Η νέα γενιά θα αλλάξει την πόλη

ARKADIA18-150x15017Είναι γεγονός ότι τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα στη ζωή της Τρίπολης, πολύ πιο γρήγορα από όσο θα φανταζόταν κανείς αν έμενε μόνο σε όσα αναμασούν οι ειδήσεις. Ένας ολόκληρος κόσμος ζει τη δική του Τρίπολη, και αυτός ο κόσμος δεν είναι καμία «φυλή» της Αρκαδικής πρωτεύουσας, είναι νέοι ή μεσήλικες, αστοί της πρωτεύουσας, που ακόμη και με λίγα ευρώ στην τσέπη θέλουν να έχουν όμορφα στέκια να βλέπουν τους φίλους τους και να βιώνουν τη ζωή στην πόλη.

Μια σιωπηρή μεταβολή έχει συντελεσθεί κι εδώ με το άνοιγμα πολλών νέων χώρων, μικρών σε τετραγωνικά, αλλά με ωραία αισθητική και γεμάτοι με ζωηρό πλήθος. Ο κάτω πεζόδρομος, βουτηγμένος στην αυθαιρεσία των τραπεζοκαθισμάτων και της ηχορύπανσης πνέει τα λοίσθια. Το τέλος του είναι εγγύς. Από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν άλλα έχουν βάλει λουκέτα, άλλα είναι προσωρινά κλειστά λόγω πειθαρχικής παράβασης, και άλλα έχουν δώσει ραντεβού για το … Σεπτέμβρη. Λίγα μέτρα πιο πάνω, στη πλατεία Πετρινού η ζωή δεν σταματά, ούτε με τη ζέστη. Εδώ, κάτω από την κουλτούρα της καταστροφής και του αυτοοικτιρμού, υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που προσπαθεί να κάνει το καλύτερο με αυτά που έχει.

Αν σκεφτεί κανείς πόσοι νέοι ή όχι τόσο νέοι πια, πολίτες αυτής της πόλης, βρίσκουν διέξοδο στα καινούργια αυτά μέρη, στα νέα στέκια, σε ό,τι τέλος πάντως κάνει μια πόλη να έχει αστική ζωή, αναλογίζεται ότι μια μεγάλη ανανέωση έχει συντελεστεί από κάτω.

Και η ανανέωση αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με τις νέες καφετέριες, τα wine bar ή με τη μουσική που ακούγεται σε αυτά τα μέρη και τη μετατόπιση των θαμώνων του πεζόδρομου στην πλατεία Πετρινού ή στη ΙΒ. Έχει να κάνει με ένα νέο κοινωνικό σώμα, με εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες από το πλήθος που έβγαινε στην Τρίπολη πριν από λίγα χρόνια. Αυτό το νέο «σώμα» έχει μεγαλύτερο αυτοσεβασμό και περισσότερες αξιώσεις από την πόλη, ως σύστημα τροφοδότησης, εφοδιασμού και έμπνευσης. Γι αυτό και ζητά μετ επιτάσεως να εφαρμόζονται οι κανονιστικές διατάξεις που ψηφίζει το δημοτικό συμβούλιο λέγοντας όχι στην αυθαιρεσία των καταστηματαρχών. Η σχέση του με την ίδια την πόλη, ως πολιτικό μηχανισμό και συναισθηματικό μοχλό, έχει μεταβληθεί.

Και αυτή η μεταβολή θα αποκτήσει σταδιακά πιο σαφή έκφραση και μεγαλύτερο «χώρο» στο ύφος της Τρίπολης. Είναι ζήτημα χρόνου (βιολογικού, ιστορικού, προσωπικού) να αρχίσει να διακρίνεται με μεγαλύτερη καθαρότητα η νέα φουρνιά των Τριπολιτών εκείνων που θέλουν μια άλλη πόλη, απλώς και μόνο γιατί δεν έχουν «θέση» στην παλιά.

«Mystagogea».

Η DeepGreece.com και η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία παρουσιάζουν σε avant premiere την ταινία τεκμηρίωσης «Mystagogea». Η παρουσίαση θα γίνει στη διάρκεια του Παγκόσμιου Αρκαδικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη στα τέλη Ιουλίου. Το ντοκιμαντέρ έχει στόχο να τεκμηριώσει για πρώτη φορά τη γένεση των σύγχρονων παγκόσμιων περιαστικών μύθων στην Αρκαδική μυθολογία. Τούτο γιατί ελάχιστοι άνθρωποι είναι ενήμεροι για την προέλευση της μυθολογικής κουλτούρας των περισσότερων θρησκειών, όπως και για τις ομιχλώδεις πηγές των μύχιων θεωρήσεών τους περί Αρκαδίας. Γιατί είναι βέβαιο ότι ο όρος Αρκαδία, υπάρχει στις συνειδήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, έστω κι αν οι περισσότεροι απ’ αυτούς αγνοούν εντελώς την γεωγραφική και ιστορική πραγματικότητά της.

Τι είναι Αρκαδία;

Η Γεωγραφία της Αρκαδίας, έχει υποστεί πολλές πραγματικές όσο και ιδεατές αλλαγές. Τα πραγματικά όριά της άλλαξαν τόσες φορές, όσες είναι οι κορυφές των βουνών της, μα τούτο δεν είναι τίποτα μπροστά στα πολιτισμικά σύνορά της. Αυτά επεκτάθηκαν τόσο που κάλυψαν σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο. Είναι η γη που γέννησε τον άνθρωπο και τις περισσότερες από τις ιδέες που εξακολουθούν να ζουν σήμερα. Είναι ο τόπος που συνυπάρχουν τα περισσότερα από τα διαμάντια του στέμματος της ανθρώπινης διάνοιας και της ομορφιάς του κόσμου. Ο ναός του Πανα, που είναι ίσως από τους παλιότερους στον κόσμο, του Δία, που κτίστηκε πάνω απ’ αυτόν, του πλήρους κάλλους ναού του Επίκουρου Απόλλωνα, της Αθηνάς στην Αλίφειρα, της Λυκόσουρας, για πολλούς η πρώτη πόλη στον κόσμο, μα και μιας τεράστιας σειράς έργων των Αρκάδων, που αν μη τι άλλο, πρέπει να βγουν από την αφάνεια και να μας γεμίσουν με τις εικόνες τους. Αυτό, ακριβώς, αποτελεί το στόχο αυτού του ντοκιμαντέρ.

Συναυλία στη Ζάτουνα

Τη συμβολική επιστροφή του Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα σηματοδοτεί η μεγάλη συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», την Τρίτη 29 Ιουλίου 2014, επέτειο γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη. Θα ακουστούν τραγούδια που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης κατά την εξορία του στη Ζάτουνα, καθώς και άλλα γνωστά τραγούδια του μεγάλου δημιουργού. Τα περισσότερα τραγούδια της Ζάτουνας (Αύγουστος 1968 – Οκτώβριος 1969) περιλαμβάνονται σε 11 συλλογές με την ονομασία «Αρκαδίες» και είναι από τους σημαντικότερους κύκλους τραγουδιών στην εργογραφία του συνθέτη.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι τραγουδιστές: Λάκης Χαλκιάς, Μπάμπης Τσέρτος, Νάντια Καραγιάννη, Κώστας Πατσιάς, Μπέττυ Χαρλαύτη, Νίκος Καραγιάννης. Την συναυλία -που προσφέρεται δωρεάν από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και τους καλλιτέχνες- στηρίζουν το Μουσείο «Μίκης Θεοδωράκης» Ζάτουνας, ο Δήμος Γορτυνίας και τοπικές επιχειρήσεις.

Το καταστρέφει η αδιαφορία

Εν τω μεταξύ το εν λόγω μουσείο, στα λόγια μόνο είναι μουσείο, αφού δεν παρουσιάζει κάτι που να θυμίζει Μίκη Θεοδωράκη. Και εκθέτει τους υπευθύνους για την ύπαρξή του. Όπως, μάλιστα, διαβάζουμε και στην καλή τοπική εφημερίδα «Ζάτουνα», μοιάζει με αποθηκευτικό χώρο όπου η αδιαφορία κυριαρχεί, ακόμα και γι αυτά τα παντζούρια που μένουν ανοιχτά και μπαίνει μέσα το κρύο και η βροχή, χωρίς να νοιάζεται κανείς για το κλείσιμό τους.. Εξ ου και η πρόταση: «να κλείσει προσωρινά μέχρι να βρεθεί μια λύση και να αναζητηθεί μια Διοίκηση όχι για τους τύπους και τους τίτλους, που να έχει οράματα και να παράγει έργο» .

Αντάμωμα Λουκαϊτών

Οι σύλλογοι των απανταχού Λουκαϊτών “Ο Άγιος Γεώργιος”, Αθηνών, Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας προσκαλούν όλους τους ομογενείς και Απανταχού Λουκαϊτες στο 2ο αντάμωμα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Αυγούστου 2014 στην πλατεία του χωριού, στο Λουκά.

Για « να παρευρεθούμε όλοι, να αναπολήσουμε στιγμές και να γράψουμε νέες σκελίδες στο χωριό μας», σημειώνεται στην πρόσκληση.

Θερινές εκπτώσεις

Οι θερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν από χθες την Δευτέρα (14/7) και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 30Αυγούστου. Ευχή και ελπίδα όλων οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου να κινηθούν σε καλύτερα επίπεδα λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης σε πολλές περιοχές, όπου εμπόριο και τουρισμός μπορούν να δυναμώσουν μαζί.

Παρά τη συνεχή μείωση του κύκλου και όγκου πωλήσεων στην αγορά, ο εμπορικός κόσμος Τρίπολης έχει ξεχωριστές προσδοκίες από αυτές τις εκπτώσεις, καθώς μπορούν να δώσουν στις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις μία ανάσα μέσα στη καταναλωτική κρίση.

Χαμογελάτε

Καθότανε το λιοντάρι στο δάσος και χάζευε. Ξαφνικά περνάει ένα μυρμήγκι τρέχοντας!

– Για που το ‘βαλες έτσι βιαστικός; ρωτά το λιοντάρι.

– Δεν τα έμαθες; Τράκαρε ο ελέφαντας με τον ιπποπόταμο!

– Ε, και εσύ τι τρέχεις;.

– Πάω να δώσω αίμα!

Γιαν. Παπαμήτρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *