Να ξεπεράσουν παλιές νοοτροπίες

ARKADIA18-150x15017Πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν, πολύ πριν τις εκλογές αλλά και μετά, η στήλη επισήμανε τον δίχως οξύτητες διάλογο των υποψηφίων και την εν γένει πολιτισμένη ατμόσφαιρα που επικράτησε. Ο Δημήτρης Παυλής, ο Γιάννης Σμυρνιώτης ο Νικος Τσιαμούλος, η Αντωνία Γιαννούλη και η Δημήτρης Νικολάου, οι πέντε δηλαδή βασικοί διεκδικητές του δήμου, έδωσαν δείγματα πολιτικής ευπρέπειας και, ανεξαρτήτως νικητών και ηττημένων, κερδισμένη βγήκε η ίδια η πόλη. Όμως το σημαντικό αυτό βήμα που έγινε προεκλογικά πρέπει να έχει και συνέχεια. Ο νέος Δήμαρχος πρέπει να καταθέσει νωρίς τις απόψεις του και το πρόγραμμά του για την ανάπτυξη της πόλης και οι της αντιπολίτευσης να εκφράσουν τις απόψεις και θέσεις τους με στόχο τη βελτίωση της ζωής του πολίτη. Να μην μείνουν όμως σε γενικόλογες διακηρύξεις. Να αναδείξουν συγκεκριμένους στόχους που συμφωνούν και να προχωρήσουν από κοινού. Δεν μπορεί: κάπου θα συμφωνούν. Στη βελτίωση του κυκλοφοριακού, στην επιβολή της νομιμότητας των πεζοδρόμων και πλατειών, στα πολιτιστικά, στον τουρισμό, σε τόσα άλλα… Στεκόμαστε μόνο σε αυτά όπου οι διαφορές είναι μηδαμινές για να μην πούμε εξαφανισμένες.

Παυλής και Σμυρνιώτης μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα, πάνω απ’ όλα όμως αισθάνονται άνθρωποι της αυτοδιοίκησης. Αυτό το προφίλ αναδεικνύουν και σε αυτόν τον δρόμο, τον αυτοδιοικητικό δηλαδή, εμφανίζονται διατεθειμένοι να πορευτούν μαζί, για το καλό των δημοτών. Πράττουν το αυτονόητο, θα πείτε. Δυστυχώς, το αυτονόητο στις μέρες μας είναι και το ζητούμενο. Η Τ.Α. στην Ελλάδα ήταν και παραμένει πεδίο σύγκρουσης γενικότερων πολιτικών επιδιώξεων. Και αυτή τη σύγκρουση φαίνεται πως την αποφύγαμε.

Και οι δυο τους φρόντισαν επιμελώς να μην προσκολληθούν σε συγκεκριμένα κόμματα, παρότι ήταν και είναι γνωστή η πολιτική τους τοποθέτηση. Γνώριζαν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι με καθαρή κομματική εξάρτηση ήταν δύσκολο έως αδύνατο να εκλεγούν ενώ σε περίπτωση εκλογής τους και εφόσον ετίθεντο απέναντι στην κεντρική εξουσία θα καλούνταν να συνεργαστούν εκ των πραγμάτων σε πολλά θέματα με αυτήν.

Σήμερα τα πράγματα οδηγούν απαραίτητα στο να βρεθεί ένα modus vivendi μεταξύ δημοτιής πλειοψηφίας και μειοψηφίας. Μια συμφωνία που θα οδηγεί σε ένα είδος «συμμαχίας» της Τρίπολης , που θα επιχειρεί να υπερβεί παλιές νοοτροπίες. Θα πρόκειται για ένα εξόχως ενδιαφέρον πείραμα…

Bach στο Μαλλιαροπούλειο

Η παγκοσμίου φήμης χορωδία MUSICA FICTA καταφθάνει από την Κοπεγχάγη της Δανίας στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο της Τρίπολης , για μία και μοναδική συναυλία όπου θα ερμηνεύσει συνθέσεις του Πατέρα της Μουσικής, Johann Sebastian Bach (1685-1750). Η παράσταση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιουνίου στις 21:00, έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ στην είσοδο θα υπάρχει η δυνατότητα για τον καθένα να συμβάλλει με το ποσό που ο ίδιος επιθυμεί στις δραστηριότητες του εθελοντικού οργανισμού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Το Χαμόγελο του Παιδιού.

 

Βραβεία ΠΕΔιΣ

 

H εκδήλωση απονομής των Βραβείων ΠΕΔιΣ 2014 του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα λάβει χώρα στις 27 Ιουνίου, στο gazARTE, 19:00-21:00. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Πολίτης, ενώ στη συζήτηση που θα διεξαχθεί θα συμμετάσχουν οι ευρωβουλευτές κ. Γιώργος Πανανικολάου (Νέα Δημοκρατία) και κ. Νίκος Χουντής (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς), ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Δημήτρης Καιρίδης (Πάντειο Παν/μιο), και ο Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος ΠΕΔιΣ, κ. Νίκος Τζιφάκης. Η εκδήλωση αποτελεί δράση διασύνδεσης των Προγραμμάτων Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την κοινωνία και την αγορά εργασίας.

 

Τι είναι τα Βραβεία ΠΕΔιΣ;

 

Με τα βραβεία αυτά, που θέσπισε το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέ4σεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, επιδιώκεται καταρχάς η επιβράβευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος οι οποίοι διακρίθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, είτε για τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, είτε για την προσφορά έργου σε δράσεις του Τμήματος, όπως η διεξαγωγή έρευνας και η διοργάνωση εκδηλώσεων. Τα Βραβεία ΠΕΔιΣ έχουν παράλληλα ως στόχο τη συσχέτιση της θεωρητικής κατάρτισης με την εμπειρική γνώση και την ενίσχυση της σύνδεσης του Τμήματος με την αγορά εργασίας και ευρύτερα την ελληνική κοινωνία. Για το λόγο αυτό, επιπρόσθετα περιλαμβάνουν ειδικές κατηγορίες επαίνων που έχουν ως στόχο την αναγνώριση και ανάδειξη του έργου που αναπτύσσεται από φορείς και δρώντες σε τομείς συναφείς με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος.

 

Ο πρώτος οικισμός

 

Έναν από τους πρώτους προϊστορικούς οικισμούς στην Ευρώπη, που είναι «κρυμμένος» εδώ και χιλιετίες στον βυθό της θάλασσας, ελπίζουν πως θα ανακαλύψουν Ελληνες και Ελβετοί αρχαιολόγοι, εξερευνώντας την περιοχή ανοικτά του όρμου της Κοιλάδας στην Αργολίδα. Σύμφωνα με τη εφημερίδα Καθημερινή και το δημοσιογράφο Κώστα Δεληγιάννη, η υποβρύχια ανασκαφή θα ξεκινήσει τον Αύγουστο και σε αυτήν θα πάρει μέρος το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή της Ελλάδας. Στην αποστολή TerraSubmersa, όπως έχει ονομασθεί, θα συμμετάσχει επίσης το MS Tûranor PlanetSolar, το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο που κινείται με ηλιακή ενέργεια, για να βοηθήσει κι αυτό στην αναζήτηση του νεολιθικού οικισμού.

Αν οι επιστήμονες εκτιμούν πως στον όρμο της Κοιλάδας θα εντοπίσουν τα ίχνη ενός από τα αρχαιότερα χωριά στην Ευρώπη, ο λόγος είναι ότι λίγα μόλις μέτρα μακριά από την ακτή βρίσκεται το σπήλαιο Φράγχθι. Ηδη από τη δεκαετία του ’70, οι αρχαιολογικές έρευνες που έχουν γίνει στο σπήλαιο έχουν φέρει στο φως αντικείμενα που αποδεικνύουν πως ο χώρος χρησιμοποιούνταν από τον προϊστορικό άνθρωπο σε όλη τη Νεολιθική Περίοδο.

 

Κλειστή σήραγγα

 

Κλειστή παραμένει από χθες Δευτέρα έως και την Παρασκευή 27 Ιουνίου η σήραγγα Στέρνας στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τριπόλεως, στο ρεύμα προς Τρίπολη, προκειμένου να πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης. Η κίνηση των οχημάτων από Κόρινθο προς Τρίπολη θα διεξάγεται από τον άλλο κλάδο της σήραγγας σε μόνο μία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ οι οδηγοί που θα κινούνται προς Κόρινθο θα ακολουθούν μικρή παράκαμψη στο παράπλευρο τμήμα της παλαιάς χάραξης σε μια λωρίδα κυκλοφορίας.

 

Διαφωνεί και διαμαρτύρεται το ΤΕΕ

 

Το ΤΕΕ Πελοποννήσου με ανακοίνωσή του τάσσεται αντίθετο με την εκποίηση της τεράστιας δημόσιας περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ με το σκεπτικό πως « ακόμα και όλες οι ιδιωτικοποιήσεις να προχωρήσουν ένα απειροελάχιστο ποσοστό του χρέους θα εξυπηρετηθεί και το ίδιο το δημόσιο τελικά, όχι μόνο θα βγει ζημιωμένο, αλλά ο Ελληνικός Λαός θα έχει χάσει οριστικά το δημόσιο πλούτο. Οι μόνοι που θα ωφεληθούν θα είναι κάποιοι ιδιώτες “επενδυτές” που θα αποκτήσουν την ανεκτίμητης αξίας περιουσία με εξευτελιστικό μάλιστα αντίτιμο.

 

Γι αυτό και δηλώνει πως δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. «Ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει το ξεπούλημα της ίδιας μας της ζωής είναι να βρεθούμε όλοι ενωμένοι απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και στην τρόικα, που έχουν βάλει στο μάτι την δημόσια περιουσία». Και απαιτεί να βγουν άμεσα όλες οι εκτάσεις που ανήκουν στην περιουσία του δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ!»

Γι αυτό και στηρίζει κάθε πρωτοβουλία, σαν κι αυτή που διοργανώθηκε προ ημερών στο Ναύπλιο, και θα ανταποκριθεί έμπρακτα σε οποιοδήποτε κάλεσμα για τεχνική υποστήριξη.

 

Εγκαίνια ΕΑΠ

 

Με τις ευλογίες της εκκλησίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης από την περασμένη Παρασκευή το Πετροπούλειο Κληροδότημα της πλατείας Πετρινού θα είναι η Πύλη – Πόλος του Ελεύθερου Ανοιχτού πανεπιστημίου, για την εξυπηρέτηση των φοιτητών του ιδρύματος, που προέρχονται και από τους πέντε νομούς της Περιφέρειας. Στα εγκαίνια της περασμένης Παρασκευής το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου καθηγητής Χάρης Κοκκώσης, ο αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Παναγιώτης Γιαννόπουλος, το μέλος της διοικούσας επιτροπής ομότιμος καθηγητής Θεοχάρης Παταργιάς, ο γενικός γραμματέας του ΕΑΠ Χαράλαμπος Ροδόπουλος, ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης και πολλοί άλλοι.

 

Χαμογελάτε

 

-Tο σπίτι διαλύεται και εσύ σκέφτεσαι μόνο το ποδόσφαιρο.

-Δεν είναι αλήθεια.

-Η βρύση χάνει.

-Με ποιον παίζει;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *