Απειλείται με κλείσιμο

εκθεση τριποληΠολλή ρευστότητα στο κλίμα και έλλειψη ρευστότητας στο χρήμα. Αγωνία για το αύριο για πολλούς, συγκρατημένη αισιοδοξία για κάποιους άλλους. Και ένα κράτος που δεν είναι ακριβώς ο καλύτερος φίλος των ανθρώπων του βιβλίου. Αυτό είναι πολύ σχηματικά το περιβάλλον στο οποίο κινούνται και δρουν εκδότες, βιβλιοπώλες και όλοι όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής της «μεγαλύτερης πολιτιστικής βιομηχανίας» όπως αποκαλούν οι Γάλλοι το χώρο του βιβλίου.

Η παραπάνω κατάσταση χαρακτηρίζει και την έκθεση βιβλίου που ξεκίνησε από την περασμένη Κυριακή στην πλατεία Αρεως. Με σαφώς λιγότερους εκθέτες από κάθε άλλη χρονιά, με σημαντική όμως παραγωγή, η έκθεση αυτή φιλοδοξεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην εκφυλιστεί με την πάροδο του χρόνου. Θα το κατορθώσει; Πολύ δύσκολο το βλέπουμε.

Σε άλλες πόλεις, ανάλογες εκθέσεις προσελκύουν δεκάδες βιβλιοπώλες να εκθέσουν τα βιβλία τους σε άνετους χώρους, ενώ παράλληλες εκδηλώσεις, με παρουσιάσεις βιβλίων και μουσικά σχήματα, λαμβάνουν χώρα τόσο στο σημείο της έκθεσης όσο και αλλαχού. Μια δυναμική αστική εμπειρία που εκκινεί από τα βιβλία, συναντά διάφορες εκφάνσεις του πολιτισμού και καλεί τους πολίτες σε διαδραστικές εμπειρίες, πάντα με οδηγό τα βιβλία. Στα καθ ημάς ουδέν εξ αυτών συμβαίνει ούτε και πρόκειται να συμβεί.

Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και δεν ανανεωθεί, πολύ φοβούμαστε πως σύντομα θα εκφυλιστεί σε γραφικό πανηγύρι επαρχιακού τύπου. Γι αυτό και καλόν είναι να το σκεφθούν σοβαρά οι διοργανωτές του για το μέλλον. Ή συνεχίζουν το θεσμό, παράλληλα όμως δημιουργώντας ένα παλλόμενο σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες, έναν χώρο συνεχών εκπλήξεων και δημιουργίας μέσα από τη συνάντηση με τα βιβλία, τους δημιουργούς και την εκκίνηση νέων αφηγήσεων ή το κλείνουν. Μεσοβέζικες λύσεις δεν υπάρχουν. Ούτε μπορούν να σταθούν.

Για την ώρα συνιστούμε μια επίσκεψη στο χώρο της έκθεσης. Και ένα ξεφύλλισμα των βιβλίων της. Μπορεί να είναι λιγότερα σε ποσότητα, δεν υστερούν όμως σε ποιότητα, έμπνευση και φαντασία.

Ανταποκρίνονται στα διεθνή ρεύματα και την πρωτοπορία της εποχής με ελληνικούς και ξένους τίτλους, με νέα έργα αναγνωρισμένων συγγραφέων αλλά και αφηγήσεις νέων δημιουργών, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόντων, μυθοπλασίας, γνωστικών πεδίων, θεωρίας, επιστημών, ποίησης και άλλων τεχνών και απευθυνόμενο σε όλες τις ηλικίες. Αξίζει τον κόπο η επίσκεψη. Τα άλλα είναι για τους αρμόδιους.

Δίνεται στην κυκλοφορία

Η Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου στη συνεδρίασή της τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στην έδρα της περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, έδωσε παράταση στην προθεσμία περαίωσης του έργου Κουμπίλα – Λουλούδι μέχρι την Τετάρτη 08 Οκτωβρίου του 2014. Τούτο γιατί «δεν καθίσταται δυνατή η ολοκλήρωση του τεχνικού αντικειμένου της εργολαβίας, εντός του προβλεπόμενου συμβατικού χρόνου, για λόγους μη οφειλόμενους στον Ανάδοχο». Ωστόσο η κυκλοφορία στη γέφυρα αναμένεται να δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα και αφού γίνει η απαραίτητη διαγράμμιση και τοποθετηθούν οι αρμοί κατά την είσοδο και έξοδο της γέφυρας, μαζί με κάποιες άλλες τεχνικές λεπτομέρειες. Τις πρώτες μέρες η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται μόνο στην πλευρά της καθόδου προς Αστρος ενώ η άνοδος προς Τρίπολη θα ακολουθεί τον παλιό δρόμο, και το αντίστροφο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες επεμβάσεις για την ασφαλή κυκλοφορία.

Σιδηρόδρομος

Σύντομα αναμένεται η ανακοίνωση παραχώρησης για την εκμετάλλευση του σιδηροδρόμου Κόρινθος – Καλαμάτα, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, σε ξένο επενδυτή. Και επίσης σύντομα το αυτό πρόκειται να συμβεί με τη λειτουργία του στρατιωτικού μας αεροδρομίου σε πολιτικό. Γεγονότα που αλλάζουν άρδην την γεωπολιτική θέση της περιοχής μας.

Η Γυναίκα της Ζάκυθος

«Και μου ήρθε στο νού μου, περσότερο από όλους αυτούς, η γυναίκα της Ζάκυθος, η οποία πολεμάει να βλάφτει τους άλλους με τη γλώσσα και με τα έργατα, και ήταν έχθρισσα θανάσιμη του έθνους».

Άνοιγμα στα «άδεια κοχύλια» των αρχαίων θεάτρων εγκαινιάζει φέτος το Ελληνικό Φεστιβάλ, σε συνεργασία με το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.

Η Γυναίκα της Ζάκυθος, του Διονυσίου Σολωμού, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, με την Όλια Λαζαρίδου – μια παράσταση που πρωτοπαρουσιάστηκε πέρσι στο Φεστιβάλ Αθηνών – θα μεταφέρει τον λόγο του εθνικού μας ποιητή σε τριάντα αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών και το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού την ερχόμενη Παρασκευή 4 Ιουλίου με έναρξη της παράστασης 19:00.

Ο κατά φαντασίαν ασθενής

Το 4ο ΓΕΛ Τρίπολης σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την παράσταση ” Ο κατά φαντασίαν ασθενής ” του Μολιέρου που θα παρουσιάσουν οι μαθητές της Β΄ Λυκείου.

 

Η παράσταση θα διεξαχθεί την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης και ώρα 21.00 !!

 

Νεκρή χελώνα

Αλλη μια θαλάσσια χελώνα (Caretta caretta), βρέθηκε το Σάββατο νεκρή, στο Παράλιο Αστρος, στην περιοχή του Ατσίγγανου. Το άτυχο ζώο, όπως φαίνεται χτυπημένο, έγινε αντιληπτό από παραθεριστή, ενώ όπως πληροφορηθήκαμε τηρήθηκε η διαδικασία συμπλήρωσης ερωτηματολογίου πριν την ταφή της από την πυροσβεστική υπηρεσία.

 

Η θαλάσσια χελώνα καρέτα (Caretta caretta), που είναι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγεται στην Ελλάδα, εμφανίστηκε στον πλανήτη εκατομμύρια χρόνια πριν, αλλά στις μέρες μας κινδυνεύει με εξαφάνιση. Κυριότερες απειλές, για την θαλάσσια χελώνα καρέτα, είναι τόσο οι προπέλες των σκαφών όσο και η ρύπανση από σκουπίδια και πλαστικές σακούλες, που τις τρώνε νομίζοντας ότι πρόκειται για μέδουσες. Πηγή: astrosnews.gr

Στηρίζομαι στα πόδια μου»

Με αφορμή την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αρκαδίας, διοργανώνει ημερίδα ανοιχτή στην κοινότητα με θέμα: «Σεξουαλική ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των εφήβων». Το θέμα θα αναπτυχθεί από τον κ. Γιώργο Κίσσα, Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπευτή.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014, ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Τρίπολης. Κατ αυτήν θα γίνει βιωματική παρουσίαση του Προγράμματος Αγωγής Υγείας «Στηρίζομαι στα πόδια μου» του 1ου Γυμνασίου Τρίπολης.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την στήριξη και τη χορηγία της Π.Ε. Αρκαδίας – Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Χαμογελάτε

-Τικ τακ…

-Ποιος είναι;

-Ο έρωτας της ζωής σου

-Ρε άντε από ‘δω. Η μερέντα δεν μιλάει.

Γιαν. Παπαμήτρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *