«Strawberry fields forever»- Φράουλες για πάντα..

strawberry-washingΤο nutri-music» το Μάιο ασχολείται με φράουλες και Beatles..

“Strawberry Fields Forever”- The Beatles

 

Θρυλικό γκρουπ, θρυλικό τραγούδι. Το εν λόγω τραγούδι μιλά για ένα ‘φανταστικό’ χώρο– απόδραση από την πραγματικότητα, όπου όλα είναι όμορφα.

 

strawberry fiekds forever

 

Η ζωή είναι εύκολη όταν κλείνεις τα μάτια, ξέροντας ότι υπάρχει το ‘κακό’ ..και δυστυχώς επειδή είναι δύσκολο να συντονιστούν όλοι έναντι του ’κακού’, συνέχισε να φαντάζεσαι και να ονειροπολείς.  Κατά μια σκοπιά θα μπορούσαν έτσι να εξηγηθούν οι στίχοι του “Strawberry Fields”..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρόκειται για φρούτο που καλλιεργείται στην Ελλάδα συστηματικά, ενώ ο Ν. Ηλείας ηγείται της παραγωγής τους.

 

Η φράουλα είναι ένα φρούτο πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C. Μόλις 100γρ φράουλας προσφέρουν περισσότερη από την ποσότητα βιταμίνης C που χρειαζόμαστε την ημέρα. Παρουσιάζουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινόλες (πχ ανθοκυανίνη, ελλαγικό οξύ), οι οποίες παρέα με τις βιταμίνες A, C προσδίδουν στη φράουλα αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ευεργετικές για την καρδιά  ιδιότητες.

 

Οι φράουλες περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οπότε θεωρούνται κατεξοχήν τρόφιμο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Στα συστατικά τους περιλαμβάνεται και το φυλλικό οξύ σε αρκετά καλή ποσότητα (100γρ προσφέρουν 10% των αναγκών), ιδιαίτερα σημαντικό για την παραγωγή και συντήρηση κυττάρων.

 

Οι φράουλες δεν περιέχουν πολλές θερμίδες για φρούτο, εκτός και αν εσείς τις προτιμάτε παρέα με λικέρ ή ζάχαρη, οπότε και εκτοξεύετε το θερμιδικό φορτίο. Περιέχουν πολύ νερό (περίπου 90%), κάτι πολύ ευεργετικό για την ουροποιητική μας λειτουργία.

 

 strawberry washingΕίναι από τα πιο ευαίσθητα φρούτα. Αν θέλετε να τις έχετε 2-3 ημέρες από την ημέρα αγοράς τους, καλό είναι να τις έχετε στο ψυγείο μαζί με το κοτσανάκι τους— άπλυτες σε αεροστεγές δοχείο. Τρώγονται ωμές, ενώ πολλοί προτιμούν να ρίχνουν ζάχαρη ή/και σαντιγύ ή/και κονιάκ για να ανεβάσουν τη γλυκύτητα. Πάντως η φραουλένια γεύση αναγνωρίζεται όταν τις τρώτε σκέτες. Σκέτες, αποτελούν ένα εξαιρετικό σνακ, ολιγοθερμιδικό και δροσιστικό (90% νερό!).Οι μαρμελάδες φράουλας γίνονται ανάρπαστες λόγω της γλυκιάς οξύτητας!

 

 

 

Είναι «ευαίσθητες», γι’ αυτό βάλτε τις σε σουρωτήρι, ρίχτε άφθονο νερό και καταναλώστε τις αμέσως, έχοντας αφαιρέσει το κοτσανάκι.

 

 

 

Έχουν τη μυρωδιά της Άνοιξης και το χρώμα του καλοκαιριού. Ένα ακόμα ξεχωριστό της φράουλας είναι ότι τα 200 σποράκια που έχει ο κάθε καρπός, βρίσκονται στο εξωτερικό και όχι μέσα στη σάρκα όπως στα περισσότερα φρούτα.

 

 

 

Δυστυχώς τα “Strawberry Fields” της Ηλείας συνδέθηκαν πρόσφατα με τους στίχους του τραγουδιού και τις ίδιες τις φράουλες αρνητικά, καθώς  αποκαλύφθηκαν οι κακές πρακτικές παραγωγής (παράνομη και απάνθρωπη εργασία, εγκλήματα έναντι εργατών, εκβιασμοί κα), για να έχουμε ‘αγγελικά’ πλασμένες τις φράουλες εμείς στο πιάτο μας.

 

 

 

Δείτε και ακούστε το “strawberry fields forever”:

 

https://www.youtube.com/watch?v=Pgf0YYfisrA

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

 

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

 

Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη

 

τηλ: 2710 232364

 

e-mail: bertzeletos@gmail.com

 

site: www.bertzeletos.gr

 

blog:nutripolitics.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *