Η γιορτή του ποδοσφαίρου

ARKADIA18-150x15017Τι είναι αυτό που τρελαίνει τα εκατομμύρια φανατικών πιστών σε ολόκληρο τον πλανήτη; Η «περιττή ενέργεια» που ξεσηκώνει την κερκίδα; Η ελπίδα ότι ακόμα κι αν ο αντίπαλος είναι πολύ ανώτερος, μπορείς να τον κερδίσεις έστω και μια φορά; Η ανατροπή ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο, ακόμα κι αν όλα μοιάζουν τετελεσμένα; Ασφαλώς το ποδόσφαιρο και οι παραπάνω τρεις θεμελιώδεις λόγοι είναι εκείνοι που το καθιστούν συναρπαστικό παιχνίδι και τους ποδοσφαιριστές, ήρωες των γηπέδων. Πρόκειται μια λαϊκή τέχνη που ξεπερνά κατά πολύ τα προκαθορισμένα όρια του αγωνιστικού χώρου στον οποίο διεξάγεται, καθώς εισβάλει με μαγικό τρόπο στη ζωή μας, σαν μια περίτεχνη ενέργεια ενός Πελέ, ενός Μαραντόνα, ενός Ζινεντίν Ζιντάν ενός Μέσι, ενός Νεϋμάρ και τόσων άλλων άσων. Καλώς ή κακώς το ποδόσφαιρο, ο γίγαντας της αθλητικής βιομηχανίας, αποτελεί το πιο μαζικό θέαμα του πλανήτη. Πέρα από εθνικές ιδιαιτερότητες, ταξικές αντιθέσεις, κοινωνικές αποκλίσεις, ιδεολογικές διαφορές, καταφέρνει να προσελκύει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους και στις πέντε ηπείρους. Οι συγκινήσεις και οι αντιθέσεις, οι εμμονές και οι αντιπάθειες που προκαλεί, δίνουν μια διέξοδο στην πεζή καθημερινότητα, δημιουργούν μια αίσθηση συλλογικότητας ,τροφοδοτούν ελπίδες και απογοητεύσεις. Είναι ένα αντίδοτο χαράς και πάθους απέναντι στον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης.

 

Το Μουντιάλ, ως κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός δεν αμφισβητείται από κανένα. Αποτελεί το αποκορύφωμα όλων των διασυλλογικών διοργανώσεων, ταυτόχρονα, όμως, είναι η φωτεινή βιτρίνα που μπορεί να κρύψει τις πραγματικότητες της διοργανώτριας χώρας, που παλεύει με τη φτώχεια θαμπωμένη από τη χλιδή και τα φώτα των μουντιαλικών φιεστών. Πρόκειται για μια διοργάνωση εκατομμυρίων, η οποία συντηρεί, πριν από τη σέντρα, το ενδιαφέρον για τα καμώματά του ενός σταρ του ποδοσφαίρου, τους μικροτραυματισμούς άλλου και τα παρασκήνια των αποδυτηρίων. Είναι showbiz. Είναι επιχείρηση, παράγει χρήμα, συντηρεί εκατομμύρια ανθρώπους, αποτελεί ένα πεδίο κερδοσκοπίας αλλά ταυτόχρονα και αθλητισμού.

 

Θα μπορούσε κανείς να επικαλεστεί τη ρήση του Μαρξ για τη θρησκεία και το όπιο του λαού, για να την ταιριάξει με το ποδόσφαιρο. Και δεν θα είχε άδικο.

 

Τελικά, είτε μας αρέσει είτε όχι, η μεγάλη γιορτή της μπάλας καταφέρνει να ξεπερνά τα όποια προβλήματα, τις όποιες αντιθέσεις, βασιζόμενη στην ανάγκη του κόσμου να γίνει συμμέτοχος αυτής της γιορτής, να ξεχαστεί από τα προβλήματα του, να μπορέσει να χαρεί έστω και για λίγο.

 

Η φιέστα της μπάλας που ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου, συνεχίζεται. Οι «μπαλαδόφατσες» με τις μαγικές επινοήσεις τους, θα μας μαγνητίζουν για ένα μήνα. Ας τις απολαύσουμε.

 

 

 

 

 

 

 

Τιμητική διάκριση

 

Μικρούς και μεγαλύτερους παραγωγούς που με πάθος και όραμα ξεπέρασαν προκαταλήψεις με προϊόντα που κέρδισαν τους καταναλωτές εντός και εκτός της χώρας βράβευσε το περιοδικό «Γαστρονόμος» της Καθημερινής. Μεταξύ των βραβευθέντων και η επιχείρηση «Αρκαδιανή» στο Ψάρι Μεγαλόπολης, που παράγει παραδοσιακά προϊόντα. Εξαιρετικά ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες που βρίσκονται σε 100 σημεία πώλησης στην Αθήνα, κατά το δημοσίευμα. Τόσο καλά είναι, που… «πετάνε» στην κυριολεξία, καθώς πωλούνται και στα duty free των ελληνικών αεροδρομίων. Τα φρούτα και το γάλα που χρησιμοποιούνται τα αγοράζουν από καλλιεργητές και κτηνοτρόφους της περιοχής· τα χρήματα δεν είναι πολλά, είναι όμως ένα σημαντικό βοήθημα για τους ανθρώπους του χωριού. Αλλά η «Αρκαδιανή» δεν σταματάει εκεί. Δίνει επίσης έναν αγώνα διάσωσης της παραδοσιακής μαγειρικής, διαθέτει βιβλιοθήκη 650 παλιών βιβλίων συνταγών, πέτρινο θέατρο όπου δίνονται παραστάσεις και έχει μετατρέψει σε μουσείο το παλιό δημοτικό σχολείο.

 

Ξεκινά το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

 

Την έναρξη λειτουργίας της «Πύλης – Πόλου» του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου θα εγκαινιάσουν την προσεχή Παρασκευή στις οκτώ το βράδυ, ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΕΑΠ, καθηγητής Χάρης Κοκκώσης, ο αντιπρόεδρος Δρ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος και ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Γιάννης Σμυρνιώτης. Των εγκαινίων, θα προηγηθεί στις 7:30μμ, ειδική εκδήλωση στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, επί της πλατείας Πετρινού.

Σκοπός της λειτουργίας της «Πύλης» είναι, όπως κατά τα παρελθόν έχει ανακοινωθεί, η εξυπηρέτηση των φοιτητών και των πέντε νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δηλαδή Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, ώστε να αποφεύγουν την απομακρυσμένη Πάτρα. Η μίσθωση του Πετροπούλειου, όπου και η Πύλη του ΕΑΠ, ανέρχεται στο ποσό των 5.800 ευρώ, για ένα έτος, με επαναξιολόγηση του μισθώματος μετά την παρέλευση του έτους.

 

Χωρίς το Μάνο

 

Σαν προχθές 15 Ιουνίου, συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης και ποιητής Μάνος Χατζηδάκης, αφήνοντας πίσω του μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά. Και η απουσία του αυτή είναι κάτι παραπάνω από αισθητή. Σε μια εποχή ρυθμικής διαχυτικότητας μας λείπει η μελωδική αυστηρότητα του Μάνου. Η ακρίβεια στη συνάντηση μουσικής και στίχου. Μας λείπει και ο πολιτικός του λόγος. Αν και τοποθετημένος στη Δεξιά ήταν ένας αληθινός αμφισβητίας, ακριβής στις πολιτικές κρίσεις, τολμηρός κατήγορος του λαϊκισμού της εποχή της βασιλείας του. Μέσα από τα καθημερινά του σχόλια στο Γ’ Πρόγραμμα, την αρθρογραφία στο «Τέταρτο» και ως το τέλος τις παρεμβάσεις τους στον καθημερινό Τύπο, ήταν μια δυνατή φωνή υπέρ των αδυνάτων όπου τους εντόπιζε. Από τους φυλακισμένους αναρχικούς ως τον άρρωστο Παπανδρέου. Είναι εύκολο να στηρίζεις τους αδύναμους, αλλά δεν είναι το ίδιο εύκολο να κατηγορείς τους δυνατούς. Εκείνος το έκανε αυτό.

 

Παρουσίαση βιβλίου

 

Το βιβλιοπωλείο ΩΡΑ και οι Εκδόσεις Ψυχογιός παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου στο Μεγάλο Καφενείο (πλατεία Αγ. Βασιλείου, Τρίπολη), σήμερα Τρίτη 17 Ιουνίου στις 20.30. Ο συγγραφέας σάς προσκαλεί σε μια αισιόδοξη πνευματική πτήση, κόντρα στη συναισθηματική πτώση των καιρών μας.

 

Προσκυνηματική εκδρομή

 

Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως και ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Αρκαδίας «Η Ρούμελη» διοργανώνουν μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην ιστορική Ιερά Μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας και στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Αλιάρτου της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014.

 

Η συμμετοχή είναι 15 ευρώ το άτομο και η αναχώρηση θα γίνει στις 6.45 το πρωί από τον Μητροπολιτικό Ναό της Τριπόλεως. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο γραφείο του Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου στο τηλέφωνο 2710 – 222286 ή στην κ. Βασιλική Μπουντούρη 6932-058337 ή στον κ. Παναγιώτη Καπόγιαννη ( Τουριστικό Γραφείο Τριπόλεως ) 2710-225886.

 

Συνέργεια Πανεπιστημίου και κοινωνίας

 

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργανώνουν την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014 και ώρα 18:00 στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης ειδική ημερίδα – συζήτηση με θέμα τη συνέργεια και τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας της Περιφέρειας για το σχεδιασμό στρατηγικών για την Ανάπτυξη.

Χαμογελάτε

Μωρό μου έχω πρόβλημα….

– Μη λες “έχω” να λες “έχουμε”. Τα προβλήματά σου είναι και δικά μου.

– Εντάξει, η γραμματέας ΜΑΣ θα γεννήσει το παιδί ΜΑΣ…!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *