Καρτέλ προμηθευτών, γιατρών και κράτους!

νεφρο1Με πραγματική αξία 5 ευρώ το ένα, τα δημόσια νοσοκομεία προμηθεύονται την τελευταία τετραετία φίλτρα αιμοκάθαρσης σε τιμές 30-50 ευρώ. Ο εισαγγελέας διαφθοράς ερευνά για εναρμονισμένες πρακτικές, που ενδεχομένως φτάνουν μέχρι το υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Καρτέλ που θησαυρίζει, κρατώντας στα ύψη τις τιμές των φίλτρων αιμοκάθαρσης για τα νοσοκομεία -και ενδεχομένως αγγίζει τις κατά καιρούς ηγεσίες του υπουργείου Υγείας-, αναζητά ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρης Δημόπουλος. Με πραγματική αξία αγοράς 5 ευρώ, διαπιστώνεται ότι την τελευταία τετραετία τιμολογούνται μεταξύ 30 και 50 ευρώ το ένα στα νοσηλευτικά ιδρύματα της συμπρωτεύουσας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, στο μικροσκόπιο του ανώτερου εισαγγελικού λειτουργού μπαίνουν όλα τα νοσοκομεία της πόλης, για τα οποία διέταξε το ΣΔΟΕ να πραγματοποιήσει ενδελεχή έρευνα γύρω από τις προμήθειες των φίλτρων αιμοκάθαρσης. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν φτάσει στα χέρια του, οι περισσότερες διοικήσεις νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης έχουν ενημερώσει αρμοδίως την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις δυσθεώρητα υψηλές τιμές που παίρνουν τα νοσοκομεία από τις προμηθεύτριες εταιρείες.

Φωνή βοώντων

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, η διοίκηση του οποίου έχει επανειλημμένως αποστείλει πλήθος ενημερωτικών εγγράφων και αναφορών για το… φαινόμενο, τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στην επιτροπή ανταγωνισμού, που όμως ουδέποτε αντέδρασαν ή ενήργησαν. Κατά τις ίδιες πηγές, το καρτέλ των προμηθευτών πρέπει να δημιουργήθηκε και να παγιώθηκε την τελευταία τετραετία, αφού οι ίδιες τιμές παραμένουν από το 2010 έως το 2014, χρονικό διάστημα για το οποίο ο εισαγγελέας διαφθοράς προτίθεται να ελέγξει και τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, αλλά και την Επιτροπή ανταγωνισμού. Τα αδικήματα που αναζητά είναι για απιστία στην υπηρεσία, δωροδοκία και πλήθος άλλων.

 

Από την υπόθεση φαίνεται ότι «ταΐζονταν» πολλά στόματα… Γιατροί, διευθυντές κλινικών, εκπρόσωποι των εταιρειών και πάει λέγοντας. Φαίνεται βέβαια ότι κάποια στιγμή, εν μέσω και διαμαρτυριών για την έλλειψη των… πανάκριβων φίλτρων αιμοκάθαρσης, που κανονικά κοστίζουν 5 ευρώ το ένα, το καρτέλ έριξε τις τιμές από 50 ευρώ σε 30. Και πάλι, όμως, το ελληνικό Δημόσιο τα πλήρωνε στους επιτήδειους -όπως φαίνεται- έξι φορές ακριβότερα! Μόνο σε δύο περιπτώσεις στο ΑΧΕΠΑ προκύπτει ζημιά για το Δημόσιο 150.000 και 80.000 ευρώ.

*Μία άλλη παράμετρος που εξετάζει στο πλαίσιο της έρευνάς του ο αρμόδιος για θέματα διαφθοράς εισαγγελέας Εφετών είναι «κύκλωμα» γιατρών που, εκμεταλλευόμενο την κατάσταση με τις αιμοκαθάρσεις στα δημόσια νοσοκομεία, στέλνει με «ευνοϊκούς» όρους νεφροπαθείς σε ιδιωτικά κέντρα της Θεσσαλονίκης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

http://www.efsyn.gr/?p=216433

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *