Ευρώπη: 50 εγχειρήσεις την εβδομάδα σε λάθος όργανο ή λάθος ασθενή

χειρουργίαΠενήντα εγχειρήσεις πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη σε λάθος τμήμα του σώματος του ασθενούς ή ακόμα και σε λάθος ασθενή, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Την ίδια στιγμή, το 15-20% των μετεγχειρητικών λοιμώξεων θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής μέσα στα νοσοκομεία, ενώ μελέτη σε 20 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ έδειξε πως 5 ανά 100.000 ενήλικες ασθενείς στα νοσοκομεία βρίσκονται σε αυτά εξαιτίας ξένων αντικείμενων που… ξέχασαν οι γιατροί στο σώμα τους στη διάρκεια προγενέστερων χειρουργικών επεμβάσεων!

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάσθηκαν σήμερα στο 15ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Εταιρειών Ορθοπεδικής & Τραυματολογίας (EFORT),το οποίο έχει ως κεντρικό θέμα την ασφάλεια των ασθενών.

 

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει την εισαγωγή νέων υλικών, νέων τεχνικών και νέων φαρμάκων», είπε κατά την έναρξη του συνεδρίου ο πρόεδρος του EFORTδρ Μανουέλ Κασιάνο Νέβες, καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή της Λισαβώνας και διευθυντής του Τμήματος Παιδιατρικής Ορθοπεδικής του Νοσοκομείου Cuf Descobertas στην ίδια πόλη.

 

Και συνέχισε: «Όποτε, όμως, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες εξελίξεις, πρέπει να βρίσκουμε και τον καλύτερο τρόπο για να τις παρέχουμε στους ασθενείς μας δίχως να διακινδυνεύουμε την ασφάλειά τους».

 

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της EFORTδρ Πιέρ Χόφμεγιερ, καθηγητής και επικεφαλής του Ορθοπεδικού Τμήματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης, επεσήμανε πως «όταν αντιμετωπίζουμε ελαφρά τη καρδία την ασφάλεια των ασθενών, είναι σαν να καθόμαστε μεθυσμένοι στην θέση του οδηγού στο αυτοκίνητό μας».

 

Οι δύο ειδικοί τόνισαν ότι η ασφάλεια των ασθενών έχει καθοριστική σημασία για την επιτυχία της θεραπείας ιδίως στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής, στον οποίο τα λάθη στις επεμβάσεις είναι πάρα πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε αναπηρίες, που συχνά είναι μη αναστρέψιμες ή απαιτούν εκτεταμένη θεραπεία για να διορθωθούν.

 

Η καθιέρωση στα νοσοκομεία προγραμμάτων ασφαλείας των ασθενών – όπως το «μαρκάρισμα» την παραμονή μιας εγχείρησης του τμήματος του σώματος που πρέπει να χειρουργηθεί και η χρήση γραπτής λίστας ελέγχου των υλικών που υπάρχουν στο χειρουργείο πριν, στη διάρκεια και μετά από κάθε εγχείρηση – θα μπορούσε να περιορίσει δραστικά την μετεγχειρητική νοσηρότητα και τις επιπλοκές των επεμβάσεων, είπε ο δρ Χόφμεγιερ.

Μία μεγάλη διεθνής μελέτη, λ.χ., έδειξε πως η μετεγχειρητική νοσηρότητα μειώθηκε από 1,5% σε 0,8% έπειτα από την συνεχή χρήση της λίστας ελέγχου των υλικών και το ποσοστό των επιπλοκών από 11% σε 7%.

 

Η EFORT έχει ως μέλη 45 εθνικές εταιρείες ορθοπεδικής χειρουργικής και τραυματολογίας, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής.

 

www.tanea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *