Η κοινωνία θέλει αλλαγές

ARKADIA18-150x15017Είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού και η κάλπη επιβεβαίωσε, το αίτημα για ανανέωση της πολιτικής ζωής στην τοπική κοινωνία. Από τους πέντε δήμους της Αρκαδίας μόνο ένας, της Γορτυνίας, δεν άλλαξε δήμαρχο, οι άλλοι τέσσερις είπαν με μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά «ναι» στην αλλαγή. Η μακροχρόνια άσκηση εξουσίας έχει καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση των πολιτών ότι αποτελεί θεμέλιο διαφθοράς, ότι οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο πελατειακών σχέσεων και μικροκομματικών ή και τοπικών σκοπιμοτήτων, που υπονομεύουν την όποια αποτελεσματικότητα της διοίκησης. Η αντίληψη αυτή σε συνδυασμό με την υπερβολική αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τη νίκη κάποιων αυτοδιοικητικών μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, παράλληλα με τις υφέρπουσες φήμες για χρηματισμό σε μια περίοδο κρίσης σαν κι αυτήν που διανύουμε, θεωρήθηκαν – και δικαίως εν πολλοίς – υπεύθυνοι για την αποτυχία τους.

Η απαξία αυτή προς όσους διαχειρίστηκαν τα κοινά, δεν εκφράστηκε μόνο στις ηγετικές ομάδες των δημοτικών συνδυασμών αλλά, με ανάλογο εκκωφαντικό τρόπο, και στις επιλογές των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, όπου νέα πρόσωπα φιγουράρουν στη σύνθεση του εκλεγμένου ΔΣ. Το αν αυτά είναι ικανά να προσφέρουν στο δήμο, είναι συζητήσιμο, γι αυτό και διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, κόντρα στην πεποίθηση πολλών πως ο λαός δεν κάνει λάθος.

Το μήνυμα όμως των πολιτών είναι παραπάνω από σαφές και πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι νέοι δημοτικοί άρχοντες και κατ επέκταση οι πολιτικές ηγεσίες. Η κοινωνία έχει κουραστεί, έχει απογοητευτεί από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό και δεν διστάζει, έστω και με ρίσκο, να επιβραβεύσει πρόσωπα με ελάχιστη ή και καθόλου πολιτική εμπειρία. Στοιχείο που πρέπει να υπολογιστεί κατά τη διανομή των οφικίων, την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο.

 

Χρειάζεται τόλμη επ αυτού, καθώς έχει ήδη αποδειχθεί ότι οι ελάχιστοι αυτοδιοικητικοί, που δεν προέρχονταν από τον κομματικό σωλήνα, είναι συνήθως πιο ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί, από πολλούς συναδέλφους τους, με μεγαλύτερη υποτίθεται εμπειρία στην άσκηση της εξουσίας. Ας τους δοκιμάσουμε. Το μέλλον θα δείξει.

 

Ποινή καθαιρέσεως

Αστραψε και βρόντηξε ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας για την πρόσφατη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο στα Ιεροσόλυμα. «Συμπροσευχή κληρικού με παπικούς επισύρει ποινή καθαιρέσεως» είπε. Στο κυριακάτικο κήρυγμά του, ο κ. Ιερεμίας δήλωσε πως ένιωσε ντροπή και «σιχάθηκε» όταν είδε ορθόδοξο επίσκοπο να φιλά το χέρι του Πάπα. Κάλεσε μάλιστα τους χριστιανούς σε προσευχή λέγοντας ότι ο λαός είναι ο θεματοφύλακας των ιερών παραδόσεων. Όπως υποστήριξε, το Πηδάλιο προβλέπει καθαίρεση για συμπροσευχή κληρικού με παπικούς.

«Δεν υπάρχει στα ιερά μας κείμενα λόγος των Αγίων Πατέρων που να αγκαλιάζει την παπική πλάνη […] Τότε, πώς εμείς αγκαλιάζουμε τον Πάπα και τον προσφωνούμε ως “αδελφό” και ως “αγιώτατο” και συμπροσευχόμαστε μαζί του; Δεν είναι αυτό ενάντια τακτική προς την γραμμή των Αγίων Πατέρων;» διερωτήθηκε. Δήλωσε πάντως ότι θα ζητήσει συγγνώμη αν κάποιος «αποδείξει από τα ιερά κείμενα» ότι η «πίστη των παπικών δεν είναι αιρετική».

 

Εκτίμησε το … έργο του

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος εκτιμώντας το κοινοβουλευτικό του έργο για τον Πολιτισμό και την Παιδεία, διόρισε τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού στο γραφείο του στο Υπουργείο. Η είδηση έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου και οι χρήστες του Twitter δεν άφησαν ασχολίαστη τον διορισμό του «ανθρώπου των γραμμάτων και των τεχνών».

 

-Με μάστερ είσαι άνεργος …με απολυτήριο νηπιαγωγείου έμμισθο στέλεχος υπουργείου

 

-Ο διορισμός του Ανατολάκη στο υπουργείο παιδείας είναι η απόδειξη ότι για τον άνθρωπο δεν είναι ποτέ αργά να μάθει γράμματα.

 

-Ζήσε το όνειρό σου στην Δημοκρατία…Μετακλητός στο υπουργείο Παιδείας ο Ανατολάκης!

Στη μνήμη Ξενοφώντα Κοκκόλη

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων διοργανώνει στα νέα γραφεία του, την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014, ώρα 8:30 μμ, με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατο του Χαλκιδαίου Λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα, εκδήλωση με θέμα: «ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ «ΜΑΡΙΑΜΠΑ» ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΡΙΜΠΑ ΚΑΙ ΤΩΝ «ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ» ΤΟΥ ΚΝΟΥΤ ΧΑΜΣΟΥΝ». Η εκδήλωση αφιερώνεται στη μνήμη του Καθηγητή της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Α.Π.Θ. Ξενοφώντα Κοκκόλη.

Πρόκειται για μια συγκριτική παρουσίαση των δύο μυθιστορημάτων της «Γενιάς του ‘30» και του Ευρωπαϊκού Νεορομαντισμού, με προβολή διαφανειών.

Ο Κνούτ Χάμσουν, σημαντική μορφή της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας, πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1920. Ο Γιάννης Σκαρίμπας, ο εισηγητής του Αντιμυθιστορήματος στην Ελληνική Λογοτεχνία, πήρε το Α΄ Κρατικό Βραβείο διηγήματος το 1929.

Η σχετική εισήγηση του αρχαιολόγου Σωτήρη Ραπτόπουλου συνοδεύεται από αναγνώσεις πεζών και ποιημάτων, από την Εύα Γαλανιάδη, την Άννα Κούκλη και τον Δημήτρη Καραμήτζο.

Θα ακολουθήσει συζήτηση και τσίπουρο.

Αιμοδοσία

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Τρίπολης θα συμμετάσχει στην 14η εθελοντική αιμοδοσία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, από τις 2 έως τις 7-6-2014 και κατά τις ώρες 8:30 ως 13:30 και 18:00 ως 20:00 (Το Σάββατο στις 7-6-2014 μόνο κατά τις ώρες 8:30 ως 13:30) στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης. Γι αυτό και καλεί τα μέλη της ΛΕ.ΜΟ.Τ., τους φίλους της μοτοσυκλέτας, αλλά και του μηχανοκίνητου αθλητισμού γενικότερα, να συμμετάσχουν σε αυτή τη δωρεά ζωής προς τους συνανθρώπους μας.

Στέγαση φοιτητών

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου προκηρύσσει ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό με έγγραφες σφραγισμένες προσφορές για τη μίσθωση 69 έως 87 κλινών, για τη στέγαση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στις πέντε πόλεις, όπου υπάρχουν Πανεπιστημιακές Μονάδες.

Το ποσό προσφοράς ανά κλίνη υπολογίζεται να κυμανθεί από 8€ – 15€ κατά περίπτωση (και επί πλέον τις νόμιμες επιβαρύνσεις των φόρων), για το χρονικό διάστημα από 01/09/2014 έως 30/06/2016 (δύο Ακαδημαϊκά Έτη). Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 26-6-2014. Τόπος υποβολής προσφορών είναι, τα Γραφεία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ερυθρού Σταυρού 28, στην Τρίπολη.

Εργατικό Κέντρο

Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, όπως προέκυψε κατά τη συνεδρίαση, της 2ας Ιουνίου, έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Μπρουμάς Αριστείδης Αναπλ. πρόεδρος: Πανούση Παναγιώτα Αντιπρόεδρος: Μανδρώνης Κων/νος Αναπλ. Γ. Γραμματέας: Καμπισιούλης Παν. Ταμίας: Καλογερόπουλος Κων/νος Οργανωτικός Γραμματέας: Νικήτας Γεώργιος Έφορος: Αλεξόπουλος Γεώργιος Μέλη: Αλεξανδρής Σαρ., Μπόζιου Ντίνα, Γκουσιάκης Αγγελής, Τουρλούκης Γ., Καλογερόπουλος Κων/νος, Λέφας Ιωάννης, Σαρδέλης Κων/νος, Αναστασόπουλος Κυριάκος.

Θεατρικά

Την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Άννα Σταυρακοπούλου με θέμα: “Από τη Δεσποινίδα Τζούλια στο «Βωβό Βιολάτορα»: Ταξικές διαφορές και η διαχείρισή τους στο Θέατρο και την προφορική παράδοση” στο πλαίσιο των μαθημάτων «Νεότερη & Σύγχρονη Δραματολογία» και «Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία» που διδάσκει η κυρία Αγγελική Σπυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τ.Θ.Σ..

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην αίθουσα «Πινακοθήκη» και ώρα 10. 00 το πρωί .

Χαμογελάτε

Να προτείνω, μια που είπε ο Σαμαράς ότι θα ξαναβάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη, θέλετε να μπούμε δίπλα στις Μαλδίβες που δεν έχω πάει;

Γιαν. Παπαμήτρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *