Ο ΙΣΑ στηρίζει τις επισχέσεις των γιατρών και των εργαστηρίων για τα CB και RB και δηλώνει ότι θα προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη για την κατάργηση του πλαφόν

ΙΣΑsmallΤο πλαφόν θα υποχρεώσει τους ασφαλισμένους να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους —-Ο ΙΣΑ ξανα στη δικαιοσύνη

Εν όψει της τροπολογίας για το πλαφόν που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Υγείας εξ αιτίας «του 1 εκατομμύριου περισσότερων συνταγών σε ένα μήνα, σε σχέση με τους προηγούμενους, μετά την αναστολή του πλαφόν», ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει ότι καθώς φαίνεται, στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για το κράτος και η αύξησή της για τον ασφαλισμένο, ο οποίος θα αναγκάζεται να πληρώνει από την τσέπη του εξ ολοκλήρου τη δαπάνη των φαρμάκων του που «κόβει» ο ΕΟΠΥΥ, από τη στιγμή που ο γιατρός του έχει υπερβεί το μηνιαίο επιτρεπτό όριο και δεν δύναται να συνταγογραφήσει την απαραίτητα θεραπεία για το υπόλοιπο του μήνα.

 

Δηλαδή, με την τροπολογία που επίκειται να ψηφιστεί, έρχεται ξανά ένα μέτρο που βλάπτει κυρίως τον ασφαλισμένο, διότι ο γιατρός οφείλει να υποδείξει τη φαρμακευτική αγωγή και τις εξετάσεις που χρειάζεται ο ασφαλισμένος, και μετά το βάρος μετακυλύεται στον ίδιο τον ασθενή να βρει τρόπο να αγοράσει τα φάρμακα του και να πληρώσει τις εξετάσεις που του’κοψε ο ΕΟΠΥΥ.Πρόκειται για ένα μέτρο πολύ άδικο, όταν ο ασφαλισμένος πληρώνει τη συμμετοχή του κάθε μήνα αδρά, και ο ΕΟΠΥΥ τον υποχρεώνει να ξαναπληρώνει και φάρμακα και εξετάσεις επιπλέον, επειδή δε βγαίνουν οι λογιστικοί του σχεδιασμοί.

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα προσφύγει εκ νεου στη δικαιοσύνη και θα διεκδικήσει ξανά την κατάργηση της τροπολογίας, αν ψηφιστεί η επαναφορά του πλαφόν. Είμαστε υπερ του εξορθολογισμού και της εξυγίανσης της υγείας, αλλά με τρόπους που δεν θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους και δε θα διακινδυνεύσουν την υγεία τους. Οι ασθενείς δε θεραπεύονται με λασπολογίες περί «κάποιων κακών υπερσυνταγογράφων που πρέπει να τιμωρηθούν». Αυτά αποτελούν μόνο επικοινωνιακά τεχνάσματα καθολικής αμαύρωσης του ιατρικού σώματος, που μόνο στόχο έχουν, να δικαιολογήσει ο ΕΟΠΥΥ την οικονομική επιβάρυνση που μετακυλύει στην τσέπη των ασφαλισμένων του!!

«Δεν υπάρχουν καθ ολοκληρία συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, υπολειτουργούν ηδη τα ΠΕΔΥ, τώρα έρχεται και το πλαφόν….αυτός που θα την πληρώσει είναι ο ασθενής πολίτης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης

Πιστεύουμε ότι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί:

1) μέσα από τη συμμόρφωση όλων των γιατρών στη συνταγογράφηση βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines), η οποία θα βασιστεί στα διεθνή Θεραπευτικά και Διαγνωστικά Πρωτόκολλα, όπως αυτά εφαρμόζονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που εδώ και χρόνια έχουν να επιδείξουν και να αποδείξουν μια αποδοτική και ασφαλή φαρμακευτική πολιτική με το χαμηλότερο κόστος και το μεγαλύτερο όφελος για τον ασθενή.

Τα Θεραπευτικά και Διαγνωστικά Πρωτόκολλα πρέπει να συσταθούν και στην Ελλάδα άμεσα και να εκπαιδευτούν οι γιατροί μας στη χρήση τους. Μόνο κατά αυτό τον τρόπο, θα εξορθολογιστεί η φαρμακευτική δαπάνη και θα έχουμε έναν κοινό παρονομαστή ανά ασθένεια και ανα κατηγορία φαρμάκου που θα αποτελεί τον κατευθυντήριο άξονα καθορισμού της θεραπευτικής επιλογής σε εξατομικευμένο επίπεδο και θα διασφαλίζει τη διαδικασία αυτοελέγχου του κάθε γιατρού με επιστημονικά κριτήρια!!

2) μέσα από την τιμωρία της ανεξέλεγκτης παρανομίας χορήγησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, ένα ελληνικό φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη, κατά το οποίο, ο ασθενής αυτοϊάται με το φάρμακο που ο ίδιος αποφασίζει να αγοράζει χωρίς ιατρική εξέταση και στη συνέχεια παρακαλεί το γιατρό του να το γράψει σε συνταγή για να μην το πληρώσει…

3) μέσα από εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού για ορθολογικότερη χρήση φαρμάκων, κυρίως αντιβιοτικών, αλλά και πολλών OTC(μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων) σκευασμάτων, των οποίων η κατανάλωση είναι ανεξέλεγκτη και επιτείνει την κουλτούρα υπερκατανάλωσης φαρμάκων του ελληνικού λαού

4) εκτός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για την οποία ο ιατρικός κόσμος πολλά χρόνια αγωνιζόταν, πολύ σημαντικός παράγοντας στην εξοικονόμηση της υγειονομικής δαπάνης είναι η εφαρμογή ελεγκτικών μηχανισμών σε όλα τα διοικητικά επίπεδα των υπηρεσιών Υγείας.

Ξεκινούν επισχέσεις οι εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί clawback (CB) και το rebate (RB)

Σε αδιέξοδο βρέθηκαν και πάλι οι εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, μετά από 6 μήνες διαλόγου, όταν η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, ο ΠΙΣ και ο ΙΣΑ έλαβαν το οριστικό ΟΧΙ του Υπουργείου υγείας για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση στην επιβολή των ιατρικών χαρατσιών του rebate, του clawback, καθώς και της πληρωμής των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών.

Ο κλειστός προϋπολογισμός των 328 εκατομμυρίων ευρώ που έχει προβλεφθεί το 2014 για το ετήσιο σύνολο των εργαστηριακών εξετάσεων και των ιατρικών πράξεων, οι γιατροί ζήτησαν να αναπροσαρμοστεί, βάσει των περσινών δαπανών του 2013 στις πραγματικές ανάγκες, και να κατανεμηθεί ανά ειδικότητα κι ανά νομό, με προσδιοριζόμενο όριο δαπάνης ανά πάροχο/εργαστήριο.

 

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό αυτοκτονικό, δεδομένου ότι ο ίδιος ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι για να είναι βιώσιμο το σύστημα ο εν λόγω προϋπολογισμός πρέπει να ανέρχεται στα 570 εκατ. ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου το κόστος των εξετάσεων ανέρχεται πάνω από 50 εκατ. ευρώ/μήνα, επομένως στο τετράμηνο το ποσό διαμορφώνεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ, και άρα ο προϋπολογισμός των 328 εκατ. ευρώ θα έχει καλυφθεί ως τον Ιούνιο.

 

Όμως, τελεσίδικα από το Υπουργείο Υγείας, ο κλειστός αυτός προϋπολογισμός δεν θα αλλάξει, ανεξάρτητα από τις υφιστάμενες ανάγκες του πληθυσμού, και θα ισχύσει το clawback και για το 2014 που σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έχουν δοθεί, θα ανέλθει στο ύψος του 60% – 70% ανά πάροχο και ανά περιφέρεια της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι θα εκτελούνται από τους παρόχους για το 2014 όλα τα παραπεμπτικά ανεξαρτήτως εάν ο ΕΟΠΥΥ έχει τη δυνατότητα να τα πληρώνει για οποιοδήποτε ύψος δαπάνης και αν απαιτηθεί. Τα 328 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στον κλειστό προϋπολογισμό των ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων για το 2014. δηλαδή σε λίγο οι γιατροί θα πληρώνουν τις εξετάσεις των ασφαλισμένων από την τσέπη τους !!!

 

Γι αυτό το λόγο, στην έκτακτη γενική συνέλευση του ΠΙΣ, οι γιατροί και τα εργαστήρια αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας από τις 12 Μαΐου, διότι βρίσκονται στα όρια του αφανισμού. Ο ΙΣΑ στηρίζει την απόφαση της γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ και προχωρά, μαζί με τον ΠΙΣ και την ΠΕΔ, σε κάθε προσπάθεια διασφάλισης των δικαιωμάτων των γιατρών του, μέσα από έναν συλλογικό αγώνα, στον οποίον καλούνται να συμμετέχουν όλα τα μέλη του.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΣΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                 ΣΤ.ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *