Να τελειώνουμε με τα σκουπίδια

ARKADIA18-150x15017Το ρεπορτάζ , δυο εβδομάδες πριν, ανέφερε ότι η Ελλάδα οδηγείται σύντομα στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση των παράνομων χωματερών. Οτι η χώρα μας δεν έχει κατορθώσει, αν και έχει καταδικαστεί γι αυτό, να δώσει οριστικό τέλος στην ανεξέλεγκτη ταφή απορριμμάτων.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατά τη νέα του θητεία, θα πρέπει να διαχειριστεί ένα πρόβλημα που δεν προσβάλλει βάναυσα μόνο το τοπίο, αν περιοριστούμε στο αισθητικό μέρος και δεν συμπεριλάβουμε τις πυρκαγιές, αλλά αποτελεί και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για ένα ακόμη σύνθετο ζήτημα με πολλά ποδάρια. Οτι γύρω από τη συντήρηση του βρωμερού και τρισάθλιου κάποιοι επωφελούνται και ενδεχομένως πλουτίζουν. Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα η βέλτιστη περιβαλλοντικά πολιτική στη διαχείριση απορριμμάτων; Μία από τις πιο διαδεδομένες στην Ευρώπη απόψεις προτείνει την ελαχιστοποίηση των σκουπιδιών για τελική διάθεση. Το φωνάζουν εδώ και χρόνια πολιτικά κόμματα και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Όμως η αλυσίδα (κεντρική κυβέρνηση, ΟΤΑ και κοινωνία) δεν πείστηκε ότι η πολιτική της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης αποτελεί λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών και όχι μια μόδα ή μια υποχρέωση την οποία πρέπει απλώς να τηρήσουμε γιατί μας υποχρεώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

Γι αυτό και επέλεξε τη διαχείριση των σκουπιδιών, μέσω διαγωνισμού, με την επιλογή αναδόχου. Μια επιλογή, έστω και υπό τους όρους της ΕΕ, που όμως κάποτε πρέπει να επιτελέσει το έργο της. Για να τελειώσει και η ιστορία με τα απόβλητα που αδειάζουν σε απίθανα σημεία, τα σκουπίδια που στοιβάζονται σε κάθε σημείο αποτελώντας μνημεία δυσοσμίας και εξαθλίωσης, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες όπου αυξάνεται και ο πληθυσμός πολλών παραθαλάσσιων περιοχών.

 

Ο διαγωνισμός της διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων κατά τον κ. Τατούλη «εξελίσσεται απροβλημάτιστα και η χρηματοδότησή του με τα 68,5 εκατομμύρια ευρώ και τα 32 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση των ΧΑΔΑ είναι απόλυτα εξασφαλισμένα σε κάθε περίπτωση». Θέλουμε να πιστεύουμε πως σύντομα θα οδηγηθούμε στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας αυτών των υλικών. Και πως ακόμη πιο σύντομα θα πάψουμε να λέμε πως τα σκουπίδια είναι «θέμα πολιτισμού». Γιατί θα είμαστε πλέον πολιτισμένοι.

 

 

 

 

 

Δημοτικά

 

Σιγή ενός λεπτού κρατήθηκε στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, το πρώτο μετά τις εκλογές, στη μνήμη της Ελένης Λυμπεροπούλου. Στη συνέχεια ο δήμαρχος κ. Σμυρνιώτης συνεχάρη τον κ. Παυλή για τη νίκη του και ευχήθηκε επιτυχία στο έργο του. Ο τελευταίος ευχαριστώντας κάλεσε όλους κοντά του και αυτούς που δεν εξελέγησαν αλλά διαθέτουν την πείρα, για το καλό του δήμου.

 

Αναμνηστική φωτογραφία

 

Αρκετές απουσίες καταγράφηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, τι να έκαναν άλλωστε, αφού τα θέματα ήταν ανούσια και οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι δεν επανεξελέγησαν στο νέο ΔΣ. Όμως ο Πρόεδρος κ. Ταλούμης ζήτησε την επόμενη φορά να παραστούν άπαντες για μια τουλάχιστον … αναμνηστική φωτογραφία, ως μέλη του πρώτου Καλλικρατικού δήμου.

 

Συνταξιούχοι διαμαρτυρόμενοι

 

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αρκαδίας εκφράζει την καθολική αντίθεσή του και καταγγέλλει τη νέα οικονομική αφαίμαξη των Επικουρικών Ταμείων που φθάνει τα 500 εκατ. Μετά τη λεηλασία που έγινε στα ασφαλιστικά ταμεία, μετά τις απανωτές μειώσεις στις επικουρικές (και βέβαια και στις κύριες), μετά από τη διατύπωση ότι η κυβέρνηση ΔΕΝ εγγυάται τις συντάξεις, μετά τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που μερικοί πανηγυρίζουν ότι έτσι θα αυξηθούν τα οικονομικά του ΙΚΑ και άλλων Ταμείων, μετά και τις μειώσεις 5,2% που έρχονται στις επικουρικές από 1/7/2014, γίνεται φανερό ότι οι συντάξεις, τείνουν να εξανεμηθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους και να γίνουν προνοιακά επιδόματα, φτωχοποιώντας ακόμα περισσότερο τους συνταξιούχους.

 

Γι αυτό και Καλούνται όλοι οι συνταξιούχοι της Αρκαδίας, όλων των Ταμείων, να πάρουν μέρος μαζικά και αγωνιστικά στη μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση όλων των συνταξιούχων στην Αθήνα και στα Προπύλαια στις 19 Ιούνη στις 6:00 μ.μ. και πορεία στο Μαξίμου.

 

Όχι στο ξεπούλημα

 

Ύστερα από δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε στο ΤΑΙΠΕΔ συνολικά 90 παραλίες, για να περάσουν στα χέρια ιδιωτών, μεταξύ των οποίων 300 στρέμματα στην περιοχή Καμίνια και 11 στρέμματα στην Γλυφάδα και επειδή η σχεδιαζόμενη εκποίηση αυτών των παραλιών σε μεγάλες εταιρείες για τουριστικές επενδύσεις με μοναδικό σκοπό το κέρδος που θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των ωραιότερων των παραλιών της περιοχής από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, τις αλόγιστες επεμβάσεις στο τοπίο, τις αυθαίρετες δομήσεις και την υποβάθμιση φυσικών οικοσυστημάτων και μνημείων πολιτισμού, καταστρέφοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, και αποβαίνοντας τελικά σε βάρος των ντόπιων επιχειρηματιών του τουρισμού και της ευημερίας της περιοχή μας…

 

Γι αυτό και η Αυτόνομη Δημοτική Παρέμβαση Πολιτών Βόρειας Κυνουρίας «Κυνουρίας Γη», καταθέτει πρόταση για σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τους τρόπους αντίδρασης στην σχεδιαζόμενη εκποίηση.

 

Υποστήριξη ΔΗΠΕΘΕ

 

Κατά την προ ημερών συνεδρία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου εγκρίθηκε ομόφωνα η συμμετοχή της Ένωσης στην Προγραμματική Σύμβαση για την υποστήριξη του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας (ΔΗΠΕΘΕΚ)με σκοπό να δίδει παραστάσεις σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου. Η Προγραμματική Σύμβαση θα συναφθεί μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Καλαμάτας, της ΠΕΔ Πελοποννήσου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ». Στο πλαίσιο της Π.Σ. η ΠΕΔ θα συμβάλει με το ποσό των 10.000,00 €, για το 2014.

 

Παρουσίαση βιβλίου

 

Ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολη σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ιωλκός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Το πικραμύγδαλο» του Μιχαήλ-Αλέξανδρου Σ. Μαλαχιά στο Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης (Γρηγορίου Ε΄3) την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014 στις 20:00΄. Θα προλογίσει η Χαρίκλεια Πολίτη-Μέλεγου (Πρόεδρος Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης). Την παρουσίαση θα κάνουν οι: Δήμος Σωτηρόπουλος (Ιατρός-τέως Δήμαρχος Τρίπολης), Αθηνά Τιτάκη (Ποιήτρια). Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι: Κυριακή Κουτσουρίδου (Νομικός-Ποιήτρια), Σάββας Κατσαρός (Μέλος Θεατρικής Ομάδας Τρίπολης). Η παρουσίαση θα επενδυθεί μουσικά από την πιανίστρια Αμαλία Γούλα, σε ένα χαλαρό διάλογο μουσικής και λογοτεχνίας με άξονα τη διφορούμενη φράση «Et in Arcadia Ego». Τηλ. για κράτηση θέσεων: 2710 223350

 

Προσκοπική εκδήλωση

 

Το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιουνίου 2014, το εξωκκλήσι του Αγίου Ευθυμίου θα ανοίξει τις πύλες του για να φιλοξενήσει μια ζεστή και γεμάτη μεράκι εκδήλωση από το 3ο Σύστημα Προσκόπων Τρίπολης. Με αφορμή την Εορτή των Αγίων Πάντων το 3ο Σύστημα Προσκόπων Τρίπολης, θα συνδυάσει το κλείσιμο της Προσκοπικής περιόδου 2013 – 2014 με ένα φιλόξενο και γεμάτο εκπλήξεις Προσκοπικό Γλέντι! Μετά τον εσπερινό του Σαββάτου θα ακολουθήσει Γλέντι με ζωντανή – έντεχνη και λαϊκή μουσική και εκλεκτούς παραδοσιακούς μεζέδες.

 

Χαμογελάτε

– Ρε μάνα, σου ‘πα την πίτσα να μου την κόβεις σε 6 κομμάτια, όχι σε 8, αν φάω 8 θα σκάσω. Δεν καταλαβαίνεις;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *