Νέα από Αρκαδία. Φυλακές Τρίπολης – Καταδίκη

Η πόλη και τα πάρκα της

 

Δεν χωρά αμφιβολία πως η παρούσα δημοτική αρχή επετέλεσε σημαντικό έργο στην πόλη με την πεζοδρόμηση του ιστορικού της κέντρου. Από την άλλη, η οικονομική περιπέτεια της χώρας δεν επέτρεψε τη συνέχιση των έργων που είχαν ξεκινήσει για την ανάπλαση των πάρκων της πλατείας Αρεως και του Πνευματικού Κέντρου, τα οποία έμειναν ημιτελή, αναζητώντας διέξοδο ολοκλήρωσης. Για την ώρα είναι άγνωστο πότε θα ξεκολλήσουν από τη στασιμότητα και πότε θα ολοκληρωθούν. Όμως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα αυτά, αφήνοντάς τα ως παρακαταθήκη για τους επόμενους, που από τον Σεπτέμβριο θα αναλάβουν τις τύχες του δήμου.

Εύλογο και καλοπροαίρετο συνεπώς το ενδιαφέρον, καθώς το πάρκο της πλατείας, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου της πόλης Νικολάου Λαγοπάτη, αποτελεί τμήμα των ιστορικών τοπίων της πόλης που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. Και παρότι έχει χαρακτήρα βοτανικού κήπου στον οποίο περιλαμβάνονται πολλά είδη καλλωπιστικών δένδρων, θάμνων και διάφορα είδη χλωρίδας έχει υποστεί τις συνέπειες της αδιαφορίας όλων των δημοτικών αρχών, διαχρονικά, με μόνη εξαίρεση την δημιουργία του Παρκ Σαλέ, το οποίο ωστόσο αφέθηκε χωρίς επίβλεψη, με αποτέλεσμα την εγκληματική επέκτασή του σε μεγάλη έκταση εντός του χώρου.

 

Η επιχειρούμενη, αλλά για την ώρα στάσιμη ανάπλασή του, θα πρέπει να ομολογήσουμε, ότι δεν είναι αδηφάγος. Γι αυτό και πρέπει να ολοκληρωθεί. Έχει δε ιδιαίτερη σημασία να μπορέσει να επιτύχει ώστε να μην αλλοιώσει τη μνήμη και τον χαρακτήρα του πάρκου, τη χλωρίδα και το ευαίσθητο οικοσύστημα, αλλά αντίθετα να το προστατέψει και να το αναδείξει, αίροντας τις πληγές των τελευταίων δεκαετιών.

Το ζωντάνεμά του όμως δεν εξαρτάται μόνο από τα κλαδέματα ή την απομάκρυνση των ξερών δέντρων αλλά και από ενσωμάτωση νέων συμβατών χρήσεων, όπως υπαίθριων γλυπτών, και ευπρεπών καθισμάτων κάτω από τη σκιά των δέντρων, ώστε να είναι ελκυστικό για αναψυχή ή περίπατο. Η ανάπλαση πρέπει να αποβλέπει στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας του πάρκου, ώστε να αποτελεί ζωντανό κομμάτι της καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και στην προστασία του ως φυσικού και πολιτιστικού μνημείου της πόλης.

 

Το θέμα της διαχείρισης του Πεδίου του Αρεως είναι θέμα κοινωνικής ευαισθησίας. Όπως και η διαχείριση του δημόσιου χώρου. Το επίπεδο του πολιτισμού κρίνεται περισσότερο από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δημόσιος χώρος και λιγότερο από τον αριθμό των θεάτρων ή των κινηματογράφων που λειτουργούν σε μια πόλη.

 

 

 

 

ARKADIA18-150x15017Για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων καταδίκασε σήμερα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Ελλάδα εκδικάζοντας την προσφυγή “Τσόκας και άλλοι” κατά Ελλάδας. Η υπόθεση αφορούσε τις συνθήκες κράτησης των προσφευγόντων στις φυλακές της Τρίπολης, όπου κρατούνται πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί ή περιμένουν την δίκη τους για σεξουαλικά αδικήματα. Όπως υποστήριξαν οι προσφεύγοντες ενώ θα έπρεπε να στεγάζονταν 65 κρατούμενοι στα κελιά της φυλακής, τον Ιανουάριο του 2009 είχαν ανέλθει στους 177, στους 185 τον Ιούνιο του 2012 και τους 215 λίγους μήνες αργότερα. Επιπλέον στην προσφυγή τους υποστήριξαν ότι υπήρχαν μόνο εννέα ντους που βρίσκονταν στην αυλή, η θέρμανση προέρχονταν από έξι σόμπες πετρελαίου που δεν λειτουργούσαν ταυτόχρονα, το καλοκαίρι δεν υπήρχε κλιματισμός και εξαερισμός στα κελιά, οι τουαλέτες ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και το φαγητό πολύ χαμηλού επιπέδου.

 

Το Δικαστήριο αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς τους και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση των όσων προβλέπονται στο άρθρο 3 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί απαγόρευσης της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης υποχρεώνοντας τις ελληνικές Αρχές να καταβάλλουν συνολική αποζημίωση 133.300 ευρώ, για ηθική βλάβη, στους δικαιωθέντες κρατούμενους. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εξόρμηση στον Παρνασσό

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων διοργανώνει το προσεχές Σαββατοκύριακο, 31/05 & 01/06/2014, εξόρμηση στον εντυπωσιακό ορεινό όγκο του Παρνασσού. Θα γίνει ανάβαση στην επιβλητική κορυφή Μαύρα Λιθάρια (2363μ.) του Ανατολικού Παρνασσού ξεκινώντας από τη φημισμένη Μονή Ιερουσαλήμ. Θα πραγματοποιηθούν δύο πορείες 4 και 8 ωρών, δυσκολίας Α+ και Β+ αντίστοιχα. Διανυκτέρευση θα γίνει στον οικισμό Δαύλεια, ενώ θα γίνει επίσκεψη στην πόλη της Λειβαδιάς. Αναχώρηση λεωφορείου το Σάββατο 31/05/2014 και ώρα 14.00 από την Πλατεία Αγίου Βασιλείου. Δηλώσεις συμμετοχής στα νέα γραφεία του συλλόγου.

Για τον Πόντο

Ο Σύλλογος Ποντίων Αρκαδίας «Αρκαδία» διοργανώνει εκδήλωση στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, αίθουσα «Δ. Μητρόπουλος», το Σάββατο 31 Μαΐου 2014, ώρα 8.00 μ.μ. Ομιλητής: Ν. Ζουρνατζίδης, συγγραφέας-λαογράφος- χοροδιδάσκαλος Θέμα: Πόντος: Ιστορία και παράδοση- οι χοροί του Πόντου Την εκδήλωση πλαισιώνει χορευτικό συγκρότημα της Λαογραφικής Εστίας Τρίπολης με παραδοσιακούς χορούς από τον Πόντο.

 

Βιβλίο Καραμπελιά

Ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης και ο Όμιλος Βουνού και Θαλάσσης Τρίπολης σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης σας προσκαλούν τη Τετάρτη 4 Ιουνίου, ώρα 20:00 στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά: Μια υπονομευμένη Άνοιξη στις ρίζες της οικονομικής εξάρτησης Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας.

Αναζητώντας τις ρίζες της οικονομικής μας εξάρτησης και παίρνοντας σαν αφορμή τη βαθύτατη οικονομική κρίση που βιώνουμε στις μέρες μας, ο Γιώργος Καραμπελιάς δεν διστάζει να φτάσει το νήμα των σκέψεών του ως τον 11ο μ.Χ. αιώνα. Η βασική του θέση για την ελληνική οικονομική κρίση είναι ότι αυτή έχει να κάνει με την εξάρτησή μας από τη Δύση, μια εξάρτηση που αρχίζει με την υποταγή του ελληνικού βυζαντινού κόσμου στις οικονομίες της Γένοβας και της Βενετίας.

Από τότε ως σήμερα, ο ελληνισμός, σύμφωνα με τον συγγραφέα, μετρά απώλειες – από το 1204 και το 1453 και στη συνέχεια μέσα από μιαν ανολοκλήρωτη και ατελή προσπάθεια εθνικής χειραφέτησης. Μετά την επανάσταση του 1821, τόσο η Οθωμανική Αυτοκρατορία όσο και οι Δυτικές Δυνάμεις αντιτάχθηκαν στη συγκρότηση ενός νέου ελληνικού κράτους στη θέση του Βυζαντίου. Έτσι, η Ελλάδα τελικά δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει ποτέ ένα ανεξάρτητο και ισχυρό κράτος, με αποτέλεσμα να μεταβληθεί σε μια παρασιτική απόφυση της Δύσης.

Ο Γλέζος και οι απόστρατοι

Μία πρωταθλήτρια του στίβου (η Σοφία Σακοράφα, ΣΥΡΙΖΑ) και, εκτός απροόπτου, ένας ποδοσφαιριστής (Θοδωρής Ζαγοράκης, Ν.Δ.) περιλαμβάνονται στη λίθοι-πλίνθοι-κέραμοι-ατάκτως-ερριμμένα αποστολή της Ελλάδας στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Τι θα βρουν να συζητήσουν στο αεροπλάνο για το Στρασβούργο ο Μανώλης Γλέζος και ο Γιώργος Γραμματικάκης με τους δύο απόστρατους στρατηγούς που εξελέγησαν με τους νεοναζιστές είναι, πραγματικά, απορίας άξιο. Ο Γιώργος Μαυρωτάς δεν βγήκε, ίσως επειδή παραήταν αξιόλογος για τη νεοελληνική κοινωνία. Ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει σύσσωμος επειδή εξέλεξε δήμαρχο Πειραιά, το Παναθηναϊκό Κίνημα ψηφίστηκε από 42.000 συμπολίτες μας, η ΑΕΚ θρηνεί για την αποτυχία του Λύσανδρου Γεωργαμλή στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Μπέος θα εκπροσωπήσει στην ΚΕΔΚΕ το κίνημα των κατηγορουμένων για στημένους αγώνες. Ο Μανώλης Μαυρομμάτης αγνοήθηκε από τους ψηφοφόρους, ενώ ο «ξανθός» θα δει και την περιφέρεια Θεσσαλονίκης από την πολυθρόνα. Ευτυχώς, δεν εντοπίσαμε άνθρωπο του αθλητισμού στα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής. Το κυνήγι των μεταναστών δεν είναι ακόμη αναγνωρισμένο άθλημα. Νικ.α.π. Πηγή: Enet.gr

Χαμογελάτε

Έχετε καρτούλες του αγίου Βαλεντίνου, σε σχήμα καρδιάς, που να γράφουν “Στην Μοναδική μου Αγάπη”………

–Βεβαίως κύριε…

–Ωραία, πιάσε μου 5 !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *