Παγκόσμια Πρώτη για Έλληνα χειρουργό

davinci_lyr_r2_c1 Την πρώτη διεθνώς ρομποτική δεξιά κολεκτομή και αφαίρεση επιπλόου, μέσω μιας μικροτομής πραγματοποίησε –και μάλιστα σε «live streaming»- ο Δρ. Κ. Κωνσταντινίδης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Μόλις, 2,5 εκατοστά ήταν το μέγεθος της τομής, μέσω της οποίας πραγματοποίησε ο Δρ. Κωνσταντινίδης την 1η διεθνώς ρομποτική δεξιά κολεκτομή και αφαίρεση επιπλόου. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών χρησιμοποιώντας το ρομποτικό σύστημα da Vinci Si HD. Μάλιστα, χειρουργοί από όλο τον κόσμο είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν απευθείας τη διαδικασία, μέσω του διαδικτύου.

Στον 56χρονο ασθενή είχε ανευρεθεί ύποπτη μάζα στο δεξιό παχύ έντερο και αποφασίσθηκε άμεσα δεξιά κολεκτομή και επιπλοεκτομή με χρήση του ρομποτικού συστήματος Single Site, που διαθέτει μόνο το Ιατρικό Κέντρο στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται από το Δρ. Κωνσταντινίδη από το 2011. Η επέμβαση ήταν αναίμακτη, αισθητικά άρτιο, ενώ η ανάρρωση ήταν ανώδυνη και ταχύτατη, καθώς ο ασθενής έλαβε εξιτήριο ήδη από την 4η ημέρα.

 

Τη μέθοδο αυτή παρουσίασε ο Δρ. Κωνσταντινίδης μετά από πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Εταιρείας Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής, στο 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής – EAES, που διεξήχθη στο Παρίσι το διάστημα στα τέλη Ιουνίου.

 

«Η αεροδιαστημική ρομποτική τεχνολογία έχει αλλάξει άρδην τα έως τώρα δεδομένα» δήλωσε ο Δρ. Κωνσταντινίδης, Διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και Πρόεδρος της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Είναι μεγίστη τιμή για μένα και τους συνεργάτες μου να ανακοινώνουμε σε διεθνή συνέδρια πρωτοποριακές, επιτυχημένες επεμβάσεις που ταλαιπωρούν ελάχιστα τους ασθενείς και τους επιτρέπουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους γρήγορα και υγιείς. Η αεροδιαστημική ρομποτική τεχνολογία έχει αλλάξει τα δεδομένα της χειρουργικής της κοιλιάς και κάνει εμάς τους χειρουργούς πιο προσεκτικούς αφού χειρουργούμε με μεγάλη μεγέθυνση και τρισδιάστατη εικόνα», συμπλήρωσε.

 

Η ομάδα του Δρ. Κωνσταντινίδη

Δύο επιστημονικές εργασίες παρουσίασαν στο συνέδριο EAES στο Παρίσι, με τη μορφή βίντεο και αναρτημένης ανακοίνωσης αντίστοιχα, οι συνεργάτες του Δρ. Κ. Κωνσταντινίδη, Σ Χειρίδης, Π. Χρυσοχέρης, Π. Χειρίδης και Φ. Αντωνακόπουλος. Τα θέματα τους, «Ρομποτική χολοκυστεκτομή μιας Τομής. Εμπειρία 177 επεμβάσεων» και «Ρομποτική στη Γενική Χειρουργική: εμπειρία 8 ετών».

Επιπλέον, έγινε η παρουσίαση της εμπειρίας των 1.000 ρομποτικών επεμβάσεων από το 2006 έως σήμερα που αποτελεί ρεκόρ διεθνώς για τον αριθμό και τα άριστα αποτελέσματα. Οι επεμβάσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αποκατάσταση διαφραγματοκήλης και αχαλασίας οισοφάγου, γαστρεκτομή για καρκίνο, αφαίρεση δακτυλίου, γαστρικό μανίκι κα γαστρικό bypass για παχυσαρκία, χολοκυστεκτομή, σπληνεκτομή, παγκρεατεκτομή, επενεφριδεκτομή, κολεκτομή, αποκατάσταση κοιλιοκήλης.

 http://www.virus.com.gr/site/index.php/health-and-pharma-news/health-and-pharma-news-hospitals/item/3354-pagkosmia-proti-gia-ellina-xeirourgo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *