Πορεία, εμπρός.

ARKADIA18-150x15017Πώς θα είναι η Τρίπολη το 2019 όταν εξαντληθεί η θητεία του δημάρχου που αναδείχθηκε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής; Εδώ δεν μπορούμε να φανταστούμε την εικόνα της πόλης ύστερα από λίγους μήνες και θα επιχειρήσουμε προβολή πενταετίας, θα αναρωτηθείτε. Και δικαίως. Όμως η Τρίπολη του 2014 με τα πολλά καταστήματα κλειστά, είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Θα υποβαθμιστεί και άλλο ή θα εξελιχθεί σε μια μεγάλη μητρόπολη; Θα ξαναγίνει τουριστικός προορισμός και θα ανακάμψει προσεκτικά, σχεδιασμένα, με υποδομές, ασφάλεια και σοβαρές πρωτοβουλίες;

Ο δήμαρχος της Τρίπολης, για την ερχόμενη πενταετία, οφείλει να της εμφυσήσει ανάσα, προοπτική και ελπίδα. Και κυρίως: προσανατολισμό. Θα είναι μια πόλη που επουλώνει τα τραύματά της ή μια πρωτεύουσα που διεκδικεί το μέλλον της;

Εάν τα θεμέλια της ανάκαμψης έχουν τεθεί από τον κ. Σμυρνιώτη, αλλά και τον προκάτοχό του κ. Κοτσιάνη, η δημοτική αρχή, που θα ακολουθήσει, πρέπει να πορευτεί με πολιτική στήριξη αλλά χωρίς κομματική χειραγώγηση. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Αλίμονο αν χαθεί το πρώτο και κύριο βήμα που έχει κατακτηθεί. Αλίμονο αν επιστρέψουμε στους πελάτες – πολίτες, στον ανορθολογισμό, στα εφήμερα τελετουργικά, στο δημοκρατικό μπάζωμα του ό,τι να ’ναι, για να περάσει ανέφελα η θητεία. Ή στην αέναη διαμαρτυρία, στον εργατοπατερισμό, στον φόβο της επιχειρηματικότητας, στη δαιμονοποίηση και της λέξης μόνο «αποκρατικοποίηση». Ούτως ή άλλως όμως τα «ανέφελα», «φωτογενή εγκαίνια», «δημόσιες σχέσεις με το τίποτα» κ.λπ., ανήκουν ευτυχώς στο παρελθόν. Όπως και η αδράνεια ή η αντίσταση στην αλλαγή. Η προσωπικότητα του νέου δημάρχου, αναμφισβήτητα, εγγυάται την προς τα εμπρός πορεία και όχι την οπισθοδρόμηση.

 

Η Αρκαδική πρωτεύουσα του 2019 πρέπει να είναι ένας μεγάλος μητροπολιτικός δήμος, μπορεί να έχει ταυτότητα, να είναι μια πόλη ανοιχτή σε διεργασίες, πολυεπίπεδη, ανήσυχη, με συνέχεια, αντιφάσεις, φιλόξενη –όχι υποτελής– στον ταξιδιώτη, με γνώση και σεβασμό στον πλούτο της. Η Τρίπολη δεν είναι η ωραιότερη πόλη και ούτε υπάρχει λόγος να διεκδικήσει το στέμμα. Είναι αυτό που είναι για τον καθένα, ας γίνει και αυτό που της αξίζει.

 

 

 

 

 

Παράκαμψη Σταυροδρομίου

 

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία της παράκαμψης Σταυροδρομίου, του έργου «Τρίπολη- Βυτίνα-Αρχαία Ολυμπία». Η συγκεκριμένη παράκαμψη αναμένεται να συμβάλει σημαντικά όχι μόνο στην αναβάθμιση του οδικού άξονα Τρίπολη- Βυτίνα- Αρχαία Ολυμπία, αλλά και στη βελτίωση της προσπελασιμότητας αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, τοπίων φυσικής ομορφιάς και παραδοσιακών οικισμών της περιοχής και γενικότερα του νομού Αρκαδίας, αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με την ολοκλήρωση του βασικού οδικού δικτύου, το τμήμα Αρχαία Ολυμπία- Βυτίνα θα αποτελέσει βασικό τουριστικό άξονα, ενταγμένο στο κλειστό οδικό κύκλωμα Αθήνα- Κόρινθος-Πάτρα- Αρχαία Ολυμπία- Μυκήνες- Αρχαία Κόρινθος- Αθήνα, με σημαντική αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου στο οδικό δίκτυο.

 

Το έργο αφορά σε νέα χάραξη, συνολικού μήκους 1,55 χλμ. και περιλαμβάνει δύο ισόπεδους κόμβους και τεχνικά έργα, όπως κάτω διάβαση και οχετούς, ενώ η αρχή και το πέρας του έργου συναρμόζουν οριζοντιογραφικά και μηκοτομικά με την υφιστάμενη οδό Τρίπολη- Βυτίνα- Αρχαία Ολυμπία.

 

Διαδραστικό σεμινάριο

 

H Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας παίρνει μέρος στο Πρώτο Διαδραστικό Σεμινάριο του Προγράμματος MEDNETA, 4 Ιουνίου 2014, στο ΕΜΠ. Το ερευνητικό έργο ΜΕDΝΕΤΑ – εταίροι του οποίου είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Κοινωνικό και Οικονομικό ερευνητικό κέντρο της Νότιας Ιταλίας με έδρα το Παλέρμο , το Ινστιτούτο των Εικαστικών κλάδων με έδρα την Φλωρεντία , το Ινστιτούτο της Βαλένθια για τη Συντήρηση κι Αποκατάσταση της Κληρονομιάς, η Εταιρεία Προστασίας της Μεδίνα με έδρα την Τύνιδα, το Ινστιτούτο Αστικού Σχεδιασμού- GAIA-heritage με έδρα τη Βηρυτό και η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Birzeit της Παλαιστίνης (BZU) – εστιάζει στην ενίσχυση της δημιουργικότητας των παραδοσιακών δραστηριοτήτων και στοχεύει στην επίτευξη του διασυνοριακού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επαγγελμάτων τέχνης και τους σχετιζόμενους με αυτές φορείς. Πρόκειται για επαγγέλματα και δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα αναγέννησης των ιστορικών πόλεων της Μεσογείου.

 

Τιμή στους ιεροψάλτες

 

Τους θεράποντες της βυζαντινής μουσικής στα αναλόγια των εκκλησιών της Μητρόπολης τίμησε ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος σε ειδική σύναξη το απόγευμα της Δευτέρας 2 Ιουνίου 2014 στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου των Βαρσών. Μεταξύ άλλων και «για να αποδώσει τις ευχαριστίες του προς όλους εκείνους που συνέβαλλαν στην ομολογουμένως θαυμαζομένη από όλους αρίστην απόδοση των ύμνων της εορτής των Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου, των Πολιούχων της Τριπολιτσάς, κατά τον πανηγυρικό εορτασμό τους την 21η και 22α του Μαΐου».

 

Στη εκδήλωση τιμήθηκαν με το οφφίκιο του Αρχοντα Πρωτοψάλτη της Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας και με τον Αργυρό Σταυρό των Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου οι παρακάτω από τους αρχαιότερους Ιεροψάλτες της Τρίπολης: 1) Δημήτριος Λυγιάς, Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Τριπόλεως, 2) Σωτήριος Πετρόπουλος, Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Τριπόλεως, 3) Δημοσθένης Κομποτιάτης, Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Τριπόλεως, 4) Δημήτριος Δελής, Λαμπαδάριος Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Τριπόλεως, 5) Ιωάννης Λυμπέρης, Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Τριπόλεως, και 6) Νικόλαος Μπόγρης Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Γεν. Θεοτόκου Τριπόλεως. Τέλος, με το οφφίκιο του Άρχοντος Λαμπαδαρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και με τον Αργυρό Σταυρό των Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου τιμήθηκε ο κ. Γεώργιος Κουρόγιωργας, Ιεροψάλτης του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τριπόλεως.

 

Λουτρά Ηραίας

 

Επαναλειτουργεί από προχθές το υδροθεραπευτήριο των Ιαματικών Πηγών Ηραίας στο ομώνυμο χωριό της Γορτυνίας, που διαχειρίζεται η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗ.Κ.Ε.Γ.). Διαθέτει 20 πολυτελείς καμπίνες με 20 μπανιέρες, εκ των οποίων 3 είναι για υδρομασάζ. Τα θειούχα νερά των πηγών είναι ενδεδειγμένα ιατρικά, με αποδεδειγμένες θεραπευτικές ιδιότητες για: αρθρίτιδες, αυχενικό σύνδρομο, γυναικολογικά, κυκλοφορικό και νευρικό σύστημα, οστεοπόρωση, ρευματισμούς και ίσως τα καλύτερα για τη θεραπεία ήπατος και χολής. Πλεονεκτήματα: ειδυλλιακό τοπίο, παρθένα φύση, ήρεμη ζωή, χαλάρωση, μύθος, ιστορία, φιλοξενία, τοπικές γεύσεις. Στο χωριό λειτουργούν όλο το χρόνο ξενοδοχείο δύο αστέρων, αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια καλά οργανωμένα, καφενεία και ταβερνάκια.

 

Αφιέρωμα στο Λεωνίδιο

 

Το νέο Pareti, ίσως το μεγαλύτερο σε κυκλοφορία αναρριχητικό περιοδικό, στο τεύχος 98, έχει 11σέλιδο αφιέρωμα για την αναρρίχηση στο Λεωνίδιο, στο οποίο εκτός των άλλων γίνεται αναφορά στις αναρριχητικές διαδρομές καθώς και στην πρωτοβουλία του Δήμου Νότιας Κυνουρίας και της Αναπτυξιακής Πάρνωνα για την δημιουργία του Αναρριχητικού Πάρκου. Πηγή: leonidion.gr

 

Απορία

 

Κύριε διευθυντά.

 

Τόσος καιρός από τότε που τελείωσα το σχολείο (πολύς καιρός) και όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, δηλαδή την περίοδο των εξετάσεων, έτσι κι εφέτος βλέπω ότι η παράδοση καλά κρατεί: αναφέρομαι στους γονείς (κυρίως στις μανούλες) που καθισμένοι στα πεζοδρόμια, με τον καφέ στο ένα χέρι και με το κινητό τηλέφωνο στο άλλο, περιμένουν τα παιδιά τους να τελειώσουν.

Ποτέ δεν κατάλαβα τι τους προσφέρουν με την παρουσία τους εκεί, πέραν της διαβεβαίωσης «δεν θα σε αφήσω ποτέ να μεγαλώσεις!». Spooky!. Μετά τιμής Πανδώρα Πηγή: tovima.gr

 

Χαμογελάτε

 

-Πότε όλοι οι άντρες έχουν τις γυναίκες στα … ώπα ώπα;

– Όταν παρκάρουν !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *