Απροστάτευτα τα νεογέννητα στο Ηράκλειο Κρήτης!

negis2Ότι ακολουθεί δεν είναι μεμονωμένο. Αποτελεί χειροπιαστό παράδειγμα της απαράδεκτης κατάστασης, που επικρατεί με τους δημόσιους διαγωνισμούς στο ΕΣΥ. Κάποιοι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ηρακλείου είτε από άγνοια και αδιαφορία είτε από διαπλοκή και σκοπιμότητα ετοιμάζονται να ακυρώσουν έναν διαγωνισμό ενώ θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εδώ και μήνες, αφήνοντας απροστάτευτα τα νεογέννητα της Κρήτης! Προφανώς ο διαγωνισμός οδηγείται σε μη αρεστό ανάδοχο…

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο διαγωνισμός αφορά την προμήθεια 14 θερμοκοιτίδων και προκηρύχτηκε στις αρχές του 2012 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ως είθισται ο διαγωνισμός πέρασε από σαράντα κύματα, προσφυγών και ενστάσεων, και χρειάστηκε να φθάσουμε στον Νοέμβριο του 2013 για να γίνει η τεχνική αξιολόγηση. Δηλαδή, για να γίνει η τεχνική αξιολόγηση χρειάστηκαν 18 μήνες!

Πάλι καλά, δεν άργησε το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, που έγινε ένα μήνα αργότερα. Η διαδικασία ανέδειξε ως πιο συμφέρουσα προσφορά της εταιρείας Α με τιμή 7.650 ευρώ ανά θερμοκοιτίδα, ενώ η δεύτερη εταιρεία Β είχε δώσει τιμή 10.900 ευρώ.

Το Φεβρουάριο, το νοσοκομείο ζήτησε από την εταιρεία Α τιμοκατάλογο αναλώσιμων υλικών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η οικονομική αξιολόγηση. Η εταιρεία έδωσε τα σχετικά στοιχεία μέσα σε μία εβδομάδα και φυσικά ανέμενε την κατακύρωση του διαγωνισμού.

Έκτοτε λοιπόν δεν κινείται φύλλο. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας σε επιστολή του που απέστειλε στις 17 Ιουνίου με κοινοποίηση στον υπουργό Υγείας, πρόσφατα ενημερώθηκε προφορικά από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου ότι ο διαγωνισμός θα ματαιωθεί και θα επαναπροκηρυχτεί με… συνοπτικές διαδικασίες (sic).

Ως πρόσχημα αναφέρεται ότι δεν ζητήθηκε η ανανέωση των οικονομικών προσφορών από όλες τις συμμετέχουσες εταιρείες. Ωστόσο, η προσφορά της εταιρείας Α και η εγγυητική επιστολή έχουν ισχύ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014.

Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Ότι κάποιοι στο νοσοκομείο δεν θέλουν να πάρει τη δουλειά η εταιρεία Α. Προφανώς, επιθυμούν την εταιρεία Β, που είναι περίπου κατά 30% ακριβότερη.

Ούτε τους νοιάζει το γεγονός ότι ένα από τα μεγαλύτερα, πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας έχει σήμερα απαρχαιωμένες θερμοκοιτίδες (και θα έχει τουλάχιστον για άλλα 2 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός για να τον πάρει η εταιρεία Β). Ποιος τους έχει δώσει το δικαίωμα να παίζουν με τις ζωές των νεογέννητων της Κρήτης;

Αξίζει να σας πω πάντως ότι η εταιρεία Α δεν είναι τυχαία. Διεθνώς είναι ηγέτιδα σε αναισθησιολογικά μηχανήματα και θερμοκοιτίδες. Μάλιστα, έδρα της είναι η Γερμανία – το αναφέρω για όσους πιστεύουν ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις ευνοούνται στη μνημονιακή εποχή…

Η υπόθεση όπως σας είπα είναι η κορυφή του παγόβουνου. Και αν η εταιρεία δεν έστελνε επιστολή στο Μάκη Βορίδη δεν θα το μάθαινα κι εγώ να σας την παρουσιάσω.

Αναδεικνύει μία πυορροούσα πληγή του ΕΣΥ: Εξελίσσονται δεκάδες διαγωνισμοί σε όλη τη χώρα για την αγορά εξοπλισμού, τους οποίους ουδείς ουσιαστικά παρακολουθεί. Ούτε το υπουργείο Υγείας ούτε η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας. Ειδικά η ΕΠΥ νομίζω πως πρέπει να μετονομαστεί σε Επιτροπή αΠραξίας Υγείας…

Αρχική Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *