Οι 5 μνηστήρες για τον έλεγχο του Ντυνάν

negis2Έληξε την Τρίτη χωρίς εκπλήξεις η προσθεσμία που είχε θέσει η Τράπεζα Πειραιώς στο διαγωνισμό για το μάνατζμεντ του Ερρίκος Ντυνάν. Οι μνηστήρες είναι οι συνήθεις “ύποπτοι”: Ιατρικό Αθηνών, Υγεία, ΙΑΣΩ, Μετροπόλιταν και Ευρωκλινική.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διαρρεύσει καμία πληροφορία για το περιεχόμενο των προσφορών κάθε ενδιαφερόμενου. Ωστόσο, φημολογείται ότι η πρώτη εντύπωση από τις 5 προτάσεις, που κατατέθηκαν είναι πως οι πιο αξιόλογες προέρχονται από τα δύο αουτσάιντερ:

1. Το Μετροπόλιταν, βασικοί μέτοχοι του οποίου είναι ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος και ο επιχειρηματίας Β. Θεοχαράκης, ενώ Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο κ. Δημ. Σπυρίδης. Το Metropolitan, διαθέτει 300 κλίνες και απασχολεί 2.000 γιατρούς και νοσηλευτές.

2. Την «Ευρωκλινική Αθηνών», της οποίας βασικός μέτοχος είναι η Global Finance του Αγγέλου Πλακόπητα. Η «Ευρωκλινική» κατέχει μερίδιο αγοράς της τάξεως του 10% στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας και διαθέτει 162 κλίνες.

Οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον του Ερρίκος Ντυνάν θα ληφθούν από το Δ.Σ. της Τραπέζης Πειραιώς, αλλά άγνωστο παραμένει το χρονοδιάγραμμα. Θυμίζουμε ότι, στα τέλη Μαρτίου, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας, το ΔΣ του κοινωφελούς ιδρύματος, αλλά και την Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο στο καταχρεωμένο Ντυνάν.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα οικονομικά βάρη του «Ντυνάν» συνολικά ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναλάβει το δάνειο που είχε το «Ερρίκος Ντυνάν», ύψους 96 εκατ., με τη Marfin Popular Bank στην Κύπρο.

 

Οι υπόλοιπες αφορούν χρέη σε προμηθευτές και υποχρεώσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Το «Ερρίκος Ντυνάν» οφείλει 117,8 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και άλλα 37,4 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και το ΤΣΑΥ. Επίσης, οφείλει 5,1 εκατ. ευρώ στην Εφορία, 3 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και 5,1 εκατ. ευρώ σε άλλους.

 

Επιπλέον οφείλονται μισθοί κατά μέσο όρο 11 μηνών στους εργαζομένους (συνολικά το νοσοκομείο μετρά 824 εργαζόμενους -νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό- και 180 γιατρούς).

 

Αν βέβαια αναρωτιέστε γιατί παρόλα τα χρέη ενδιαφέρονται όλοι για το Ερρίκος Ντυνάν, η απάντηση είναι πολύ απλή: Από πλευράς υποδομών (κτήρια, διαρρύθμιση, εξοπλισμός) το νοσοκομείο είναι ότι καλύτερο διαθέτει τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας υγείας στην πρωτεύουσα.

 

Πολλοί λοιπόν αναλυτές πιστεύουν ότι αν το νοσοκομείο αυτό λειτουργήσει υπό υγιές καθεστώς είναι σε θέση να “σβήσει” από το χάρτη τα υπόλοιπα ιδιωτικά κέντρα. Συνεπώς, όλοι οι μεγάλοι παίκτες ενδιαφέρονται διακαώς διότι είναι ζήτημα ζωής και θανάτου υπό τις παρούσες συνθήκες.

Παρά τα χρέη, το Ντυνάν έχει δύο μεγάλα ατού: Πρώτον, λόγω του κοινοφελούς του χαρακτήρα απαλλάσσεται από το ΦΠΑ ύψους 13% που ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες ιδιωτικές κλινικές. Και δεύτερον, έχει έκπτωση προς τον ΕΟΠΥΥ μόλις 5%, ενώ οι υπόλοιποι 15%. Συνεπώς, όποιος αναλάβει το Ντυνάν θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια κερδοφορίας…

http://www.virus.com.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=2640:oi-5-mnistires-gia-ton-elegxo-tou-dynan&Itemid=392

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *