Skip to main content

Ναι ή όχι στο χάπι της επόμενης ημέρας;

χαπιΔεν είναι λίγες οι γυναίκες οι οποίες μετά από μια σεξουαλική επαφή που έγινε με ή χωρίς αντισύλληψη καταφεύγουν στο χάπι της επόμενης ημέρας για να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Πότε όμως η επείγουσα αντισύλληψη ενδείκνυται; Ποιες είναι οι παρενέργειες του; Τι πρέπει να κάνει η γυναίκα πριν και μετά τη λήψη του;

Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε για το χάπι της επόμενης ημέρας στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Του Παναγιώτη Ν.Χριστόπουλου MD, MSc, PhD, IFEPAG 
Μαιευτήρα- Χειρουργού Γυναικολόγου, Ειδικού Παιδογυναικολόγου
Το «χάπι της επόμενης ημέρας» (Επείγουσα Αντισύλληψη) αποτελεί μια «πυροσβεστική», περιστασιακή, έκτακτης ανάγκης μέθοδο αντισύλληψης. Προλαμβάνει μια εγκυμοσύνη, μετά από σεξουαλική επαφή που έγινε χωρίς ή με ανεπαρκή αντισύλληψη.
Συνήθως εφαρμόζεται όταν η γυναίκα ξεχάσει το αντισυλληπτικό χάπι ή το προφυλακτικό «βγει» ή «σπάσει», καθώς επίσης όταν ο σύντροφος δεν προλάβει να αποσύρει το πέος από τον κόλπο έγκαιρα, προκειμένου να εκσπερματίσει εκτός. Φυσικά ή επικίνδυνη αυτή επαφή πρέπει να έχει γίνει όταν η γυναίκα βρίσκεται στις γόνιμες της ημέρες.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το «χάπι της επόμενης ημέρας» δεν μπορεί να αποτελεί τακτική αντισυλληπτική μέθοδο. Η νεαρή γυναίκα πρέπει να επικοινωνεί με το γυναικολόγο αμέσως μετά το ¨ατύχημα¨ και να παίρνει το χάπι μόνο μετά από τη υπόδειξη του γυναικολόγου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την πολύ καλή αποτελεσματικότητα της επείγουσας αντισύλληψης είναι να ληφθεί το συντομότερο δυνατό μετά την «ύποπτη» σεξουαλική επαφή, καθώς η αποτελεσματικότητα του μειώνεται αν η λήψη δεν γίνει μέσα στο 1ο 24ωρο μετά την επαφή.
Συνήθως, μετά την λήψη της επείγουσας αντισύλληψης, η περίοδος που θα ακολουθήσει έχει παράξενους χαρακτήρες (χρώμα, ποσότητα, διάρκεια κλπ).
Οι άμεσες παρενέργειες του συνήθως δεν είναι σημαντικές, όπως ναυτία, ζάλη, εμετός και αίσθημα κούρασης. Λιγότερο συχνά οι γυναίκες αναφέρουν ευαισθησία στο στήθος και πονοκέφαλο. Τα συμπτώματα αυτά είναι προσωρινά και υποχωρούν μόνα τους τις επόμενες ημέρες. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα με το πεπτικό τους σύστημα.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η συνεχής χρήση του «χαπιού της επόμενης μέρας» μπορεί να φέρει ανεπιθύμητες και απρόσμενες επιπτώσεις στην έμμηνο ρύση (περίοδο) της γυναίκας.
Επειδή το συγκεκριμένο χάπι δεν αποτελεί τακτική, αλλά έκτακτη μέθοδο αντισύλληψης για επείγουσες μόνο καταστάσεις, η γυναίκα πρέπει να συζητήσει με το γυναικολόγο της και να βρουν μια σωστή αντισυλληπτική μέθοδο, που να της ταιριάζει.
Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *