Παραλίες ελεύθερες για το κοινό

ARKADIA18-150x15017Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί σύντομα είναι το εξής: Τελικά, το φετινό καλοκαίρι θα είναι το τελευταίο προτού το «έναντι αντιτίμου» αντικαταστήσει το «ελευθέρας» στις παραλίες; Θα εξακολουθήσουμε να απολαμβάνουμε τις χαρές της θάλασσας ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς για πολλά πολλά χρόνια ακόμα ή τα φιλέτα των παραλιών μας θα πωληθούν έναντι πινακίου φακής;

Είναι δεδομένο και δεν χωρά αμφισβήτηση, ότι η υφιστάμενη νομολογία προβλέπει πως η παραλία και ο αιγιαλός αποτελούν κοινά αγαθά που ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο. «Ως κοινόχρηστα πράγματα είναι εκτός συναλλαγής και περιλαμβάνονται στη δημόσια κτήση» επισημαίνεται στον Αστικό Κώδικα.

Παράλληλα, όμως, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να επιτρέπει σε ιδιώτες να χρησιμοποιούν τη δημόσια κτήση, δηλαδή τον αιγιαλό και την παραλία και πάνω σε αυτή τη θέση βασίζεται η κυβερνητική πρόθεση για την αξιοποίηση των παραλιακών εκτάσεων που έχουν μεταφερθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Όμως επειδή γνωρίζουμε τι σημαίνει στα καθ ημάς «αξιοποίηση» γι αυτό και είμαστε λίαν επιφυλακτικοί σε κάθε μας σκέψη και δράση, σχετικά με την πώληση και αξιοποίηση της περιοχής «Γλυφάδα» στο Παράλιο Αστρος, που έχει ενταχθεί στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν είναι τυχαίο που η γαλλική « Le Mond» την Παρασκευή 13 Ιουνίου με ολοσέλιδο δημοσίευμα και η ιταλική «Corriere de la Sera» με επίσης ολοσέλιδο δημοσίευμα κάνουν λόγο για «έναν μικρό παράδεισο που ξεπουλιέται από το ελληνικό κράτος για να ξεπληρώσει τα χρέη του», παίρνοντας αφορμή από την πώληση παραλιακών περιοχών της Ελαφονήσου και άλλων τέτοιων περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Αυτή η πρόθεση του δημοσίου πρέπει να ανασταλεί εν τη γεννέσει της. Και αυτό θα γίνει μόνο αν αντιδράσουμε όλοι, από τώρα. Γι αυτό και συμφωνούμε με την κίνηση «Κοινωνία Πρώτα» , που συμμετέχει στο κίνημα πολιτών που αναπτύσσεται σε ολόκληρη τη χώρα με στόχο να μείνουν οι παραλίες ελεύθερες στο κοινό, να αποτραπεί η καταστροφή του ομορφότερου και ανεκτίμητου πλούτου που διαθέτει ο τόπος μας. Και τασσόμαστε στο πλευρό του δημοτικού συνδυασμού «Κυνουρίας Γη» που ζητά σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου της Βόρειας Κυνουρίας για να εξεταστεί το θέμα της πώλησης παραλιακών περιοχών στη «Γλυφάδα» του Παραλίου Αστρους. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Για να έχουν, τις παραλίες τους.

Βουλή των Εφήβων

Τρεις μαθητές Λυκείου θα εκπροσωπήσουν την Αρκαδία στη Βουλή των Εφήβων, από 4-7 Ιουλίου 2014, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού. Πρόκειται για τους: Γιώτα Μπίσια από το Γενικό Λύκειο Λεβιδίου, Παναγιώτη Παναγιώτου από το 2ο Γενικό Λύκειο Τρίπολης και Κώστα Κοράκη από το 3ο γενικό Λύκειο.

Η «Βουλή των Εφήβων» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο διοργανώνεται από το 1995 σε ετήσια βάση σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Β΄ τάξης Λυκείου των σχολείων της Ελλάδας, της Κύπρου, των ελληνικών σχολείων του απόδημου ελληνισμού καθώς και των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αλλά και η ανάδειξη του ρόλου του πολίτη στη σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία.

Δωρεάν ιατρικός έλεγχος

Υπό την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας, την Κυριακή 29 Ιουνίου 2014, πολυάριθμη ομάδα ιατρών πολλών ειδικοτήτων από το Νοσοκομείο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», μελών του τμήματος Αθηνών HJ1 της ΑΧΕΠΑ, θα επισκεφτεί την Γορτυνία και θα προσφέρει δωρεάν ιατρικό έλεγχο στους κατοίκους, στα πλαίσια της κοινωνικής τους δράσης και προσφοράς σε όλη την Ελλάδα.

Ο δωρεάν ιατρικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Υγείας Τροπαίων. Στην ομάδα θα συμμετέχουν όλες οι ειδικότητες, όπως: Παθολόγου, Χειρουργού, Ορθοπεδικού, Ρευματολόγου, Ουρολόγου, Καρδιολόγου (με καρδιογράφημα), Ακτινολόγου (με φορητό υπέρηχο), Πνευμονολόγου, Πλαστικού χειρουργού (με μηχάνημα ανίχνευσης μελανώματος), Ογκολόγου, Γυναικολόγου, Νευροχειρουργού, Νευρολόγου, Οδοντίατρου, Γαστρεντερολόγου, Ωτορινολαρυγγολόγου, Νεφρολόγου, Αγγειοχειρουργού (με φορητό Doppler υπερήχων), Ενδοκρινολόγου, Δερματολόγου, Ψυχίατρου, Ψυχολόγου.

Προστασία από καταρροϊκό πυρετό

Ερώτηση κατέθεσαν αρμοδίως στη Βουλή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς και Αθανάσιος Πετράκος, από κοινού με άλλους συναδέλφους τους, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών με θέμα: Αποζημιώσεις και μέτρα προστασίας των κτηνοτρόφων της Πελοποννήσου από τον καταρροϊκό πυρετό. Μεταξύ των άλλων ζητούν: 1. Να επιδοτηθεί κατά 100% η αγορά σκευασμάτων εντομοκτονίας των χώρων και των οχημάτων μεταφοράς. 2. Να αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι για τα θανόντα ζώα. 3. Να αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι για την απώλεια εισοδήματος λόγω της μείωσης των παραγωγικών δυνατοτήτων των ζώων που νόσησαν. 4. Να χορηγηθούν ζωοτροφές για τα ζώα που είναι σε καραντίνα. 5. Να υπάρξει παρέκκλιση και να επιτρέπεται η σφαγή των ζώων εντός κάθε νομού λαμβάνοντας φυσικά όλες τις προφυλάξεις που θα εμποδίσουν την εξάπλωση της ζωονόσου. Δηλαδή να γίνεται κλινικός έλεγχος ώστε να διαπιστώνονται τα υγιή ζώα και απολύμανση των μέσων μεταφοράς των ζώων.

Το « Πικραμύγδαλο»

Στην παρουσίαση του βιβλίου του γιατρού Μιχάλη Μαλαχιά « Πικραμύγδαλο» παρέστη και μίλησε ο γιατρός και πρώην δήμαρχος Τρίπολης κ. Σωτηρόπουλος. Ο κ. Σωτηρόπουλος χαρακτήρισε το συγγραφέα άξιο συνεχιστή μιας μεγάλης παράδοσης γιατρών, οι οποίοι διέπρεψαν και ως σπουδαίοι λογοτέχνες, όπως ο Στέλιος Σπεράντζας, ο γιατρός Πέτρος Αποστολίδης, γνωστός με το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο Παύλος Νιρβάνας, ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, , ο Βρετανός γιατρός από τη Σκωτία, διεθνώς γνωστός, Κρόνιν, ο οποίος έγινε πασίγνωστος με τα υπέροχα μυθιστορήματά του «Το Κάστρο», «Τα άγουρα χρόνια», «Οι περιπέτειες σε δύο κόσμους» κ.α.. Χαρακτήρισε το έργο του ψυχολογικό μυθιστόρημα, που σαλπίζει μια ειρηνική κοινωνική επανάσταση και ως μέθοδο που χρησιμοποιεί είναι το ξεγύμνωμα της κάθε παθογένειας, που έχει επικρατήσει, η αποκάλυψη και το μαστίγωμα της υποκρισίας, για να έρθει η ανατροπή του κατεστημένου.

Επιστροφή …

Ολοκληρώθηκε η επιστροφή του κ. Αν. Μίχου στα διοικητικά του Πανθυρεατικού. Ο κ. Μίχος εκλέχθηκε πρόεδρος στη χθεσινή συνεδρίαση του νέου ΔΣ, επιστρέφοντας έτσι δυναμικά, μετά από 8 χρόνια ουσιαστικής απουσίας, στο τιμόνι της ομάδας του Αστρους. Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν υπήρξε άλλη υποψηφιότητα και ο μέχρι πρότινος πρόεδρος, κ. Γ. Χατζηγιάννης, μετά από δύο χρόνια επιτυχημένης θητείας που δυνάμωσε το σύλλογο και τον οδήγησε και πάλι στον τίτλο του πρωταθλητή, δε θέλησε να διεκδικήσει θέση στο προεδρείο. Αντιπρόεδροι εκλέχθηκαν οι Κ. Μπόνος και Π. Σαβούρδος, γενικοί αρχηγοί οι Στ. Βλαχάκης και Γ. Μπάρλας, γραμματέας η Ευδ. Κουτίβα και ταμίας ο Βασ. Καμπύλης. Πηγή: astrosnews.gr

Θερμές ευχαριστίες

Για μια ακόμη χρονιά και για μια ακόμη φορά ευχαριστούμε θερμά τη Θεατρική Ομάδα των δασκάλων για τη δημιουργική τους πολιτιστική προσπάθεια και τη χαρά που μας έδωσαν μέσα από την παράσταση «Στάχτη στα μάτια». Μια φαρσοκωμωδία για όλους αυτούς που δεν θέλουν να καταλάβουν ότι σε μια κοινωνία «αξίζει κανείς ό,τι αξίζει…» όπως λέει ο Θείος Ρομπέρ.

Χαμογελάτε

Μειώθηκαν, λέει, οι ληστείες στα καταστήματα…

Και βέβαια, αφού τα μισά έχουν κλείσει …

Γιαν. Παπαμ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *