Τι είναι οι “one day clinics” που έρχονται και στην Ελλάδα

ονε δαυ κλινΚλινικές βραχείας νοσηλείας ή αλλιώς «one day clinics». Πρόκειται για μονάδες στις οποίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται χειρουργεία και άλλες ιατρικές πράξεις που απαιτούν ολιγόωρη παραμονή των ασθενών, χωρίς διανυκτέρευση, και αφορούν περιστατικά πολλών ειδικοτήτων. Ο θεσμός των κλινικών βραχείας νοσηλείας έρχεται και στην Ελλάδα για να λύσει δύο βασικά προβλήματα: πρώτον για να αποσυμφορήσει τα δημόσια νοσοκομεία, αφού πρόκειται για ασθενείς που δεν θα χρήζουν συνεχούς ιατρικής παρακολούθησης, και δεύτερον για να μειώσει τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μάλιστα επίκειται η υπογραφή της υπουργικής απόφασης, η οποία θα επιτρέψει τη λειτουργία των μονάδων τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Στις μονάδες ημερήσιας νοσηλείας θα μπορούν να παρέχονται υπηρεσίες διαγνωστικής, χειρουργική ή θεραπευτικής φύσεως, για τις οποίες δεν θα απαιτείται ολική νάρκωση. Ως επί το πλείστον θα εξυπηρετούν οφθαλμολογικά, ορθοπεδικά, γυναικολογικά, δερματολογικά περιστατικά, περιπτώσεις ΩΡΛ κ. ά., καθώς και επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής.

 

Η ίδρυσή τους αναμένεται να βελτιώσει τη λειτουργικότητα των νοσοκομείων, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά πολύ τα φαινόμενα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Η συμβολή τους όμως στην εξοικονόμηση πόρων θα είναι εξίσου καθοριστική.

 

Είναι ενδεικτική πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ομάδα ερευνητών του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), σύμφωνα με την οποία, η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τον κρατικό προϋπολογισμό μπορεί να φθάσει έως και τα 225 εκατ. ευρώ.

 

Η μελέτη αποδεικνύει ότι το χειρουργείο ημέρας ενέχει σημαντικά μικρότερο κόστος από τις αντίστοιχες επεμβάσεις με νοσηλεία: το νοσοκομειακό κόστος υπολογίζεται ότι θα είναι 17% έως 70% μικρότερο για τα χειρουργεία ημέρας συγκριτικά με τις αντίστοιχες επεμβάσεις που διεξάγονται με νοσηλεία.

 

Σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της μελέτης, η εξοικονόμηση δαπανών για του ΕΟΠΥΥ θα υπερβαίνει τα 93 εκατ. ευρώ ετησίως (στη μέση διάρκεια νοσηλείας των έξι ωρών) και τα 71 εκατ. ευρώ (στη μέση διάρκεια παραμονής του ασθενούς στην δομή, που είναι 12 ώρες).

 

Για τον κρατικό προϋπολογισμό η εξοικονόμηση που προκύπτει, συμπεριλαμβάνοντας το κόστος ευκαιρίας των ανθρωπίνων πόρων, οδηγεί σε υπερδιπλάσια ετήσια εξοικονόμηση η οποία εκτιμήθηκε στα 225 εκατ. όταν η μέση διάρκεια νοσηλείας είναι 6 ώρες) και στα 171 εκατ. όταν η νοσηλεία διαρκεί κατά μέσο όρο 12 ώρες.

 

Η μεγαλύτερη πηγή εξοικονόμησης προκύπτει από την μεταφορά των οφθαλμολογικών επεμβάσεων σε χειρουργείο ημέρας, η οποία υπολογίσθηκε περί του 21,2% της συνολικής εξοικονόμησης. Ακολουθούν οι επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος (11,8%), των νεοπλασμάτων (9,8%), του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος (9,6%), η διαχείριση περιστατικών εγκυμοσύνης και λοχείας (9,3%), οι επεμβάσεις του ηπατοχολικού και του παγκρέατος (8,2%) και του ΩΡΛ συστήματος (6,7%).

 

Οι μονάδες ημερήσιας νοσηλείας θα μπορούν να λειτουργούν σε νοσοκομεία δυναμικότητας 400 και άνω κλινών, εντός και εκτός του κτιριακού συγκροτήματος, με ειδική στελέχωση και εξοπλισμό, αλλά και σε νοσοκομεία δυναμικότητας κάτω των 400 κλινών, χωροταξικά στον ίδιο χώρο με αυτά, τα οποία λειτουργούν παράλληλα με τα υφιστάμενα τμήματα βραχείας νοσηλείας.

 

Βίκυ Κουρλιμπίνη

vicky.kourlibini@capital.gr

One thought to “Τι είναι οι “one day clinics” που έρχονται και στην Ελλάδα”

  1. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΣΕ ΠΟΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *