Συνάντηση του Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας, Λ. Γρηγοράκου, με εκπροσώπους του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

γρηγ. πουΟ Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του με ομάδα ανώτατων στελεχών – εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επικεφαλής των οποίων ήταν ο κ. Hans Kluge (Διευθυντής του Τμήματος Συστημάτων Υγείας & Δημόσιας Υγείας του Περιφερειακού Γραφείου για την Ευρώπη).

 

Ο Υπουργός έκανε μία σύντομη αναφορά στα προβλήματα στελέχωσης των νοσοκομείων, στην άμεση ανάγκη για «άνοιγμα» κλινών στις ΜΕΘ, στην ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών καθώς και στην απαραίτητη εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

 

Κάνοντας μια πιο συνολική τοποθέτηση ο κύριος Γρηγοράκος ανέφερε: «το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η διάρρηξη των δεσμών μεταξύ υπουργείου – ιατρικού και πάσης φύσεως προσωπικού -πολιτών. Η κρίση που υποχρέωσε σε λήψη άδικων, απότομων και οριζόντιων μέτρων, άνοιξε περαιτέρω το χάσμα μεταξύ των «παικτών» στον τομέα της υγείας και υπάρχει επίταση των προβλημάτων όπως η έλλειψη γιατρών, φαρμάκων, αξιοποίησης κονδυλίων προς την σωστή κατεύθυνση». Κλείνοντας ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα προβλήματα που δημιουργούνται στη δημόσια υγεία από την αδυναμία παροχής ικανοποιητικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε μετανάστες.

 

Ο κ. Kluge σημείωσε πως η παρούσα επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διετούς «Προγράμματος Υποστήριξης των Μεταρρυθμίσεων στην Υγεία», για το οποίο συνεργάζονται με το Υπουργείο Υγείας και την Task Force for Greece. Στάθηκε στην προσβασιμότητα που υπάρχει στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, ειδικά σε ένα τόσο δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον για την Ελλάδα.

 

Τα στελέχη του W.H.O. στις τοποθετήσεις τους στάθηκαν στην ανάγκη υλοποίησης των θεσμικών μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένα βήματα όπως και στην ανάγκη πληροφόρησης σχετικά με τις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις. Στόχος αυτών των δράσεων είναι ο ιατρικός κόσμος και οι πολίτες να αισθάνονται ότι αποτελούν μέρος της λύσης κι όχι να μην μπορούν να αντιληφθούν τη σχεδιαζόμενη πολιτική.

 

Η συζήτηση έκλεισε με την επισήμανση του Αναπληρωτή Υπουργού ότι πρέπει να προσπαθήσουμε για «Λιγότερη λιτότητα και περισσότερη αλληλεγγύη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *