Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη. 22/5/14

63612b_22-5-2014, Συνέντευξη ΤύπουΚος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε. Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας ενημερώσουμε για τρία πράγματα.

Το πρώτο είναι ότι ήδη από σήμερα ισχύουν στην ΗΔΙΚΑ οι νέες ασφαλιστικές τιμές. Το Υπουργείο Υγείας, προσπαθώντας να εξομαλύνει αδικίες που προέκυψαν από τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών τιμών, γιατί του είχαν δημιουργήσει για ορισμένες κατηγορίες θεραπευτικών ουσιών μεγαλύτερες του επιθυμητού συμμετοχές των ασθενών, προχώρησε σε δύο βασικές μεταβολές στον τρόπο υπολογισμού της ασφαλιστικής τιμής.

Πρώτον, αυξήσαμε τον τρόπο που βγαίνει ο μέσος όρος της ασφαλιστικής τιμής. Από το μερίδιο που ήταν στην προηγούμενη απόφαση στο 4% της αγοράς, στο 20% της αγοράς.

Αυτό τι σημαίνει; Ότι ο μέσος όρος βγαίνει από περισσότερα γενόσημα φάρμακα τα οποία καλύπτουν στο σύνολό τους τουλάχιστον το 20% του μεριδίου των πωλήσεων, άρα μιλάμε για γενόσημα φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν και ο κόσμος μπορεί να τα βρει στα φαρμακεία και να τα αγοράσει και με αυτό τον τρόπο ανέβηκε η ασφαλιστική τιμή.

Στόχος μας, πάντα, να μπορεί ο ασθενής μας και ο ασφαλισμένος μας να βρίσκει γενόσημο φάρμακο ει δυνατόν και με μηδενική συμμετοχή πέραν της θεσμοθετημένης.

 

Η δεύτερη μεταβολή στον τρόπο υπολογισμού της ασφαλιστικής τιμής είναι ότι προσθέσαμε και την περιεκτικότητα ως προς τον υπολογισμό και με τον τρόπο αυτό έχουν διορθωθεί όλα τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους δύο μήνες.

 

Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι διπλός:

 

Ένας, η ομαλή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μας με φάρμακα που θα τους θεραπεύουν και αυτό σε παράλληλο σεβασμό των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων και ασφαλισμένων.

 

Στην εθνική προσπάθεια για την αύξηση του όγκου των γενοσήμων φαρμάκων πρέπει όλοι να είμαστε παρόντες και στο άμεσο μέλλον θα παρουσιάσουμε επιπλέον μέτρα και κίνητρα για την προτίμηση γενοσήμων φαρμάκων από τους ασφαλισμένους μας.

 

Άρα, πάρα πολλές από τις σχετικές δημοσιεύσεις των τελευταίων ημερών που έχουν να κάνουν με την δήθεν επιθυμία να αυξήσουμε, για λόγους τρόικας, τη συμμετοχή των ασθενών είναι παντελώς ψευδείς και διορθώνονται με τη σημερινή ασφαλιστική τιμή που ισχύει ήδη στην ΗΔΙΚΑ.

 

Επίσης, σήμερα υπογράφεται -αυτή τη στιγμή είναι προς υπογραφή στην Γενική Γραμματέα και σε εμένα σε περίπου 1-2 ώρες, αλλά πάντως σήμερα θα υπογραφεί- η υλοποίηση ενός παγίου αιτήματος των φαρμακοποιών αλλά και των ασθενών όπως αυτό ετέθη και σε εμένα ήδη από τον Αύγουστο του 2013 στο σχετικό εθνικό διάλογο που είχαμε καθιερώσει.

 

Σύμφωνα με αυτή την υπουργική απόφαση τα φάρμακα υψηλού κόστους, που σήμερα διατίθενται κατ’ αποκλειστικότητα μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με τη δημοσίευση του νέου δελτίου τιμών, γιατί πρέπει να τιμολογηθούν, θα μπορούν να πωλούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία με ορισμένες συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες όπως: μηνιαίο πλαφόν 20.000 ευρώ ανά φαρμακείο για να αποφύγουμε την περίπτωση κάποιου να το θεωρήσουν ως ευκαιρία αθέμιτου πλουτισμού.

 

Αλλά και με την δυνατότητα του ΕΟΠΥΥ να διακόπτει την παροχή του στα φαρμακεία, εάν για ένα συγκεκριμένο φάρμακο παρατηρείται υπερκατανάλωση αδικαιολόγητη σε σχέση με τις πωλήσεις που είχε όταν βρισκόταν μόνο εντός των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

 

Με αυτόν τον τρόπο παύει η μία μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων μας, οι οποίοι για πολύ μεγάλο διάστημα μπορούσαν μόνο μέσα από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και πολλές φορές με πολύωρες αναμονές να βρουν τα σχετικά φάρμακα.

 

Και αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες που μας παρέχει η ΗΔΙΚΑ για να παρακολουθούμε τη πορεία τής διαθέσεως και πωλήσεων αυτών των φαρμάκων, ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος που έγιναν και στο παρελθόν.

 

Τρίτον, στο σημερινό νέο δελτίο όπως έχει αναρτηθεί, συμπεριλαμβάνονται και 300 νέα φάρμακα. Αυτό που έχει βγει της θετικής λίστας. Το νέο κατάλογο θετικής λίστας.

 

Συμπεριλαμβάνονται και 300 νέα φάρμακα. Με τη δημοσίευση αυτή και την ένταξή τους στον θετικό κατάλογο, το Υπουργείο Υγείας ολοκληρώνει μία προσπάθεια που ξεκινήσαμε από πέρσι το καλοκαίρι, που στόχο είχε νέα εξελιγμένα φάρμακα, τα οποία αποζημιώνονται και κυκλοφορούν σε τουλάχιστον 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι προσβάσιμα και από τον Έλληνα ασθενή.

 

Διότι θεωρήσαμε ότι είναι παντελώς απαράδεκτο οι δικοί μας ασθενείς και μόνον να μη μπορούν να βρουν εξελιγμένες θεραπείες που άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες είχαν στη διάθεσή τους.

 

Στους φόβους για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης λόγω της εντάξεως αυτών των νέων 300 εξελιγμένων φαρμάκων, πρέπει να σας πω, ότι πρώτον, τα περισσότερα από αυτά εντάσσονται στις θεραπευτικές κατηγορίες που έχουν γενόσημα φάρμακα, άρα δεν επιβαρύνουν άμεσα το κόστος του ΕΟΠΥΥ, και δεύτερον, το claw back θα εφαρμοστεί φέτος ανά κατηγορία φαρμάκων, on patent, off patent και γενόσημα, έτσι ώστε να ξέρει ο κάθε πάροχος ότι αν προκαλέσει τεχνητή αύξηση δαπάνης, απλώς θα πληρώσει ο ίδιος μεγαλύτερο clawback.

 

Πιστεύω ότι με αυτές τις 3 κινήσεις. Δηλαδή, με το νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών τιμών που προσφέρει υψηλότερες ασφαλιστικές τιμές στον ασφαλισμένο όταν επιλέγει γενόσημα φάρμακα.

 

Δεύτερον, με την διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους και μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ακροθιγώς ανέλυσα προηγουμένως.

 

Και τρίτον, με την ένταξη στη θετική λίστα όλων των εκκρεμουσών αιτήσεων εξελιγμένων νέων φαρμάκων, καινοτόμων φαρμάκων, ναι, το Υπουργείο Υγείας δείχνει έμπρακτα ότι υπηρετεί τόσο την αρχή του σεβασμού των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων, αλλά πρωτίστως τη παροχή υπηρεσιών υγείας για τη προστασία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και γενικά των Ελλήνων πολιτών, ακόμα και υπό τις εξαιρετικά δύσκολες παρούσες οικονομικές συνθήκες.

 

Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε ερώτηση. Ο προηγούμενος τρόπος υπολογισμού της ασφαλιστικής τιμής σε κάθε θεραπευτική κατηγορία, υπολόγιζε μία περιεκτικότητα. Τη χαμηλότερη.

 

Τώρα προσετέθη στον υπολογισμό και η διαφορά σε μιλιγκράμ. Πώς να το πω, ανά συσκευασία και ανά κιτ και αυτό ανεβάζει έτι περαιτέρω την ασφαλιστική τιμή.

 

Όταν επιλέγεις ένα φάρμακο του οποίου η περιεκτικότητα είναι, δεν λέω ονόματα φαρμάκων εγώ ποτέ, 20 μιλιγκράμ και 40 μιλιγκράμ, ακολουθεί η ασφαλιστική αποζημίωση την άνοδο της περιεκτικότητας.

 

Με τον προηγούμενο υπολογισμό δεν ακολουθούσε. Παραδείγματος χάρη, οι στατίνες. Όλες αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν αφού παρατηρήσαμε τους προηγούμενους δύο μήνες ποια είναι τα πρακτικά προβλήματα που παρατηρήθηκαν σε συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες.

 

Και ο σημερινός νέος τρόπος υπολογισμού έρχεται να θεραπεύσει υπαρκτά προβλήματα που παρατηρήθηκαν και τα οποία δεν ήταν στη δική μας πολιτική βούληση να υπάρχουν αλλά προέκυψαν από τη λειτουργία του συστήματος.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Υπουργέ, τώρα που επιστρέφουν τα φάρμακα υψηλού κόστους στα φαρμακεία θα αλλάξει και το κέρδος, ο υπολογισμός σε ό,τι αφορά το κέρδος των φαρμακοποιών; Ή θα παραμείνει ως έχει;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Πολύ σωστή ερώτηση. Υπάρχει στην υπουργική απόφαση κλιμακωτός υπολογισμός του κέρδους στα φάρμακα αυτά όπου μεταβάλει το συνολικό ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και κατεβάζει το συνολικό ποσοστό κέρδους τους περίπου κατά 1,5 μονάδα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Δηλαδή;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Στο σύνολο, στον υπολογισμό του ποσοστού κέρδους μεσοσταθμικά από 0 έως 100, δεν υπάρχει καμία μεταβολή. Από 100 έως 200 πέφτει λίγο. Από 200 έως 300 πέφτει περισσότερο. Από 500 έως 1000 πέφτει έτι περαιτέρω. Καταλάβατε; Υπάρχει κλιμακωτό κέρδος αναλόγως της αυξήσεως της τιμής του φαρμάκου.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Δηλαδή δεν ισχύει πλέον αυτό το ότι πάνω από 200 ευρώ είναι 20 ευρώ το…

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Όχι. Υπάρχει ποσοστό κέρδους κλιμακωτό το οποίο αναφέρεται στην υπουργική απόφαση. Θα δείτε την κλίμακα ανά κατηγορία. Στο τέλος φτάνει, το 4000 και, αν θυμάμαι καλά, έχει 1,75.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Κύριε Υπουργέ, μου δίνετε την αίσθηση ότι αυτά τα μέτρα είναι προεκλογικού χαρακτήρα και απλώς διαγωνίζεστε το ΣΥΡΙΖΑ ποιος θα προλάβει τη φαρμακοβιομηχανία.

 

Εκείνο που θέλω να ρωτήσω εγώ, αν έχετε αντίρρηση, είναι πόσο έχει φτάσει η μεσοσταθμική δαπάνη, η μεσοσταθμική συμμετοχή του ασθενούς με βάση τα ισχύοντα μέχρι τώρα το 2014.

 

Και δεύτερον, τι θα γίνει με τους ανασφάλιστους. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν σύνταξη και δεν έχουν ασφάλιση. Έχω εδώ ένα γράμμα ενός 69 χρόνων από τον ΟΑΕΕ ο οποίος δεν παίρνει φάρμακα και τρέχει από κοινωνικό ιατρείο σε κοινωνικό ιατρείο.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Ωραία. Λοιπόν, θα απαντήσω πρώτα στο πρώτο. Όπως ξέρετε με επώνυμο άρθρο στην ιστοσελίδα του κ. Δημητρίου Γιαννακόπουλου, ο ίδιος δηλώνει ότι ο χώρος της φαρμακοβιομηχανίας, ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ.

 

Άρα δεν μπορούμε να προλάβουμε τη φαρμακοβιομηχανία που στο πρόσωπο του ιδιοκτήτη της ΒΙΑΝΕΞ ψηφίζει Αλέξη Τσίπρα. Είμεθα πολύ καθυστερημένοι ως προς αυτό, πρόλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τους φαρμακοβιομηχάνους.

 

Δεύτερον, η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει άμεσα και πιστεύω στο υψηλότατο επίπεδο το τελικό μας σχέδιο ώστε το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου να παρέχουμε και τη φαρμακευτική δαπάνη ως κάλυψη σε όλους τους ανασφαλίστους της χώρας κατά τους ίδιους ακριβώς όρους και προϋποθέσεις που αυτή παρέχεται στους ασφαλισμένους.

 

Το Υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Οικονομικών σχετική πρόταση και νομίζω ότι θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις πολύ σύντομα. Πάντως το χρονικό όριο δεν αλλάζει. Μέχρι το τέλος Ιουνίου η χώρα θα έχει αναλάβει μια αυτονόητη υποχρέωση να αντιμετωπίσει ισοτίμως και ως προς τη φαρμακευτική δαπάνη και τους ανασφάλιστους.

 

Να πω εδώ ότι ήδη η δημιουργία του ΠΕΔΥ παρά τον αρχικό χλευασμό ορισμένων, χαίρομαι όταν βλέπω τώρα στους τηλεοπτικούς δέκτες διαφημίσεις των εταιριών με τα τηλέφωνα όπου όλα έχουν συμπεριλάβει τη φράση ότι ισχύει και για τους ανασφάλιστους.

 

Πράγματι, η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω του πρωτοβάθμιου εθνικού δικτύου υγείας συμπεριλαμβάνει και τους ανασφάλιστους και, όπως σας είπα, μέχρι το τέλος Ιουνίου το αργότερο, θα έχουμε δώσει πρόσβαση και στην φαρμακευτική τους δαπάνη με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν συν τω χρόνω από τους πλέον από εμένα αρμόδιους.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Η μεσοσταθμική συμμετοχή δεν αυξάνεται. Είναι θεσμοθετημένη ήδη από το Νοέμβριο του 2012 και δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος που πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη σχέση μας με το φάρμακο.

 

Και θα δώσω ένα παράδειγμα. Μόλις πριν από λίγη ώρα ενημερώθηκα από τον ΙΦΕΤ για τα αποτελέσματα του προγράμματος που εκπονεί για τη συλλογή φαρμάκων που έχουν λήξει μέσα από τα φαρμακεία.

 

Όπως ξέρετε, από το Μάρτιο του 2012 ο ΙΦΕΤ έχει κάνει ένα σχέδιο με μηδενικό κόστος, απλώς δίνοντας σε πολλά φαρμακεία ειδικούς κάδους μέσα στους οποίους οι ασθενείς πετούν τα ληγμένα φάρμακα και συλλέγει αυτά τα ληγμένα φάρμακα ώστε να μην καταλήξουν στα σκουπίδια, στον υδροφόρο ορίζοντα και προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στο περιβάλλον.

 

Από το Μάρτιο του 2012 μέχρι σήμερα, με μηδενική διαφήμιση -δεν έχει γίνει διαφήμιση για αυτό το πράγμα, καθόλου, απλώς σε όλα τα φαρμακεία που μπαίνουν υπάρχει και ένας κάδος και αν τον δει ο κάποιος και του πει ο φαρμακοποιός πηγαίνει και πετάει τα φάρμακα- έχουμε συλλέξει 200 τόνους φάρμακα.

 

Εάν σε αυτό συνυπολογίσετε όλους αυτούς τους τόνους που ακούτε ότι μαζεύουν τα διάφορα κοινωνικά ιατρεία και οι τηλεοπτικοί σταθμοί, αυτό σας δίνει μία τάξη μεγέθους της υπερφαρμακίας που είχαμε στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια.

 

Και αυτοί οι τόνοι των φαρμάκων που συλλέγονται είτε από τα τηλεοπτικά δίκτυα είτε από τον ΙΦΕΤ είτε από τα μητροπολιτικά κοινωνικά ιατρεία οποιωνδήποτε άλλων, είναι φάρμακα που έχει πληρώσει το ασφαλιστικό μας σύστημα, δηλαδή όλοι εμείς. Και είναι φάρμακα που έχει πληρώσει το ασφαλιστικό μας σύστημα, έχουν κερδίσει όλοι οι εμπλεκόμενοι ενώ τελικά δεν τα χρειαζόμασταν, όπως αποδεικνύεται έτσι όπως πετιούνται.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Πόσα είναι τα ΜΥΣΥΦΑ;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Τα ΜΥΣΥΦΑ είναι ελάχιστο κλάσμα από αυτά τα 200. Ελάχιστο κλάσμα, το έχουμε υπολογίσει, ελάχιστο κλάσμα.

 

Και κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μία πραγματικότητα: όταν πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ κάτι, εμείς το πληρώνουμε. Δεν είναι άλλη η τσέπη του ΕΟΠΥΥ από την δική μας. Οι δικές σας ασφαλιστικές εισφορές είναι και εμείς πρέπει να βρούμε τον τρόπο τις δικές σας ασφαλιστικές εισφορές να τις σεβόμαστε.

 

Στόχος όλου του αρχιτεκτονήματος της ασφαλιστικής τιμής που σας παρουσιάσαμε εδώ είναι ένας, η μεταβολή της καταναλώσεως του όγκου γενοσήμων φαρμάκων στην Ελλάδα.

 

Είμαστε σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο. Είμαστε στο χαμηλότερο επίπεδο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και παραμένουμε, δυστυχώς, σε αυτό παρά τι προσπάθειες. Μετά βίας προσεγγίζουμε το 20% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι σήμερα 60%. 83% είναι στην Μ. Βρετανία.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Κύριε Υπουργέ, αυτό που περιγράψατε δεν αναιρεί το γεγονός ότι όταν ο άρρωστος πάει, το μάρμαρο πληρώνει…

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Μη λέμε τα ίδια. Με τα φάρμακα που δίνουμε –επαναλαμβάνω- και ειδικά με τη σημερινή τιμή, όπως ισχύει από σήμερα το δελτίο τιμών αποζημίωσης, ασθενής που θέλει να βρει ανά θεραπευτική κατηγορία φάρμακο και να μην πληρώσει τίποτα πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής -και αν πάει και παρακάτω τη μισή- θα έχει σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες.

 

Επαναλαμβάνω, όλο αυτό που συζητάμε αφορά μόνο εκείνα τα clusters, εκείνες τις θεραπευτικές ουσίες που έχουν γενόσημα φάρμακα. Γιατί στα πρωτότυπα ούτως ή άλλως η συμμετοχή είναι θεσμοθετημένη και δεν αλλάζει.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Έτσι και αλλιώς ήθελα να κάνω μία διευκρίνιση και έχει σχέση με αυτό και -διορθώστε με αν κάνω λάθος, μπορεί να κάνω λάθος, να μην έχω κρατήσει καλή σημείωση. Είπατε ότι στο σημερινό νέο δελτίο τιμών συμπεριλαμβάνονται 300 νέα καινοτόμα. Πρωτότυπα καινοτόμα.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Αυτά είναι on patent.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Τα οποία εντάσσονται σε θεραπευτικές κατηγορίες φαρμάκων που έχουν γενόσημα;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Ακούστε, ορισμένα είναι on patent δηλαδή είναι μόνα τους. Ορισμένα δεν είναι μόνα τους.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Είναι καινοτόμα ή δεν είναι; Για αυτό. Πρώτον. Δεύτερον, εκεί δεν θα υπάρχει συμμετοχή αυξημένη σύμφωνα με το πιο φθηνό γενόσημο και τα λοιπά;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Δύο πράγματα είναι. Είναι κατηγορίες φαρμάκων που είναι το brand τους, δηλαδή η πατέντα τους στη δραστική ουσία, αυτά είναι καινοτόμα. Αυτά είναι μόνα τους και είναι μόνα τους. Και είναι άλλες κατηγορίες καινοτόμων φαρμάκων που η πατέντα τους δεν είναι στη δραστική ουσία. Είναι στον τρόπο της δράσης, είναι στη συσκευασία. Αυτά μπαίνουν σε κατηγορίες γενοσήμων, αλλά παραμένουν καινοτόμα. Είναι δύο πράγματα δηλαδή τα καινοτόμα φάρμακα. Υπολογίσαμε λοιπόν ότι ..

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Τα πραγματικά καινοτόμα πόσα είναι;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Οι καινούριες δραστικές ουσίες;

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Ναι.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Στο σύνολο δεν μπορώ ακριβώς να σας πω τώρα. Δεν θα είναι πάντως πάνω από 30 ή 40 οι δραστικές ουσίες. Είναι το σύνολο των αιτήσεων που δεχθήκαμε και στις οποίες ισχύει ο κανόνας που σας είπα προηγουμένως, ότι δηλαδή ισχύουν τουλάχιστον σε 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Επειδή μιλάμε για λίστα, αυτά είναι αυτά που τιμολογήθηκαν το Φεβρουάριο; Για αυτά μιλάμε.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Αυτά που τιμολογήθηκαν το Φεβρουάριο, φυσικά.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Πριν από ένα μήνα περίπου είχατε πει ότι σε 3 εβδομάδες θα ξέραμε πόσους ανασφάλιστους έχουμε σε αυτή τη χώρα.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Σωστό είναι αυτό.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Έχει προχωρήσει κάτι; Ξέρουμε;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Αυτό είναι το πρόγραμμα ΑΤΛΑΣ. Η επίσημη ανακοίνωση του οποίου, είναι το Υπουργείο Εργασίας βέβαια αρμόδιο, απ’ ότι γνωρίζω θα γίνει στη 1η Ιουνίου. Μπορώ να σας πω, ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό,οι ανασφάλιστοι στη χώρα μας είναι κάτω από τα 2 εκατομμύρια. Δεν θέλω να πω το τελικό νούμερο εγώ, γιατί θα το ανακοινώσει ο Υπουργός Εργασίας με τα επίσημα στοιχεία. Αλλά, πάντως είναι λίγο κάτω από τα 2 εκατομμύρια. Είναι λιγότεροι δηλαδή από όσοι πιστεύαμε στην αρχή. Γιατί στην αρχή μέσω του προγράμματος της ΗΔΙΚΑ φαινόταν ότι οι ανασφάλιστοι ήταν περίπου 2.5 εκατομμύρια Τελικώς όμως είναι λιγότεροι.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Πάλι να συμπληρώσω το προηγούμενο θέμα για τη συμμετοχή των ασθενών. Χθες το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο με το οποίο συχνά πυκνά βρίσκεστε σε μεγάλη κόντρα, ανέφερε δύο συγκεκριμένα παραδείγματα για φάρμακα τα οποία λαμβάνουν καρκινοπαθείς και στα οποία υπάρχουν κρυφές χρεώσεις. Με αποτέλεσμα στο τέλος της θεραπείας των ασθενών να φαίνεται ότι οι ασθενείς πρέπει να πληρώσουν για τη μία περίπτωση για θεραπεία δύο ετών, γύρω στα 200 ευρώ από τη τσέπη τους.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Για τη μία από τις 3 δραστικές ουσίες που αναφέρει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο, επειδή η σχετική Υπουργική μου απόφαση για το νέο τρόπο υπολογισμού -και απαντώ και στο θέμα του προεκλογικού- έχει εκδοθεί περίπου 25 μέρες πριν.

 

Απλώς τώρα ήταν η πρακτική εφαρμογή και δημοσίευση σε ΦΕΚ του νέο δελτίου, του νέου τρόπου. Οι αρχές του νέου τρόπου τον Απρίλιο υπεγράφησαν. Δεν είναι τωρινές, λόγω εκλογών εννοώ.

 

Απλώς το διάστημα του χρόνου που μεσολάβησε από την Υπουργική απόφαση στην ισχύ του στην ΗΔΙΚΑ, είναι το διάστημα που χρειάστηκε ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ να υπολογίζουν βάσει του νέου τρόπου τις νέες ασφαλιστικές τιμές και να πουν «αυτά πάνε στο σύστημα».

 

Ήδη αυτό το συγκεκριμένο που είπατε για τα 200, μηδενίζεται. Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο, το έχω πει πολλές φορές και δυστυχώς θα το επαναλάβω, θα μπορούσε να επιλέξει την οδό της συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας, όπως κάνουν πολλοί άλλοι φορείς.

 

Το Υπουργείο Υγείας έχει αποδείξει ότι είμαστε εξαιρετικά ευέλικτοι και να βρίσκουμε λύσεις εκεί που υπάρχουν προβλήματα και αν έχουμε κάνει λάθη -για το οποίο εγώ προσωπικά καθόλου δεν διεκδικώ το αλάθητο και είναι πράγματι λάθη- να τα διορθώσουμε και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

 

Δυστυχώς το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο δεν έχει ακολουθήσει αυτήν την οδό κατά τη γνώμη μου και οφείλω να το πω, για καθαρά πολιτικούς λόγους.

 

Εάν περίμεναν την ανακοίνωσή τους 24 ώρες, θα είχαν δει το νέο δελτίο τιμών και την επίσημη διάψευσή τους.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Κύριε Υπουργέ, να ζητήσω μία διευκρίνιση σε σχέση με το ποσοστό..

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Τις νέες ασφαλιστικές τιμές εννοώ. Όχι το νέο δελτίο τιμών. Τις νέες ασφαλιστικές. Να τα βάλουμε σωστά.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Να ζητήσω μία διευκρίνιση σε σχέση με τη διακύμανση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στα ακριβά αυτά φάρμακα και δεύτερον, εάν έχουν τελειώσει οι συνάδελφοι, θα ήθελα να μας σχολιάσετε και λίγο την πολιτική επικαιρότητα. Δηλαδή τι συμβαίνει με τις δημοσκοπήσεις και ποια είναι τελικά η δική σας εκτίμηση γιατί είμαστε ώρες πια πριν την εκλογική αναμέτρηση.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Ως προς το ποσοστό κέρδους θα το δείτε στην υπουργική απόφαση που θα κυκλοφορήσει σας λέω σήμερα. Δεν θυμάμαι τώρα, η διαβάθμιση είναι μεγάλη. Δεν έχω αντίρρηση να σας την πω και τώρα, εντάξει θα σας τη φέρουμε τώρα να σας τη δώσουμε. Δεν έχει υπογραφεί ακόμα αλλά θα σας τη δώσουμε και αυτή θα είναι.

 

Ο στόχος, όταν είπα ότι πέφτει το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών, εννοώ μεσοσταθμικά. Είναι δηλαδή ένα επιπλέον μέτρο που μας βοηθά στο γνωστό μνημονιακό μας στόχος της μειώσεως του κέρδους των φαρμακοποιών.

 

Η συγκεκριμένη κλιμάκωση και η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί το προϊόν διαλόγου με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο από πέρυσι τον Αύγουστο. Όχι τώρα, από πέρυσι τον Αύγουστο.

 

Απλώς χρειαστήκαμε ένα διάστημα πρώτον για να βρούμε τον τρόπο να κατευνάσουμε και τις ανησυχίες των εταιριών για τις παράλληλες εξαγωγές που γινόντουσαν κατά το παρελθόν, και δεύτερον για να μπορεί η ΗΔΙΚΑ να υποστηρίξει τεχνικά την παρακολούθηση της πωλήσεως αυτών των φαρμάκων ώστε να μην επιτρέψουμε η αύξηση των σημείων πωλήσεως να οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσής τους τεχνητά, μόνο και μόνο για να κερδίζουν κάποιοι περισσότερα λεφτά.

 

Θέλαμε, λοιπόν, να είμαστε σίγουροι ότι ναι μεν θα πάμε να ικανοποιήσουμε τον ασθενή μας ο οποίος εταλαιπωρείτο, χωρίς αυτό να οδηγήσει σε εκτίναξη της δαπάνης όπου θα οδηγούσε τον ασθενή μας, τον ασφαλισμένο μας, το φορολογούμενό μας στο να χάσουν τα χρήματά τους.

 

Σήμερα είμαστε τεχνικώς έτοιμοι και αυτό εκδίδεται τώρα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Ίσως να μην κατάλαβα κάτι εγώ και θέλω μια διευκρίνιση. Οι ασφαλιστικές τιμές έχουν ανέβει σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Έχουν ανέβει σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων εφόσον ο τρόπος υπολογισμού είναι διευρυμένος. Η ασφαλιστική τιμή είναι ένας μαθηματικός τύπος. Εφόσον προσθέσαμε περισσότερα φάρμακα στο μαθηματικό τύπο, ανεβαίνει η ασφαλιστική τιμή.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι ένας ασφαλισμένος ο οποίος επιλέγοντας φάρμακα με τα οποία είχε σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας του όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή η υπέρταση ο οποίος κατέβαλε ένα ποσό της τάξης των 30 ευρώ το μήνα επιπλέον από τότε που καθορίστηκε η αποζημίωση με βάση την ασφαλιστική τιμή, τώρα να υποθέσει ότι θα πληρώνει λιγότερα 2, 3, 5, 10 ευρώ, ανάλογα με την ασφαλιστική τιμή;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Θα πληρώνει λιγότερα από πριν, σαφώς λιγότερα, πάντα αυτό συναρτάται από ποια φάρμακα επιλέγει να πάρει. Εάν η γενική αρχή που λέτε είναι ότι πρέπει να αποζημιώνουμε πάντα τα ίδια φάρμακα που έχει σημειώσει κάποιος να παίρνει προφανώς δεν θα αλλάξουμε ποτέ τα φάρμακα που πληρώνουμε, άρα θα περάσουμε στα γενόσημα και όλα αυτά που συζητάμε. Για να φτάσουμε σε αυτό που λέμε που έχουν φτάσει οι άλλοι, θα πρέπει να ακολουθήσουμε αντίστροφη λογική, δεν έχει νόημα να το κάνεις αλλιώς.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Το κατάλαβα αυτό.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Επαναλαμβάνω, το δικό μας μοντέλο και το προηγούμενο που είχαμε καθιερώσει και το τωρινό έτι περαιτέρω είναι το πιο επιεικές στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη ο γενικός κανόνας είναι αποζημιώνεται το φτηνότερο γενόσημο και τίποτε άλλο, τελεία.

 

Το πρόβλημα ποιο είναι στην Ελλάδα. Ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να περάσεις αυτόματα από μια εποχή που τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωναν σχεδόν τα πάντα σε μια εποχή που θα πληρώνουν μόνο το φτηνότερο γενόσημο. Γιατί σε αυτή την περίπτωση πράγματι επειδή αυτό το φτηνότερο γενόσημο μπορεί να είναι ένα γενόσημο που δεν το βρίσκει κάποιος εύκολα, επειδή κάποιος θα το θεωρήσει αμφιβόλου ποιότητας γιατί μπορεί να είναι μιας εταιρίας όχι ιδιαίτερα γνωστής ή οτιδήποτε άλλο, η εφαρμογή αυτού του κανόνα θα έριχνε πάρα πολύ χαμηλά την ασφαλιστική τιμή.

 

Εμείς στην προηγούμενη τιμή, για να απαντήσουμε σε αυτό, βάλαμε το όριο του 4%. Άρα κρατήσαμε αρκετά πιο πάνω την ασφαλιστική τιμή από ότι θα έπρεπε να είχαμε κάνει αν ακολουθούσαμε το ευρωπαϊκό μοντέλο.

 

Σήμερα το πάμε ακόμα πιο πάνω για να δώσουμε κίνητρα στον κόσμο περισσότερα να στραφεί προς τα γενόσημα. Καταλάβατε; Του δίνουμε δηλαδή περισσότερες επιλογές χωρίς να πληρώνει παραπάνω. Δεν του δίνουμε λιγότερες επιλογές, του δίνουμε περισσότερες επιλογές. Του λέμε διάλεξε χωρίς να πληρώσεις παραπάνω από πολύ περισσότερα φάρμακα. Πάντα στα γενόσημα μιλάμε. Στα πρωτότυπα είναι οι καθιερωμένες συμμετοχές, το 0%, 10% και 25%, δεν αλλάζει αυτό. Ό,τι ίσχυε σας λέω.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Να ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, από την ημέρα που λειτούργησε το ΠΕΔΥ και μετά είχατε πει ότι σε ένα μήνα περίπου θα είχατε πάρει 900 επικουρικούς γιατρούς. Έχουμε τέλη Μαΐου προς τον Ιούνιο, τι γίνεται;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Σωστό. Ξέρετε, η προκήρυξη έχει γίνει, των 900. Καθυστέρησε να ξεκινήσει όχι τη ευθύνη δική μας, η γραφειοκρατία, δυστυχώς, είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι τα υπολογίζαμε.

 

Ασφαλώς η προθεσμία των 30 ημερών από την ώρα της προκήρυξης τελειώνει στο τέλος αυτού του μήνα, άρα τον Ιούνιο θα έχουμε πάρει αυτούς τους επικουρικούς τους οποίους χρειαζόμαστε.

 

Πρέπει όμως να σας πω ότι το ΠΕΔΥ, μάλλον το πρωτοβάθμιο σύστημα στο σύνολό του, λειτουργεί παρά τα άρθρα σε διάφορες εφημερίδες για το χάος που δημιούργησε το ΠΕΔΥ και λοιπά, μια χαρά.

 

Πρώτα από όλα θέλω να υπενθυμίσω ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο ΕΟΠΥΥ και κάνει συμβάσεις σε όλους τους γιατρούς που δεν ακολούθησαν στο ΠΕΔΥ. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω το τελικό νούμερο, δεν το έχω, αύριο θα πάρω το τελικό νούμερο. Πιθανολογούμε όμως ότι από τους 2.500 που έφυγαν, τα 3/4 και περισσότεροι θα κάνουν σύμβαση.

 

Αυτό σημαίνει ότι στους ήδη 4.300 συμβεβλημένους θα έχουμε τουλάχιστον 2.000 επιπλέον. Οι συμβεβλημένοι είναι τμήμα του συστήματος γιατί σε αυτούς πηγαίνει ο ασφαλισμένος δωρεάν για τις 200 πρώτες επισκέψεις.

 

Και με το σύστημα που καθιερώσαμε να παρακολουθούμε τις επισκέψεις του κάθε γιατρού και να τις αναρτούμε στο διαδίκτυο, έχουμε ξεπεράσει και το φαινόμενο του να λένε ότι το πρώτο 3ήμερο ή 5ήμερο ότι κάλυψαν τις 200.

 

Γιατί όταν κάποιος πάει να καλύψει αμέσως τις 200, αυτομάτως ο ΕΟΠΥΥ τον καλεί για έλεγχο. Ποιους είδες; Δείξε μας τα ΑΜΚΑ τους και πόσους είδες. Άρα δεν είναι τόσο απλό αυτό.

 

Το σύστημα, λοιπόν, λειτουργεί. Επειδή λειτουργεί για αυτό έχουν πέσει και οι σχετικές αντιδράσεις. Αλλά κάποτε στη χώρα πρέπει να συνεννοηθούμε.

 

Φέρνω ένα παράδειγμα. Διαβάζω τίτλο γνωστής εγκρίτου, μη εξαιρετέας συναδέλφου, που δεν την βλέπω αυτή τη στιγμή εδώ, «γύρισαν την πλάτη οι γιατροί στον Άδωνι. Γύρισαν την πλάτη οι ασφαλισμένοι στο ΠΕΔΥ του Άδωνι». Και πήρε ποια στοιχεία; Του 2012 ότι μειώθηκε η προσέλευση ασθενών στα Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή ένα χρόνο πριν το ΠΕΔΥ, επειδή οι ασθενείς αντί να πηγαίνουν πήγαιναν στους συμβεβλημένους, γύρισαν την πλάτη στο ΠΕΔΥ. Άρες μάρες κουκουνάρες.

 

Γιατί το λέω αυτό.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Δεν είναι όμως εδώ.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Δεν πειράζει. Έχει γράψει τα ίδια μία κυρία που είναι εδώ και θα απευθυνθώ τώρα. Δεν έχει νόημα να γράφετε ότι λείπουν γιατροί διότι δεν λείπουν, εφόσον συμπληρώνονται από τους συμβεβλημένους. Το σύστημα λειτουργεί.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Φυσικά και άλλαξε. Το σύστημα λειτουργεί. Σήμερα που μιλάμε σε πανελλαδικό επίπεδο το ΠΕΔΥ βλέπει τον ίδιο αριθμό περιστατικών που έβλεπε τον Οκτώβριο πριν την απεργία, με τους μισούς γιατρούς. Πώς το εξηγείτε;

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Γιατί αυτό νομίζετε εσείς ότι συμβαίνει. Αφήστε τι λένε οι γιατροί. Αν υπήρχαν φοβερά κενά και διαμαρτυρίες, ο πρώτος που θα το άκουγε θα ήταν ο Υπουργός. Καταλάβατε; Επειδή εδώ στον Υπουργό δεν το ακούμε – μπορείτε να πάτε πάνω στο τηλεφωνικό κέντρο να δείτε- θα σας πω κάτι άλλο: πώς δεν ακούμε αυτά τα φοβερά κενά εμείς εδώ στο γραφείο μας και τα ακούτε εσείς; Αφήστε λοιπόν.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Μα τα λένε οι ίδιοι οι άνθρωποι, κύριε Υπουργέ. Εσείς λέτε συνέχεια ότι ζείτε στον πραγματικό κόσμο…

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Αφήστε. Εγώ γύρισα όλη την επαρχία με τον κ. Κατσανιώτη, τον υποψήφιό μας που κατάφερε να περάσει στο Β’ γύρο. Xωριό- χωριό και άκουσα το τι μου έλεγαν. Στην Ηλεία, στην Αχαΐα και στην Αιτωλοακαρνανία, πήγα σε 100 χωριά.

 

Λοιπόν, αν η Ελλάδα είναι όπως την παρουσιάζετε, δεν θα μπορούσαμε να μπούμε ούτε σε καφενείο. Εγώ, να ξέρετε, δεν είμαι σιωπηλός Υπουργός. Εσείς μπορεί να θέλετε να γράφετε και να μένετε εκτός κριτικής. Όχι, δεν είναι έτσι. Εσείς θα κρίνετε εμάς και εμείς θα κρίνουμε εσάς. Έτσι δουλεύει το σύστημα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Ο Υπουργός δεν κρίνει τους δημοσιογράφους. Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Κάνετε λάθος. Ο Υπουργός κρίνει και δημοσιογράφους. Σιγά, γιατί να μη τους κρίνει; Τι είναι δημοσιογράφοι; Εκτός κριτικής; Που το ακούσατε αυτό; Ας πάμε στο Βατικανό τότε να σας αγιάζουμε.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Θέλω να επιμείνω λίγο στο θέμα του ποσοστού κέρδους.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Ένα λεπτό. Η υποχρέωση της χώρας για μείωση του μεσοσταθμικού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%, είναι γνωστή. Συμπεριλαμβάνεται στο μνημόνιο. Έχει μπει στο μνημόνιο πολύ πριν έρθω εγώ εδώ και έχουμε αναβάλει τη σχετική συζήτηση για τον Ιούνιο του 2014.

 

Το σημερινό μεσοσταθμικό κέρδος των φαρμακοποιών, είναι γύρω στο 19%. Άρα, η τρόικα αυτό που ζητάει, είναι μία μείωση αυτή του μεσοσταθμικού κέρδους κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

 

Η ένταξη των φαρμάκων υψηλού κόστους που πριν δεν υπήρχαν στον υπολογισμό αυτού του ποσοστού κέρδους, βοηθά την επίτευξη του μνημονιακού στόχου, γιατί μειώνει αυτό το μεσοσταθμικό κέρδος περίπου κατά 1 έως 1,5 μονάδα.

 

Άρα, καλύπτει ένα μέρος αυτής της διαφοράς. Καταλάβατε;

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Ήθελα να ρωτήσω για την συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα. Πριν αρχίσουν όλα τα μέτρα, αυτό το 0,10 και 25%, έβγαζε μια μεσοσταθμική συμμετοχή των ασθενών 15%.

 

Πριν από κάνα χρόνο περίπου, το νούμερο αυτό έγινε 25% – 26%. Αν υπάρχει ένα νούμερο αυτήν την ώρα, του μέχρι σήμερα πόσο είμαστε, και με την αλλαγή των ασφαλιστικών τιμών, ποια είναι η πρόβλεψη του Υπουργείου για την ίδια συμμετοχή των ασθενών.

 

Αριθμητικά πλέον. Δηλαδή για να είμαστε σαφείς.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Η πρόβλεψη για τη μεσοσταθμική συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα, δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που το λέτε, γιατί συνδέεται με τη συνήθειά τους να αγοράζουν φάρμακα. Εάν επιμείνει η συνήθειά τους να αγοράζουν επώνυμα φάρμακα, δηλαδή of patent φάρμακα, αλλά επώνυμα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Άρα, δεν μπορείτε να κάνετε πρόβλεψη.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Εκεί αυξάνεται. Εάν επιλέγουν να αλλάξουν τη συνήθειά τους προς τα γενόσημα φάρμακα, μειώνεται. Μάλιστα σας έχω πει ότι εάν πας σε γενόσημο το οποίο είναι κάτω από την ασφαλιστική τιμή, μειώνεται η συμμετοχή σου στο 12,5%, στο μισό.

 

Άρα, μπορεί να πάει η μεσοσταθμική σου συμμετοχή ακόμα πιο χαμηλά. Αυτό όμως είναι σε συνάρτηση με τη συνήθεια που θα αποκτήσει ο ασθενής.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Πολύ καλά. Έτσι όπως μας τα θέτετε, μπορείτε να κάνετε πρόβλεψη. Μέχρι τώρα τι…

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Η μεσοσταθμική συμμετοχή, εμείς την υπολογίζουμε ότι ήτανε τώρα γύρω στο 26% με 27% και με τις νέες ασφαλιστικές τιμές θα φτάσει καταρχήν περίπου 2 με 2,5 μονάδες προς τα κάτω.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Αυτό το τετράμηνο ήταν 26 – 27;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Για το δίμηνο του νέου τρόπου υπολογισμού. Δεν ήταν τετράμηνο. Ήταν από τις 3 Μαρτίου μέχρι σήμερα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Μισό λεπτάκι. Για το πρώτο τρίμηνο ή τετράμηνο του ’14.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Ξανάλεω. Από τις 3 Μαρτίου μέχρι σήμερα, ήταν γύρω στο 26%. Από τις 3 Μαρτίου μέχρι σήμερα. Τώρα πέφτει.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Από τις 3 Μαρτίου μέχρι τη 1η Γενάρη πόσο ήτανε;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Ήταν όπως ήταν πριν. Δεν άλλαξε. Αφού ήταν οι παλιές ασφαλιστικές τιμές.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Αυτό ακριβώς ρωτάμε. Διότι υπήρχε ακραία περίπτωση 78% συμμετοχής. Ψάχνουμε να βρούμε…

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Ακραίες περιπτώσεις μπορεί να βρείτε πάρα πολλές στο σύστημα. Μιλάμε για πολλές χιλιάδων φαρμάκων. Εάν υπάρχει ένα φάρμακο το οποίο πωλείται 100 ευρώ, λέω ένα παράδειγμα, και είναι σε μία θεραπευτική κατηγορία, που υπάρχουν γενόσημα, και που στη ίδια θεραπευτική κατηγορία υπάρχει γενόσημο ας πούμε που βγάζει ο μέσος όρος 10 ευρώ, θεωρητικά θα μπορούσε η διαφορά να είναι και 90 ευρώ.

 

Αυτό έχει να κάνει με το πιο φάρμακο επιλέγεις να πάρεις. Εμείς στη προκειμένη περίπτωση έχουμε βάλει κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφεύγουμε αυτή τη μεγάλη αύξηση.

 

Παραδείγματος χάρη, έχουμε βάλει το όριο των 50 ευρώ και λέμε ότι δεν επιτρέπουμε πάνω από 50. Αυτές είναι πολύ σπάνιες περιπτώσεις όμως. Έχει μπει για την ακραία περίπτωση ο κόφτης.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Ναι, αυτό αφορά πολύ ακριβά φάρμακα όμως και όταν είναι τα ακριβά φάρμακα για χρόνιες παθήσεις…

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Δεν με παρακολουθείτε.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Σας παρακολουθώ πάρα πολύ καλά.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Δεν με παρακολουθείτε, το εξήγησα εφτά φορές. Εάν το φάρμακο στο οποίο αναφέρεστε έχει γενόσημο εμείς αποζημιώνουμε το γενόσημο. Είναι σαφές αυτό; Εάν εσύ επιλέξεις να πάρεις το επώνυμο..

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Μα δεν θα το επιλέξω εγώ, ο γιατρός μου θα το επιλέξει.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Ξανά ξεκινάμε όλη την ίδια συζήτηση από την αρχή.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Ναι, για αυτό ζήτησα τα νούμερα να μου…

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Ξέρετε ότι ο γιατρός συνταγογραφεί με δραστική ουσία. Ο γιατρός απαγορεύεται να σου πει να πάρεις επώνυμο φάρμακο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Και το 15.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Άλλο το 15, το 15 εξαιρείται από όλη αυτή την κατηγορία, αντιμετωπίζεται ως on pattern. Εάν ο γιατρός σου λέει κάτι περίεργο συμβαίνει γιατί δεν επιτρέπεται να σου το πει. Καταλάβατε;

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Θέλω να σας ρωτήσω κάτι ακόμα, κύριε Υπουργέ. Θεωρείτε ότι οι δύο αυξήσεις που είχαμε αυτή την εβδομάδα σε δυο μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αποτελούν για εσάς δικαίωση των φαρμακοποιών κατά του νομοσχεδίου;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Αυτό είναι -θα μου επιτρέψετε να πω- μια συνεχόμενη επικοινωνιακή προσπάθεια ενός συγκεκριμένου κυρίου να δημιουργήσει εντυπώσεις.

 

Ο νόμος απαγορεύει τις αυξήσεις στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Δεν άλλαξε τίποτα από το παρελθόν ως προς αυτό το θέμα. Δεν άλλαξε τίποτα. Οι δύο αυξήσεις στα 800 φάρμακα που καταγγέλθηκαν και τις οποίες δύο αυξήσεις τις είχαμε εντοπίσει εμείς πρώτοι γιατί είχαμε εκδώσει προηγουμένως την απόφαση για να αλλάξει η τιμή τους και η οποία θα αλλάξει μέχρι αύριο, στο διορθωτικό δελτίο αλλάζει. Εμείς είχαμε ήδη υπογράψει διορθωτικό δελτίο πριν γίνουν οι καταγγελίες.

 

Από το διορθωτικό μας δελτίο τις είδανε. Το πουλάγανε δυο μήνες αλλά στο τέλος θυμηθήκανε να κάνουν την καταγγελία, τώρα που θα αλλάξει πάλι η τιμή.

 

Λοιπόν, γιατί έγινε αυτό; Δεν έγινε λόγω του νόμου. Αυτό που έκανε η συγκεκριμένη εταιρία, να ξεκαθαρίσω, δεν ήταν παράνομο. Ήταν σύννομο. Τι έκανε η συγκεκριμένη εταιρία; Έκανε αίτηση για δύο φάρμακα στα οποία είχε το ίδιο προϊόν μέσα σε διαφορετική συσκευασία έξω. Και τιμολογήθηκε ως νέο φάρμακο λόγω της νέας συσκευασίας.

 

Με το νόμο που ισχύει το νέο φάρμακο και ΜΗΣΥΦΑ παίρνει το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης. Στο συγκεκριμένο για το οποίο έγινε η φασαρία, αυτό με το εργονομικό καπάκι, το οποίο είχε ως καινοτομία, πήγε στα 6,70 αν θυμάμαι καλά.

 

Τι δεν ελέχθη όμως, δεν απεσύρθη το προηγούμενο. Εάν ήθελε ο ασθενής να πάρει το φάρμακο στο σωληνάριο, όπως το έπαιρνε μέχρι εχθές, το έπαιρνε στην παλιά τιμή των 4,90. Απλώς εκεί που είχε το φάρμακο αυτό στο σωληνάριο 4,90 και που εξακολουθεί να το έχει και σήμερα, εγώ πήγα και το αγόρασα στο φαρμακείο απέναντι, όταν το κατάλαβα, για να δω τι ισχύει για να αποκτήσω ιδία γνώμη, έβρισκες δύο συσκευασίες πια. Τη μία την παλαιά στο σωληνάριο 4,90 και την άλλη την καινούργια με το εργονομικό καπάκι με 6,70.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Και μέχρι εξαντλήσεως αποθεμάτων όμως;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Δεν υπάρχει καμία εξάντληση αποθεμάτων. Υπήρχε γενική…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Για την παλιά συσκευασία;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Όχι, όχι, δεν το απέσυρε. Συνέχισε να το πουλά και το καινούργιο. Και στην παλιά και στη νέα. Τώρα εμείς με δική μου απόφαση κατεβάσαμε την τιμή στην παλαιά συσκευασία και με τη νέα, αυτό μπορεί να οδηγήσει την εταιρία στο να σταματήσει να μας πουλά τη νέα συσκευασία. Γιατί μπορεί η εταιρία να θεωρήσει ότι εμένα δεν με συμφέρει να πουλώ με το εργονομικό καπάκι στη συσκευασία του σωληναρίου.

 

Θεωρήσαμε όμως ότι είναι προτιμότερο να έχουμε καθαρούς λογαριασμούς και να είναι απολύτως σαφές ότι δεν επιτρέπουμε αύξηση στα ΜΗΣΥΦΑ παρά το ανάποδο. Από τα 800 φάρμακα που ήταν τότε στον κατάλογο ΜΗΣΥΦΑ, εντάξει 800 συν, μιλάμε για 2. Με συγχωρείτε, είναι δικαίωση των φαρμακοποιών αυτό; Σας παρακαλώ πολύ, έλεος.

 

Εντάξει, και εγώ ξέρω να κάνω φασαρία αλλά ομολογώ αυτός ο κύριος με έχει ξεπεράσει.

 

Κα ΚΡΟΝΤΗΡΗ:

 

Μια πολιτική ερώτηση, τώρα που τέθηκε εκτός δεύτερου γύρου στις εκλογές για την περιφέρεια ο κος Κουμουτσάκος. Μεταξύ της κυρίας Δούρου και του κυρίου Σγουρού τι υποστηρίζετε;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Πρώτα από όλα μου κάνει τρομερή εντύπωση η σύγκρουση της κυρίας Δούρου με τον κύριο Σγουρό και ιδίως στο επίπεδο των κατηγοριών της κυρίας Δούρου για το πόσο διαπλεκόμενος είναι ο κύριος Σγουρός.

 

Μου κάνει τρομερή εντύπωση για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η προεκλογική εκστρατεία της κυρίας Δούρου πρέπει να έχει κοστίσει 300 φορές περισσότερο από την εκστρατεία του κυρίου Σγουρού.

 

Ο κύριος Σγουρός, από ό,τι παρατήρησα δεν είχε τηλεοπτικό σποτ, ούτε φυλλάδιό του δεν είδα, για να είμαι ειλικρινής. Δεν είχε πουθενά καμία αφίσα, δεν έκανε μεγάλα εκλογικά κέντρα, δεν έκανε μεγάλες συγκεντρώσεις.

 

Θα ήθελα πολύ να μας πει η κυρία Δούρου πόσα έχει ξοδέψει μέχρι σήμερα για την προεκλογική της εκστρατεία και να βάλουμε και δίπλα του κυρίου Σγουρού για να καταλάβουμε επιτέλους και ποιος είναι ο διαπλεκόμενος σε αυτή την χώρα. Στα αλήθεια όμως, όχι στα παραμύθια.

 

Λοιπόν, υπό την έννοια αυτή νομίζω ότι ο κύριος Σγουρός είναι μία αρίστη επιλογή για να εκλεγεί Περιφερειάρχης. Εγώ, όπως γνωρίζετε, είχα καλή γνώμη για τον κύριο Σγουρό από την αφετηρία αυτής της εκλογικής διαδικασίας, υποστήριξα φυσικά τον Γιώργο τον Κουμουτσάκο πάρα πολύ γιατί τον θεώρησα μία νέα φρέσκια, καλή επιλογή, κυρίως λόγω της ευρωπαϊκής του εμπειρίας.

 

Από τη στιγμή, όμως, που ο ελληνικός λαός έκρινε την περασμένη Κυριακή κατά τον τρόπου που έκρινε, νομίζω ότι μεταξύ της κυρίας Δούρου και του κυρίου Σγουρού δεν υπάρχει εχέφρων άνθρωπος που θα επιλέξει κάποιον άλλον πλην του κυρίου Σγουρού.

 

Εκτός, αν μέχρι την Κυριακή, η κυρία Δούρου μας πει πόσα ξόδεψε και πού τα βρήκε. Αυτό θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να το ακούσουμε, αλλά πριν την Κυριακή, πριν πάει ο πολίτης στην κάλπη. Όχι να λέμε γενικώς περί διαπλοκής. Κόβει τόσα τιμολόγια, τόσα λεφτά. Και μου τα έδωσε ο τάδε. Γιατί ακόμα τα κόμματα απαγορεύεται να χρηματοδοτούν τους υποψήφιους Περιφερειάρχες. Δεν μπορεί ο κύριος Τσίπρας από το κομματικό του ταμείο να τα έχει δώσει. Αυτό απαγορεύεται από το νόμο άρα από κάπου αλλού τα έχει πάρει.

 

Επίσης θα ήθελα να πω στην κυρία Δούρου μέχρι την Κυριακή: ζήτησε συγνώμη για τις αφίσες που κόλλησαν σε όλη την Αθήνα και την Περιφέρεια με το πρόσωπό της, συμπαθέστατο. Μα ζήτησε συγνώμη για τις αφίσες. Ο νόμος προβλέπει κάποια πρόστιμα ανά αφίσα. Θα μας πει αν θα συμπεριλάβει στα προεκλογικά της έξοδα την πληρωμή αυτού του προστίμου; Θα δείξει η ίδια υποψήφια Περιφερειάρχης το σεβασμό της στη νομιμότητα; Ή απλώς ζήτησε συγνώμη και είναι μία γνώμη τσάμπα;

 

Τώρα, όσον αφορά την Αθήνα, νομίζω οι τελευταίες προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν παρακαλετά, να ζητήσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, ξεπερνάει κάθε περιθώριο πολιτικού οπορτουνισμού.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Το άλλαξε….

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Μόνο ο κύριος Παπαδημούλης. Κάθε περιθώριο πολιτικού οπορτουνισμού.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Μαρξιστική προσέγγιση.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Μαρξιστική, ναι, όντως. Αλλά πρόσεξε, όταν ο κύριος Μπαλτάκος ανέλυε στο Νίκο Χατζηνικολάου την άποψη για τη στρατηγική του να κρατήσει ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής στην δεξιά παράταξη, διότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορεί να είναι όλοι ναζί και φασίστες, ο κύριος Τσίπρας και οι υπόλοιποι ζητούσαν την κεφαλή του κυρίου Μπαλτάκου επί πίνακι.

 

Δεν καταλαβαίνω τι μεσολάβησε σε ένα μήνα και την άποψη του κυρίου Μπαλτάκου για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής την έχει υιοθετήσει εξ ολοκλήρου ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε λίγο θα έπρεπε να πούμε να γίνει ο κύριος Μπαλτάκος εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, από ό,τι αποδεικνύεται, τώρα που δεν είναι Γενικός Γραμματέας της Κυβερνήσεως.

 

Εγώ θέλω να είμαι σαφής ως προς αυτό. Ο πολίτης που επιλέγει να ψηφίσει Χρυσή Αυγή δεν είναι αθώος. Δεν είναι αθώος. Γνωρίζει πολύ καλά ποιους ψήφισε και δεν έχω καμία διάθεση να του δώσω άφεση και να πω μπράβο, καλά έκανες, δεν πειράζει, το ξεχάσαμε.

 

Στη δημοκρατία πρέπει να έχουμε καθαρές σχέσεις μεταξύ μας. Αν επιλέγεις να ψηφίσεις Χρυσή Αυγή κάτι πιστεύεις και προφανώς δεν είναι ίδιο με το δικό μας.

 

Άρα, νομίζω ότι στην Αθήνα ο κύριος Καμίνης, ο οποίος είναι ένα πρόσωπο γνωσμένου ήθους και κατάφερε να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του Δήμου, μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι νομίζω μονόδρομος η επιλογή του για την Αθήνα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής, είπατε ότι περιήλθατε την επικράτεια και ιδίως αγροτικές περιοχές και είδατε ότι λειτουργεί καλά το ΠΕΔΥ. Λόγου χάριν ας πούμε…

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Ένα λεπτό, να πω τι λέω ακριβώς. Λειτουργεί. Εμείς είπαμε από την αρχή ότι η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει ορίζοντα ολοκληρώσεως τα δύο χρόνια. Εγώ δεν σας είπα ότι πρώτη μέρα είναι τέλειο το σύστημα.

 

Το σύστημα για να λειτουργήσει θέλει, προσέξτε, να μπουν οι επικουρικοί που δεν έχουν μπει ακόμα. Να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις, να γίνει η αξιολόγηση των μονάδων, να μπουν σε 24ωρη λειτουργία, να μπουν και οι οικογενειακοί γιατροί και αυτοί να προλάβουν να καταγράψουν τους ασθενείς της περιοχής τους -όλα αυτά είναι μέσα- και να γίνει και ο φάκελος του ασθενούς ο ηλεκτρονικός.

 

Αυτά όλα για να γίνουν, δεν γίνονται σε 24 ώρες. Έχουν, λοιπόν, ένα χρονικό διάστημα…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

(Ερώτηση μακριά από το μικρόφωνο)

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Η αρχική πρόβλεψη του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε, από την ημέρα δηλαδή που άνοιξε το ΠΕΔΥ στις 23 Μαρτίου, δύο χρόνια. Και μάλιστα μας είπαν οι άνθρωποι ότι θεωρούμε ότι αν το καταφέρετε πράγματι σε δυο χρόνια θα έχετε επιτύχει παγκόσμιο ρεκόρ. Γιατί είναι μια μεγάλη μεταβολή.

 

Σας λέω όμως, ότι στους δύο μήνες είμαστε σε επίπεδο δημοσίου πρωτοβάθμιου συστήματος εκεί που ήμασταν τον Οκτώβριο, με τους μισούς γιατρούς, και παρέχοντας κάλυψη και στους ανασφάλιστους. Δηλαδή είμαστε ήδη καλύτερα. Άρα η μεταρρύθμιση εξελίσσεται καλά. Δεν είπα ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Τα προβλήματα θα λυθούν όταν θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, δηλαδή σε δυο χρόνια.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Υπουργέ, με το ΦΕΚ που εκκρεμεί από το νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι», είναι θέμα γιατρών; Δηλαδή οι περισσότεροι γιατροί ζήτησαν να μείνουν εκεί. Αυτή τη στιγμή ένα πολύ μεγάλο νοσοκομείο, βαρύ, το οποίο μπορεί να παίξει πολλαπλό σημαντικό ρόλο, είναι στο να είναι εκτός γενικής εφημερίας.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Ένα λεπτό, ακούστε. Θα σας διευκρινίσω και θα δείτε τώρα γιατί πριν είχαμε και τη διαφωνία.

 

Όταν ήρθα εγώ εδώ στα τέλη Ιουνίου του ’13 ένα από τα πρώτα νοσοκομεία που είδα ήταν το νοσοκομείο των «Αγίων Αναργύρων», το οποίο ήταν εκτός γενικής εφημερίας. Δεν ήταν ποτέ στη γενική εφημερία.

 

Εμείς με την κινητικότητα και διαθεσιμότητα που κάναμε το καλοκαίρι και μετά μετακινήσαμε εκεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το βάλαμε στην εφημερία. Εμείς το βάλαμε.

 

Συνέπεσε στο νοσοκομείο αυτό να υπηρετούν πολλοί γιατροί που είχαν έρθει από το πρώην ΙΚΑ και άρα αυτοί οι γιατροί ετέθησαν σε διαδικασία διαθεσιμότητας και κινητικότητας του δευτέρου κύματος, αυτή που έληξε στις 9 Μαΐου στο σύνολο για αυτούς είχε λήξει νωρίτερα, δέκα μέρες νωρίτερα. Οι γιατροί αυτοί έχουν επανέλθει στο νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων για αυτό το νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων, όπως και πριν από αυτό το κύμα διαθεσιμότητας, θα ξαναμπεί στη γενική εφημερία εντός των επόμενων ημερών.

 

Εμείς το βάλαμε. Λέτε να περιμένω να μου πείτε ότι πρέπει να μπει; Μα εγώ το παρέλαβα όταν δεν ήταν επί χρόνια.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Ωραία, γιατί καθυστερεί το ΦΕΚ;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Γιατί το κράτος έχει ορισμένες διαδικασίες οι οποίες πρέπει να τηρούνται. Τώρα, εντός των ημερών θα βγει, είναι θέμα διαδικαστικό.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Ωραία, εγώ να επιστρέψω στην πολιτική επικαιρότητα;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Να επιστρέψετε. Αλλά δεν λέτε, μα κύριε Υπουργέ, εσείς που το βάλατε στην εφημερία δεν σας στεναχωρεί που ξανά βγήκε; Όχι, γιατί είναι εκτός εφημερίας αυτό το φοβερό νοσοκομείο. Μα ρωτούσατε τόσα χρόνια γιατί ήταν εκτός εφημερίας; Δεν ρωτάγατε, τώρα σας έπιασε ο πόνος.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Λοιπόν, υπάρχουν πολλές δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τις ευρωεκλογές. Εάν λοιπόν…

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Πολλές;

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Ναι.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Πως πολλές;

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Αν αυτό, λοιπόν, είναι και το αποτέλεσμα της κάλπης πιστεύετε ότι θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Λοιπόν, πρώτον δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες δημοσκοπήσεις. Υπήρχε μία που είδατε εχθές στα δελτία ειδήσεων από το Europoll…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Υπάρχουν άλλες που λένε ….

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Ένα λεπτό, παιδιά, να ολοκληρώσω το επιχείρημα. Το Europoll που έβγαλε εχθές τη δημοσκόπηση είναι δημοσκόπηση της Παρασκευής. Της Παρασκευής, πριν από την Κυριακή του πρώτου γύρου των εκλογών δηλαδή.

 

Εμένα προσωπικά αν ρωτάτε την εκτίμησή μου, η Κυριακή αυτή άλλαξε τελείως τη φορά των πραγμάτων ως προς την εκλογική πορεία της χώρας. Γιατί οι προσδοκίες πολλών περί δήθεν θριαμβεύσεως του ΣΥΡΙΖΑ δεν εισακούστηκαν από τον ελληνικό λαό. Και φαντάζομαι ο ελληνικός λαός να έχει μεγαλύτερο δικαίωμα από τους δημοσκόπους.

 

Τώρα, οι δημοσκοπήσεις τις οποίες εγώ σέβομαι κιόλας μελετώ, αν έχουν δείξει κάτι για τις ευρωεκλογές της Κυριακής είναι ότι είναι στην πραγματικότητα ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα, αυτό λένε. Κάποιες, οι περισσότερες ενδεχομένως προέβλεπαν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ βραχεία κεφαλή, κάποιες άλλες οι λιγότερες προέβλεπαν νίκη της Νέας Δημοκρατίας βραχεία κεφαλή.

 

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά γιατί όποιος ξέρει από δημοσκοπήσεις καταλαβαίνει την έννοια του στατιστικού σφάλματος; Ότι στην πραγματικότητα έχουμε ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα. Έχουμε ένα ανοιχτό αποτέλεσμα.

 

Προφανώς το αίτημα περί ανατροπής της κυβερνήσεως το οποίο έχει θέσει ο κος Τσίπρας στον ελληνικό λαό κατά τη γνώμη μου πολύ κακώς και ανευθύνως, δεν είναι ένα γκρίζο αποτέλεσμα. Δεν πέφτει μια Κυβέρνηση για ένα γκρίζο αποτέλεσμα. Μια Κυβέρνηση για να πέσει πρέπει να υπάρχει μια τεράστια αποστροφή της κοινωνίας εκδηλωθείσα σε όλα τα επίπεδα εναντίον της κυβερνήσεως. Γιατί οι κυβερνήσεις εκλέγονται για 4 χρόνια, δεν εκλέγονται για 2. Ούτε λέει πουθενά κανείς ότι πρέπει όποτε βαριούνται οι κυβερνήσεις ή κάποιος άλλος δεν τους θέλει να σηκώνονται να φεύγουν. Έχουν αναλάβει και ευθύνες οι κυβερνήσεις έναντι του τόπου. Η συγκεκριμένη δε και πολύ μεγάλες.

 

Άρα για να υπάρχει θέμα για την κυβερνητική σταθερότητα κατά το αίτημα του κ. Τσίπρα θα πρέπει να έχει προκύψει ένα αποτέλεσμα τόσο ξεκάθαρο το οποίο εγώ προσωπικά αν μου δίνετε τη δυνατότητα να σας πω μια πρόβλεψη δεν το βλέπω να έρχεται. Δεν το βλέπω τέτοιου είδους αποτέλεσμα.

 

Θα σήμαινε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με πάνω από 5 μονάδες στις ευρωεκλογές, θα σήμαινε νίκη του Σακελλαρίδη, νίκη της Δούρου, θα σήμαινε.. Εδώ στην επικράτεια δεν είναι στο δεύτερο γύρω καν υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, πως ακριβώς θα το κάνουν αυτό; Άρα λοιπόν νομίζω ότι…

 

Αντιθέτως σας έλεγα ότι η Κυριακή που πέρασε είχε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για τον κ. Τσίπρα. Την Κρήτη, τη Δυτική Ελλάδα, ακόμα και την Αττική. Δεν ξέρω γιατί θεωρήθηκε τόσο μεγάλη επιτυχία να πάρει η κυρία Δούρου 8 μονάδες κατά το εθνικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και γιατί αυτό είναι επιτυχία.

 

31% πήραν τον Ιούνιο του ’12, 23 κάτι πήραν τώρα. Σιγά την επιτυχία. Άρα πάντως σίγουρα δεν είναι επιτυχία ανατροπής εν πάση περιπτώσει. Άρα νομίζω ότι ανατροπές τέτοιου είδους δεν θα υπάρξουν, η Κυβέρνηση θα βγει σταθερή από αυτή τη διαδικασία.

 

Τώρα, αν με ρωτάτε τι θέλω, ναι θέλω να είναι πρώτη η Νέα Δημοκρατία αναμφίβολα και πιστεύω ότι αυτό θα είναι και μια έκφραση από τον ελληνικό λαό δικαιοσύνης για έναν Πρωθυπουργό που έχει δουλέψει όσο λίγοι πρωθυπουργοί στην ιστορία της χώρας. Και νομίζω του αξίζει του Αντώνη Σαμαρά να είναι πρώτος. Και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός, επειδή κατά βάση έχει έντονο το αίσθημα της δικαιοσύνης μέσα του, θα του δώσει και την πρωτιά.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, στο συνέδριο του e-health είχατε πει ότι σκέφτεστε να δώσετε κάποιους του ΕΟΦ σε ιδιωτική εταιρία. Θα μας πείτε λίγο τι σκέπτεστε;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Ακούστε, λοιπόν, τώρα τι περνώ. Θα σας μοιραστώ όλη την ιστορία γιατί είναι ωραία ερώτηση και ευχαριστώ. Για να δείτε εγώ λέω και τα ευχαριστώ στους δημοσιογράφους δεν λέω μόνο την κριτική, μου αρέσουν όλα.

 

Λοιπόν, είμαι στο συνέδριο του e-health με το ΣΦΕΕ όπου αναφέρω ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις του ΕΟΦ που θα μπορούσαν να γίνουν και με τη μέθοδο του outsourcing. Δεν λέμε να πουλήσουμε τον ΕΟΦ. Ο ΕΟΦ είναι Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν αλλάζει. Αλλά πράγματι -και το έχει θέσει και ο Πρόεδρος του ΕΟΦ- υπάρχουν πράγματα, παραδείγματος χάριν εμπειρογνώμονες που μπορούν να κρίνουν και να επιταχύνουν τη διαδικασία αδειοδοτήσεως ενός νέου φαρμάκου ή μπορούν να παίρνουν κατ΄ ανάθεση το έργο και να επιταχύνουν τη διαδικασία. Εκεί που περιμένει μια εταιρία 3 χρόνια για να πάρει άδεια και αναγκάζεται τελικά να πηγαίνει να πάρει την άδεια από τη Γερμανία, να την πάρει μέσω του ΕΟΦ μέσω αυτής της διαδικασίας.

 

Αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση του ΕΟΦ. Δε μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί ο ΕΟΦ και να το θέλαμε. Είναι επιτάχυνση της διαδικασίας για να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες σε χαμηλότερο κόστος και όλα αυτά που λέμε εμείς οι οπαδοί της ελεύθερης οικονομίας.

 

Αυτή μου η εξαγγελία όμως έγινε στο συνέδριο του e-health όπου πριν από εμένα είχε μιλήσει ο Υπουργός Ανάπτυξης ο κος Χατζηδάκης ο οποίος είχε αναφέρει ότι για να φτιάξει το νόμο το Υπουργείο Ανάπτυξης για την επιτάχυνση των διαδικασιών στον αναπτυξιακό νόμο, όχι για τον ΕΟΦ, γενικά τον αναπτυξιακό νόμο, είχε συμβουλευτεί τον κρατικό Οργανισμό Ανάπτυξης του Ισραήλ, ο οποίος έχει εισηγηθεί διάφορες καινοτομίες για την πάταξη της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των διαδικασιών, τις οποίες έχει εφαρμόσει εδώ και κάποια χρόνια στο Ισραήλ, ένα κράτος πρότυπο ως προς την επιχειρηματικότητα και ως προς την έρευνα και ως προς την πρόοδο.

 

Την επομένη, με πρώτον από όλους τον γνωστό βιομήχανο Δημήτρη Γιαννακόπουλο, υπήρχε ένα πρωτοσέλιδο: σε Ισραηλινούς πουλάει τον ΕΟΦ ο Γεωργιάδης.

 

Οπότε εγώ είμαι ταυτόχρονα αυτός που πουλάει τον ΕΟΦ στους Ισραηλινούς αλλά είμαι ταυτόχρονα ο αντισημίτης Γεωργιάδης ο φίλος του Πλεύρη και είμαι ταυτόχρονα πράκτορας των πολυεθνικών. Άρες μάρες κουκουνάρες και κουλουβάχατα.

 

Λέω, λοιπόν, δεν επανερχόμαστε στον πραγματικό κόσμο; Τι είπαμε εμείς; Είπαμε έχουμε ένα ΕΟΦ που ένα από τα βασικά του προβλήματα είναι ότι οι εταιρείες κάνουν αιτήματα για εγκρίσεις φαρμάκων και αυτό τους παίρνει 3 και 4 χρόνια. Δεν θα ήταν καλή ιδέα να βρούμε ένα γρήγορο τρόπο να επιταχύνουμε τη διαδικασία και να κερδίσει και το κράτος μας λεφτά και να μπορεί να αναπτυχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία;

 

Αν σε αυτή τη διαδικασία της επιταχύνσεως μας βοηθάει και η μέθοδος του outsourcing, γιατί όχι; Αυτό είπαμε.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Για το ΠΕΔΥ. Μια και περιγράψατε προηγουμένως την λειτουργία. Στις περιοχές που πήγατε, κυρίως λειτουργούν αγροτικά κέντρα, κέντρα υγείας και λοιπά, δεν έχει επηρεαστεί τόσο πολύ η λειτουργία η πριν με τούτη εδώ.

 

Εκείνο εκεί που προκύπτει είναι ότι στις συνοικίες της Αθήνας σε εκείνους που δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση όπως και πριν, έχουν πολλαπλασιαστεί οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν τώρα. Γιατί αναγκάζονται να πάνε στον ιδιώτη, να του πληρώσου εξ ολοκλήρου τις εξετάσεις.

 

Πείτε μου πού λειτουργεί, πόσες εξετάσεις γίνονται και πόσες; 1.800.000 γινόταν πριν από καιρό.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Καταρχάς ως προς τους γιατρούς. Τώρα αν θέλετε να κάνετε πείραμα και να πάρετε τηλέφωνο σε ένα πενταψήφιο και να κλείσετε ραντεβού, εγώ έχει τύχει να το έχω κάνει για αυτό σας το λέω, το κάνουμε δηλαδή εκ συστήματος πάνω να δούμε αν δουλεύει.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Και η οικογένειά σας…

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Δεν έχω πει εγώ τέτοια. Αυτά είναι παραπολιτικά τα οποία ούτε σχολιάζω, ούτε τα έχω πει. Αφήστε το αυτό και δεν θέλω να μου χρεώνετε παραπολιτικά καθόλου.

 

Θα διαπιστώσετε ότι σου κλείνουν πολύ γρήγορα ραντεβού. Εξαιρετικά γρήγορα μάλιστα. Και ακόμα δεν είναι όλο, όπως το έχουμε σχεδιάσει, έτοιμο. Γιατί εμένα η κεντρική μου φιλοδοξία ήταν από την αρχή να υπάρχει ένας αριθμός στον οποίο δεν θα είναι μόνο πάνω το ΠΕΔΥ και οι συμβεβλημένοι. Αλλά θα είναι το ΠΕΔΥ, οι συμβεβλημένοι και τα νοσοκομεία. Να είναι ένα σύστημα.

 

Αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό κυρίως λόγω των υπαρχουσών συμβάσεων και της αδυναμίας μετατροπής τους χωρίς τη διαδικασία ενός διαγωνισμού όπου θα περιέπλεκε πολύ την κατάσταση.

 

Άρα, ακόμα είναι μία φιλοδοξία για το μέλλον.

 

Πάντως το σύστημα των ραντεβού λειτουργεί. Με τον τρόπο, δε -που σας είπα ότι πλέον ο ΕΟΠΥΥ έχει στην ιστοσελίδα του με πράσινο χρώμα τους συμβεβλημένους γιατρούς που έχουν ακόμα διαθέσιμα ραντεβού, γιατί ο γιατρός πρέπει κάθε βδομάδα να καταχωρεί στην ηλεκτρονική βάση του ΕΟΠΥΥ αν έχει ή δεν έχει και πόσους είδε και πόσους δεν είδε- ελέγχεται πια ο κάθε συμβεβλημένος για τη ροή που βλέπει τους ασθενείς του, ήδη οι περισσότεροι δεν φτάνουν καν τα 200. Άρα έχει ομαλοποιηθεί και αυτό. Δεν σημαίνει ότι κάποιος που θα πάει στα συμβεβλημένα θα πληρώσει από την τσέπη του. Δεν πρέπει να πληρώνουν.

 

Και εγώ καλώ το συμβεβλημένο πριν πάει να ενημερωθεί από το γιατρό αν έχει ραντεβού ή δεν έχει ώστε αν του πει ότι δεν έχει να διαλέξει ένα άλλο και να μην πληρώσει.

 

Αυτό ως προς την εξέταση με το γιατρό. Πάμε τώρα προς τις διαγνωστικές εξετάσεις.

 

Πριν το ΠΕΔΥ έκαναν τα Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ διαγνωστικές εξετάσεις κατά κόρον και δεν το ήξερα; Η βασική καταγγελία -και ορθή, το τονίζω- των συνδικαλιστών κατά το αμέσως προηγούμενο διάστημα ήταν ότι δεν γίνονταν πλέον διαγνωστικές εξετάσεις στα Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ.

 

Για ποιο λόγο δεν γίνονταν; Ο κυριότερος λόγος ήταν διότι οι σχετικοί διαγωνισμοί για την προμήθεια των αντιδραστηρίων και των υπολοίπων υλικών ήταν στα δικαστήρια, είχαν παντελώς μπλοκάρει, ήταν αδύνατο νομικά να ξεμπλοκάρουν. Άρα τα Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τα αναγκαία υλικά, άρα δεν έκαναν εξετάσεις. Αυτό ήταν πριν την μεταρρύθμιση.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 

Κάνανε εξετάσεις όχι όμως αρκετές.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Ελάχιστες, εννοώ. Σήμερα κάνουμε περισσότερες. Γιατί κάνουμε περισσότερες; Γιατί σήμερα δίνουμε υλικά και αντιδραστήρια σε ορισμένα από τα Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ μέσω των υγειονομικών περιφερειών των νοσοκομείων που πριν δεν μπορούσαμε να δώσουμε.

 

Και έτσι με πρόχειρους διαγωνισμούς έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε σήμερα περισσότερες από ότι πριν. Δεν είμαστε στο σημείο που θα θέλαμε αλλά είναι περισσότερες. Όσον αφορά δε στη γνωστή δυσαρμονία που υπήρξε με την επίσχεση, αυτή κράτησε μόλις 48 ώρες.

 

Ευχαριστώ πολύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *