Ευρωπαϊκό βραβείο για έρευνα υγείας των μεταναστών σε Έλληνες επιστήμονες

μεταν Το πρώτο βραβείο για την καλύτερη προφορική ερευνητική εργασία απέσπασαν ο μικροβιολόγος και Ταμίας της Ελληνικής Εταιρείας Ταξιδιωτικής Ιατρικής δρ. Κωνσταντίνος Βασάλος και οι συνεργάτες του, από το 5ο Βορεοευρωπαϊκό Συνέδριο της Ταξιδιωτικής Ιατρικής (NECTM5) που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου Grieghallen, στο Bergen, της Νορβηγία, 5 – 8 Ιουνίου, 2014.

Η ερευνητική εργασία είχε θέμα τις «Παρασιτώσεις του εντέρου σε ευρωπαϊκή πόλη που συνιστά αναδυόμενη πύλη εισόδου για μετανάστες από την Αφρική».

Αναγνωρίζοντας ότι η χώρα μας αποτελεί πύλη εισόδου μεταναστών που προσδοκούν να μετοικήσουν σε κάποια κεντροευρωπαϊκή χώρα, η ερευνητική ομάδα μελέτησε τους κινδύνους δημόσιας υγείας που ενδεχομένως να προέκυπταν από παράσιτα μεταναστών από την Αφρική.

 

Διασφάλιση υγείας, οικονομικά

 

Η μελέτη έγινε από τον δρ. Κ. Βασσάλο και ερευνητές από το τμήμα Ταξιδιωτικής Ιατρικής – Παρασιτολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, την τελευταία πενταετία, σε 427 μετανάστες μόλις είχαν φθάσει στη χώρα μας από τη Αφρική και άλλους 720 μετανάστες που ζούν πλέον στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Οι περισσότεροι από τους νεοαφιχθέντες παρότι έδειχναν υγιείς είχαν διπλή ή τριπλή προσβολή από παράσιτα που μεταδίδονται από το χώμα, σε ποσοστό 7%, έναντι όσων κατοικούν στη χώρα μας πλέον, για τους οποίους η προσβολή περιοριζόταν μόλις στο 1,25%.

Έτσι, εκτιμάται ότι η μετάδοση έγινε στη χώρα καταγωγής τους, λόγω επαφής με το χώμα, κάτι που δεν είναι εύκολο πλέον στη χώρα μας.

Παράλληλα όμως διαπιστώθηκε, ότι με την εφαρμογή βασικών ιατρικών εξετάσεων μπορεί να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία των πολιτών, με έλεγχο των μεταναστών που προέρχονταν από την Αφρική για παρασιτικές λοιμώξεις του εντέρου, χωρίς πολυέξοδες εξετάσεις, ιδιαίτερα σήμερα, που διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Ο Δρ. Βασάλος, παρουσιάζοντας την εργασία, επισήμανε στην ομιλία του ότι είναι απαραίτητη η εξέταση για παράσιτα κατά την είσοδο των μεταναστών στη χώρα, από το Ελληνικό σύστημα Υγείας, το οποίο απαιτεί άμεση προσαρμογή λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Συνέχισε, λέγοντας ότι «πρόκειται για μια απλή, αλλά αποτελεσματική μέθοδο, καθώς το διαγνωστικό τεστ είναι γρήγορο, ανώδυνο και ανέξοδο».

Σημείωσε πως για όσους ζουν στις δυτικές χώρες, οι λοιμώξεις από παράσιτα του εντέρου είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες. Όμως η μετανάστευση από τις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να εξηγήσει την πρόσφατη αύξηση τους, καθώς από την έρευνα διαπιστώθηκε πως οι συγκεκριμένοι μετανάστες που ελέγχθηκαν, έφεραν τριπλάσιο φορτίο παρασίτων από το αναμενόμενο σε ευρωπαίους πολίτες.

Σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, οι παρασιτικές λοιμώξεις είναι πολύ συχνές και μπορεί να δημιουργήσουν ακόμη και σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας. Η Ελληνική μελέτη έδειξε ότι οι εν λόγω λοιμώξεις δεν αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία για τους κατοίκους των αστικών κέντρων της χώρας που φιλοξενεί μετανάστες. «Η λιτή διαχείριση», όπως τόνισε ο ερευνητής, «μπορεί να χρησιμεύσει ως στρατηγική που θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα υγείας των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα για να ζήσουν και να εργαστούν».

 

Υποχρεωτικός έλεγχος υγείας

 

Η μελέτη ενθαρρύνει τις Ελληνικές αρχές να επωφεληθούν από τον συνήθη υποχρεωτικό έλεγχο υγείας, συμπεριλαμβανομένων των τεστ ρουτίνας για τους νεοεισαχθέντες μετανάστες, ώστε να αποφευχθεί τυχόν οικονομική επιβάρυνση για το σύστημα υγείας της χώρας, στο μέλλον.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο ερευνητής διατύπωσε την άποψη ότι «Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας και να αναπτύξουμε περαιτέρω το ειδικό ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας».

 

Πηγή: http://www.onmed.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *