Πλήρης δικαίωση για την επιτροπή Δημόπουλου

negis2Πλήρης δικαίωση επέρχεται από έλεγχο που διενήργησαν οι «ράμπο υγείας» για τα πεπραγμένα της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας του ΕΟΦ υπό την προεδρία πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνου Δημόπουλου. Το πόρισμα, που δημοσιεύεται κατά αποκλειστικότητα στο περιοδικό PhB (www.phb.com.gr), δείχνει πως άδικα χάθηκαν τόσοι μήνες, κατά τους οποίους η Επιτροπή ουσιαστικά ανέστειλε τη λειτουργία της με συνέπεια να “παγώσουν” οι εγκρίσεις νέων μελετών!

Ο έλεγχος από τους Επιθεωρητές διενεργήθηκε έπειτα από αίτημα που υπέβαλλε ο νυν πρόεδρος της ΕΕΔ, καθηγητής κ. Αθ. Παπαβασιλείου στον πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι ο οποίος διαβίβασε το αίτημα στο ΣΕΥΥΠ στις 7 Οκτωβρίου του 2013. Στη συνέχεια ο Γενικός Επιθεωρητής ελέγχου έδωσε εντολή ελέγχου στις 11 Νοεμβρίου με σκοπό να γίνει διαχειριστικός έλεγχος των πεπραγμένων της ΕΕΔ του ΕΟΦ κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2010 – Ιουνίου 2013. Τον έλεγχο ανέλαβαν οι επιθεωρητές Ν. Βινιεράτος και Αθ. Σωτήρχου.

 

Ο κ. Παπαβασιλείου ανέφερε ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων του παρατηρήθηκαν τα ακόλουθα:

• Μη θεσμική παράδοση του έντυπου και ηλεκτρονικού αρχείου της απελθούσας επιτροπής

• Χρήση δύο ηλεκτρονικών υπολογιστών μη ιδιοκτησίας του ΕΟΦ

• Πρόσβαση στους χώρους και στο υλικό της ΕΕΔ δύο επιπλέον ατόμων, αγνώστων λοιπών στοιχείων

• Τήρηση «ιδιωτικού πρωτοκόλλου»

• Τρόπος επιλογής των εισηγητών.

 

Τελικά, όπως αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου του ΣΕΥΥΠ, ο έλεγχος δεν περιορίστηκε μόνο σε όσα αναφέρθηκαν από τον κ. Παπαβασιλείου, αλλά επεκτάθηκε σε όλες τις διαδικασίες οργάνωσης και λειτουργίας της ΕΕΔ την επίμαχη περίοδο.

Ο έλεγχος ήταν ενδελεχής και απέδειξε ότι η λειτουργία της επιτροπής – όχι μόνο δεν ήταν προβληματική – αλλά απολύτως επιτυχής. Συνολικά, από τις 15/6/2010 έως και τις 18/6/2013 εγκρίθηκαν συνολικά 502 νέες κλινικές μελέτες και 1.588 τροποποιήσεις υφιστάμενων μελετών. Σημειώνεται ότι η επιτροπή παρέλαβε 432 φακέλους, οι οποίοι εκκρεμούσαν έως και 2 χρόνια!

Στα πλαίσια του ελέγχου, οι επιθεωρητές αναφέρουν ότι έλαβαν επιστολές του καθηγητή κ. Γεωργίου Φούντζηλα και του προέδρου του ΣΦΕΕ κ. Κ. Φρουζή, οι οποίοι ουσιαστικά ανέφεραν πως η επιτροπή υπό την προεδρία του κ. Δημόπουλου λειτούργησε υποδειγματικά.

Όσον αφορά τις αναφορές του κ. Παπαβασιλείου, το πόρισμα του ελέγχου αναφέρει ανάμεσα στα άλλα τα εξής:

• Σχετικά με τους δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι βρισκόταν στα γραφεία της επιτροπής και ήταν ιδιοκτησίας του κ. Κ. Δημόπουλου, βρέθηκε ότι πράγματι ανήκαν σε αυτόν και αγοράστηκαν με δικά του έξοδα από το κωδικό του στον ΕΛΚΕ του πανεπιστημίου Αθηνών. Για ποιο λόγο; Διότι δεν υπήρχε η δυνατότητα από τον ΕΟΦ να διαθέσει στην επιτροπή υπολογιστές νέας τεχνολογίας. Επίσης, ο κ. Δημόπουλος διέθεσε έναν εκτυπωτή.

Τον Ιούλιο του 2013, μετά την αλλαγή της επιτροπής, υπάλληλοι της μηχανογράφησης του ΕΟΦ μετέφεραν όλα τα αρχεία σε νέους υπολογιστές που διέθεσε ο ΕΟΦ. Οι συγκεκριμένοι υπολογιστές παραμένουν εκεί, χωρίς τα σχετικά αρχεία και ο κ. Δημόπουλος δεν τους έχει παραλάβει.

• Κάτι ανάλογο συνέβη με τα δύο πρόσωπα, που δεν είχαν σχέση με τον ΕΟΦ. Ο έλεγχος έδειξε ότι επρόκειτο για δύο προσωπικές γραμματείς του κ. Δημόπουλου, οι οποίες συνεπικουρούσαν στο γραφειοκρατικό έργο της επιτροπής. Όλες όμως οι γραμματειακές δραστηριότητες της επιτροπής (σύνταξη και υπογραφή των πρακτικών) γινόταν από τις δύο επίσημες γραμματείς της επιτροπής.

• Όσον αφορά στη λειτουργία αυτόνομης υπηρεσίας πρωτοκόλλου της ΕΕΔ, οι επιθεωρητές επισημαίνουν ότι η Επιτροπή αποφάσισε να τηρεί δικό της πρωτόκολλο γιατί υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις παράδοσης των φακέλων της ΕΕΔ στο γενικό πρωτόκολλο του ΕΟΦ. Πράγματι, το αυτόνομο πρωτόκολλο, το οποίο λειτούργησε από τον Ιανουάριου του 2012 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013, πέτυχε να μειώσει σημαντικά τους χρόνους. Μέχρι και σήμερα, αυτό δεν λειτουργεί και χρησιμοποιείται εκ νέου το γενικό πρωτόκολλο.

• Αναφορικά με το θέμα της επιλογής των εισηγητών, ο τρόπος επιλογής τους ήταν στην ευθύνη του προέδρου και αποφασιζόταν από όλα τα μέλη της επιτροπής. Συνήθως, κύριος υπεύθυνος για την εισήγηση ήταν μέλος της Επιτροπής, εξειδικευμένος στο γνωστικό αντικείμενο της μελέτης.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι όταν γινόταν αξιολόγηση μελέτης του κ. Αθ. Δημόπουλου, ο πρόεδρος και πατέρας του δεν ψήφιζε. Αντιστοίχως, όταν η επιτροπή αξιολογούσε μελέτη μέλους της, τότε αυτό δεν ψήφιζε. Το πόρισμα αναφέρει ότι από τις καταστάσεις που προσκόμισε ο κ. Παπαβασιλείου δεν διαπιστώθηκε – πλην μίας περίπτωσης – ο εισηγητής να είναι υφιστάμενος του κυρίως ερευνητή. Από τις 154 εγκρίσεις ογκολογικών μελετών, μόνο το 11% αφορούσαν τη θεραπευτική κλινική του νοσοκομείου Αλεξάνδρα με κύριο ερευνητή τον κ. Αθ. Δημόπουλου, υιό του πρώην πρύτανη.

• Η Γραμματεία της επιτροπής ανέφερε στους επιθεωρητές ότι κανένα μέλος της επιτροπής δεν αμείβονταν και ότι δεν εκδόθηκε ποτέ η απαιτούμενη από το νόμο Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα καθόριζε την αμοιβή των μελών.

Τι προκύπτει δηλαδή πρακτικά από τον έλεγχο; Προφανώς, ο κ. Δημόπουλος δεν κάθισε να μεμψιμοιρεί, διαμαρτυρόμενος για την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού, αλλά χωρίς αμοιβή και με προσωπικά του έξοδα κάλυψε τις όποιες ελλείψεις, αξιοποιώντας και τις προσωπικές του γραμματείς. Και αντί να τον ευχαριστεί το ελληνικό δημόσιο, έγινε αντικείμενο και έρευνας των επιθεωρητών υγείας…

 http://www.virus.com.gr/site/index.php/articles/health-and-pharma-news-editorial/item/3314-pliris-dikaiosi-gia-tin-epitropi-dimopoulou

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *