Εγκαίνια από την Υφυπουργό Υγείας, κα Ζέττα Μακρή, της νέας Μονάδας Θεραπείας του ΟΚΑΝΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας.

d94424_photo 2-5Τα εγκαίνια της νέας Μονάδας Θεραπείας του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) στο Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας, πραγματοποίησε η υφυπουργός Υγείας, κα Ζέττα Μακρή, την Παρασκευή 2 Μαΐου, στην πόλη της Βέροιας. Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Μ. Κατρίνης, ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ . Δ. Ανδριόπουλος και η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ημαθίας, κα Α. Μπούρτσου. Πρόκειται για την 54η Μονάδα φαρμακευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης κατά των ναρκωτικών, που προστίθεται στο δίκτυο του ΟΚΑΝΑ, το οποίο εξυπηρετεί συνολικά 8.236 άτομα.

Η λειτουργία της συγκεκριμένης Μονάδας στην Βέροια κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, από τη στιγμή που, από την προσεχή Δευτέρα 5 Μαΐου, θα μπορούν οι εξαρτημένοι από οπιούχα ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση για εισαγωγή στο νέο πρόγραμμα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ. Η Μονάδα από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της θα εξυπηρετήσει 20 ασθενείς, ενώ στην πλήρη ανάπτυξή της ,θα μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι και 150 ασθενείς.

 

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η υποκατάσταση εφαρμόζεται σήμερα σε όλα τα κράτη –μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά στα οφέλη της θεραπείας αυτής σε εξαρτημένα από οπιούχα άτομα, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η θεραπεία υποκατάστασης συμβάλλει στη μείωση της εγκληματικότητας, της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, των θανάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά καθώς και του κοινωνικού αποκλεισμού.

 

Κύρια επιδίωξη των προγραμμάτων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ αποτελεί η βελτίωση της υγείας των ασθενών, η σταθεροποίηση των οικογενειακών και κοινωνικών τους σχέσεων, καθώς και η κινητοποίησή τους για κατάρτιση, για εργασία και επαγγελματική αποκατάσταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *