειρήσεων σε κάθε κλάδο. Τα περί εξυπηρέτησης του τουρισμού και των καταναλωτών θωρεί πως είναι ψέματα και αποπροσανατολισμός. Και πως στόχος είναι να μεταφερθεί ο τζίρος από τα εκατοντάδες μικρά και μεσαία μαγαζιά των χωριών και των πόλεων σε ελάχιστες μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

Ενισχύσεις αγροτών

Είκοσι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ζητούν να μάθουν: Τι προτίθεται να κάνει ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τις καθυστερήσεις καταβολής των ενισχύσεων των αγροτών που είναι δικαιούχοι ενίσχυσης των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας και προστασίας των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών, προκειμένου να εξομαλυνθεί ο ρυθμός καταβολής των ενισχύσεων, ώστε αυτές να καταβάλλονται το συντομότερο δυνατόν στους δικαιούχους;

Χαμογελάτε

Οι σκέψεις ενός σκύλου:
Λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι, που ζω μαζί τους, με ταΐζουν, μ αγαπάνε, μου έχουν ένα ζεστό σπίτι, με νοιάζονται και με φροντίζουν . . . Πρέπει νάναι θεοί!
Οι σκέψεις μιας γάτας:
Λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι, που ζω μαζί τους, με ταΐζουν, μ αγαπάνε, μου έχουν ένα ζεστό σπίτι, με νοιάζονται και με φροντίζουν . . . Πρέπει νάμαι θεά!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *