Κινητοποίηση εθελοντών

ARKADIA18-150x15017Για μια ακόμη χρονιά ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, διοργάνωσε εθελοντικό καθαρισμό σε δύο διαφορετικές φυσικές περιοχές της προστατευόμενης περιοχής του Πάρνωνα. Στο Παράλιο Αστρος (Παραλία Ατσίγγανος) και στο Λεωνίδιο (Παραλία Πλάκα).

Στον καθαρισμό του Λεωνιδίου συμμετείχαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, του Νηπιαγωγείου και εκπαιδευτικοί, ενώ ο καθαρισμός του Παραλίου Αστρους πραγματοποιήθηκε με ξένους εθελοντές.

Η προσπάθεια δεν αποτέλεσε μία ακόμη από τις τόσες χρηματοδοτούμενες δράσεις (κυρίως με ευρωπαϊκά κονδύλια) που με ευκολία το ελληνικό δαιμόνιο ξέρει να σπαταλά αφήνοντας μηδενικό αποτέλεσμα. Το σημαντικό είναι ότι οι πολίτες συνεργάστηκαν με τους ανθρώπους του Φορέα για να καθαριστούν οι παραλίες, κατ εξοχήν δημοφιλείς στους λουόμενους των περιοχών αυτών. Είναι οι εθελοντές πολίτες, ντόπιοι αλλά και ξένοι, οι οποίοι έδρασαν καταθέτοντας το δικό τους στίγμα για να αλλάξει το πρόσωπο της Κυνουριακής παραλίας, που συνεχώς και για πολλές δεκαετίες έχουμε αμαυρώσει.

Κυρίως η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της σε προσωπικό επίπεδο συνέβαλαν ώστε οι πολίτες να ξεκουνηθούν, να νιώσουν ότι δεν μπορούν να τα περιμένουν όλα από την Κεντρική εξουσία, ότι δεν αντέχουν πια να διατηρούν συμπεριφορές που μόνο το τέλμα της δανεικής μας ευμάρειας μπορούσε να…δικαιολογήσει. Και η στάση αυτή δεν σχετίζεται μόνο με την (κακή) οικονομική κατάσταση των πολιτών, είναι μία μετατόπιση ζωής με σαφώς πολιτικά μηνύματα.

Βέβαια, υπάρχει κίνδυνος μία προσπάθεια που ξεκινά με τις καλύτερες διαθέσεις να εκφυλιστεί εάν δεν βρει δυναμική έκφραση σε πρόσωπα με θέσεις ευθύνης, όπως ο δήμαρχος ή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, που συνήθως συνδράμουν ουσιαστικά στην κίνηση αυτή.

Κάποτε, όχι πολύ μακριά από σήμερα, και σ’ αυτή την πόλη φορείς και μεμονωμένοι πολίτες ενεργοποιήθηκαν και συνεργάστηκαν για τον καθαρισμό και ευπρεπισμό κεντρικών σημείων της, με θαυμαστά αποτελέσματα. Θα μπορούσε το εγχείρημα να επαναληφθεί και σήμερα. Οι εθελοντές δεν εξέλιπαν. Αρκεί η κινητοποίηση από το δήμαρχο. Το κέντρο αλλά και οι γειτονιές της πόλης πληγώνουν το μάτι κατοίκων και επισκεπτών, με τα αγριοχόρταρα που γιγαντώθηκαν και με την κακογουστιά των κτιρίων που κτίστηκαν τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, βεβαρημένα και από την αμφισβητήσιμη αισθητική των γκράφιτι (ας μη μιλήσουμε για την αθλιότητα των συνθημάτων…). Ο καθαρισμός αυτών των περιοχών αποτελεί πρόκληση για όλους. Ιδού λοιπόν πεδίο δράσης και δόξης λαμπρόν.

Κοντοζαμάνης: Γ.Γ Υγείας

Ο μέχρι σήμερα διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής Βασίλης Κοντοζαμάνης αποτελεί την οριστική επιλογή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την θέση του νέου γενικού γραμματέα Υγείας, θέση την οποία κατείχε έως σήμερα ο Πελοπίδας Καλλίρης. Η τοποθέτησή του αναμένεται να γίνει λίαν συντόμως. Ο κ. Κοντοζαμάνης κατάγεται από το Αστρος. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συστημάτων Υγείας) και του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έλαβε μέρος στις Εθνικές εκλογές 2009 και 2012, ως υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα της Ν.Δ. στο νομό Αρκαδίας και στις Περιφερειακές εκλογές του 2010, ως υποψήφιος σύμβουλος στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας, με τον συνδυασμό «Δυνατή Πελοπόννησος».

Βιβλιοθήκη Τρίπολης

140 βιβλιοθήκες σε περισσότερες από 100 πόλεις της Ελλάδας μεταξύ αυτών και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης ξεκινούν από τις 15 Ιουνίου να ζουν στο ρυθμό της 3ης καλοκαιρινής εκστρατείας του Future Library και σκέφτονται ήδη αντίθετα! Η δημιουργική ομάδα του Future Library, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με τους υπαλλήλους Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών σχεδίασε 3.480 διαφορετικές δράσεις, που καλωσορίζουν παιδιά και έφηβους στις βιβλιοθήκες, με το σύνθημα «Ό,τι σκέφτεσαι σκέψου το αντίθετο!».

Όλες οι δράσεις αντλούν τη θεματική τους από τους αντίθετους κόσμους που μας περιβάλλουν και επιστρατεύουν μια σειρά από διαφορετικά βιβλία, τα οποία προσφέρονται από το Future Library σε κάθε βιβλιοθήκη και έχουν στόχο την προώθηση της ανάγνωσης και της δημιουργικότητας.

 

Αφηγήσεις, παντομίμα, πειράματα, κυνήγι χαμένου θησαυρού, εικαστικά εργαστήρια, ταξινομήσεις μέσα στη βιβλιοθήκη, ανάποδες εξιστορήσεις, ανταλλακτικά παζάρια, παιχνίδια μνήμης και παρατηρητικότητας, εργαστήρια κατασκευών και φωτογραφίας, χαρτογραφήσεις και μουσικά εργαστήρια είναι μερικές από τις δράσεις της μεγάλης καλοκαιρινής εκστρατείας.

 

Καταγγελία κτηνοτρόφων

 

Σε καταγγελία της διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου γιατί δεν πήρε έγκαιρα μέτρα για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού που εμφανίστηκε στην περιοχή μας, προχώρησαν οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας. Τη κατηγορούν γιατί αν και είχαν ειδοποιηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τις 10/12/2013, δεν εφάρμοσαν όσα προβλέπονται από το πρόγραμμα επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού. Γι αυτό και ζητούν με δαπάνες της Περιφέρειας και του υπουργείου: – Να γίνουν οι ψεκασμοί σε όλους τους στάβλους και ό,τι άλλο επιβάλλεται σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους. – Να γίνουν αεροψεκασμοί. – Να χορηγηθούν τώρα ζωοτροφές για τα κοπάδια που είναι σε καραντίνα. – Να αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι για το χαμένο εισόδημα και τα ζώα που επλήγησαν από τη νόσο ως παραγωγικές μονάδες. – Να στελεχωθούν άμεσα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα περιφερειακά κτηνιατρεία με το αναγκαίο προσωπικό.

 

Χαμογελάτε

 

Πάλι χώμα έβρεξε προχθές. Τελικά δεν μας ψεκάζουν … μας θάβουν σιγά σιγά ….

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *