Το «κύκνειο άσμα» του Άδωνι

advnis Με τον ανασχηματισμό να είναι προ των πυλών και τα σενάρια για μετακίνηση ή όχι του Άδωνι Γεωργιάδη από την Αριστοτέλους να δίνουν και να παίρνουν, το Υπουργείο κατέθεσε στη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο, που αγγίζει ένα ευρύτατο φάσμα των πολιτικών της Υγείας.

Την αίσθηση ότι τακτοποιεί εκκρεμείς υποθέσεις δίνει η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, με το οποίο ρυθμίζονται μια σειρά θεμάτων, από τις μεταμοσχεύσεις, τον ΕΟΜ και τον ΕΟΦ, έως τη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, τις αμοιβές των γιατρών στα συνέδρια και τα απογευματινά ιατρεία.

Ο τίτλος του νομοσχεδίου «Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Εκτελεστικής Οδηγίας 2012/25/ΕΕ της Επιτροπής της 9ης Οκτωβρίου 2012 για τη θέσπιση διαδικασιών ενημέρωσης σχετικά με την ανταλλαγή, μεταξύ των κρατών μελών, ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση – Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία και την Ιατρικών Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και λοιπές διατάξεις». Όλα τα έγγραφα επισυνάπτονται.

Μεταμοσχεύσεις

Την προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας, που θα επιτρέπει την ενεργή διασύνδεση των κρατών- μελών της ΕΕ για την ανταλλαγή μεταξύ ανθρωπίνων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο. Η απόφαση αυτή επιβάλλεται λόγω της έλλειψης μοσχευμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Με τη νομοθετική ρύθμιση θεσπίζεται λεπτομερής δέσμη ενιαίων διαδικαστικών κανόνων για τη διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με τον χαρακτηρισμό οργάνων και δοτών, για την ιχνηλασιμότητα των οργάνων και την αναφορά σοβαρών ανεπιθύμητων συμβάντων και αντιδράσεων στην περίπτωση ανταλλαγής ανθρωπίνων οργάνων

 

Ακόμη, θεσπίζεται σύστημα επαγρύπνησης για τα ανεπιθύμητα συμβάντα και ένας κοινοτικός κατάλογος με τα εθνικά σημεία επαφής που θα επικαιροποιείται συνεχώς.

 

Σε ό,τι αφορά στον ΕΟΜ, μεταξύ άλλων, διευκολύνεται η στελέχωση του Οργανισμού με Συντονιστές Μεταμόσχευσης.

 

Ψυχική Υγεία

 

Ο μετασχηματισμός των ψυχιατρικών νοσοκομείων και η λειτουργία του Τομέα Ψυχικής Υγείας, ο έλεγχος των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών, το πλαίσιο άσκησης ελέγχου και εποπτείας επιδιώκουν να ρυθμίσουν οι σχετικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

 

Σκοπός της νομοθετικής ρύθμισης είναι η αντιμετώπιση δυσχερειών που προκύπτουν από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο σε επιμέρους θέματα, όπως η οργάνωση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας (ΜΨΥ), των καταργημένων ψυχιατρικών νοσοκομείων και τη διακριτή οικονομική τους διαχείριση.

 

Τέσσερα είναι τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της περιφέρειας που αποχαρακτηρίζονται και εντάσσονται ως ψυχιατρικοί τομείς στο ΕΣΥ. Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Χανίων, Τρίπολης, Κέρκυρας και Κατερίνης “Πέτρα Ολύμπου”. Με το σχέδιο νόμου, ρυθμίζονται θέματα προσωπικού το οποίο μεταφέρεται, μετά την κατάργηση των νοσοκομείων ως αυτοτελή ΝΠΔΔ, στην αντίστοιχη θέση του ψυχιατρικού τμήματος του κάθε νοσοκομείου του ΕΣΥ.

 

Ιδιαίτερη περίπτωση αποδεικνύεται το Παιδιατρικό Νευροψυχιατρικό Νοσοκομείο Ραφήνας, του οποίου το προσωπικό μεταφέρεται για τη στελέχωση του ΚΥ Ραφήνας – Πικερμίου, το οποίο ανήκει διοικητικά στο Σισμανόγλειο. Όσοι εργαζόμενοι απομείνουν μετά την κάλυψη των θέσεων στο ΚΥ μεταφέρονται μαζί με τις οργανικές θέσεις σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας του ή μονάδες κοινωνικής φροντίδας.

 

Στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης το Υπουργείο Υγείας προσβλέπει στην τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχική υγείας, με πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια. Στόχος είναι η ανάπτυξη και λειτουργική οργάνωση ενός ολοκληρωμένου κοινοτικού συστήματος Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, απαραίτητη για τον περιορισμό της ροής ασθενών προς τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία.

 

Τιμητική αμοιβή γιατρών του ΕΣΥ

 

Ένα αίτημα που έχει υποβάλλει στο παρελθόν και ο ΕΟΦ βαίνει προς υλοποίηση με τις διατάξεις του νομοσχεδίου «σκούπα», καθώς θεσμοθετείται η «τιμητική αμοιβή» σε γιατρούς του ΕΣΥ για επιστημονικές εκδηλώσεις και ομάδες εργασίας.

 

Βέβαια, τα χρήματα θα κατατίθενται στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΚΕΑ), πριν αποδοθούν στους δικαιούχους. Σε ό,τι αφορά το ίδιο το ΕΛΚΕΑ, ο γενικότερος ρόλος του είναι να διευκολύνει τη μέγιστη δυνατή προσέλκυση κλινικών μελετών στη χώρα. Η διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού ανατίθεται στην Α’ ΥΠΕ.

 

ΕΟΦ

 

Από την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής του ΕΟΦ, ο Δ. Λιντζέρης κάνει λόγο για προσλήψεις υπαλλήλων στον Οργανισμό με στόχο την βελτιστοποίηση των διαδικασιών. Το πολυνομοσχέδιο φαίνεται να κάνει το αίτημα πραγματικότητα, αφού προβλέπει άμεση στελέχωση του ΕΟΦ, υπογραμμίζοντας πως οι προσλήψεις αυτές δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς ο ΕΟΦ είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενος από ανταποδοτικούς πόρους.

 

Τα πράγματα όμως, ίσως να μην είναι τόσο απλά, καθώς όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Λιντζέρης, στο συνέδριο της ΠΕΦ, ο ΕΟΦ δεν μπορεί να αξιοποιήσει επαρκώς τα χρήματα αυτά.

Απογευματινά χειρουργεία

Παρά τις αντιδράσεις για τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ο Άδωνις Γεωργιάδης έφερε το θέμα στο νομοσχέδιο. «Με την επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων δίνεται η δυνατότητα διενέργειας χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία και το απόγευμα», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, διευκρινίζοντας πως αφορά ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ή εκείνους που μπορούν να καλύψουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους τη διαδικασία.

Οι όροι συμμετοχής του προσωπικού και οι αμοιβές αυτών και του νοσοκομείου θα καθορίζονται με ΥΑ.

http://www.virus.com.gr/site/index.php/health/health-and-pharma-news-reports/item/2965-to-kykneio-asma-tou-adoni

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *