Νέα από Αρκαδία. Ο πολιτισμός στη «γωνία»

ARKADIA18-150x15017Μέσα στη γενικευμένη αδιαφορία περί των πολιτιστικών πεπραγμένων του τόπου, που εντάθηκε τις προηγούμενες των εκλογών ημέρες, την ίδια στιγμή που η εκλαϊκευση τείνει να ταυτιστεί με το λαϊκισμό και η έκπτωση ήθους με την «ευελιξία» κανένας εκλογικός συνδυασμός δεν φάνηκε να έχει εντάξει στα πλαίσια του εκλογικού του προγράμματος την δική του πολιτιστική πρόταση, ή να έχει επιχειρήσει μέσα από αυτήν την επαναφορά του πολιτισμού στις πραγματικές του διαστάσεις. Η πραγματική αντίληψη για τον πολιτισμό δεν περιλαμβάνει μόνο τα γράμματα και τις τέχνες αλλά το σύνολο των αξιών, των ηθών και των νοοτροπιών που διαπνέουν τους θεσμούς, τις κοινωνικές πρακτικές και τον τρόπο ζωής μας, εκφράζοντας έτσι την πρόθεση για μια ριζική και προπάντων ολοκληρωμένη διαχείριση.

Δυστυχώς τα όσα ελάχιστα διαλαμβάνονταν στα προεκλογικά φυλλάδια δεν είναι τίποτα περισσότερο από απλές εκθέσεις ιδεών, χωρίς καμιά πρακτική αξία, ένας απλός κατάλογος χωρίς συγκεκριμένη στοιχειοθέτηση.

Η πολιτιστική πολιτική, που διαρκώς υποβαθμίζεται σκόπιμα σε μια πολιτική λόγων και ανέφικτων πρακτικά μέτρων, δεν είναι ζήτημα καλών προθέσεων ούτε σωστών απόψεων αλλά τεκμηριωμένων επιχειρημάτων και πράξεων που απαιτούν βούληση και προπάντων τόλμη. Τα όσα μουσικά γεγονότα έλαβαν χώρα τον περασμένο χρόνο από πλευράς Περιφέρειας στις πλατείες της πόλης αλλά και στο Μαλλιαροπούλειο, κατά τη επαναλειτουργία του, είναι δείγματα ποιότητας πολιτισμού, αλλά πολύ λίγα για μια πόλη σαν τη Τρίπολη. Δεν αρνείται κανείς πως ενώ υπάρχουν έξοχες καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές επιστημονικές φωνές, σημαντικές εκδηλώσεις πολιτισμού από μεμονωμένα σωματεία, εν τούτοις χάνονται μέσα στο χάος του λαϊκισμού, της χυδαίας κιτς πιάτσας και στην τάχαμου μεταμοντέρνα αριστοκρατική αηδία.

Ο πολιτισμός είναι αίτημα πολιτικό που όλοι οι αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί πρέπει να συμπεριλάβουν στον αγώνα τους όχι ως απλοί παρατηρητές αλλά διεκδικώντας τον ενεργά μέσα από ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Δεν στηρίζουν

Η μέχρι τούδε αντιπαράθεση της παράταξης «Τρίπολη Αύριο» του Κώστα Τζιούμη με την απερχόμενη δημοτική αρχή του κ. Σμυρνιώτη, και η υπεύθυνη και έντονη κριτική που της έχει ασκήσει στο παρελθόν για τα “Έργα και τις Ημέρες” της και γενικά για τον τρόπο που χειρίστηκε τη διοίκηση των δημοτικών πραγμάτων στο Δήμο Τρίπολης, δεν της επιτρέπει για λόγους συνέπειας προς τον εαυτό της, να την στηρίξει στις επόμενες επαναληπτικές εκλογές. Η στάση της παραμένει αμετάβλητη και «δεν μπορεί παρά να εκφραστεί με αρνητική ψήφο στην παράταξη του απερχόμενου Δημάρχου Τρίπολης», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Διαφοροποίηση Παπασταματάκη

Από την παραπάνω αρνητική θέση της παράταξης Τζιούμη φαίνεται να διαφοροποιείται ο υποψήφιος με την παράταξη αυτή γιατρός κ. Παπασταματάκης ο οποίος με ανακοίνωσή του αναφέρει πως : « Στις εκλογές αυτές εμπιστεύομαι τον πολίτη του Δήμου της Τρίπολης τον οποίο θεωρώ ενεργό μέλος της κοινωνίας μας ,με κρίση και άποψη στα θέματα του Δήμου . Η Τρίπολη μας ενώνει ,μας εμπνέει και μας οδηγεί με φόντο το μέλλον του Δήμου. Η ευθύνη μου απέναντι σε αυτούς που με εμπιστεύτηκαν και με ψήφισαν είναι μεγάλη. Την Κυριακή λοιπόν καλώ τους συμπολίτες μου, ελεύθερα, να επιλέξουν και να ψηφίσουν Δήμαρχο, άξιο, με υπευθυνότητα και με καθαρή συνείδηση έχοντας σαν γνώμονα το καλό του δήμου και των δημοτών».

Και ο Τσιαμούλος

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως κινείται και ο κ. Τσιαμούλος ο οποίος αφού συγχαίρει τους δυο υποψήφιους δημάρχους που θα δώσουν το δικό τους αγώνα για την εκλογή την επόμενη Κυριακή, για το καλό του τόπου, όπως σημειώνει, ουδέν αναφέρει περί στήριξης του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Τουριστική άνοδος

Αύξηση των αφίξεων από τη Γερμανία αναμένονται στην Καλαμάτα, έπειτα από την έναρξη της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης με πόλεις της Γερμανίας. Οι πτήσεις θα γίνονται έως το Σεπτέμβριο, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες και με άλλες χώρες. Την Τρίτη έφτασαν στην Καλαμάτα δύο πτήσεις της Condor Airlines, από το Μόναχο και το Ντίσελντορφ, με τις οποίες εγκαινιάστηκε η απευθείας σύνδεση που θα υπάρχει με το αεροδρόμιο της πόλης. Το ίδιο θα ισχύσει για τους ταξιδιώτες από την Φρανκφούρτη και την Στουτγάρδη. Απευθείας σύνδεση της πόλης θα υπάρχει επίσης με το Παρίσι και τη Βαρσοβία, ενώ θα γίνονται περισσότερες πτήσεις από τη Ρωσία. Στο χώρο αφίξεων του αεροδρομίου Καλαμάτας είχε στηθεί εκθετήριο με παραδοσιακά προϊόντα της Πελοποννήσου, που επιμελήθηκε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ενώ παρατέθηκε μπουφές με αλμυρά και γλυκά τοπικά προϊόντα καθώς και με κρασιά, προσφορά επιχειρηματιών της Μεσσηνίας, ενώ υπάλληλοι του δήμου έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες και προσέφεραν χάρτες στους πρώτους Γερμανούς επισκέπτες.

Πεζοπορία στο Μαίναλο

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης, διοργανώνει την Κυριακή 25 Μαϊου 2014 πεζοπορική εξόρμηση στο Μαίναλο, διάρκειας 3.30 ωρών, σε μια ευκαιρία γνωριμίας με το βουνό , οικογενειακώς .Η αναχώρηση θα γίνει την Κυριακή, ώρα 8.30 π.μ. από τα γραφεία του Ε.Ο.Σ. Τρίπολης. Η διαδρομή θα είναι κυκλική, με αφετηρία και τερματισμό το ορειβατικό καταφύγιο του Μαινάλου . Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα εντευκτήρια του συλλόγου έως το Σάββατο 24-05-2014.

Ζητά την ψήφο μας

Ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης από το Βούτσι Γορτυνίας ζητά την ψήφο μας ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Στέφανου Τζουμάκα. Σε μήνυμά του, αυτοπροσδιοριζόμενος, αναφέρει πως: «είτε ως δημοσιογράφος είτε ως ευρωβουλευτής, αν εκλεγώ, η πορεία μου θα είναι ίδια. Πάντα στα χαρακώματα των αγώνων και πάντα στην πρώτη γραμμή! Καλή δύναμη σε όλους και εύχομαι να νικήσει η Δημοκρατία και ο Σοσιαλισμός, για Δικαιοσύνη, Αξιοκρατία, Ανθρωπιά, Εργασία, Ασφάλεια, Ειρήνη, Ευημερία, Παιδεία, Υγεία, Αξιοπρέπεια, Ήθος, καλύτερη ζωή, δίκαιη κατανομή του δημόσιου χρήματος, ανθρώπινες συντάξεις, αξιοπρεπείς μισθούς, χωρίς φτώχεια και ανεργία και διαρκείς αγώνες για επιστροφή των κλεμμένων χρημάτων του ελληνικού λαού από τα δημόσια ταμεία».

Συμβαίνει κάτι με τα σκουπίδια;

Χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία τινάζει στον αέρα τις 14 ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων ύψους 2,2 δισ.ευρώ στην Αττική (Κερατέα, Γραμματικό, Φυλή, Α.Λιόσια) και σε ακόμη 10 περιφέρειες της χώρας, που έχουν δρομολογηθεί την τελευταία τριετία. Τούτο γιατί : «Οι Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κλείνουν τις στρόφιγγες χρηματοδότησης των έργων από το τρέχον και το «νέο ΕΣΠΑ», εξαιτίας σωρείας παραβιάσεων των κανόνων ανταγωνισμού και της κοινοτικής νομοθεσίας, για τα απόβλητα. Πρώτη στο στόχαστρο, η συμβατική πρόβλεψη εγγυημένης ποσότητας παραγωγής αποβλήτων, που έχει μπει με καρμπόν και στα 14 έργα, κατοχυρώνοντας τα συμφέροντα των αναδόχων».

ΤΙ λέει το υπουργείο

 

Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης που μεταξύ άλλων αναφέρει : «Η αμφισβήτηση των διαγωνισμών των έργων για τη διαχείριση απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) από συγκεκριμένη εφημερίδα σήμερα, δεν στηρίζεται σε κανένα στοιχείο… Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη διεξαγωγή των διαγωνισμών των έργων ΣΔΙΤ που υλοποιούνται από τις Περιφέρειες και τους αρμόδιους φορείς διαχείρισης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι διαγωνισμοί από τους αρμόδιους φορείς για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ υλοποιούνται σε όλη την Ελλάδα τηρώντας την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο σχεδιασμός των έργων δίνει έμφαση στην ανακύκλωση, τόσο μέσω της διαλογής στην πηγή, όσο και μέσω των μονάδων διαχείρισης, επιτυγχάνοντας συνολικά αυξημένους στόχους ανακύκλωσης».

Χαμογελάτε

-Παίζω τάβλι με τον κολλητό μου και με ρωτάει η δικιά του..

-Τι παίζετε ;

-“Φεύγα” της λέω..

 

Γιάν. Παπαμήτρος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *