Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας. Επιστολή για το νέο πλαφόν συνταγογράφησης

πυργος νοσ.Προς: 1) τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.

2) Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας

3) Μέλη του Ι.Σ.Π.Ο.

ΘΕΜΑ: Νέα επιβολή μέτρων περιορισμού (πλαφόν) στη συνταγογράφηση φαρμάκων με Κ.Υ.Α

 

Νέοι περιορισμοί τίθενται στην συνταγογράφηση των κλινικών ιατρών με νέες πρόσφατες Υπουργικές αποφάσεις που δυσκολεύουν περαιτέρω το έργο των ιατρών και συγχρόνως δημιουργούν προβλήματα και σε μεγάλη ομάδα ασφαλισμένων. Με τις συγκεκριμένες πρόσφατες αποφάσεις καθορίζονται ανά ιατρό τα μηνιαία όρια συνταγογράφησής του, ανά ασφαλισμένο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ανά ειδικότητα και ανά περιοχή.

Θεωρούμε ότι είμαστε πάλι αντιμέτωποι με κάθετα μέτρα που θέτουν προβλήματα, δυσκολεύουν την επαφή και το έργο των ιατρών με τους ασθενείς τους, την ίδια ώρα που μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δύναται ο ΕΟΠΥΥ και η συγκεκριμένη υπηρεσία (ΗΔΙΚΑ) που παρακολουθεί τη συνταγογράφηση, να διαπιστώνει και να απομονώνει όσες και όποιες κραυγαλέες περιπτώσεις παραβατικής συνταγογράφησης υπάρχουν.

΄Εχουμε ξαναπεί πως δεν είμαστε κατά του ελέγχου. Έχουμε ξαναπεί ότι δεχόμεθα τον εξορθολογισμό στην συνταγογράφηση, αλλά μέχρις ότου να μην καταστεί αυτή επικίνδυνη για την ικανοποιητική φαρμακευτική αγωγή των ασφαλισμένων. Σε μια εποχή μάλιστα που ήδη οι συμμετοχές των ασφαλισμένων για την λήψη φαρμάκων αυξάνουν και υπάρχει δυσκολία αναγραφής συνταγών και εξετάσεων από τις Δημόσιες δομές της Π.Φ.Υ. (Π.Ε.Δ.Υ.)

Θεωρούμε και είναι γνωστό άλλωστε ότι, η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας έχει μειωθεί σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2009 σε αρκετά υψηλά επίπεδα, τέτοια που μας κατατάσσουν στις χώρες της Ευρώπης, με τη χαμηλότερη φαρμακευτική δαπάνη.

 

Επικροτούμε την προσφυγή του Π.Ι.Σ. στο Σ.τ.Ε. για την αναστολή και ακύρωση της νέας απόφασης για το πλαφόν συνταγογράφησης και ζητούμε από το νέο Υπουργό της Υγείας όπως επανεξετάσει ένα μέτρο που θέτει περιορισμούς και δημιουργεί προβλήματα στην ασφαλή χορήγηση των φαρμάκων, που έχει ανάγκη ο κάθε ασφαλισμένος.

Για τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου-Ολυμπίας

Ευάγγελος Παπαγεωργίου            Ιωάννης Δάρας                                 Νίκος Γαλανόπουλος

Πρόεδρος του Ι.Σ.Π.Ο.               Γ.Γραμματέας του Ι.Σ.Π.Ο.                Πρόεδρος του Ι.Σ.Π.Ο.

1990-1999 και 2002 έως 15-05-2014

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *